6 beste Houtskool BBQ’s Test van 2024

Laatste update: 24.04.24

 

Beste houtskool bbq’s – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Door te kiezen voor de Cobb Premier Compact kies je voor een, zoals de naam doet vermoeden, relatief compacte houtskoolbarbecue met een doorsnede van zo’n 30 cm. Dit maakt hem geschikt voor een gemiddeld huishouden bestaande uit 4 leden. Daarnaast blijkt echter ook de Boretti Tonnello houtskoolbarbecue een schot in de roos. Dankzij zijn grillrooster van 37 cm doorsnede kun je er makkelijk tot wel 9 hamburgers per keer op klaarmaken. In de onderstaande tabel voegen we ter volledigheid nog een derde toppertje aan het rijtje toe, eveneens voorzien van de bijbehorende voor- én nadelen. Bekijk de mogelijkheden even en wie weet zit er wel een leuke houtskoolbarbecue tussen die aan jouw verwachtingspatroon voldoet!

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

6 beste houtskool bbq’s (Reviews) van 2024

 

Of je nu kiest voor gas en houtskool bbq dan wel voor een grote bbq houtskool smoker of een iets compactere camping bbq houtskool, blijft alsnog een persoonlijke keuze. Net zoals de beslissing voor een bepaald merk waarbij je kunt kiezen voor een standaard Weber bbq houtskool of een houtskool bbq van Landmann of toch eerder de voorkeur geeft aan een stijlvoller exemplaar van Boretti. Wij zetten hieronder alvast 6 toppertjes op een rijtje. Bekijk ze even rustig alvorens er de voor jou beste houtskool bbq uit te kiezen en probeer hierbij rekening te houden met de online reviews en het advies van klanten en experts.

 

1. Cobb Premier Compact Houtskoolbarbecue Ø30 cm Metaal

 

Door te kiezen voor de Cobb Premier houtskoolbarbecue kies je voor een compacte lichtgewicht barbecue die je makkelijk overal mee naartoe kunt nemen en eventueel gewoon op tafel kunt plaatsen. Bovendien behoort deze “tafel” houtskoolbarbecue evenwel tot de goedkopere producten binnen onze selectie wat hem alvast een pak toegankelijker maakt.

Deze prachtige kogelbarbecue, die overigens voornamelijk uit duurzaam en makkelijk te onderhouden metaal vervaardigd blijkt, kent een maximale hoogte van ongeveer 29,5 cm inclusief deksel. Zonder deksel bedraagt de hoogte slechts 14 cm wat hem bijzonder compact maakt. Dit resulteert in een grilloppervlak met een doorsnede van ongeveer 30 cm wat hem geschikt maakt  voor 3 à 4 volwassen personen.

De houtskoolbarbecue werkt uiteraard het best op basis van houtskool maar kan eveneens gebruikt worden in combinatie met briketten. We stellen vast dat al deze mogelijkheden en voordelen geleid hebben tot heel wat enthousiaste klanten en een mooie eindscore van 5 sterren.

 

Voordelen:

Voeding: om deze houtskoolbarbecue aan te steken kun je gebruik maken van houtskool of briketten.

Ontwerp: hij behoort tot de bekende kogelbarbecues en wordt geleverd inclusief een basisplaat met teflon coating én een handig deksel met bijbehorende handgreep.

Formaat: de barbecue kent, inclusief deksel, een hoogte van maximaal 29,5 cm wat gereduceerd wordt tot amper 14 cm als je het deksel er afneemt.

 

Nadelen:

Geen draagtas: ben je van plan om deze houtskoolbarbecue aan te kopen dan zul je er wel rekening mee moeten houden dat hij zonder draagtas aangeboden wordt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Boretti Tonello houtskoolbarbecue ø 37 cm Inclusief deksel

 

Met de Boretti houtskool bbq kies je misschien niet meteen voor het apparaat met de laagste prijs maar, volgens heel wat klanten, duidelijk wel voor kwaliteit en gebruiksvriendelijk. Wat gelijk de mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren weet te verklaren. 

Met een breedte van 40 cm, een lengte van 54 cm en een hoogte van 58 cm is hij niet meteen één van de grote houtskoolbarbecues uit het rijtje waardoor hij slechts een grilloppervlak van 37 bij 37 cm aanbiedt. Dit maakt hem geschikt om ongeveer 9 hamburgers tegelijk klaar te maken. 

Hij wordt daarnaast gekenmerkt door een stevig onderstel, een handig deksel en een stel degelijke handgrepen aangevuld met een luchtrooster, verwijderbare  aslade en thermometer. Kortom, alles wat je nodig hebt om de Tonello houtskoolbarbecue van Boretti gebruiksklaar te maken, is voorzien.

 

Voordelen:

Formaat: met een grilloppervlak van 37 x 37 cm kunnen makkelijk tot maar liefst 9 hamburgers per keer worden bereid.

Comfort: naast het stevige onderstel, de aanwezige handgrepen en het meegeleverde deksel blijkt ook de compactheid bij te dragen aan het gebruiksgemak. Zo kun je deze bbq, die overigens amper 12 kg weegt, makkelijk overal mee naartoe nemen.

Materiaal: net zoals de vorige bbq blijkt ook dit exemplaar voornamelijk uit duurzaam metaal te zijn vervaardigd.

 

Nadelen:

Prijzig: het hogere prijskaartje zou mogelijks wel eens als een struikelblok kunnen worden beschouwd.

Geen opberghoes: jammer genoeg omvat de levering geen opberghoes.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Tarrington House Brigida Houtskoolbarbecue + BBQ borstel

 

Vanwege zijn lage prijskaartje zul je deze prachtige houtskoolbarbecue van Tarrington House vast en zeker tussen de populairste exemplaren kunnen spotten. Hij wordt hierbij gekenmerkt door een breedte van 52 cm, een lengte van 87 cm en een hoogte van 90 cm wat resulteert in een ruim grilloppervlak van 87 bij 52 cm. Dit maakt deze unieke houtskoolbarbecue dan ook uitermate geschikt voor gebruikt door 8 à 9 personen.

De open grillbarbecue in Z-vorm valt verder meteen op vanwege het stevige onderstel inclusief wieltjes, de hittebestendige handvatten, de uitneembare aslade én het praktische legrooster. Zijn hoogwaardige design waarbij men vooral beroep gedaan heeft op de positieve eigenschappen van metaal, maakt het plaatje helemaal af.

Wil je graag met dit paradepaardje huiswaarts keren, dan kan dat ook en dit tegen een aannemelijke prijs. Klanten zijn bovendien bijzonder tevreden over de gebruiksvriendelijkheid en de verhouding met de kwaliteit wat resulteert in een maximumscore van 5 sterren.

 

Voordelen:

Budgetvriendelijk: vanwege zijn vriendelijke prijskaartje zou deze houtskoolbarbecue wel eens één van de aanbiedingen uit de selectie kunnen zijn.

Formaat: met een vrij groot grillrooster van 87 bij 52 cm, is deze barbecue uitermate geschikt voor 8 tot 9 volwassen personen.

Comfort: de hittebestendige handvatten, de verwijderbare aslade, het ruime legrooster en de 2 grote wielen dragen vast en zeker bij aan het gebruiksgemak.

 

Nadelen:

Geen hoes: jammer genoeg blijkt hier evenmin een opberghoes te worden aangeboden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Landmann Kogel Houtskoolbarbecue, balkon en of terras

 

Deze kogelbarbecue, die jou wordt aangeboden door het bekende en misschien wel veruit beste merk Landmann, wordt gekenmerkt door een hoogte van 90 cm, een lengte van 55 cm en een breedte van 47,5 cm. Dit resulteert in een relatief compact grilloppervlak met een diameter van 47 cm en de mogelijkheid om tot 15 hamburgers per keer klaar te maken. 

Zijn compacte en lichtgewicht design in combinatie met het onderstel met wieltjes zorgen er bovendien voor dat deze houtskoolbarbecue makkelijk te verplaatsen is en dus eender waar naartoe kan. Hij wordt verder aangevuld met een stevig deksel dat, net zoals het onderstel, voornamelijk uit RVS werd vervaardigd.

Een blik op de online reviews toont voorlopig alleen maar positieve reacties van klanten aan waarbij niet alleen enthousiast gereageerd wordt op basis van het design maar ook vanwege de kwaliteit en het gebruiksgemak. Kortom, de moeite waard om deze kogelbarbecue even van naderbij te bekijken.

 

Voordelen:

Prijskaartje: indien je op zoek bent naar een degelijke én betaalbare houtskoolbarbecue dan ben je bij Landmann aan het juiste adres.

Formaat: hij biedt een grillrooster aan met een totale doorsnede van 47 cm en bijgevolg de mogelijkheid om tot wel 15 hamburgers tegelijk klaar te maken.

Comfort: het stevige onderstel inclusief wielen maakt het mogelijk om deze barbecue makkelijk van punt A naar punt B te verplaatsen. Dit wordt aangevuld met 2 degelijke handvatten.

Materiaal: hij blijkt voornamelijk te zijn vervaardigd uit duurzaam en makkelijk te onderhouden RVS.

 

Nadelen:

Geen verwijderbare aslade: in tegenstelling tot de vorige exemplaren, kent deze houtskoolbarbecue jammer genoeg geen verwijderbare aslade.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Weber Original Kettle Premium Houtskoolbarbecue 47 cm

 

Mag het toch allemaal net dat tikkeltje meer zijn en ben je bereid om hiervoor best wat meer budget af te staan? Dan is de Weber Original Kettle Premium barbecue misschien wel wat voor jou. Hij wordt gekenmerkt door een breedte van 47 cm aangevuld met een lengte van 47 cm en een hoogte van 91,5 cm wat resulteert in een grillplaat met een maximale doorsnede van 47 cm. Ideaal voor maximaal 8 personen wat van hem de geschikte gezins houtskoolbarbecue maakt.

Verder blijkt de houtskoolbarbecue van Weber uitgerust met een stevig onderstel inclusief wieltjes, een degelijk luchtrooster, een stevig deksel en meerdere handvatten die allen bijdragen aan het comfort en uiteindelijke gebruiksgemak.

Ondanks zijn hoge prijskaartje lijkt hij toch nog steeds een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren te ontvangen. Klanten reageren tevreden over de aangeboden kwaliteit en betalen deze prijs dan ook met plezier.

 

Voordelen:

One Touch systeem: de barbecue maakt gebruik van het One Touch systeem waarbij de as in één enkele beweging meteen in de bijbehorende asopvangbak terechtkomt.

Ventilatieroosters: dankzij de ventilatieroosters is het mogelijk om eigenhandig de temperatuur te regelen en in te stellen.

Dekselthermometer: in het deksel van de barbecue zit een thermometer verwerkt waarmee je de temperatuur te allen tijde in de gaten kunt houden.

 

Nadelen:

Prijzig: we durven vermoeden dat, ondanks alles, het hoge prijskaartje voor sommigen wel eens het figuurlijke addertje onder het gras zou kunnen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. BBQ Master DUO Barbecu Houtskool én Gas!

 

We sluiten het rijtje van de houtskoolbarbecues af met dit unieke exemplaar dat jou aangeboden wordt door X-Parts. Net zoals de vorige barbecue zul je ook voor dit model een iets ruimer budget moeten voorzien, alhoewel hij momenteel in prijs verlaagd staat. Desondanks zijn er nog geen online reviews te bespeuren waardoor we vermoeden dat de prijs misschien voor sommige klanten nog steeds te duur is.

Toch lijkt deze houtskoolbarbecue, die overigens tot de grote exemplaren uit de lijst behoort, vast en zeker de moeite waard om tenminste in overweging te nemen. Zo zul je zien dat de BBQ Master DUO niet alleen werkt op basis van houtskool maar ook in combinatie met gas wat hem geschikt maakt voor gebruik in de tuin, het park, het terras of het balkon. 

De smoker barbecue kent hierbij een breedte van 184 cm, een lengte van 53 cm en een hoogte van 116 cm wat resulteert in een ruime grillplaat van 105 x 105 cm. Hij wordt verder aangevuld met een deksel, diverse handgrepen, een thermometer, een stevig luchtrooster, een zijtafel inclusief zijbrander en slang en handige wieltjes.

 

Voordelen:

Branders: deze houtskoolbarbecue telt maar liefst 5 afzonderlijke branders, waaronder een zijbrander, en kan niet alleen op gas maar ook op houtskool functioneren.

Comfort: niet alleen de wielen en de handvatten dragen bij aan het comfort maar ook de geïntegreerde thermometer, het luchtrooster, de zijtafel en de meegeleverde zijslang.

Grillplaat: met een maximale grillplaat van 105 x 105 cm is dit één van de grotere houtskoolbarbecues uit onze selectie.

 

Nadelen:

Niet budgetvriendelijk: ondanks het feit dat de barbecue momenteel in prijs verlaagd staat, blijft hij toch wel aan de dure kant.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Houtskool bbq’s Koopgids

 

De aankoop van een degelijke houtskoolbarbecue gaat gepaard met heel wat vragen zoals het formaat, de plaatsing, het type en het gebruik van houtskool en/ of briketten. In onderstaande koopgids proberen we enkele van deze belangrijke factoren verder uit te lichten. Het lijkt ons dan ook een goede aanbeveling om hem even goed door te nemen alvorens je de verschillende houtskoolbarbecues met elkaar gaat vergelijken. En wie weet kun je onderweg nog wel enkele leuke aanbiedingen en/ of promoties spotten..

Wat is een houtskoolbarbecue en hoe werkt hij?

Zodra het nog maar een beetje mooi weer wordt, wordt in menig huishouden de barbecue boven gehaald. En ondanks de enorme verscheidenheid aan barbecuetoestellen, lijken de meesten toch nog steeds te opteren voor de authentieke houtskoolbarbecue. 

In tegenstelling tot heel wat hedendaagse barbecuetoestellen, biedt een standaard houtskoolbarbecue bijgevolg de mogelijkheid om op de traditionele manier voedsel te bereiden. Dat betekent dat hij, zoals zijn naam reeds doet vermoeden, gebruik maakt van houtskool om vervolgens een extreem hoge temperatuur tot maar liefst 400 graden Celsius te kunnen bereiken. De kolen zorgen ervoor dat het vlees, de vis of de groentjes die typische rokerige smaak bekomen.

Echter, bestaat tegenwoordig ook de mogelijkheid om de houtskoolbarbecue te gebruiken in combinatie met briketten. Of er enigszins een verschil is met het traditionele houtskool en wat de betere optie van de 2 is, daar gaan we zo meteen verder op in.

 

Welke voor- en nadelen kun je verwachten?

Net zoals met heel wat andere apparaten en toestellen het geval is, gaat ook het gebruik van de houtskoolbarbecue gepaard met heel wat voor- en nadelen. Echter zijn de pluspunten talrijker waardoor het de moeite waard is om een aankoop ten minste in overweging te nemen. Zo zul je zien dat een degelijke houtskoolbarbecue vaak voordeliger is dan eender welk ander type barbecue. Met amper 50 tot 70 euro kun je reeds een kwalitatief toestelletje in huis halen.

Bovendien is een houtskoolbarbecue vaak behoorlijk compact en licht van gewicht wat het makkelijker maakt om hem overal mee naartoe te nemen. Best wel handig toch indien je binnenkort een leuke camping trip met het hele gezin op de planning hebt staan. Daarbij komen ook nog eens het ultieme barbecuegevoel, de authentieke rokerige grillsmaken en de indirecte grillmethode die van de houtskoolbarbecue een unieke beleving maken.

Echter mogen we de eventuele nadelen niet meteen onder stoelen of banken schuiven. Zo duurt het best wel een hele poos eer de barbecue helemaal is opgewarmd en kost ook het schoonmaken achteraf best wel wat van je tijd.

 

Houtskool of briketten?

Toch wegen de nadelen niet op tegenover de vele voordelen die een dergelijk type barbecue met zich meebrengt. Als je dus effectief besluit om een degelijke houtskoolbarbecue aan te kopen, dan moet je jezelf in eerste instantie de vraag stellen of je wilt werken met houtskool dan wel met briketten. 

In de meeste gevallen wordt bij een open barbecue en/ of bij direct grillen gekozen om te werken met houtskool. Houtskool levert namelijk een hogere temperatuur op en zal ook veel sneller branden en opwarmen. Briketten daarentegen, geproduceerd op basis van de resten die vrijkomen bij de productie van houtskool, wordt dan weer aanbevolen bij barbecues met bijbehorende deksel. Voorbeelden van dergelijke “gesloten” barbecues zijn bijvoorbeeld de “Big Green Egg” of de “kogelbarbecue”.

 

Het type houtskoolbarbecue 

Naast de keuze voor briketten dan wel houtskool zul je eveneens aandachtig moeten zijn voor de verschillende types houtskoolbarbecues die er momenteel beschikbaar zijn. Elk type kent voor- en nadelen en welke je uiteindelijk besluit te kiezen zal voornamelijk afhankelijk zijn van je eigen wensen en verwachtingen en het gebruik dat je eraan wilt geven.

Zo kunnen we een onderscheid maken tussen 5 verschillende soorten houtskoolbarbecues. Opteer je hierbij voor de open grillbarbecue dan kies je voor een bbq inclusief grillrooster maar zonder bijbehorend deksel. Daartegenover staat de kamadobarbecue, in de meeste gevallen vervaardigd uit keramiek, en wel degelijk voorzien van een deksel. Dit maakt hem ideaal om voedsel te grillen, roken en/ of stomen.

Indien je kiest voor de kogelbarbecue dan kies je voor een ronde barbecue inclusief deksel terwijl de grillring dan weer een combinatie is van een ruime vuurkorf enerzijds en een standaard barbecue anderzijds. Tot slot is er dan nog de smokerbarbecue die meteen opvalt vanwege zijn langwerpige design inclusief extra compartiment waarin de kolen terechtkomen. Het vlees, de vis of de groenten worden dus op een indirecte manier verwarmd.

Formaat in functie van het aantal personen, plaatsing en installatie

Heb je het type bepaald, bedenk dan ook even hoe het zit met het formaat? Om het formaat van de houtskoolbarbecue te kunnen bepalen, willen wij jou warm aanbevelen om rekening te houden met het aantal personen en het doel. 

Bestaat je gezin uit 6 leden, kies dan bijvoorbeeld voor een standaard houtskoolbarbecue met een capaciteit van 1 tot 15 hamburgers per keer. Is de barbecue bedoeld om mee te nemen op feestjes en evenementen dan kies je uiteraard beter een toestel uit dat geschikt is voor meer dan 12 personen. Zo bestaan er extra grote houtskoolbarbecues waarop je meer dan 50 hamburgers tegelijk kunt klaarmaken. 

De grootte hangt natuurlijk ook nauw samen met de plaatsing en de installatie van de barbecue. Want waar wil je de barbecue installeren en vooral; welke ruimte kun je daar maximaal voor ter beschikking stellen? Zo zijn de meeste houtskoolbarbecues wel degelijk geschikt voor gebruik in de tuin of op het terras maar zijn ze jammer genoeg niet allemaal in staat om, vanwege hun mogelijkheden en formaat, op een balkon of tafel te gebruiken.

 

Extra kenmerken en opties

Tot slot willen we het nog even kort hebben over bepaalde extra kenmerken en opties die mogelijks als een meerwaarde kunnen worden beschouwd. Zo kan het handig zijn indien de barbecue geleverd wordt inclusief een onderstel én bijbehorende deksel aangezien op die manier de gebruiksmogelijkheden aanzienlijk toenemen. 

Verder kunnen wieltjes, een verwijderbare aslade, een geïntegreerde thermometer, 1 of meerdere zijtafeltjes, een opberghoes, een zijbrander en drukregelaar eveneens een meerwaarde betekenen.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe start ik een houtskoolbarbecue met een elektrische ventilator?

Het starten of inschakelen van een traditionele houtskoolbarbecue verloopt niet altijd van een leien dakje. In eerste instantie heb je daar uiteraard houtskool of briketten voor nodig in combinatie met 1 of meerdere aanmaakblokjes die het vuur in gang moeten brengen. Je kunt, indien je moeilijkheden ondervindt, eveneens gebruik maken van een brikettenstarter zodanig dat de houtskoolbarbecue sneller ingeschakeld en bijgevolg opgewarmd wordt.

Om het helemaal makkelijk te maken bestaan er vandaag de dag ook compacte ventilators die speciaal ontwikkeld zijn voor gebruik in combinatie met barbecues. Dat beetje extra wind in combinatie met de eerder vernoemde aanmaakblokjes kan ervoor zorgen dat het vuur/ de vlammen sneller aangewakkerd worden.

Q2: Wat is een houtskool bbq en hoe werkt hij?

Een houtskoolbarbecue is één van de meest authentieke en traditionele barbecues uit het hedendaagse assortiment. De opstart en verwarming gebeurt hierbij door middel van het gebruik van houtskool. In tegenstelling tot gas is houtskool één van de enigste materies die in staat is om een bijzonder hoge temperatuur tot wel 400 graden Celsius te garanderen. Wat meteen de rokerige en unieke smaak verklaart die aan de groenten, het vlees en de vis wordt afgegeven.

Echter bestaan er vandaag de dag ook heel wat houtskoolbarbecues die kunnen functioneren op basis van briketten of die een combinatie van enerzijds houtskool en anderzijds gas aanbieden. Kortom, keuze genoeg en bijgevolg voor iedereen wat wils!

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES