5 beste BBQ smokers Test van 2024

Laatste update: 18.07.24

 

Beste BBQ smokers – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Met de zomer voor de deur, komen ook de heerlijke barbecue gerechten en bereidingen weer op het menu te staan. Heb je nog geen geschikte barbecue gevonden of is het oude apparaat aan vervanging toe dan kun je misschien overwegen om te investeren in een BBQ smoker. In tegenstelling tot de klassieke barbecue toestellen, biedt dit apparaat eveneens de mogelijkheid om je stukken vlees, vis en/ of groenten lekker lang te roken. Om het voor jou makkelijker te maken, zetten we alvast 3 huidige toppertjes op een rijtje. Zo zou je onder meer kunnen kiezen voor de Tepro Smoker Houtskoolbarbecue die gekenmerkt wordt door een grillrooster van 54 bij 30 cm. Mag het allemaal toch wel net iets compacter, dan lijkt de Cobb Pro Houtskool Barbecue misschien wel een betere keuze te zijn.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste BBQ smokers (Reviews) van 2024

 

Gaat je voorkeur uit naar de Gusta BBQ smoker of kies je toch liever voor de Oklahoma BBQ smoker of de BBQ smoker van Buccan? Welk apparaat je ook kiest, het is en blijft vooral een persoonlijke keuze. Aangezien het uitgebreide assortiment best voor wat stress kan zorgen, selecteerden wij alvast 5 toppertjes binnen dit segment, rekening houdend met het advies vermeld in de online reviews. Bekijk de opties even alvorens er de voor jou beste BBQ smoker uit te kiezen en bepaal of je bewust op zoek bent naar het populairste en beste merk of toch liever voor een laagste geprijsde BBQ smoker gaat, al dan niet een (tijdelijke) aanbieding.

 

1. Tepro Smoker Houtskoolbarbecue – Grilloppervlak (LxB) 54 x 30 cm – Met onderstel en wielen 

 

Heb je al ooit gehoord van een rookbox of bbq smoker en ben je onderhand overtuigd van de vele voordelen en mogelijkheden ervan? Dan loont het misschien wel de moeite om deze Tepro Smoker eens even onder de loep te nemen. Of je hiermee ook meteen kiest voor één van de goedkope smoker bbq’s valt nog even af te wachten. Toch lijken heel wat klanten overtuigd van de aangeboden kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid.

Zo springt deze zware kwaliteitsbarbecue in eerste instantie in het oog vanwege zijn ruime formaat van 115 x 63,5 x 116,5 cm in combinatie met een bijbehorend gewicht van 21 kg. Dankzij het stevige onderstel en de 2 bijbehorende wielen, kun je hem overigens makkelijk van punt A naar punt B verplaatsen wat bijdraagt aan het uiteindelijke gebruiksgemak. Hij kent daarbij een ruim grilloppervlak van 54 bij 30 cm, een vuurbak van 62 bij 30,6 cm en wordt geleverd inclusief een stevig stalen deksel.

Maar dat is nog lang niet alles want verder blijken zowel de hoofdbarbecue alsook de bijrookkamer voorzien van een verchroomde metalen greep. De regelbare luchttoevoer in combinatie met de schoorsteenafvoer dragen bij aan het totaalplaatje. Kortom, redenen zat om deze bbq smoker te kopen.

 

Voordelen:

Formaat: het geheel kent een ruime afmeting van 115 x 63,5 x 116,5 cm wat resulteert in onder meer een aanzienlijk grillrooster van 54 bij 30 cm en een vuurbak van 62 bij 30,6 cm.

Capaciteit: de hoofdbarbecuekamer en de bijrookkamer worden gekenmerkt door een houtskoolcapaciteit van respectievelijk 2,3 en 0,5 kg.

Verrijdbaar: in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Gusta bbq smoker, blijkt dit apparaat met behulp van de 2 kunststof wielen, makkelijk verrijdbaar.

 

Nadelen:

Prijzig: of deze bbq smoker tevens ook over de laagste prijs beschikt, dat valt natuurlijk hard te betwijfelen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Cobb Pro Houtskool Barbecue, Grilloppervlak Ø 32 cm, Smoker Barbecue

 

In tegenstelling tot het vorige apparaat lijkt deze BBQ houtskool smoker van Cobb wel een echte aanbieding te zijn. Zijn lage prijskaartje maakt hem alvast een pak toegankelijker bij het brede publiek en dat wordt duidelijk gewaardeerd. Zo zijn de meeste klanten laaiend enthousiast over de aangeboden kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid wat resulteert in maar liefst 4,9 van de 5 sterren.

Met de Cobb Pro smoker barbecue kies je dan ook voor een compact en lichtgewicht toestel dat je makkelijk overal mee naartoe kunt nemen en voorzien is van de nodige handvatten en een bijbehorend deksel. Bovendien is de Cobb Pro eveneens uitgerust met een handige 30 bij 30 cm grote grillplaat inclusief bijbehorend vetopvangbakje.

Zijn multifunctionaliteit maakt het mogelijk om hem niet alleen als standaard barbecue maar ook als smoker BBQ te gebruiken. Ideaal dus indien je je vrienden en/ of familie wilt verrassen met een lekker stukje gerookt vlees en/ of vis.

 

Voordelen:

Formaat: de Cobb Pro smokerbarbecue kent een maximale breedte van 32 cm, een lengte van 32 cm en een hoogte van 33 cm wat resulteert in een grilloppervlak van 30 bij 30 cm.

Grillplaat: de grillplaat, inclusief antiaanbaklaag, kent een maximaal formaat van 30 x 30 cm en is bijgevolg geschikt om maar liefst 7 hamburgers per keer klaar te maken.

Verpakkingsinhoud: de smokerbarbecue wordt geleverd inclusief een deksel, een basisplaat, een brikettenmandje, een RVS kom en een mantel.

Materiaal: deze prachtige smokerbarbecue blijkt voor het grootste gedeelte uit duurzaam gepoedercoated metaal vervaardigd.

 

Nadelen:

Geen beschermhoes: jammer genoeg wordt er geen beschermhoes meegeleverd waarmee je de barbecue zou kunnen afschermen van bepaalde weersomstandigheden. 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Rookoven – Barbecue-Smoker-Grill, Houtskoolbarbecue, koken, grillen, roken

 

Ben je op zoek naar een kwalitatief en betaalbare houtskoolbarbecue waarmee je niet alleen kunt koken en grillen maar eveneens kunt roken, dan lijkt dit exemplaar van BBQ in eerste instantie alvast aan de vereisten te voldoen. Zo wordt deze smokerbarbecue, die overigens volledig uit gelakt staal vervaardigd werd, gekenmerkt door een breedte van 47 cm en een totale hoogte, inclusief deksel, van maar liefst 78 cm. 

Met betrekking tot de aanwezige grillplaat betekent dit een maximale diameter van zo’n 40 cm wat overeenkomt met minstens 10 hamburgers per keer. Daarnaast blijkt de smokerbarbecue eveneens uitgerust met een opvangbak, een verwijderbare aslade en een ingebouwde thermometer.

Een blik op de online reviews laat meteen een mooie gemiddelde eindscore van 4,7 sterren zien. We stellen vast dat heel wat klanten tevreden blijken over de aangeboden kwaliteit, de gebruiksvriendelijkheid en het fraaie design. Slechts één klant vindt dat het apparaat teveel onderdelen telt en daardoor onhandig wordt in gebruik.

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: deze unieke veelzijdige smokerbarbecue wordt geleverd met een onderstel, een deksel, een ingebouwde thermometer en een verwijderbare aslade.

Voeding: de smokerbarbecue kan zowel met houtskool als met briketten worden ingeschakeld.

Formaat: het apparaat, bestaande uit maar liefst 3 rookkasten, kent een maximale hoogte van 78 cm inclusief bijbehorend deksel en een breedte van 47 cm. Dit resulteert in een grillrooster van 40 bij 40 cm.

Ventilatierooster: er is eveneens sprake van een ventilatierooster waarmee het mogelijk wordt om de temperatuur te regelen.

 

Nadelen:

Niet gebruiksvriendelijk: jammer genoeg lijkt één koper niet helemaal tevreden over de aangeboden kwaliteit en vindt hij/ zij het apparaat onhandig in gebruik.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Gusta Barbecue Grill en Smoker – Grilloppervlak (LxB) 22 x 18 cm – Met Thermometer

 

Met de Gusta BBQ King kies je voor een uiterst kwalitatieve traditionele BBQ én smoker in 1, wat meteen zijn unieke veelzijdigheid extra in de verf zet. Het is een vrij compact en lichtgewicht apparaat dat je makkelijk kunt verplaatsen en eveneens handig is voor gebruik op een klein terras of balkon. 

De smokerbarbecue, waarvan de behuizing uit metaal vervaardigd is, kent hierbij een breedte van 25 cm aangevuld met een hoogte van 38 cm en een lengte van 37,5 cm, wat overeenkomt met een grillplaat van 22 bij 18 cm. Handig om tot wel 2 hamburgers per keer klaar te maken. 

Verder blijkt de barbecue voorzien van een stevig handvat en dito onderstel, een handig deksel, een ingebouwde thermometer én drukregelaar, een rook- én kolencompartiment en een verwijderbaar tussenschot. Klanten lijken over het algemeen wel degelijk overtuigd alhoewel een enkele niet overtuigd lijkt van de gebruiksvriendelijkheid.

 

Voordelen:

Compartiment: de smokerbarbecue kan worden onderverdeeld in 3 compacte compartimenten gaande van een kleine tot een grote kolengrill en een cooking grill.

Tussenschot: door het tussenschot helemaal te verwijderen, kun je een nog groter grilloppervlak creëren van 22 bij 18 cm.

Handig in gebruik: de smokerbarbecue is niet alleen voorzien van een bijbehorend deksel en een stevig handvat maar beschikt verder ook over een ingebouwde thermometer en drukregelaar.

 

Nadelen:

Niet gebruiksvriendelijk: jammer genoeg lijkt één koper het apparaat allesbehalve gebruiksvriendelijk te vinden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. BBQ flavour , Smoker box, Rookbox , BBQ Accessoires , Gas BBQ, Kamado

 

We sluiten het rijtje af met deze unieke smoker box die jou wordt aangeboden en geleverd door BBQ flavour. De smoker box is bedoeld voor gebruik op één van de bekende Kamado gas barbecues en kent hierbij een maximaal formaat van 9,4 x 23,5 cm. Zijn compactheid en lichte gewicht maken hem alvast handig om te verplaatsen én bovendien eveneens geschikt voor gebruik op een balkon of terras.

Kortom met deze smoker box kun je elke gas bbq in een handomdraai omtoveren tot een unieke en uitstekend functionerende rookoven. Extra handig indien je wilt genieten van een stukje gerookt vlees en/ of vis. En doordat het apparaat uit RVS materiaal vervaardigd blijkt, is het ook nog eens handig om na gebruik weer helemaal schoon te krijgen.

Jammer genoeg blijken er tot op heden nog geen reacties te zijn geplaatst wat het voor ons moeilijk maakt om jou verder advies te geven omtrent de gebruikerservaringen. Het is mogelijk dat het om een vrij recente smoker box gaat of dat niet iedereen in het bezit is van een Kamado barbecue.

 

Voordelen:

Formaat: de smoker box kent een totale afmeting van 9,4 bij 23,5 cm.

Handig in gebruik: het betreft hier een smoker box die je op eender welk type Kamado gas barbecue kunt plaatsen. Op die manier tover je de standaard barbecue om tot een echte smokerbarbecue.

Materiaal: ook deze smoker box blijkt vooral vervaardigd te zijn uit duurzaam en makkelijk te onderhouden RVS materiaal.

Budgetvriendelijk: je zult aangenaam verrast zijn bij het zien van het voordelige prijskaartje.

 

Nadelen:

Geen smokerbarbecue: houd er wel rekening mee dat het geen BBQ smoker betreft maar enkel de box om een bestaande barbecue om te toveren naar een smoker exemplaar.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

BBQ smokers Koopgids 

 

Ben je op zoek naar een leuke barbecue of wil je het oude exemplaar vervangen door een nieuw? Dan kun je misschien even overwegen om te kiezen voor een BBQ smoker die, in vergelijking met de traditionele barbecue, toch heel wat extra’s te bieden heeft. Bedenk tevens dat er ook binnen het segment zelf heel wat onderscheid te noteren valt die de keuze voor het ene of andere type BBQ smoker kunnen beïnvloeden. Het lijkt ons daarom een goede aanbeveling om deze onderstaande koopgids even door te nemen alvorens je de verschillende BBQ smokers en eventuele aanbiedingen met elkaar gaat vergelijken.

Wat is een BBQ smoker en waar zit het verschil met een gewoon exemplaar?

Nu de zomerperiode weer in de startblokken staat en het mooie zomerse weertje, hopelijk, op ons afkomt; is het weer tijd voor een eeuwenoude traditie; die van het barbecueën. Zodra de eerste zonnestraaltjes verschijnen en het gelijk wat warmer wordt, wordt in menig huishouden de barbecue boven gehaald. Hoewel er is de meeste gevallen nog steeds gekozen wordt voor een standaard exemplaar waarmee je groenten, vlees en/ of vis kunt koken en/ of grillen; lijken steeds meer barbecue fanaten de weg naar de zogenaamde BBQ smoker toch wel gevonden te hebben.

Qua uitzicht is er op het eerste gezicht weinig verschil op te merken tussen een standaard traditionele barbecue dan wel een smoker exemplaar. Op vlak van mogelijkheden en gebruiksgemak wordt het onderscheid echter al vrij vlug duidelijk. Zo wordt de smoker BBQ beschouwd als één van de meest veelzijdige barbecue toestellen die vandaag de dag op de markt te vinden zijn. Naast de mogelijkheden om je voedselwaar en ingrediënten te koken en/ of grillen, biedt een BBQ smoker je eveneens de optie aan om je vlees/ vis en/ of groenten te roken.

Deze vorm van “roken” wordt in bepaalde situaties ook wel omschreven als “slow-cooking”. De lange én trage gaartijd vormt dus als het ware de basis van een dergelijke barbecue wat uiteindelijk uitmondt in een heerlijk typische rokerige smaak.

 

Hoe werkt een BBQ smoker en waaruit bestaat deze

Zoals hierboven reeds aangegeven, is er qua uitzicht op het eerste zicht weinig verschil op te merken tussen een traditionele barbecue en een smoker exemplaar. Echter kunnen er wel degelijk verschillend worden genoteerd op basis van het gebruiksgemak en de werking. Zo kun je met een BBQ smoker je vlees/ vis en/ of groenten niet alleen koken of grillen maar eventueel ook bakken én roken. Vooral dit laatste bepaalt het verschil tussen een echte barbecue smoker en een traditioneel exemplaar.

De meeste standaard BBQ smokers zijn dan ook voorzien van een aanzienlijk groot grilloppervlak dat wordt aangevuld met een afzonderlijk compartiment aan 1 van de zijkanten. Zo dien je het afzijdig gehouden compartiment eerst en vooral op te vullen met houtskool of briketten, hoewel er tegenwoordig ook heel wat recente BBQ smokers op de markt gebracht zijn waarbij de mogelijkheid bestaat om met gas te werken. Terwijl de briketten of het houtskool opwarmt, kun je een stukje vlees/ vis en/ of groentjes op het grillrooster leggen. Op die manier kan het voedsel geleidelijk aan én mooi gelijkmatig garen wat leidt tot deze typische rokerige smaak.

 

Welke type BBQ smoker?

De keuze voor een bepaald type BBQ smoker is geheel persoonlijk en bijgevolg afhankelijk van je eigen verwachtingen, vereisten en het gebruiksgemak dat je eraan wilt geven. Zo kan een onderscheid gemaakt worden tussen de verschillende BBQ smokers op basis van hun mogelijkheden én warmtebron.

Uit het vorige stukje werd al snel duidelijk dat de meeste BBQ smokers voorzien zijn van een grilloppervlak enerzijds en een afzonderlijk compartiment aan de zijkant anderzijds. Terwijl het compartiment gevuld wordt met houtskool of briketten, wordt het grillrooster in gereedheid gebracht om er een stukje vlees, vis en/ of groentjes op te leggen. Tegenwoordig bestaat echter ook de mogelijkheid om te kiezen voor een smoker barbecue op gas of een exemplaar waar je de beide mogelijkheden kunt combineren. Dergelijke toestellen zijn voorzien van 1 of meerdere (zij)branders.

Extra kenmerken en prijs

Uiteraard zijn extra functies en eventuele meegeleverde accessoires en toebehoren altijd een leuke surplus. Bedenk daarom of de BBQ smoker is uitgerust met een ingebouwde drukregelaar en/ of thermometer? Verder kan het ook handig zijn indien een zijtafeltje, een oven en een stevig deksel worden meegeleverd. 

Uiteraard zal dit alles wel een bepaalde invloed uitoefenen op het prijskaartje. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat een standaard BBQ smoker voorzien van enkel de basisfuncties goedkoper in de aanschaf blijkt dan een smoker barbecue die voorzien is van de allerlaatste snufjes. Algemeen kan het prijskaartje dan ook makkelijk variëren van zo’n 50 à 100 euro tot misschien wel meer.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe werkt een smoker BBQ?

De echte barbecue fanaten kunnen tegenwoordig kiezen voor één van de meest veelzijdige barbecues aller tijden; de zogenaamde smoker barbecue. Naast de traditionele mogelijkheden waarbij je het vlees, de vis en/ of de groenten kunt koken of grillen, bestaat met dit apparaat eveneens de mogelijkheid om de voedselwaren te roken. Het betreft bijgevolg een vorm van slow-cooking waarbij een langere gaartijd de basis vormt van het geheel dat uiteindelijk resulteert in die typische doch heerlijke rokerige smaak.

Een kwalitatieve smoker barbecue bestaat dan ook uit een stevig, en vaak vrij groot, grilloppervlak in combinatie met een apart compartiment aan de zijkant. Daarbij is het de bedoeling om de kolen of briketten in eerder genoemd afzonderlijke compartiment te plaatsen én je stuk vlees en/ of vis gelijktijdig op het grillrooster te leggen.

Tegenwoordig bestaan er ook heel wat smoker barbecues die naast het feit dat ze op houtskool of briketten werken even goed op gas kunnen functioneren. Dergelijke apparaten zijn voorzien van diverse branders.

Q2: Hoe gebruik je een BBQ smoker?

Zoals hierboven reeds min of meer uitgelegd, bestaat een standaard BBQ smoker uit een behoorlijk groot grilloppervlak in combinatie met een apart compartiment aan de zijkant. Terwijl het stuk vlees en/ of vis, al dan niet in combinatie met groenten, op het grillrooster worden uitgespreid, wordt het afzonderlijke compartiment aan de zijkant voorzien van houtskool of briketten.

Op die manier kan het voedsel op een trage doch gelijkmatige manier gegaard worden wat leidt tot die typische rokerige smaak. Tegenwoordig bestaan er ook heel wat smoker barbecues die eveneens op gas kunnen functioneren en bijgevolg voorzien zijn van 1 of meerdere zijbranders.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES