5 beste Bladharken Test van 2024

Laatste update: 24.04.24

 

Beste Bladharken – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Samen met de prachtige kleuren en geuren van de herfst komt jammer genoeg ook het vallen van de bladeren. Een bladhark is de perfecte partner om regelmatig bladeren samen te hopen of tuinafval en gemaaid gras samen te harken. We hebben voor jou 3 producten uitgekozen die heel goeie reviews kregen. Zo kun je zien dat de Gardena Combisysteem een verstelbare werkbreedte heeft tussen 35 en 52 cm. Ook de Fiskars QuikFit blijkt een uitstekende keuze te zijn door de extra brede gebogen tanden die grote hoeveelheden bladeren kunnen bijeen harken zonder dat ze ertussen blijven zitten.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste bladharken (Reviews) van 2024

 

Tijdens de herfstperiode moet er regelmatig worden geharkt om het dikke bladerdek te verwijderen zodat de paden en het gazon er keurig bij liggen voor de aankomende winter. Ben je op zoek naar de beste bladhark om op jouw ergonomische steel te bevestigen? Of kies je voor een bladhark van Gamma die al voorzien is van een steel? Met de hulp en het advies van enkele tuinmannen selecteerden we 5 topproducten om aan jou voor te stellen. Neem de tijd om alles eens te bekijken alvorens je keuze te maken. Soms kun je ook een interessante aanbieding vinden in de speciale herfstfolder.

 

1. Gardena Combisysteem bladhark werkbreedte verstelbaar van 35 tot 52 cm

 

Dat Gardena wordt genoemd als het beste merk voor tuingereedschap is niet verwonderlijk. Het assortiment aan materiaal om tuinklusjes op te knappen is fenomenaal. De Gardena bladhark is ook een onderdeel van de collectie met het Combisysteem. Hierbij kun je wel 80 verschillende gereedschappen monteren op diverse ergonomische stelen.

De verstelbare hark is ideaal om gemaaid gras, bladeren en ander tuinafval samen te harken. Bovendien is de bladhark gemaakt uit kunststof waarbij je de tanden eenvoudig kunt verstellen op een breedte tussen 35 en 52 cm. Hierdoor kun je zowel grove als fijnere tuinresten samenharken.

Om de beste werkhouding te bekomen kun je kiezen voor een steel uit het Gardena Combisysteem die een lengte heeft van 1,30 m of die aanpasbaar is naar jouw lichaamslengte. In de reviews zien we dat de klanten heel erg tevreden zijn over hun aankoop.

 

Voordelen:

Onderhoud: deze hark vraagt heel weinig onderhoud. Doordat hij gemaakt is uit kunststof hoef je hem enkel na gebruik even schoon te vegen. 

Functioneel: de verstelbare tanden kunnen worden aangepast zodat je een werkbreedte hebt tussen 35 en 52 cm. Hierdoor kun je klein en groot tuinafval samenharken.

Gebruiksgemak: de bladhark behoort tot het Gardena Combisysteem waardoor je hem met verschillende stelen kunt combineren.

Kwaliteit: het speciale verbindingsstuk zorgt ervoor dat de hark stevig aan de steel kan worden vastgemaakt.

 

Nadelen:

Steel: de steel moet apart worden bijgekocht en deze is wel tamelijk prijzig. Aan de andere kant is hij dan wel geschikt om te gebruiken voor diverse andere tuingereedschappen van Gardena.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Fiskars QuikFit bladhark met extra brede gebogen tanden

 

De Fiskars bladhark behoort tot de populairste tuingereedschappen in onze selectie met toppers. Met de Quickfit hark kun je gemakkelijk rechtopstaand een heleboel bladeren bijeenharken zodat de onderrug veel minder zal worden belast. In de reviews zien we dat deze hark dan ook een uitstekende score kreeg.

Het gepatenteerde ontwerp van de speciale kop zorgt ervoor dat de extra brede gebogen tanden de bladeren beetgrijpen maar dat deze zich niet tussen de tanden gaan ophopen. Deze hark is ideaal om grote hopen bladeren samen te harken waardoor hij goed van pas kan komen in boomgaarden.

Dit model is bovendien gemaakt uit zwart staal en hij heeft een verbindingsstuk in kunststof dat zorgt voor een stevige verbinding tussen de steel en de hark. De bladhark past trouwens op een steel van het QuickFit systeem van Fiskars die apart moet worden bijgekocht.

 

Voordelen:

Functionaliteit: dit exemplaar is uiterst geschikt om grote hopen droge bladeren samen te harken zonder dat ze zich tussen de brede tanden gaan ophopen.

Materiaal: de bladhark heeft brede stalen tanden die gebogen zijn. Bovendien behoort de bladhark tot het QuickFit systeem waarbij verschillende onderdelen kunnen worden gecombineerd

Kwaliteit: het verbindingsstuk is gemaakt uit kunststof en zorgt voor een stevige connectie waardoor het gereedschap goed vastzit aan de steel.

Gebruiksvriendelijk: door te kiezen voor een ergonomische steel met het QuickFit systeem heb je de beste werkpositie waardoor de onderrug minder zal worden belast.

 

Nadelen: 

Natte bladeren: deze hark blijkt minder geschikt te zijn om natte bladeren en dennennaalden samen te harken. Mogelijk zijn de tanden niet scherp genoeg.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Talen Tools bladhark kunststof 21 tanden met steel 150 cm hark

 

De kunststof bladhark van Talen Tools behoort tot de goedkope prijsklasse in onze lijst. Hij kreeg bovendien een heel goede beoordeling in de reviews en hij werd beloond met 4,5 van de 5 sterren.

De Talen Tools bladhark heeft 21 tanden die samen een breedte hebben van 40 cm en een lengte van 20 cm waardoor hij geschikt is om grasmaaisel, bladeren en ander klein tuinafval samen te harken. Met deze hark kun je trouwens enkel naar je toe trekken net zoals je met een borstel iets naar je toe zou vegen.

Daarnaast is hij gemaakt uit nylon en wordt hij geleverd met een houten steel van 1,5 m waardoor je een mooie werkhouding kunt aannemen. Dit zorgt ervoor dat je minder last zult hebben van schouder- en rugpijn wanneer je een hele berg werk te verzetten hebt.

 

Voordelen:

Onderhoud: deze bladhark is gemaakt uit kunststof waardoor hij bijzonder weinig onderhoud vraagt. Je kunt hem gewoon even afspoelen onder de kraan en gewoon laten drogen.

Gebruik: met deze hark kun je gemaaid gras, bladeren en ander klein tuinafval met een trekbeweging bijeen harken.

De prijs: deze bladhark valt in de laagste prijsklasse van onze selectie met topproducten.

Inclusief steel: hij wordt geleverd met een houten steel die een lengte heeft van 1,5 m waardoor je mooi rechtopstaand kunt werken.

 

Nadelen: 

Kunststof tanden: we stellen ons de vraag of de nylon tanden wel stevig genoeg zijn. Ze lijken ons nogal kwetsbaar te zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Wolf-Garten Multi-Star bladhark met flexibele tanden

 

De producten van Wolf-Garten getuigen van puur vakmanschap en worden gemaakt met de grootste zorg voor kwaliteit. Het Multi-Star systeem zorgt ervoor dat je ruim 80 verschillende tuingereedschappen met een eenvoudige klik op diverse stelen kunt monteren.

De Wolf-Garten bladhark beschikt over 22 tanden en kan worden gebruikt bij het opruimen van los onkruid, bladeren en gemaaid gras. Hij kan bovendien zowel op zachte als op harde ondergronden worden gebruikt zoals borders, gazon en paden. De hark is trouwens gemaakt uit staal gecombineerd met een verbindingsstuk in kunststof om een optimale koppeling tussen het gereedschap en de steel te garanderen. 

Daarnaast heeft hij een werkbreedte van 50 cm waardoor je meteen een groter werkoppervlak hebt en sneller kunt werken. In de reviews zien we dat de klanten heel tevreden zijn over de prijs-kwaliteitverhouding van dit product.

 

Voordelen:

Gebruiksvriendelijk: deze bladhark behoort tot het assortiment met het Multi-Star systeem waardoor hij op verschillende stelen uit dit Wolf-Garten aanbod kan worden gemonteerd.

Kwaliteit: de 22 tanden zijn gemaakt uit staal en de hark heeft bovendien een verbindingsstuk uit kunststof dat zorgt voor een stevige aanhechting op de verschillende stelen.

Onderhoud: de hark kan worden afgeborsteld met een harde borstel en daarna met een sopje worden schoongemaakt. Je laat hem best eerst drogen zodat je hem optimaal kunt bewaren voor de winter.

Formaat: door de breedte van 50 cm kun je meteen een groter oppervlak bewerken waardoor je sneller klaar bent met de klus.

 

Nadelen:

Niet verstelbaar: de tanden van deze bladhark zijn vast en kunnen niet worden versteld. Voor verstelbare tanden moet je kiezen voor de andere bladhark van Wolf-Garten Multi-Star.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Hendrik Jan bladhark bamboe met steel 46 cm

 

Hendrik Jan staat in Nederland vooral bekend om zijn degelijk en robuust tuingereedschap dat bovendien heel scherp geprijsd is. Deze bladhark is dan ook de goedkoopste kracht in onze lijst. 

De bamboe bladhark is bijzonder duurzaam en milieuvriendelijk. Daarnaast zorgt de kunststof verbinding ervoor dat de hark stevig op de bijgeleverde steel vastzit zodat hij niet per ongeluk loskomt tijdens je klus. De totale lengte van dit tuingereedschap is 1,67 m waardoor je heel comfortabel kunt werken en bovendien een goede positie kunt aannemen om rugpijn te vermijden.

De bladhark is geschikt om lichte en droge bladeren samen te brengen alsook om licht tuinafval en grasmaaisel bijeen te harken. Er zijn voor deze bladhark nog geen reviews geplaatst.

 

Voordelen:

Duurzaam: door het gebruik van bamboe is deze hark duurzaam en bovendien ook milieuvriendelijk.

Onderhoud: de hark kan gemakkelijk onder de kraan worden afgespoeld waarna je hem gewoon kunt opbergen.

Gebruiksvriendelijk: door de totale lengte van dit tuingereedschap kun je de beste werkpositie aannemen om lichamelijke ongemakken te voorkomen.

Het prijskaartje: deze bladhark heeft de goedkoopste prijs in onze lijst waardoor hij ook toegankelijk is voor mensen die over minder budget beschikken.

 

Nadelen:

Kwetsbaar: we merken op dat deze hark er nogal kwetsbaar uitziet waardoor hij minder geschikt lijkt voor harde ondergronden zoals geasfalteerde paden of paden met grote kiezels.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Bladharken Koopgids

 

Wanneer je op zoek gaat naar een degelijke bladhark zul je merken dat je exemplaren kunt vinden die gemaakt zijn uit verschillende materialen. Ook de verschillende soorten stelen en het onderhoud zijn belangrijke factoren bij het uitkiezen van de beste bladhark voor jouw tuin. Neem de tijd om alles eens te bestuderen en te vergelijken. Vraag eventueel raad aan een tuinman, hij zal je zeker een aanbeveling kunnen geven. Bekijk trouwens ook even de verschillende aanbiedingen alvorens je een keuze maakt.

Wat is een bladhark en waarvoor wordt hij gebruikt

Een bladhark onderscheidt zich van een gewone hark doordat hij een ander vorm heeft en bovendien over veel langere tanden beschikt. Bij een bladhark zitten de harktanden trouwens ook los waardoor ze elk afzonderlijk kunnen bewegen. In de tanden zitten kleine v-vormige uitsparingen zodat enkel de bladeren en niet de aarde of het gras worden meegetrokken. Bovendien zijn de tanden meestal gemaakt uit een flexibele soort kunststof of uit licht staal waardoor je een optimale beweeglijkheid hebt.

Met een bladhark kun je alle afgevallen bladeren in de tuin wegharken zonder dat je het gras beschadigd. Hij wordt als het ware als een soort bezem gebruikt om de bladeren van het gazon te vegen. Hij kan ook dienen om grindpaden te egaliseren en zelfs om kleine hoeveelheden hooi en gedroogd gras bijeen te rapen. Je kunt kiezen tussen een bladhark met vaste tanden en eentje met verstelbare tanden waarmee je ook grover tuinafval bijeen kunt harken.

 

Tanden in kunststof of metaal

Wanneer je het assortiment gaat bekijken, dan zul je zien dat je kunt kiezen tussen een bladhark met metalen tanden of een exemplaar waarvan de tanden gemaakt zijn uit een flexibele soort kunststof. De beweeglijkheid van de kunststof bladhark maakt het mogelijk om hem vooral te gebruiken op een delicate ondergrond die anders zou kunnen beschadigen. Dan denken we vooral aan grasvelden of tegels waarin krassen zouden kunnen ontstaan. We merken wel dat de tanden van een kunststof bladhark minder duurzaam zijn.

Wanneer je een plastic hark gaat gebruiken op zware hopen tuinafval of bergjes natte bladeren loop je het risico dat enkele tanden van de bladhark kunnen afbreken. Metalen tanden daarentegen gaan veel langer mee en zijn dus ook meer geschikt om grover en nat tuinafval op te ruimen. Echter, bij een metalen bladhark zijn de tanden dan weer stijver en minder flexibel waardoor ze het gras of andere planten kunnen beschadigen. Een bladhark in metaal vraagt ook iets meer onderhoud om een lange levensduur te bekomen.

 

De verschillende soorten handgrepen of stelen

Bij de aankoop van tuingereedschap kun je vaak kiezen uit diverse soorten handgrepen. Sommige bladharken zijn reeds voorzien van een steel, andere maken deel uit van een assortiment dat werkt met een combinatiesysteem. Hierbij hebben alle handgereedschappen per merk een identiek verbindingssysteem. Ze kunnen worden gemonteerd op verschillende stelen van hetzelfde merk met een soortgelijke verbinding. Dit is niet alleen ruimtebesparend maar ook veel comfortabeler om te werken.

Je kunt immers kiezen voor een telescopische steel die je kunt aanpassen naar jouw lichaamslengte of voor een steel met een ergonomische greep. Daarnaast zijn er ook bladharken met een steel in plastic te verkrijgen. Deze zijn heel licht  van gewicht maar kunnen wel veel gemakkelijker breken. Je kunt dan beter kiezen voor een hardhouten steel die comfortabel in de hand ligt en die heel stevig is. Tenslotte kun je ook een exemplaar aanschaffen met een handgreep in metaal dat heel duurzaam is en een tamelijk licht gewicht heeft.

Het onderhoud en het gebruik

Een bladhark wordt gebruikt net alsof je met een bezem zou vegen. Je trekt eigenlijk de bladeren of het tuinafval naar je toe. Dit kan erg belastend zijn voor de spieren in de schouders, de armen en voor de rug. Het is daarom ook beter om te kiezen voor een bladhark met een niet te grote werkbreedte. Een groot werkoppervlak maakt het namelijk lastiger omdat je grotere en dus ook zwaardere hoeveelheden in één keer samenharkt.

Een bladhark moet net zoals elk tuingereedschap goed worden onderhouden als je er lang wilt gebruik van maken. Je kunt de hark afborstelen met een harde borstel om de meeste vuiligheid te verwijderen. Daarna veeg je hem schoon met een vochtige doek om hem vervolgens goed droog te maken. Vooral exemplaren met metalen tanden moeten droog worden weggezet om corrosie te voorkomen.

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES