5 beste Bonsais Test van 2024

Laatste update: 24.04.24

 

Beste bonsais – Vergelijkingstest & Koopgids

 

De aankoop van een bonsaiboompje wordt bij de echte liefhebbers steeds voorafgegaan door opzoekingswerk naar informatie over de boomsoorten en het verwerven van kennis over de speciale technieken van snoeien en vormen. Het is bovendien een passie die een lange geschiedenis kent met een prachtige traditie. We hebben voor jou 3 bonsaisoorten uitgekozen en ze naast elkaar gezet om te vergelijken. Zo zie je dat de bonsai appelboom van het merk Taste of Nature mooie gele en roze appeltjes krijgt. Daarnaast heb je de ficus microcarpa ginseng bonsai die gekenmerkt wordt door een S-model en een hoogte heeft van 70 cm.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste bonsais (Reviews) van 2024

 

Bij de aankoop van een bonsaiboom neem je best je tijd om alles eens goed te bekijken en eventueel het advies in te winnen van ervaren bonsaikwekers of liefhebbers. Welke boomsoort kies je nu best voor binnen? Wil je een regionale soort die zijn blad verliest en tijdens de herfst in rust gaat of ga je voor een soort die ook miniatuur vruchtjes draagt? We hebben voor jou 5 toppertjes uitgekozen waar je zeker een goede start mee kunt maken. Neem even de tijd om ze te bekijken en kies er vervolgens de beste bonsai uit waarvan je denkt dat hij het best bij jouw omgeving past.

 

1. Bonsai appelboom Taste of Nature draagt miniatuur vruchtjes

 

De prachtige bonsai appelboom van Taste of nature is de populairste in onze lijst met topproducten. Deze boomsoort is geschikt om buiten te plaatsen in je tuin, op het terras of op het balkon. Het is een echte blikvanger als je hem midden op je tafel plaatst in zijn mooie schaal. Daarnaast krijg je de heerlijke geur van de appelbloesem er bovenop.

Aan deze bonsaiboom groeien kleine gele appeltjes met een roze blos die bovendien een frisse zurige smaak hebben en daardoor perfect passen in verschillende salades. De verzorging van deze boom is eigenlijk heel eenvoudig. Je geeft hem pas water als je ziet dat de grond wat droog wordt maar niet volledig is uitgedroogd. Deze bonsai kun je beter alleen bemesten in het voorjaar en niet tijdens de periode dat de vruchtjes gevormd worden.

De lente is de ideale periode om de uitlopers weg te snoeien naar twee blaadjes. Deze bonsai heeft bij levering een hoogte van ongeveer 50 cm en hij kan groeien tot 100 cm. In het voorjaar kun je genieten van de appelbloesems en in de herfst verliest hij zijn blad. In de reviews zien we heel enthousiaste klanten die zeer fier zijn op hun mooie bonsai appelboom. 

 

Voordelen:

Bloeitijd: net zoals de grote variant bloeit deze boom in het voorjaar.

Vruchtdragend: deze bonsaiboom draagt na de bloeiperiode gele miniatuur appeltjes die heel lekker zijn in een salade.

Standplaats: de miniatuur appelboom staat graag op een plaatsje waar hij gedeeltelijk in de schaduw kan staan.

Hoogte: deze boom wordt goed verpakt geleverd en hij heeft bovendien een grootte van ongeveer 50 cm. Wanneer hij volgroeid is, heeft hij een maximale hoogte van 100 cm.

 

Nadelen: 

Bladverliezend: deze bonsai is een loofboom die zijn bladeren verliest tijdens de herfstperiode, om daarna in rust te gaan tot het voorjaar.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Ficus microcarpa ginseng bonsai S-model 70cm hoog

 

De ficus microcarpa ginseng is een bonsai met een S-model die geschikt is om binnenshuis te houden. De ficus doet het bijzonder goed in de woonkamer of op kantoor op een plaats met veel daglicht en niet te veel direct zonlicht.

Bij levering is de bonsai, die ongeveer een hoogte heeft van 70 cm,  geplant in een pot met een doorsnede van 23 cm. Deze boomsoort is een trage groeier die na verloop van jaren een volgroeide lengte bereikt van 100 cm. Bovendien is de ficus microcarpa ginseng een tropische boomsoort die groen blijft en niet bloeit. Hierdoor kun je het ganse jaar door genieten van een groene bonsai in huis. 

Naar deze boom moet je bijna niet omkijken want hij houdt niet van te veel water. Tijdens de winter is het voldoende om hem eens in de 10 dagen water te geven als de potgrond droog aanvoelt. In de zomerperiode heeft hij wat meer nodig en kun je de plant beter één keer in de week water geven. In de reviews merken we dat de klanten heel tevreden zijn over de prijs-kwaliteitverhouding van dit product.

 

Voordelen:

Weinig verzorging: deze ficus microcarpa ginseng heeft heel weinig verzorging nodig.

Groenblijvend: de bonsai is een tropische boomsoort die zijn bladeren niet verliest.

Verpakking: bij levering wordt de plant goed ingepakt waardoor hij geen geknakte takken of andere beschadigingen kan oplopen.

Aanbieding: bij aankoop van meerdere stuks is deze plant in de aanbieding.

 

Nadelen:

Trage groeier: het is een trage groeier waardoor het wel enkele jaren duurt voor hij zijn volgroeide lengte van 100 cm à 110 cm bereikt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Bonsaiworld bonsai starters kit 5-delige set 10 jaar oud

 

Bonsaiworld wordt door velen aanzien als het beste merk voor alles wat te maken heeft met bonsaibomen. Het bedrijf levert alle producten die nodig zijn om je bonsai in topconditie te houden. Alle boompjes van dit bedrijf worden eerst opgekweekt tot ze een minimumleeftijd hebben van 8 jaar en pas daarna worden ze aan de klanten toevertrouwd.

De S-vormige bonsai is van de boomsoort carmona die het best binnenshuis gedijt. Dit sterke boomtype heeft weinig verzorging nodig en ziet eruit als een heel oude boom met een fascinerende ronde kroon met kleine afgeronde blaadjes. Deze bonsai brengt rust en harmonie in de ruimte en hij is bovendien een stukje levende kunst.

De carmona wordt geleverd met een hoogte tussen 25 cm en 30 cm en daarnaast heeft hij een leeftijd van 10 jaar. De bijgeleverde starterset bestaat uit een authentiek gesmede bonsaischaar uit hoogwaardig Japans staal en een stap voor stap gids waarin de belangrijkste aandachtspunten voor het verzorgen en het stileren worden uitgelegd. In de reviews zien we dat de meningen verdeeld zijn over deze bonsai. 

 

Voordelen: 

Pakket: de bonsai wordt geleverd met een starterspakket waarin een authentiek gesmede bonsaischaar zit en een handleiding waarin de belangrijkste tips staan voor de verzorging en de styling.

Standplaats: de carmona houdt van een zonnige plaats binnenshuis met veel natuurlijk licht.

Groenblijvend: deze tropische boomsoort verliest zijn bladeren niet.

 

Nadelen:

Kwaliteit: enkele klanten zijn niet tevreden over de geleverde kwaliteit van de bonsai.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Bonsaiworld bonsai zen stenen waterval set 10 jaar oud

 

Deze bonsai van Bonsaiworld is een gelijksoortige boom als de carmona die bovendien eenvoudig te verzorgen is. Hierdoor is hij heel geschikt voor een beginnend liefhebber van de bonsaikunst. Deze opstelling met de waterval en de zen stenen brengt de oriëntaalse sfeer in huis die je als bijzonder rustgevend zult ervaren.

De mooie boom is reeds 10 jaar oud en heeft een gemiddelde hoogte van 33 cm. Bovendien is deze tropische boomsoort groenblijvend waardoor je het ganse jaar door kunt genieten van zijn mooie bladerdek. De waterval die is opgesteld met zen stenen werkt op netstroom met een bijgeleverd snoer met stekker. 

Deze bonsai is gemakkelijk te onderhouden dankzij het Bonsai Easy Care systeem dat een waterniveaumeter heeft die aangeeft wanneer de boom moet bewaterd worden. In de reviews zien we dat de meeste klanten tevreden zijn over het product en bovendien de prijs-kwaliteitverhouding correct vinden. Je krijgt daarnaast van Bonsaiworld een goedkope prijs als je meerdere stuks uitkiest in verschillende variaties.

 

Voordelen:

Standplaats: deze bonsai heeft graag natuurlijk daglicht en bovendien houdt hij ook wel van een streepje zon.

Groenblijvend: deze boomsoort is niet bladverliezend waardoor hij het hele jaar groen blijft.

Onderhoud: dankzij het Bonsai Easy Care systeem vraagt deze bonsai heel weinig onderhoud.

Opstelling: de bonsai wordt geleverd in een opstelling van een miniatuur zen tuin met een watervalletje.

 

Nadelen:

Geen schakelaar: jammer genoeg heeft het watervalletje geen knop waarmee je hem aan en uit kunt schakelen waardoor je steeds de stekker uit het stopcontact moet halen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Ficus bonsai in watergevende Lechuza bloempot hoogte 130 cm

 

De ficus bonsai van Fleurdirect is de laatste in onze top 5 en valt in de laagste prijscategorie. Deze ficus wordt vooral in Maleisië en China gekweekt voor zijn typerende dikke stam waarvoor hij gekend is. Deze bonsai houdt vooral van een vaste standplaats half in de schaduw waar hij kan tot rust komen en acclimatiseren.

Het is bovendien beter om deze boom niet te veel te verplaatsen. Doordat de bonsai op een licht zonnige plek het beste gedijt heeft hij wel regelmatig water nodig en daarnaast mag de grond nooit uitdrogen. Tijdens de wintermaanden krijgt deze ficus graag eens om de twee weken wat extra meststoffen die geschikt zijn voor deze boomsoort. De pot waarin deze bonsai geleverd wordt heeft een geavanceerd watergeefsysteem waardoor je nooit te veel of te weinig water kunt geven.

De watermeter laat je zien wanneer het waterreservoir moet bijgevuld worden. Bovendien heeft de boom een hoogte van 130 cm en de pot is 30 cm hoog. Een volgroeide ficus van deze soort bereikt een hoogte van 135 cm waardoor deze traag groeiende boom ook niet zoveel meer zal groeien. Er zijn voor deze bonsai met de speciale bloempot nog geen reviews gegeven.

 

Voordelen: 

Onderhoudsvriendelijk: door de speciale watergevende pot waarin deze bonsai wordt geleverd heb je er bijna geen omkijken naar.

Standplaats: deze ficus staat het liefst op een plaats waar hij ook gedeeltelijk van de schaduw kan genieten op een terras of in de tuin.

Groenblijvend: deze boomsoort verliest zijn bladeren niet.

Cadeautip: deze bonsai met zijn speciale pot is een mooi cadeau om te geven.

 

Nadelen:

Gevoelig: deze boom is gevoelig voor veranderingen waardoor je hem beter niet te veel verplaatst.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Bonsais Koopgids

 

Bij de aankoop van een bonsai zijn er enkele dingen waarmee je rekening moet houden. Zo is de plaats waar je hem wilt zetten heel belangrijk bij de keuze van de boomsoort. Hoe je een bonsai moet onderhouden en welk budget je er wilt aan besteden zijn ook dingen waar je toch even moet over nadenken. We raden je aan om de tijd te nemen en alles rustig te bekijken en te vergelijken. Neem de aanbevelingen van de ervaren liefhebbers ter harte om lang van je bonsai te kunnen genieten.

Bonsai, een plantkunst uit het Oosten

Bonsai is een Japanse kunstvorm die werd ontwikkeld in de 6de eeuw en waarvan de oorsprong eigenlijk in China ligt. Een bonsai, wat betekent “plant in pot”, is eigenlijk een miniatuur boompje dat je gaat kweken in een pot en zodanig moet snoeien en vormen zodat hij op de grote oorspronkelijke variant zal lijken. Er zijn verschillende boomsoorten die kunnen gekweekt worden tot een bonsai en die kunnen bovendien ook verschillende vormen hebben. De kweker kiest altijd de vorm die hij aan zijn boompje wil geven.

 

De verschillende soorten bonsaiboompjes

Het is belangrijk om bij de aankoop van een bonsai goed na te gaan hoe de omgeving is waar je je boompje wilt plaatsen. Zo zijn er verschillen tussen bomen voor binnen en voor buiten want de ene boom is al gevoeliger dan de andere. Zo kun je als beginner beter kiezen voor een ficus, een carmona of een Chinese iep om binnenshuis te plaatsen.

Wanneer je kiest voor een bonsai om buiten te zetten, dan ga je beter voor een jeneverbes, ligustrum of een Japanse esdoorn.  Daarnaast moet je ook rekening houden met de plaatsing van de boom want de ene soort kan niet goed tegen wind maar geniet wel graag van de volle zon en de andere soort heeft dan weer wat meer schaduw nodig.

 

De verzorging van een bonsaiboom

Een bonsaiboom vergt toch wat meer aandacht dan een traditionele kamerplant. Met een klein beetje moeite kun je echter jarenlang van je bonsai genieten. Door de kleine pot waarin de bonsai wordt gehouden raakt de aarde sneller uitgeput waardoor er al gauw een tekort is aan voedingsstoffen in de bodem. Het toevoegen van meststoffen is bijzonder belangrijk en is afhankelijk van de boomsoort en zijn standplaats.

De bonsai moet vooral zorgvuldig bewaterd worden met water op kamertemperatuur. Er wordt aangeraden om de boom niet steeds op hetzelfde tijdstip water te geven en enkel wanneer de aarde bijna droog is. Dit kun je voelen door je vinger een centimeter in de aarde te stoppen, de aarde moet altijd iets vochtig zijn.

 

Het verpotten en het snoeien van de bonsai

Doordat een bonsai in een kleine schaal staat is het belangrijk om hem regelmatig te verpotten. Je kunt kiezen voor een nieuwe pot of je kunt hem gewoon terug in de oude plaatsen. Het verpotten is eigenlijk niet meer dan het vervangen van de oude uitgeputte aarde en het afknippen van de uitlopers aan de wortels. Voor snelle groeiers moet dit jaarlijks of om het jaar gebeuren, voor boompjes die minder snel groeien is éénmaal in de vijf jaar voldoende.

Het snoeien moet vooral gebeuren tijdens het kweken van de boom, omdat dit de vorm zal bepalen van de boom en zijn stam. De snoei kan soms ingrijpend zijn omdat je besluit om grote takken weg te snijden en de boom een andere vorm te geven. Dit moet gedaan worden tijdens de groeiperiode in de lente en de zomer. Daarnaast houd je best altijd de uitlopers in toom door ze onmiddellijk weg te snijden zodat je een mooie egale kruin bekomt.

De verschillende stijlen van de bonsai

De stijl van de bonsai is afhankelijk van de vorm, het soort boom en de hoogte. De boomvorm is de grootste blikvanger en daarop worden bomen dan ook geselecteerd. De vorm kan zowel hellend als gebogen of rechtopstaand zijn. We onderscheiden de Chokkan stijl waarbij de boom loodrecht boven zijn wortels staat en kegelvormig is. De Moyogi stijl is geschikt voor alle boomsoorten en wordt gekenmerkt door een gebogen stam met de top die zich loodrecht boven de stamvoet bevindt.

Vervolgens heb je de Shakan stijl die hellend is alsof de boom altijd in de wind heeft gestaan. De Kengai of waterval stijl waarbij de top van de boom lager is dan de onderkant van de pot, is niet geschikt voor elke soort boom. Er zijn nog enkele variaties op deze stijlen, maar deze zijn toch de belangrijkste en ze komen het meeste voor.

 

Het prijskaartje

De prijs van een bonsai is afhankelijk van de leeftijd van de boom en ook van de boomsoort. Kwekers zijn soms vele jaren bezig met het vormen en het snoeien van een boom zodat dit zich ook zal weerspiegelen in de prijs. Een echte richtprijs geven voor een bonsaiboom is dus moeilijk. Je zult er vinden voor 20 euro in het verkoophoekje bij de aanbiedingen en er zijn evengoed bomen die tot wel 800 euro kosten. De correcte prijs voor een boom voor een beginnend liefhebber ligt gemiddeld tussen 30 en 60 euro. 

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe verzorg je een bonsaiboompje en hoe vaak moet hij water krijgen?

Een bonsai heeft veel behoefte aan licht en wordt daarom beter op een vensterbank geplaatst. Zorg er wel voor dat hij niet te dicht bij een warmtebron staat. Een vensterbank die boven de chauffage hangt, is dus niet de ideale plaats. Een hoge luchtvochtigheid is nog belangrijker dan het licht want het is dan ook een tropische boom. Besproei de boom daarom dagelijks met een plantenspuit. 

Er wordt aangeraden om de bonsai niet steeds op hetzelfde tijdstip water te geven. De grond moet wel steeds vochtig blijven en mag niet uitdrogen. Het is dan ook goed om je bonsai wekelijks een dompelbadje te geven. Doordat de boom in een kleine schaal staat is de aarde snel uitgeput en daarom is het dan ook belangrijk om regelmatig speciale meststof te geven. Voor het vormen van je bonsai bekijk je best even de speciale video’s waarin alles wordt uitgelegd.

Q2: Hoe maak je een bonsai?

De eerste stap voor het maken van een bonsai is om te gaan bepalen waar je de boom gaat plaatsen. Het is belangrijk om een boomsoort te kiezen die in de omgeving past. Voor binnen zijn de tropische soorten geschikt, wanneer je hem buiten wilt zetten kies je beter voor een inheemse boomsoort. Nu kun je een pre bonsai aankopen die eigenlijk de basis is voor je bonsai en die je nog moet snoeien en bedraden in de vorm die je wilt. Een andere mogelijkheid is het zelf cultiveren van een boom door middel van zaden of stekken.  Het kan echter 3 tot 5 jaar duren voor je de boom kunt vormen.

 

Q3: Welke aarde moet ik gebruiken voor een bonsaiboompje?

De grond mag vooral niet te fijn zijn. Potgrond voor bonsais is grof waardoor zowel water als zuurstof makkelijk toegang hebben tot de wortelkluit. De grond moet voldoende water kunnen opnemen en vasthouden zodat het boompje niet uitdroogt in de kleine pot. Het overtollige water moet wel direct kunnen worden afgevoerd door de bodem want anders kan er geen lucht bij de wortels en ontstaat er een ophoping van zouten die in het gietwater aanwezig zijn. Je kiest dus best voor een niet-organisch substraat met een voldoende grove structuur.

 

 

Q4: Hoe moet ik een bonsai snoeien?

Het snoeien van een bonsai vraagt speciale materialen en technieken. Voor een uitgebreide uitleg bekijk je best even een speciaal boek over bonsais of een filmpje op het net. Het belangrijkste aandachtspunt bij het snoeien van de bonsai is het wegsnoeien van gekruiste takken die tegen elkaar zitten. Doordat deze takken tegen elkaar wrijven ontstaan er wondjes waardoor ongedierte toegang krijgt in het hout van de boom. Ook gebroken takken kunnen beter meteen worden weggesneden net boven hun aanhechtingspunt met de stam.

Twijgjes snijd je best af zodat ze maar 3 tot 4 knooppunten hebben. Dit zijn dan ook de plaatsen waar de bladeren uit zullen groeien. Maak een zuivere insnijding vlak boven het 4de knooppunt zodat de boom niet te groot wordt en de aangroei van nieuwe takken wordt bevorderd. Het meeste snoeiwerk moet gebeuren tijdens de lente en de zomer wanneer de boom in zijn groeiperiode zit. De rest van het jaar houd je gewoon de boom in zijn vorm door uitspringers bij te snoeien.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES