7 beste Buitenlampen Test van 2022

Laatste update: 28.09.22

 

Beste buitenlampen – Vergelijkingstest & Koopgids

 

De juiste buitenverlichting kan niet alleen bijdragen aan sfeer en gezelligheid maar ook aan veiligheid. Zo kan een buitenlamp met dag-en nachtsensor en/ of bewegingssensor een waarschuwing betekenen zodra een vreemde activiteit rondom de woning wordt gedetecteerd. Aangezien het uitgebreide assortiment vaak voor heel wat keuzestress kan zorgen, willen wij jou graag even op weg helpen door enkele toppertjes aan jou voor te stellen. Zo zou je onder meer kunnen kiezen voor de Solar wandlamp Pieck buitenlamp die gekenmerkt wordt door een prachtig vlameffect en uitgerust blijkt met een schemersensor. Daarnaast blijkt echter ook de 2 Stuks Solar Buitenverlichting een schot in de roos en bovendien, zoals aangegeven, steeds geleverd per 2 stuks.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

7 beste buitenlampen (Reviews) van 2022

 

Ben je op zoek naar een buitenlamp op batterijen of een buitenlamp op zonne-energie? En dient het hierbij om een standaard klassieke buitenlamp te gaan of toch liever een veelzijdige buitenlamp met sensor? En welk type sensor had je dan in gedachten? Zo kun je onder andere kiezen voor een buitenlamp met bewegingssensor of een buitenlamp met dag-en-nacht sensor. Hieronder kun je alvast 7 huidige toppertjes raadplegen, voorzien van online reviews en bijbehorend klantenadvies. Bekijk de opties even alvorens er de voor jou beste buitenlamp uit te kiezen en wie weet is het wel een leuke aanbieding.

 

1. Solar wandlamp Pieck met vlameffect en schemersensor voordeelset

 

Ben je op zoek naar een betaalbare Solar buitenlamp dan lijkt dit product misschien wel wat voor jou te zijn. De Pieck wandlamp wordt trouwens steeds als setje geleverd inclusief het nodige bevestigingsmateriaal en een informatieve handleiding. Een blik op de online reviews toont bovendien ook aan dat klanten bijzonder tevreden zijn over de combinatie tussen kwaliteit, design en betaalbaarheid waardoor deze zwarte buitenlampen alvast tot de populairste behoren.

Daarbij kent elke lamp afzonderlijk een totaal formaat van 20,3 x 20,3 x 27,9 cm waardoor de diameter van de lampenkap geschat wordt op 20 cm. Het unieke ovale ontwerp wordt kracht bijgezet door de gebruikte kunststof materialen en het unieke zwarte design waardoor hij perfect in een modern of landelijk interieur kan worden geplaatst.

De lampen werken op basis van een krachtige Lithium-ion batterij en worden geleverd inclusief een krachtige en duurzame led lichtbron. Doordat de batterij wordt gevoed met behulp van zonne-energie is het tevens ook een milieuvriendelijk en energiezuinig apparaat dat gelabeld werd met het A++ kenmerk.

 

Voordelen:

Budgetvriendelijk: doordat deze led buitenlampen steeds per 2 stuks geleverd worden inclusief al het nodige bevestigingsmateriaal en een vervangbare AA batterij, behoren ze tot de goedkope producten binnen de selectie.

Handig in gebruik: de lampen zorgen voor een prachtig warm wit licht met een kleurtemperatuur van zo’n 2700 K. Verder worden de lampen geleverd met lampenkap en zijn ze voorzien van een dag- en nachtsensor. 

Energieverbruik: met een A++ label wordt nog maar eens duidelijk hoe weinig energie ze effectief verbruiken.

Gebruiksgemak: de combinatie van het solarpaneel en de Lithium batterij zorgen ervoor dat de wandlampen overdag probleemloos kunnen opladen.

 

Nadelen:

Geen dimfunctie: houd er wel rekening mee dat deze wandlampen niet voorzien zijn van een dimfunctie.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. 2 Stuks Solar Buitenverlichting met Bewegingssensor Solar Tuinverlichting 228 LED

 

Net zoals het vorige product wordt ook deze unieke tuinverlichting jou aangeboden door het bekende, en misschien eveneens beste, merk “Solar”. Bij aankoop krijg je dan ook 2 afzonderlijke stuks aangeboden waarbij elke tuinverlichting is uitgerust met een krachtige 2400 mAh Lithium batterij én maar liefst 228 ledlampjes.

Verder blijkt deze tuinverlichting ook voorzien van een bewegingssensor én bijbehorende dag- en nachtsensor alsook de mogelijkheid om te schakelen tussen 3 verschillende lichtstanden. Dankzij de bewegingshoek van 120°kan een ruime detectieveld worden geregistreerd wat alleen maar bijdraagt aan de veiligheid en het gebruiksgemak.

Kortom, de moeite waard om deze unieke tuinverlichting even van naderbij onder de loep te nemen. Op basis van de online reviews lijkt het alvast een topproduct te zijn waarbij klanten duidelijk tevreden zijn over de aangeboden kwaliteit en het design.

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: de verpakking telt niet alleen 2 afzonderlijke buitenlampen maar ook 4 schroeven, 4 pluggen en een informatieve handleiding.

Lichtstanden: je hebt de mogelijkheid om gebruik te maken van 3 verschillende lichtstanden. Zo kun je kiezen voor “geen licht”, “zacht continu dimlicht” of een zacht dimlicht dat aanspringt wanneer een beweging wordt gedetecteerd.

Formaat: de tuinverlichting kent een maximaal formaat van 12 x 6,5 x 17,5 cm en waarborgt maar liefst 228 verschillende led lichtpunten.

 

Nadelen:

Niet verstelbaar: jammer genoeg blijkt deze tuinverlichting helemaal niet verstelbaar te zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Philips Hue Impress Outdoor wandlamp Color Ambiance Buiten

 

Ben je op zoek naar een duurzame Philips buitenlamp en ben je daarvoor niet te beroerd om iets meer te betalen, dan lijkt dit exemplaar van Philips Hue alvast een schot in de roos. Zo blijkt deze zwarten metalen Hue buitenlamp gekenmerkt door een rechthoekige vorm en een maximaal formaat van 14,1 x 12 x 24 cm wat hem alvast bijzonder stevig en stabiel maakt.

Deze moderne buitenlamp wordt jou gelukkig aangeboden inclusief een krachtige lichtbron van het type led en de mogelijkheid om gebruik te maken van een dimfunctie. Met een IP44 waarde en een energielabel A behoort hij nog steeds tot één van de betere opties maar dan zonder een mogelijk laagste prijskaartje. 

Ondanks deze vele pluspunten lijkt één koper niet helemaal overtuigd van de aangeboden kwaliteit. Zo zou dit type buitenverlichting toch net iets te weinig licht aanbieden.

 

Voordelen:

Handig in gebruik: de buitenlamp is voorzien van verschillende extra’s. Zo is er niet alleen een aan- en uitschakelaar maar ook een externe dimmer en de mogelijkheid om de lamp te bedienen via een mobiele lamp.

Lichtbron: elke afzonderlijke lichtbron kent een maximale levensduur van maar liefst 25.000 h en biedt een lichtopbrengst van 1200 lumen per lichtpunt.

Aansluitspanning: deze unieke Philips Hue buitenverlichting kent een standaard aansluitspanning van zo’n 230 Volt.

 

Nadelen:

Weinig licht: één koper had misschien wel verwacht dat deze buitenlamp toch net iets meer licht zou produceren.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. LifeGoods Solar Buitenlamp met Bewegingssensor 97 LEDs Wit Licht

 

Ben je op zoek naar de geschikte tuinverlichting op zonne-energie én met bijbehorende bewegingssensor? Dan kunnen wij jou aanraden om dit product van het bekende merk LifeGoods alvast even van naderbij te bekijken. Op basis van de online reviews zien we dat heel wat klanten alvast duidelijk tevreden zijn over de aangeboden kwaliteit, de uiteindelijke lichtopbrengst en het prachtige design wat resulteert in een mooie gemiddelde eindscore.

Zo kent deze vierkante buitenlamp met plastic behuizing een maximaal formaat van 13 x 10,9 x 13 cm inclusief 100 afzonderlijke lichtpunten die een ruime lichtopbrengst garanderen van 1000 Lumen. Dit alles wordt verder aangevuld met een vrij grote stralingshoek van 120° waardoor een ruim detectieveld kan worden gegarandeerd, een A+ label en een IP65 waarde waaruit blijkt dat de lamp waterbestendig is.

Deze wandverlichting met bewegingssensor kan daardoor eender waar worden geïnstalleerd gaande van de tuin tot de oprit of het terras. Naast de 3 verschillende lichtstanden beschikt dit apparaat eveneens over een aan- en uitschakelaar wat de bediening meteen een pak eenvoudiger maakt.

 

Voordelen:

Handig in gebruik: de wandverlichting blijkt voorzien van tal van extra’s en bijbehorende kenmerken zoals een aan- en uitschakelaar, een A+ label, een ruime stralingshoek en een hoge IP65 waarde.

Verpakkingsinhoud: de verpakking omvat niet alleen 2 afzonderlijke solar buitenlampen maar ook een gebruiksaanwijzing, 4 schroeven en 4 pluggen.

Design: de lampen worden gekenmerkt door een praktische vierkante vorm en blijken elk afzonderlijk, voorzien van maar liefst 100 verschillende lichtpunten.

 

Nadelen:

Geen dimfunctie: in tegenstelling tot sommige andere buitenlampen, blijkt dit product jammer genoeg niet voorzien van een dimfunctie.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. SensaHome Oriental Klassieke Industriële Tuinlamp Buitenlamp

 

Deze prachtige wandlamp van SensaHome valt meteen op vanwege zijn unieke design waarbij de Japans Aziatische stijl duidelijk aan bod komt. Dit gedurfde ontwerp maakt de lamp bijzonder geliefd bij bepaalde kopers en minder geliefd bij anderen. De online reviews tonen echter wel degelijk een positieve eindbeoordeling van 4,6 sterren aan waardoor hij mogelijks tot de populairste opties binnen deze selectie behoort.

De lamp wordt gekenmerkt door een maximaal formaat van 18x24x32 cm en blijkt vervaardigd uit een combinatie van aluminium en glas. Hij kan makkelijk op het lichtnet worden aangesloten waarbij je rekening dient te houden met een voltage tussen 110 – 240 Volt. Ondanks zijn ruime vermogen, werkt deze buitenlamp bijzonder energiezuinig wat gelijk wordt aangetoond door het A++ label.

Daarnaast blijkt de buitenverlichting geleverd inclusief een lichtbron van het type led en de mogelijkheid om gebruik te maken van een ruime stralingshoek van 180°.

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: de verpakking telt 1 unieke lamp in een prachtige Japans Aziatische stijl alsook een bijbehorende informatieve handleiding en het nodige bevestigingsmateriaal.

Stralingshoek: in vergelijking met de vorige buitenlampen, kent deze wandlamp een bijzonder grote stralingshoek van maar liefst 180° wat resulteert in een ruim detectieveld.

Voeding: je kunt hem makkelijk aansluiten op het lichtnet rekening houdend met een maximale aansluitspanning van 240 Volt.

 

Nadelen:

Installatie: volgens één koper zou het toch wel bloed, zweet en tranen gekost hebben om deze wandlamp correct te installeren en aan te sluiten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Steinel XLED Home 2 Schijnwerper Met bewegingssensor IP44 

 

Je zou natuurlijk ook kunnen kiezen voor deze prachtige en modern uitziende Steinel buitenlamp afkomstig uit de Steinel Xled serie. De rechthoekig gevormde lamp kent een afmeting van 16,1 x 48 x 19,4 cm en blijkt voornamelijk uit duurzaam metaal te zijn vervaardigd wat betekent dat hij best wel tegen een stootje kan. 

Hij wordt geleverd inclusief een lichtbron van het type led die garant staat voor een lange levensduur en energiezuinig verbruik, wat meteen wordt aangeduid door het A++ label. Net zoals sommige andere buitenlampen uit deze reeks, kun je ook dit exemplaar eenvoudig op de netstroom aansluiten rekening houdend met een aansluitspanning van 230 Volt.

Verder ben je verzekerd van een ruime 120° stralingshoek, een bewegingssensor en een correcte IP44 waarde die aantoont dat de lamp waterdicht is. Ondanks de vele mogelijkheden lijkt één koper niet helemaal overtuigd van de geleverde kwaliteit.

 

Voordelen:

Lichtopbrengst: de lamp wordt gekenmerkt door een aaneenschakeling van led lichtpuntjes die elk afzonderlijk een opbrengst van 1608 lumen verzekeren.

Levensduur: uit onderzoek is al meermaals duidelijk geworden dat led één van de meest duurzame bestaande lichtbronnen is. Ook hier mag je dus rekenen op een maximale levensduur van 50.000 uren.

Bewegingssensor: het product is uitgerust met een handige bewegingsfunctie die zonder problemen functioneert over een ruim detectieveld.

 

Nadelen:

Geen dimfunctie: jammer genoeg lijkt deze unieke wandverlichting niet voorzien van een dimfunctie.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

7. GP Lighting Safeguard 3.1 LED lamp met bewegingsmelder op batterijen

 

We sluiten het rijtje af met deze unieke buitenverlichting van GP. In vergelijking met andere buitenlampen valt het lage en betaalbare prijskaartje hier meteen op waardoor hij een pak toegankelijker wordt bij het grote publiek. Ondanks het feit dat één koper niet helemaal overtuigd lijkt te zijn van de aangeboden kwaliteit, zijn er toch velen die de aankoop van deze buitenlamp de moeite waard vinden.

Zo wordt deze buitenverlichting gekenmerkt door een maximale afmeting van 20,4 x 7,5 x 18,7 cm wat resulteert in een unieke ovale vorm. In tegenstelling tot sommige andere lampen, heeft men er hier voor gekozen om te werken met de positieve eigenschappen van kunststof dat, dankzij een IP44 waarde, ook nog eens 100% waterdicht blijkt te zijn.

Verder zul je zien dat de verlichting werkt op basis van een batterij en geleverd wordt inclusief een handige led lichtbron en maar liefst 4 Alkaline C batterijen. Daarnaast geniet je eveneens een aan- en uitschakelaar, een krachtige lichtopbrengst van 130 lumen en de mogelijkheid om gebruik te maken van de aanwezige bewegingssensor.

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: de unieke Safeguard buitenverlichting wordt geleverd inclusief 4 Alkaline C batterijen en een informatieve handleiding.

Verstelbaar: in tegenstelling tot sommige andere buitenverlichtingen blijkt deze buitenlamp 100% kantelbaar te zijn.

IP44: met een IP44 waarde wordt duidelijk aangetoond dat de buitenverlichting helemaal waterbestendig is.

 

Nadelen:

Geen dimfunctie: jammer genoeg moeten we ook hier vaststellen dat een eventuele dimfunctie ontbreekt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Buitenlampen Koopgids

 

Ben je van plan om de tuin helemaal (opnieuw) in te richten en heb je daarbij een heus tuinontwerp gecreëerd? Houd dan zeker even rekening met het verlichtingsplan zodat het nadien makkelijker wordt om buitenverlichting toe te voegen en/ of aan te passen. Bij het bepalen van de buitenverlichting raden wij aan om te letten op bepaalde factoren zoals het type, de lichtbron, het design en de werking. Het lijkt ons dan ook een goede aanbeveling om de onderstaande koopgids even door te nemen alvorens je de verschillende buitenlampen en mogelijke aanbiedingen gaat vergelijken.

Het gebruiksgemak

Niet alleen het geschikte setje tuinmeubelen of die unieke plantenbegroeiing weten bij te draag aan de sfeer en gezelligheid, ook de juiste buitenverlichting doet vast en zeker zijn duit in het zakje. Bovendien zorgt de geschikte buitenlamp niet alleen voor een gezellig sfeertje, het maakt je tuin ook een pak handiger én veiliger. Tenminste wanneer je de buitenverlichting combineert met 1 of meerdere sensoren.

Kortom, de moeite waard om een investering minstens even in overweging te nemen. Echter willen wij er ook meteen bij vermelden dat het niet de bedoeling is om zomaar de eerste de beste buitenlamp in het winkelmandje te plaatsen. Bedenk waar je naar op zoek bent, welk budget je maximaal wilt/ kunt spenderen maar vooral wat de mogelijkheden zijn volgens het uitgetekende tuinontwerp.

 

Het type lamp en de bijbehorende lichtbron in functie van de lichtopbrengst

Wanneer je op zoek gaat naar de perfecte buitenverlichting, lijkt het in eerste instantie verstandig om een keuze te maken tussen de verschillende types. Zo worden er tegenwoordig heel wat buitenlampen op de markt aangeboden die bedoeld zijn om aan de muur/ wand te bevestigen. Naast dergelijke wandlampen kun je uiteraard ook opteren voor een staande buitenlamp die je dan eventueel in de grond zou kunnen ingraven.

Uiteraard draait het niet enkel en alleen om het type buitenlamp maar ook om welke lichtbron je besluit te gebruiken. Aangezien de keuze van de lichtbron eveneens bepalend is voor de uiteindelijke lichtopbrengst, overigens steevast uitgedrukt in lumen, raden wij aan om steeds te kiezen voor “led”. Led levert bovendien niet alleen het mooiste licht op maar garandeert ook een laag energieverbruik inclusief lange levensduur wat hem logischerwijze de beste keuze maakt.

 

Werking van de buitenverlichting

Heb je een bepaald type lamp en bijbehorende lichtbron op het oog, wees dan ook aandachtig voor de werking. Zo heb je bepaalde lampen die werken op elektriciteit en bijgevolg op het stroomnetwerk dienen aangesloten te worden. Andere buitenlampen functioneren op basis van zonne-energie wat ze net iets energiezuiniger én milieuvriendelijker maakt. 

Houd er wel rekening mee dat lampen die op zonne-energie werken, ook effectief zonlicht zullen nodig hebben om een optimale lichtopbrengst te garanderen, wat in Nederland en België misschien niet altijd het geval is.

Handige functies en bijkomende kenmerken in verhouding tot de prijs

Tot slot is het wel handig om even stil te staan bij bepaalde praktische functies en leuke extra’s die misschien wel een meerwaarde kunnen betekenen. Zo is het altijd aangewezen om te kiezen voor een buitenlamp inclusief bewegingssensor of dag- en nachtsensor. Zodra eender welke beweging van mens, dier of auto wordt gedetecteerd, schakelt de verlichting automatisch aan.

Bedenk eveneens of het mogelijk is om gebruik te maken van een dim- en of timerfunctie en of de buitenlamp kantelbaar is dan wel meerdere verstelmogelijkheden aanbiedt. Een bijbehorende afstandsbediening, een waterbestendige coating en een fraaie uitstraling kunnen voor door velen eveneens als een meerwaarde worden beschouwd.

Houd er wel rekening mee dat al deze extra kenmerken een bijkomende invloed zullen hebben op het uiteindelijke prijskaartje. Algemeen kan de prijs dan ook makkelijk variëren van enkele tientjes tot enkele honderden euro’s of misschien wel meer indien je installatie uitbesteedt. Bedenk daarom op voorhand welk budget je maximaal kunt maar vooral ook wilt spenderen hieraan en welke verwachtingen je van de buitenverlichting hebt. Op die manier wordt het iets makkelijker om een uiteindelijke keuze te maken.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe werkt een buitenlamp met sensor?

Een buitenlamp met sensor werkt op min of meer dezelfde manier als een standaard bewegingsmelder. Ze worden dan ook omschreven als minuscule elektronische ogen die in staat zijn om de infrarode golven/ hittegolven van bewegende voorwerpen waar te nemen.

Zodra de detector een bewegend object/ voorwerp binnen het bepaalde detectieveld waarneemt, zal deze reageren volgens een bepaalde impuls. Dat kan door middel van een alarmsignaal zijn of, wat bij buitenlampen vaker het geval is, door het aanspringen van de verlichting. Op die manier ben je gewaarschuwd wanneer een “warm” bewegend voorwerp zoals een mens, dier of auto de oprit betreedt.

 

Q2: Op welke hoogte dient de buitenlamp te worden geïnstalleerd?

Het uitgebreide gamma buitenverlichting biedt je de mogelijkheid om te kiezen tussen staande buitenlampen dan wel wandlampen. Kies je voor een buitenlamp die je aan de muur of wand moet installeren, dan dien je uiteraard rekening te houden met de minimale en maximale installatiehoogte. Door de verlichting te laag dan wel te hoog te monteren, kun je het detectieveld aanzienlijk beperken wat niet meteen de bedoeling is.

Wat dan wel de ideale hoogte is, valt moeilijk te zeggen aangezien elke wand en woning verschillend is. Zo dien je rekening te houden met de hoogte van de wand, de positie ervan en de hoogte van de rest van de woning/ tuin en oprit. In het begin is het vaak een beetje zoeken naar de juiste positie waardoor een zo ruim mogelijk detectieveld kan worden geregistreerd.  

Q3: Wat voor een elektrische draad is nodig voor een niet-geaarde buitenlamp?

In de meeste recente woningen wordt vandaag de dag steeds gekozen om te werken met geaarde kabels, tenzij de eigenaar of vorige bewoner dat toen anders heeft beslist. 

In tegenstelling tot geaarde kabels, die altijd bestaan uit 3 draden waaronder een geelgroene, zijn de niet-geaarde kabels voorzien van 2 draden waarvan 1 van de 2 een blauwe draad is. Deze blauwe draad wordt ook wel omschreven als nuldraad omdat er helemaal geen spanning op staat en hij enkel bedoeld is om de stroom af te voeren.

Wanneer je een bepaalde buitenverlichting aankoopt, dien je er dus rekening mee te houden of het een geaarde dan wel niet-geaarde kabel betreft.

 

Q4: Hoe kun je een buitenlamp met sensor aansluiten?

Om een buitenlamp met sensor correct te kunnen aansluiten, moet hij natuurlijk eerst worden aangesloten op een bijbehorende waterdichte aftakdoos. Indien je reeds buitenverlichting hebt staan, dan hoef je in principe geen aftakdoos meer te installeren maar kun je verder bouwen op het reeds bestaande exemplaar.

Om de aftakdoos correct te kunnen installeren, dien je een schuin gat van zo’n 16 mm doorsnede in de wand te boren zodanig dat je de stroomkabel naar buiten kunt trekken. Door het gat schuin de muur in de boren, kun je vermijden dat water in het gat terecht komt.

De stroomkabel die je van binnen naar buiten trekt, dient te vertrekken vanuit de meterkast. Binnen kun je daarbij gebruik maken van de traditionele losse elektriciteitsdraden terwijl voor buiten de voorkeur gegeven wordt aan een XMvK of YMvK kabel. 

Alvorens je aan het gehele proces begint, dien je uiteraard de stroom volledig uit te schakelen zodat eventuele ongelukken kunnen vermeden worden.

 

Q5: Hoe stel je een buitenlamp met bewegingssensor af?

Eenmaal de buitenverlichting met bewegingssensor werd geïnstalleerd dien je het apparaat natuurlijk nog correct af te stellen. Bij de meeste apparaten kan dit gelukkig heel eenvoudig door gebruik te maken van de 3 beschikbare regelschroefjes.

Zo kun je met behulp van het schroefje links de reikwijdte van de bewegingssensor gaan instellen. Het kloksymbool, dat bij de meeste modellen in het midden staat, bepaalt hoe lang de verlichting moet blijven branden eenmaal het voorwerp is gedetecteerd. Met het zon- en maansymbooltje helemaal rechts, kun je vervolgens het tijdstip gaan instellen waarop de bewegingssensor actief mag zijn. Is dat overdag, bij schemerdonker of ‘s nachts?

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES