5 beste Compostbakken Test van 2024

Laatste update: 03.03.24

 

Beste compostbakken – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Wie thuis wil composteren kan dat doen in een vat, een bak of op een hoop. Afhankelijk van hoe groot je tuin is ga je een composteerder uitkiezen. Hierdoor werk je niet alleen mee aan het milieu maar bespaar je ook op kosten van een gft bak of vuilniszakken. Er zijn compostbakken die open zijn en andere zijn volledig afgesloten. We zijn even gaan kijken welke compostbakken de beste beoordeling kregen en we hebben deze even naast elkaar gezet. Zo zien we dat de Compost Caddy van Addis een handig gft afvalbakje is om op het aanrecht te plaatsen en dat de Nature compostsilo thermowanden heeft.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste compostbakken (Reviews) van 2024

 

Ben je op zoek naar een compostvat waarin je ook je keukenafval kwijt kunt of kies je voor een compostbak in hout voor het tuinafval. Misschien heb je alleen een afvalbakje nodig om in de keuken te plaatsen voor groente- en fruitafval? Wij hebben voor jou 5 topproducten geselecteerd om eens rustig te bekijken. Kies er de beste compostbak uit die het meest voldoet aan jouw wensen en misschien is deze wel net in de aanbieding. Het advies die de klanten geven in de online reviews kan je hierbij helpen.

 

1. Compost Caddy, het handige gft afvalbakje met 2,5 l inhoud 

 

De Compost Caddy van Addis is het populairste gft afvalbakje voor de keuken. Door zijn compacte formaat 24,5 x 17,5 x 18 cm neemt hij niet te veel plaats in en kun je hem makkelijk op het aanrecht plaatsen. Bovendien komt hij in 4 kleurcombinaties waardoor hij ook gewoon mooi staat. Het handige afvalbakje heeft een inhoud van 2,5 l en is bedoeld voor dagelijks gebruik van klein organisch keukenafval. 

Het deksel van deze Compost Caddy kan blijven openstaan terwijl je hem vult. Bovendien is de opening wel degelijk groot genoeg gemaakt zodat je keukenborden zonder problemen kunt ledigen. Het deksel die je er ook gewoon kunt afhalen, houdt de nare geurtjes tegen en voorkomt het vervelende bezoek van de fruitvliegjes in je keuken.

Deze kleine gft afvalbak kan worden vastgenomen aan de draagbeugel om hem buiten te gaan ledigen in het compostvat. In de online reviews zien we een uitstekende tevredenheid en krijgt hij van alle klanten de hoogste quotering. De prijs-kwaliteitverhouding voor deze Compost Caddy is zeer goed en alle klanten raden dit product aan.

 

Voordelen:

Antislip: de afvalbak is gemaakt uit gerecycleerde kunststof en hij heeft siliconen hoekjes onderaan waardoor hij niet gaat schuiven op je werkoppervlak.

Organische afvalzakjes: de afvalzakjes die apart kunnen bijgekocht worden, zijn gemaakt uit maïszetmeel en zijn volledig composteerbaar. Door het gebruik van deze zakjes zul je minder last hebben van ongedierte bij je compostbak.

Gebruiksgemak: het emmertje binnenin kan makkelijk elke avond in de vaatwasmachine geplaatst worden of met de hand worden afgewassen.

 

Nadelen: 

Geen afvoergaten: een klant merkt op dat het jammer is dat de binnenemmer geen afvoergaten heeft. Zo blijft er wel vocht in de emmer staan waardoor het gft niet droog blijft.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Compostsilo H 82,6 x 198 x 71,9 cm uit polypropyleen inhoud 1200 l

 

De compostsilo van Nature is van het tuinlabel dat hoort bij het merk Outside Living Industries. Nature zorgt voor de ontwikkeling en de verkoop voor alles wat betreft de kunst van het buitenleven en daardoor wordt het door veel mensen beschouwd als het beste merk op dat gebied.

De thermo-compostsilo is gemaakt uit polypropyleen en zorgt voor een snelle en eenvoudige compostering dankzij de toevoeging van thermolen in de zijwanden. Deze thermolen zorgen ervoor dat de inwendige temperatuur in de silo gaat stijgen waardoor je een snellere afbraak krijgt van het afval.

Deze silo kan snel en eenvoudig gemonteerd worden door de in elkaar grijpende scharnieren. Hij heeft een ruime inhoudscapaciteit van 1200 l en hij meet 82,6 x 198 x 71,9 cm waardoor hij het ideale formaat heeft voor een doorsnee gezin. In de reviews zien we dat nog maar 1 klant deze compostsilo beoordeeld heeft en dit met een goede quotering. We merken op dat het product nogal prijzig is.

 

Voordelen: 

Gebruiksvriendelijk: de silo heeft 2 openingen waarvan één bovenaan, die afgesloten is met een deksel met scharnieren en dient voor de invoer. Vooraan is een deurtje waarlangs de compost kan omgekeerd of verwijderd worden.

Eenvoudige opslag: deze compostbak kun je helemaal samenvouwen waardoor hij weinig plaats inneemt als je hem wilt opbergen.

Uitbreiding: als deze silo niet voldoende capaciteit blijkt te hebben kun je er gewoon nog eentje bij aankoppelen met een eenvoudig kliksysteem.

 

Nadelen:

Het prijskaartje: we merken op dat deze compostbak nogal aan de prijzige kant is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Houten compostbak 0,54 m3 (vierkant) eenvoudig te monteren

 

De houten compostbak van vidaXL is een vierkante houten constructie met een inhoudscapaciteit van 0,53 m3. Hij is 90 cm x 90 cm en 85 cm hoog en gemaakt van hoogwaardig in groen gedrenkt dennenhout waardoor hij rotbestendig en bovendien heel duurzaam is.

De houten afvalbak is eenvoudig te monteren en doordat hij open is bovenaan, is hij goed toegankelijk voor het vullen, het omkeren en het beluchten van de compost. Het nadeel hiervan is dat deze dan ook weer beter toegang verschaft aan knaagdieren en insecten. De houten panelen van de compostbak zorgen voor voldoende verluchting dankzij de open ruimte tussen de planken maar is tegelijkertijd ook goed isolerend waardoor er voldoende warmte is voor het composteerproces. 

De houten compostbak gaat mooi op in het uitzicht van de tuin en is bovendien ook milieuvriendelijk en kostenbesparend. Hij komt in de laagste prijsklasse van de topproducten uit ons lijstje. In de reviews zien we een goede tevredenheid over deze compostbak. De prijs en de kwaliteit zitten goed in verhouding.

 

Voordelen: 

Montage: deze compostbak is eenvoudig en snel te monteren.

Gebruiksvriendelijk: doordat de bak geen deksel heeft, is hij makkelijk te vullen. Grasmaaisel, snoeisel en dergelijke meer kunnen gemakkelijk in de bak gekieperd worden. Voor het beluchten en het omkeren van de compost is dit ook een handigheid.

Duurzaamheid: de hoge kwaliteit van het dennenhout en de groene beschermingslaag tegen het rotten garanderen een lange duurzaamheid van deze houten compostbak.

 

Nadelen:

Ruw hout: een klant merkt op dat dit een heel eenvoudige bak is in ruw hout.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Blackwell Compostvat 220 liter van gerecycleerd plastiek 

 

Het Blackwell compostvat heeft een inhoud van 220 l en meet 74 x 74 x 90 cm. Daardoor is dit compostvat het ideale systeem voor mensen met een kleine tuin. Het heeft voldoende inhoudscapaciteit voor goede verteringsomstandigheden. Om het proces op gang te brengen kunnen bij de start eventueel compostkorrels tussen de lagen toegevoegd worden.

Het vat is vervaardigd uit een hoge kwaliteit kunststof die bovendien uv-bestendig is. Je kunt kiezen tussen de kleuren groen of zwart naargelang jouw voorkeur. Het vat heeft een schroefdeksel die er niet aan vastzit waardoor je hem makkelijk kunt vullen door dit op te tillen en het deksel er gewoon naast te zetten. De bodemplaat en de beluchtingsstok moeten apart worden bijgekocht. 

Het compostvat is bijzonder gemakkelijk te ledigen door de bodemplaat los te maken en hem gewoon op te tillen. In de reviews merken we een goede tevredenheid op over dit product. Echter, voor één klant voldoet het compostvat niet aan de verwachtingen.

 

Voordelen: 

Materiaal: dit vat is gemaakt uit een hoogwaardige kwaliteit kunststof die verkregen is uit gerecycleerd plastiek. Bovendien is het bestendig tegen de uv-stralen waardoor het niet gaat verkleuren.

Stevig: het compostvat kun je kiezen in de kleuren zwart of groen en ziet er netjes en stevig uit.

Gebruiksgemak: door het vat gewoon op te tillen kan het geledigd worden.

 

Nadelen:

Het prijskaartje: een klant maakt de opmerking dat het totaalplaatje van dit vat aan de prijzige kant is doordat de bodemplaat en de beluchtingsstok apart moeten aangekocht worden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. VidaXL vierkante compostbak 100 x 100 x 70 cm in st

 

Deze goedkope vierkante compostbak van vidaXL heeft een sterk frame in staal die afgewerkt is met een groene poedercoating. Hierdoor is hij corrosiebestendig en heeft hij een lange duurzaamheid. Deze kooi meet 100 x 100 x 70 cm en dankzij zijn lichte gewicht van slechts 3 kg is hij gemakkelijk verplaatsbaar waardoor je hem ieder seizoen op een andere plaats kunt zetten.

De kooi is eenvoudig te plaatsen doordat hij alleen maar uit 4 zijwanden bestaat en met het bijgeleverde bevestigingsmateriaal zit hij snel in elkaar. Dit is een compostbak zonder deksel waardoor hij zeer geschikt is voor tuinafval. Door het open raster in de zijwanden is er een goede verluchting wat het composteren bevorderd. Bovendien is het makkelijk om deze kooi te vullen, de compost om te keren of om hem te ledigen.

In de reviews zien we een zeer goede tevredenheid over de prijs-kwaliteitverhouding van deze kooi. De klanten raden dit product zeker aan. Slechts één klant is minder tevreden over de stabiliteit ervan. De oorzaak hiervan kan een oneffen ondergrond zijn.

 

Voordelen:

Montage: deze compostbak is bijzonder snel en eenvoudig te monteren.

Gebruiksgemak: door het feit dat dit een open compostbak is, is het gemakkelijk om afgereden gras en snoeisel van struiken en dergelijke hierin te ledigen.

Antiroest: de groene poedercoating zorgt ervoor dat de kooi niet gaat roesten. 

 

Nadelen:

Hoogte: enkele opmerkingen worden gemaakt over de hoogte van de compostbak die maar 70 cm is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Compostbakken Koopgids

 

Wie over een tuin beschikt wil graag zijn steentje bijdragen aan het milieu door het verwerken van afval tot natuurlijke compost. Daarom gaan de tuiniers onder ons op zoek naar een geschikte compostbak. Neem de tijd om even de verschillende soorten te vergelijken en bedenk waar je hem wil plaatsen, over welke inhoudscapaciteit hij moet beschikken en hoeveel je er wilt aan spenderen. Bekijk zeker ook even de aanbiedingen en misschien zit er wel eentje tussen die het meest aansluit bij jouw behoeftes.

Wat is composteren

Composteren is een biologisch afbraakproces waarbij het eindproduct zal dienen voor de bemesting van je groente- en/of siertuin. Het is eigenlijk een natuurlijke kringloop van de afbraak en vertering van organisch materiaal die later als voedingsstof zal gebruikt worden voor nieuw leven in de tuin.

Het composteren zelf gebeurt door bacteriën, schimmels en wormen die langs de onderkant van je compostbak in het tuin- en keukenafval kruipen en het gaan omvormen tot humus. Het natuurlijke afbraakproces vraagt wel wat tijd. Tijdens de zomermaanden moet je rekenen op 3 à 4 maanden en in de winter duurt het toch zeker 6 maanden vooraleer de compost gebruiksklaar is. 

 

Wat mag wel en niet in de compostbak

Het principe van composteren is; alles wat levend is of was kan in de compostbak omgevormd worden tot humus. Het keukenafval zoals koffiefilters, thee en keukenpapier mogen in de compostbak net zoals keukenrestjes, schillen, vruchten, bladeren, takjes en gemaaid gras. Fijne takjes en andere snoeiresten ga je beter wat verkleinen omdat de afbraak en de vertering dan makkelijker verloopt.

Er zijn echter bepaalde organische resten die minder gemakkelijk verteren en daarom ga je beter niet te veel van deze materialen bij je composthoop voegen. We hebben het dan over vette of olie-achtige substanties, eierschalen, perzikpitten, notenschalen en citrusvruchten. Snoeiresten van sparren zijn ook heel moeilijk af te breken en ga je dus ook beter niet of heel beperkt aan de bak toevoegen. Gekookt voedsel, vlees- en visresten zijn composteerbaar maar trekken vliegen en ander ongedierte aan waardoor je dit beter achterwege laat.

 

De verschillende soorten compostbakken

We onderscheiden verschillende soorten compostbakken. Zo heb je de buitenbakken die meestal een grote inhoudscapaciteit hebben en weinig onderhoud vragen. Zolang de bodemmaterie blijft composteren, kun je hier steeds afval aan blijven toevoegen. Bovendien zijn ze het meest geschikt voor grote gezinnen en/of voor mensen met een grote tuin. Deze soort compostbak kunnen we nog onderverdelen in de open en de gesloten bak.

De open bakken zijn gemakkelijk in gebruik omdat deze goed toegankelijk zijn voor het draaien en het beluchten van de compost. Daarentegen hebben ook knaagdieren en insecten hier een vrije toegang. De gesloten bakken of silo’s zijn ideaal voor de kleinere tuinen. Deze hebben een gesloten wand met enkele verluchtingsgaten en een deksel bovenop. De compostsilo’s of -vaten zijn moeilijker te beluchten maar verschaffen dan ook minder toegang aan ongedierte.

Daarnaast hebben we de compostmolen. Die staat op een onderstel en gaat de compost keren door middel van de cilinder om te draaien. Het voordeel hiervan is dat het afbraakproces veel sneller zal gaan omdat het gemakkelijk is om meer lucht in je compost te krijgen. Doordat hij wat in de hoogte staat zul je veel minder last hebben van knaagdieren.

Tenslotte hebben we nog de wormenbak. Deze is een aanbeveling voor kleine huishoudens of om op een appartement zonder terras of patio te plaatsen. De wormenbak kun je in de garage plaatsen of in een berging waar de temperatuur tussen 10° C en 20° C ligt. Een wormenbak is gemakkelijk te onderhouden door gewoon je voedselresten in de bak te deponeren. Als je vindt dat hij slecht begint te ruiken, kun je er altijd wat droog materiaal aan toevoegen zoals bijvoorbeeld houtschaafsel.

Het prijskaartje

De prijs is volledig afhankelijk van de modellen, de verschillende groottes en de materialen waaruit de compostbakken zijn gemaakt. We zien dat een klein gft afvalbakje om op het aanrecht te plaatsen een gemiddelde prijs heeft tussen € 20 en € 30. Een houten compostbak of een draadkooi kun je al makkelijk vinden tegen de gemiddelde prijs van € 25 en € 45. Voor een compostvat met deksel mag je rond de € 80 rekenen. 

Voor de moduleerbare compostsilo’s met thermowanden die mogelijkheid bieden tot uitbreiding betaal je al gauw tussen € 150 en € 220. Meestal zijn 2 compostbakken of vaten nodig voor een efficiënte manier van composteren. Omdat je de compost op bepaalde tijden moet omkeren is het handig als je hem van de ene bak in de andere kunt overscheppen. Bij sommige bakken is trouwens de beluchtingsstok in de prijs inbegrepen.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe werkt een compostbak en waar wordt hij het best geplaatst?

Een compostbak of compostvat staat het best op een zonnige plaats en wordt op tegels of een houten pallet geplaatst. Zo kunnen de wormen, bacteriën en schimmels die helpen bij het composteren hun weg vinden en kan het overtollig vocht makkelijk wegsijpelen. Door onderaan wat takjes of houtsnippers te leggen, zorg je voor de nodige verluchting.

Nu kun je beginnen met je keuken- en tuinafval in de bak te gooien. Vervolgens ga je wekelijks de compost beluchten met de beluchtingsstok. Dit is noodzakelijk om het verteringsproces op gang te houden. Om de 2 à 3 maanden ga je de compost omzetten naar een andere compostbak. Dit kun je bijvoorbeeld doen met de hulp van een riek. Na 6 maanden is de compost klaar om te gebruiken.

Q2: Wat mag er in een compostbak? 

Het overgrote deel van ons keukenafval is composteerbaar. Van aardappelschillen tot schillen van citrusvruchten, eierschalen, notendoppen, thee en theezakjes, koffie en koffiefilters. Kleine hoeveelheden etensresten mogen er ook in net als mest van kleine huisdieren zoals van een cavia. 

Verder denken we ook nog aan verwelkte snijbloemen en kamerplanten en ook papier van de keukenrol. Composteerbaar tuinafval is versnipperd snoeihout, haagscheersel, gemaaid gras, bladeren en onkruid. Zaagmeel, schaafkrullen en resten uit de groente- en siertuin mogen er ook nog bij.

 

Q3: Wat mag niet in de compostbak?

Er zijn ook enkele afvalproducten die niet composteerbaar zijn. Gooi je deze toch in je compostbak dan kunnen de afbraakorganismen hun werk niet doen doordat ze niet genoeg doorgang hebben. Timmerhout, grof ongesnipperd snoeihout, beenderen en dierlijk afval, wegwerpluiers, aarde en zand zijn al enkele dingen die zeker niet in de compostbak horen. Verder hebben we nog saus, vet en olie, stof uit de stofzuiger, as van de open haard en houtskool die je er beter niet in gooit. Kunststof, ijzer, metaal en blik kunnen ook niet gecomposteerd worden net zoals kattenbakvulling.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES