5 beste elektrische heggenscharen Test van 2024

Laatste update: 24.04.24

 

Beste elektrische heggenscharen – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Door te kiezen voor de Powerplus POWEG40100 Heggenschaar kies je alvast voor een unieke combinatie tussen kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Bovendien kan dit apparaat, weliswaar bij correct gebruik, een ruim vermogen tot wel 550 Watt garanderen. Daartegenover staat de Bosch AdvancedHedgeCut 65 Heggenschaar die met zijn maximaal vermogen van 500 Watt, alvast niet moet onderdoen. Dit ruime vermogen wordt overigens verder aangevuld met een totale meslengte van wel 65 cm. In de onderstaande tabel hebben we voor de volledigheid nog een derde toppertje aan het rijtje toegevoegd, eveneens voorzien van de nodige voor- én nadelen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste elektrische heggenscharen (Reviews) van 2024

 

Of je opteert voor een elektrische heggenschaar met accu dan wel een elektrische heggenschaar op benzine, een elektrische telescopische heggenschaar een grote dan wel een kleine elektrische heggenschaar; blijft alvast een persoonlijke keuze. Wij zijn alvast op zoek gegaan naar 5 toppertjes rekening houdend met de online reviews en het advies van klanten en experts. Bekijk de opties even alvorens er de voor jou beste elektrische heggenschaar uit te kiezen en wie weet kies je wel voor het populairste en/ of laagste geprijsde artikel uit de lijst.

 

1. Powerplus POWEG40100 Heggenschaar – 550W – 560 mm 

 

Net zoals de bekende elektrische heggenschaar van Stihl behoort ook dit exemplaar van Powerplus alvast tot de populaire zoniet beste merken. Bovendien is het ook meteen één van de goedkope elektrische heggenscharen uit onze selectie, wat het apparaat een pak toegankelijker maakt bij het brede publiek en tevens de mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren kan verklaren. De moeite waard om de Powerplus POWEG40100 even onder de loep te nemen.

Zo zul je zien dat de heggenschaar op het stroomnet dient te worden aangesloten – rekening houdend met een maximale aansluitspanning van 220-230 Volt – waarna een maximaal vermogen van wel 550 Watt kan geleverd worden. Dit wordt aangevuld met een totale – weliswaar verstelbare – zwaardlengte van 55 cm waardoor het mogelijk wordt om takken van maximaal 16 mm dik probleemloos te verwijderen.

De POWE40100 elektrische heggenschaar blijkt overigens ook bijzonder licht van gewicht wat hem comfortabel en uiterst wendbaar maakt. En mocht het toch even verkeerd dreigen te lopen dan kun je vertrouwen op de elektrische veiligheidsriem die het mes automatisch en meteen uitschakelt.

 

Voordelen:

Prijskaartje: in vergelijking met de andere heggenscharen uit deze selectie, lijken we met de Powerplus wel in het bezit van een aanbieding.

Veiligheid: de elektrische heggenschaar is voorzien van een elektrische veiligheidsriem waardoor het mes – indien nodig – vrijwel meteen en geheel automatisch wordt uitgeschakeld.

Zwaardlengte: met behulp van een totale zwaardlengte van 55 cm en bijgevolg eigenlijke snijlengte van 51 cm, kunnen takken met een maximale diameter van 16 mm probleemloos worden gesnoeid.

Verpakkingsinhoud: de elektrische heggenschaar wordt geleverd inclusief een mesbeschermer, een beschermhoes en een informatieve handleiding.

 

Nadelen:

Geen steel: ben je op zoek naar een elektrische heggenschaar op steel dan is dit apparaat niet de beste aanbeveling.

Geluidsniveau: je dient echter wel rekening te houden met een aanzienlijk geluidsniveau van maximaal 88 dB.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Bosch AdvancedHedgeCut 65 Heggenschaar – 500 W – 65 cm meslengte – Mesafdekking

 

Mag het allemaal nog net dat tikkeltje meer zijn dan kun je altijd nog opteren voor deze unieke elektrische heggenschaar van Bosch, afkomstig uit de bekende Bosch AdvancedHedgeCut serie. Net zoals het vorige apparaat, dient ook deze elektrische heggenschaar op het stroomnet te worden aangesloten, rekening houdend met een aansluitspanning van 220 Volt, waarna een maximaal vermogen van 500 Watt kan worden geleverd. Besef wel dat een verlengsnoer – vanwege de korte kabel – noodzakelijk zal zijn.

Verder garandeert de elektrische heggenschaar van Bosch een totale zaagbladlengte van maar liefst 65 cm inclusief een tandafstand van 34 mm wat het apparaat geschikt maakt voor het zwaardere snoeiwerk. Dit alles wordt aangevuld met een slipkoppeling met hoog draaimoment en een ingebouwde ProSilence modus.

Hoewel hij duidelijk niet tot de goedkope elektrische heggenscharen behoort, zijn klanten wel degelijk overtuigd van de kwaliteit, de gebruiksvriendelijkheid én de duurzaamheid wat opnieuw resulteert in de maximale score van 5 op 5 sterren.

 

Voordelen:

Vermogen: nadat je het apparaat op het stroomnet hebt aangesloten, kan een duidelijk en maximaal vermogen tot wel 500 Watt worden gegarandeerd.

ProSilence: dankzij de aanwezige ProSilence modus kunnen krachtige prestaties plaatsvinden aan tot wel 80% minder geluid.

Meslengte: het apparaat garandeert een zaagbladlengte van 65 cm aangevuld met een tandafstand van 34 mm waardoor hij geschikt is om middelgrote tot grote heggen te snoeien.

 

Nadelen:

Verlengsnoer: vanwege het korte snoer is een extra verlengkabel vast en zeker noodzakelijk.

Zwaar: houd er eveneens rekening mee dat deze heggenschaar maar liefst 3,7 kg weegt wat na verloop van tijd toch wel behoorlijk zwaar kan doorwegen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Gardena EasyCut 450/50 Elektrische Heggenschaar – 450 Watt – meslengte 50 cm

 

De Gardena EasyCut elektrische heggenschaar dien je – net zoals zijn voorgangers – op het stroomnet aan te sluiten rekening houdend met een maximale invoerspanning van 230 Volt. Door het apparaat nadien correct in te schakelen, kan zonder problemen een totaal vermogen van wel 450 Watt worden bereikt.

Verder blijkt de Gardena EasyCut elektrische heggenschaar vanwege zijn relatief lage gewicht en ergonomisch gevormde handvat bijzonder aangenaam om mee te werken. Je bent verzekerd van een zaagbladlengte van maximaal 50 cm waardoor takken met een diameter tot 18 mm geen enkel probleem vormen. Je dient echter wel rekening te houden met een vrij hoog geluidsniveau van zo’n 97 dB.

Een blik op de online reviews toont aan dat kopers hier niet meteen wakker van liggen en vooral de kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid hoog in het vaandel dragen. Wat meteen de mooie score van 5 op 5 sterren verklaart.

 

Voordelen:

Vermogen: zodra het apparaat met het stroomnet verbonden is, kan een maximaal vermogen van 450 Watt worden geleverd.

Meslengte: deze elektrische heggenschaar levert zonder problemen een ruime meslengte van wel 50 cm op.

Gebruiksgemak: met een gewicht van maximaal 2,76 kg en een ergonomisch gevormd handvat, is deze elektrische heggenschaar bijzonder eenvoudig om mee te werken. 

Mesopening: de heggenschaar biedt een mesopening van 18 mm aan.

 

Nadelen:

Geluidsniveau: toch zul je enigszins rekening moeten houden met een hoger geluidsniveau van maar liefst 97 dB.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Wolf-Garten Elektrische heggenschaar HS 50 E – 500 Watt / 230 Volt – 50 cm zwaardlengte

 

Je zou natuurlijk ook gelijk kunnen kiezen voor de elektrische heggenschaar van het bekende Duitse merk Wolf-Garten. De heggenschaar dien je – door middel van het aanwezige snoer – met het stroomnet te verbinden rekening houdend met een invoerspanning van 230 Volt waarna makkelijk een maximaal vermogen van 500 Watt kan geleverd worden. Dit hoge vermogen in combinatie met een zwaardlengte van 50 cm maakt hem uitermate geschikt voor het iets zwaardere snoeiwerk.

Bovendien is de elektrische heggenschaar uitgerust met een ergonomisch gevormd handvat inclusief softgrip waardoor de werkzaamheden op een zo comfortabel mogelijke manier kunnen worden uitgevoerd. Dit alles wordt verder aangevuld met een tweehands veiligheidsschakelaar, een mesbeschermer én een stevig antiblokkeersysteem zodanig dat ook de veiligheid gewaarborgd wordt.

Hoewel de meeste klanten duidelijk overtuigd zijn van hun aankoop, lijkt één koper toch te struikelen over het korte snoer. Er is dus zeker een verlengkabel nodig indien je deze elektrische heggenschaar in huis haalt.

 

Voordelen:

Invoerspanning: rekening houdend met een maximale invoerspanning van 230 Volt, kan deze elektrische heggenschaar eenvoudig met het stroomnet verbonden worden.

Vermogen: bij correct gebruik kan hij makkelijk een ruim vermogen van wel 500 Watt garanderen.

Zwaardlengte: je geniet een totale zwaardlengte van maar liefst 50 cm.

Veiligheid: het antiblokkeermechanisme wordt aangevuld met een quick stop functie en een tweehands veiligheidsschakelaar.

 

Nadelen:

Geluidsniveau: wees je ervan bewust dat het maximale geluidsniveau van dit apparaat op 86 dB geschat wordt.

Verlengsnoer: vanwege het vrij korte snoer zul je toch op zoek moeten naar een bijkomende verlengkabel.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Black + Decker BEHTS451-QS Heggenschaar – 550W – 60cm – gesnoerd

 

We sluiten het rijtje af met deze unieke elektrische heggenschaar van Black+Decker die gekenmerkt wordt door een maximaal vermogen van maar liefst 550 Watt in combinatie met een zwaardlengte van wel 60 cm. Kortom, deze elektrische heggenschaar van Black & Decker is uitermate geschikt voor het iets zwaardere snoeiwerk.

De gesnoerde heggenschaar valt verder eveneens op vanwege zijn compacte en relatief lichte gewicht wat gelijk bijdraagt aan het uiteindelijke comfort en gebruiksgemak. De tweede extra handgreep is dan weer bedoeld om de controle tijdens het snoeien op te drijven. 

Hoewel deze elektrische heggenschaar voorzien is van alle comfort en veiligheid, werkt het apparaat niet snoerloos waardoor je een eerder beperkte bewegingsvrijheid geniet. Toch reageert de overgrote meerderheid van de klanten positief wat bijdraagt aan de ranking van dit product in onze top 5 selectie.

 

Voordelen:

Zwaardlengte: de elektrische heggenschaar biedt een ruime zwaardlengte van maar liefst 60 cm aan. Dit wordt aangevuld met een snijbreedte van 25 tot 35 mm wat hem geschikt maakt voor het zwaardere snoeiwerk.

Veiligheid: het apparaat is voorzien van veiligheidsmessen en blijkt eveneens voorzien van een extra messenrem.

Gebruiksgemak: het relatief lichte ontwerp, de aanwezige softgrip en de tweede extra handgreep dragen alvast bij aan het gebruiksgemak en uiteindelijke comfort.

 

Nadelen:

Gesnoerd: jammer genoeg moet dit apparaat steeds met het stroomnet verbonden worden waardoor een verlengsnoer misschien wel noodzakelijk wordt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Elektrische heggenscharen Koopgids 

 

Ben je op zoek naar een degelijke elektrische heggenschaar dan zul je versteld staan van het ruime aanbod dat tegenwoordig voorhanden is. Het lijkt ons daarom een goede aanbeveling om te focussen op bepaalde kenmerkende eigenschappen die de zoektocht net iets makkelijker kunnen maken. Denk hierbij onder meer aan het vermogen, het gebruiksgemak, de zwaardlengte en het uiteindelijke prijskaartje. Daar sommige elektrische heggenscharen best wel een grote hap uit het budget kunnen zijn, is het eveneens handig om – tijdens het vergelijken van de verschillende modellen en opties – uit te kijken naar leuke aanbiedingen en/ of (tijdelijke) promoties.

Waarom een elektrische heggenschaar?

Wil je de haag, buxussen en/ of struiken in de tuin zo goed mogelijk onderhouden, dan is de aanschaf van een kwalitatieve heggenschaar alvast een stap in de goede richting. Bovendien stellen we vast dat heel wat gebruikers opteren voor de positieve kenmerken van de elektrische heggenschaar die – in tegenstelling tot de heggenscharen op accu – continu van stroom kunnen worden voorzien.

Elektrische heggenscharen dien je dus steeds op het stroomnet aan te sluiten waarna je ze – door middel van een aan/ uitschakelaar – probleemloos kunt in- en uitschakelen. Hoewel velen overtuigd zijn van het kunnen van de elektrische heggenschaar, vinden sommige klanten zijn beperkte bewegingsvrijheid en de aanwezigheid van een snoer en de nood van een verlengkabel wel (min)puntjes om even bij stil te staan.

 

Naar welk vermogen ben je op zoek?

Net zoals heel wat andere tuinapparaten, biedt ook de elektrische heggenschaar diverse mogelijkheden op het gebied van vermogen. Het vermogen van het apparaat – overigens steevast uitgedrukt in Watt – bepaalt de uiteindelijke kracht. Zo zal een elektrische heggenschaar met een groter vermogen in staat zijn om dikkere en zwaardere takken te snijden in tegenstelling tot een gelijkaardig exemplaar met een aanzienlijk lager vermogen.

Algemeen kunnen we dan ook diverse vermogensstanden van elkaar onderscheiden. Zo zou je kunnen opteren voor een basis elektrische heggenschaar met een bijzonder compact vermogen tot 50 Watt; uitermate geschikt om bijvoorbeeld fijne kleine takjes in de voortuin weg te snoeien. Echter, bieden de meeste kwalitatieve elektrische heggenscharen wel degelijk een vermogen van 400 à 600 Watt aan. Daarnaast zijn er zelfs heggenscharen te vinden waarvan het vermogen zelfs oploopt tot 1000 Watt.

 

Zwaardlengte in functie van de takdiameter

Uiteraard is niet alleen het vermogen een belangrijke factor om mee rekening te houden maar is ook de zwaardlengte – door sommigen eveneens omschreven als zaagbladlengte – een meer dan bepalend kenmerk gebleken. Zo zal de zwaardlengte meteen het maximale werkbereik gaan bepalen en bijgevolg ook de maximale diameter van takken.

Hoewel de meeste elektrische heggenscharen een variabele zwaardlengte aanbieden van 47 tot maximaal 55 cm, kun je opteren uit een ruim bereik gaande van amper 40 cm of minder tot maar liefst 62 cm of meer. Hoe groter de zaagbladlengte, hoe dikker de takken die je uiteindelijk kunt wegsnijden. Zo zullen elektrische heggenscharen met een zwaardlengte van vanaf 62 cm makkelijk in staat zijn om takken met een doorsnede vanaf 30 mm te verwijderen.

Extra kenmerken in verhouding tot de prijs

Sommige elektrische heggenscharen worden jou aangeboden met 1 of meerdere extra kenmerken die misschien wel een meerwaarde kunnen betekenen. Zo is het altijd mooi meegenomen indien de heggenschaar geleverd wordt met een stevige opberghoes of tas zodanig dat je het apparaat na gebruik veilig kunt opbergen; wat eveneens resulteert in een optimale duurzaamheid én gebruiksgemak.

Daarnaast zijn een aan- en uitschakelaar, een veiligheidsknop en een automatische uitschakeling eveneens factoren waar je rekening mee dient te houden. Besef wel dat al deze extra’s een bepaalde invloed kunnen hebben op het uiteindelijke prijskaartje. Zo kan de prijs van een elektrische heggenschaar makkelijk variëren van zo’n 30 à 40 euro tot maar liefst 250 euro of meer.

 

 

 

Veelgestelde vragen 

 

Q1: Welke elektrische heggenschaar is geschikt om een buxus te snijden?

Gelukkig zijn er heel wat degelijke heggenscharen te vinden die de moeite waard zijn en voor meerdere doeleinden kunnen worden gebruikt. Zo lijkt de Metabo HS 8765 elektrische heggenschaar er alvast uit te springen vanwege zijn unieke veelzijdigheid én enorme kracht. Dit maakt hem niet alleen geschikt voor de kleinere struikgewassen maar ook voor hagen met dikke takken zoals bijvoorbeeld de Taxus.

Echter, indien je specifiek op zoek gaat naar een heggenschaar om buxussen mee te snijden dan wordt door verschillende experts de zogenaamde Li-Ion Power Finesse 30B aangeduid van het bekende Duitse merk Wolf-Garten. Echter, betreft het hier niet langer een elektrische heggenschaar dan wel een exemplaar dat voorzien is van een krachtige oplaadbare accu.

Q2: Wat kost het slijpen van een elektrische heggenschaar?

Opdat een elektrische – en eender welke andere – heggenschaar een lang leven beschoren zou zijn, is het belangrijk om hoog in te zetten op het gebied van onderhoud. Zo is het aangewezen om de schaar van tijd tot tijd even grondig onder handen te nemen en de messen te laten slijpen. Echter, raden wij jou aan om dit – bij voorkeur – steeds door een ervaren professional te laten uitvoeren en op die manier eventuele ongelukken te vermijden.

Het laten slijpen van een elektrische heggenschaar komt ongeveer neer op zo’n 40 à 45 euro wat uiteindelijk niet opweegt tegenover de gevaren en mogelijke kwetsuren mocht je het helemaal zelf willen uitproberen.

 

Q3: Hoe werkt een elektrische heggenschaar?

Wil je de haag en/ of struiken regelmatig kunnen onderhouden en daarbij – bij voorkeur – niet afhankelijk hoeven te zijn van een oplaadbare accu dan is de aanschaf van een elektrische heggenschaar alvast een stap in de goede richting. 

In tegenstelling tot de exemplaren die zijn uitgerust met een accu, dient een elektrische heggenschaar – met behulp van het meegeleverde snoer en/ of verlengsnoer – op het stroomnet te worden aangesloten. Daarbij dien je rekening te houden met een standaard aansluitspanning van zo’n 220 – 240 Volt afhankelijk van het type en de kracht van de elektrische heggenschaar.

Daarnaast biedt eender welke elektrische heggenschaar je de optie om de zwaardlengte aan te passen en op die manier het bereik te verkleinen dan wel te vergroten. Met behulp van een dergelijke aanpassing wordt het mogelijk om bijvoorbeeld niet alleen grote hagen maar ook relatief compacte buxusstruiken onder handen te nemen.

 

Q4: Wat kost een elektrische heggenschaar?

Heb je de knoop doorgehakt en ben je op zoek naar een kwalitatieve elektrische heggenschaar dan zal het je wellicht opvallen dat er heel wat mogelijkheden zijn en bijgevolg ook heel wat verschillende prijskaartjes. Zo kun je alvast een kwalitatieve elektrische heggenschaar – weliswaar een basisexemplaar – aanschaffen voor amper 40 à 45 euro wat bijvoorbeeld handig kan zijn indien je het apparaat slechts sporadisch een keertje zult gebruiken.

In het andere uiterste, kan het prijskaartje dan weer makkelijk oplopen tot maar liefst 250 euro of meer voor een degelijke elektrische heggenschaar met alles erop en eraan, wat mooi meegenomen is voor elke professionele klusser/ tuinierder.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES