10 beste grastrimmers Test van 2024

Laatste update: 24.04.24

 

Beste grastrimmers – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Het ruime en uitgebreide assortiment aan grastrimmers maakt het niet altijd even makkelijk om snel en weldoordacht te kiezen. Om de zoektocht voor jou net iets eenvoudiger te maken, selecteerden we alvast 3 huidige toppertjes binnen dit segment. Zo zou je onder meer kunnen kiezen voor de Makita DUR181RF grasmaaier die wordt aangedreven door middel van een bijzonder krachtige en makkelijk oplaadbare accu. Daartegenover staat de bekende Bosch UniversalGrassCut 18-260 grastrimmer die geleverd wordt inclusief de nodige accu en bijbehorende oplader.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

10 beste grastrimmers (Reviews) van 2024

 

Diverse merken bieden vandaag de dag hun beste grastrimmers aan. Zo zou je onder meer kunnen kiezen voor een grastrimmer van Stihl, een Black & Decker grastrimmer, een Gardena grastrimmer, een grastrimmer van Bosch of een Makita grastrimmer. Welke je daarbij kiest, blijft vooral een persoonlijke keuze. Belangrijker is om rekening te houden met de aandrijving. Bedenk of je de voorkeur geeft aan een elektrische grastrimmer dan wel een grastrimmer op benzine of een grastrimmer met accu. Wij selecteerden alvast 6 toppertjes rekening houdend met het advies vermeld in de online reviews. Neem zeker even een kijkje en wie weet ga jij wel met de populairste én beste grastrimmer naar huis of kies je voor een leuke aanbieding dan wel het exemplaar met de laagste prijs.

 

1. Makita DUR181RF 18V Li-Ion accu grastrimmer set (1x 3.0Ah accu) – 26cm

 

Tussen de goedkope grastrimmers zul je de DUR181RF van Makita niet meteen hoeven te verwachten. Toch lijken de meeste klanten zich niet meteen aan het prijskaartje te storen wat de mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren kan verklaren. De moeite waard dus om deze grastrimmer met krachtige oplaadbare 18V Li-Ion accu even onder de loep te nemen.

Zo zul je zien dat deze grastrimmer geleverd wordt met een bijzonder krachtige batterij die zonder problemen een maximale capaciteit van wel 3000 mAh garandeert. Op die manier kun je 100% draadloos te werk gaan wat dan weer bijdraagt aan de uiteindelijke bewegingsvrijheid.

Verder wordt de in hoogte verstelbare grastrimmer gekenmerkt door een relatief licht gewicht inclusief solide aluminium schacht en de mogelijkheid om – indien gewenst – de kop van het apparaat te kantelen. Daardoor wordt het net iets makkelijker om kleine hoeken en/ of randjes en graskanten probleemloos te bewerken.

 

Voordelen:

Bewegingsvrijheid: doordat deze unieke grastrimmer 100% draadloos functioneert, geniet je een bijzonder hoge bewegingsvrijheid.

Voeding: het apparaat wordt geleverd inclusief een 18V Li-Ion batterij met een ruime capaciteit van wel 3000 mAh. Bovendien kan de batterij makkelijk worden opgeladen via het desbetreffende laadplatform.

Comfort: het feit dat de grastrimmer vrij licht is van gewicht en bovendien in hoogte kan worden versteld, draagt alvast bij aan het uiteindelijke comfort en gebruiksgemak.

 

Nadelen:

Prijskaartje: de grastrimmer mag dan wel afkomstig zijn van het veruit beste merk, toch zul je rekening moeten houden met een hoger prijskaartje.

Trimwijze: deze grastrimmer maakt gebruik van een draad en is bijgevolg een minder goede aanbeveling voor wie op zoek is naar een grastrimmer met messen. 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Bosch UniversalGrassCut 18-260 Accugrastrimmer – Met 1x 18 V 2.0 Ah accu en lader

 

Je zou natuurlijk ook kunnen opteren voor deze unieke Bosch grastrimmer die – net zoals het vorige product – gekenmerkt wordt door een krachtige én makkelijk oplaadbare accu. Echter, lijkt het prijskaartje hier heel wat lager te liggen waardoor het toestel meteen een pak toegankelijker wordt voor het grote publiek.

De Bosch grastrimmer maakt gebruik van een degelijke Power For All 18V Lithium batterij die een ruime capaciteit van wel 2000 mAh garandeert. Op die manier kan het toestel 100% draadloos functioneren wat gelijk bijdraagt aan de uiteindelijke bewegingsvrijheid. Verder steunt het apparaat op een trimwijze met behulp van draad die overigens automatisch gevoerd wordt dankzij de aanwezige IntelliFeed functie.

Ben je bijgevolg op zoek naar een grastrimmer waarmee je gras en/ of onkruid kunt verwijderen én de graskanten moeiteloos kunt aanpakken, dan is dit het geschikte apparaat. En ook klanten lijken het daar helemaal mee eens wat bevestigd wordt door de 5/5 sterren.

 

Voordelen:

Voeding: de grastrimmer is voorzien van een bijzonder krachtige én overigens makkelijk oplaadbare accu. Zodra de accu helemaal is volgeladen, kun je er makkelijk tot wel 8 graskanten van tennisbanen mee trimmen.

IntelliFeed: dankzij de IntelliFeed functie wordt de spoeldraad vrijwel geheel automatisch aangevoerd.

Comfort: deze grastrimmer wordt gekenmerkt door een ergonomische V-vormige handgreep en blijkt daarnaast ook nog eens in hoogte verstelbaar.

 

Nadelen:

Geen draagriem: ben je van plan om deze grastrimmer aan te kopen, besef dan wel dat er geen draagriem wordt meegeleverd.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Gardena Small Cup Plus Trimmer 350/23 Grastrimmer (gemotoriseerd)

 

Ben je op zoek naar een degelijke en tegelijk budgetvriendelijke grastrimmer, dan lijkt dit exemplaar van Gardena misschien wel de moeite waard om even te bekijken. Dit wordt nog maar eens bevestigd door de vele positieve beoordelingen van klanten en de mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren.

Zo blijkt deze gemotoriseerde XL grastrimmer – afkomstig uit de bekende Gardena Smallcut serie – gekenmerkt door een ergonomische in hoogte verstelbare steel én een tweede grote handvat. Op die manier kun je tijdens het trimmen een correcte lichaamshouding aannemen.

Echter dien je er wel rekening mee te houden dat het een elektrische grastrimmer betreft waardoor de bewegingsvrijheid net iets beperkter zal zijn dan met een accu aangestuurd exemplaar.

 

Voordelen:

Maaidiameter: deze unieke grastrimmer biedt een maximale maaidiameter aan van 230 mm of 23 cm en is daardoor geschikt voor de kleinere tuintjes.

Extra handvat: de SmallCut grastrimmer wordt gekenmerkt door een tweede grote handvat waardoor het mogelijk wordt om een correcte lichaamshouding aan te nemen tijdens het trimwerk.

Budgetvriendelijk: je zult meteen aangenaam verrast zijn bij het zien van het mooie prijskaartje.

 

Nadelen:

Geluidsniveau: echter dien je wel rekening te houden met een geluidsniveau van zo0n 94 dB in de hoogste stand.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Einhell GE-CT 18 Li Solo Accu Grastrimmer Power X-Change – Losse Body 

 

Met de Einhell GE-CT grastrimmer – afkomstig uit de bekende Einhell Expert serie – kies je opnieuw voor een grastrimmer die werkt op basis van een krachtige 18V Lithium accu. Echter dien je er wel rekening mee te houden dat noch de accu noch de lader op het moment van aankoop worden meegeleverd. Hoewel de meeste klanten dik tevreden zijn over de aangeboden kwaliteit, vindt een kleine minderheid het gebrek aan accu en lader behoorlijk storend.

Toch biedt deze grastrimmer ook heel wat pluspunten die van hem een echt toppertje maken. Zo is de accu in staat om een onbelast toerental van wel 8500 toeren per minuut te leveren waardoor je er perfect hoog gras mee kunt maaien. Daarnaast geniet je een verstelbare motorkop, een bloembeschermer en worden er standaard 20 messen meegeleverd.

En ook op vlak van comfort en gebruiksgemak hoeft deze grastrimmer alvast niet onder te doen. Zo ben je verzekerd van een softgrip handgreep én een traploos instelbare grote tweede handgreep.

 

Voordelen:

Comfort: de telescopische geleidesteel in combinatie met de traploos verstelbare tweede handgreep en de softgrip dragen alvast bij aan het uiteindelijke comfort en gebruiksgemak.

Motorkop: je geniet een verstelbare motorkop die een bereik aanbiedt van -90º tot +90º. Qua hellingshoek kun je makkelijk schakelen tussen de 5 beschikbare standen.

Snijcirkel: je bent verzekerd van een ruime snijcirkel van maar liefst 240 mm of 24 cm.

 

Nadelen:

Accu: de grastrimmer maakt gebruik van een 18V Li-Ion accu die een onbelast toerental tot wel 8500 toeren per minuut kan leveren. Echter wordt het geheel als losse body geleverd wat betekent dat er geen accu noch lader worden aangeboden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Black+Decker GL9035-QS Elektrische Grastrimmer- 900W – 35cm – inclusief 10 HDL draden

 

Ben je eerder op zoek naar een betaalbare elektrische grastrimmer dan kunnen wij jou alvast de GL9035-QS van Black & Decker warm aanbevelen. Deze unieke grastrimmer kan eenvoudigweg op het stroomnet worden aangesloten waarna hij zonder problemen een maximaal vermogen van wel 900 Watt weet te leveren. Dit wordt aangevuld met een ruime snijbreedte van 35 cm en maar liefst 10 HDL draden.

Verder dragen zijn lichte gewicht en ergonomische ontwerp alvast bij aan het uiteindelijke comfort en gebruiksgemak. Dit alles wordt overigens gecombineerd met een kantgeleiderwiel en een verstelbare tweede handgreep. Kortom, hét geschikte apparaat om middelgrote gazons perfect te onderhouden.

Hoewel de meeste klanten duidelijk overtuigd blijken van hun aankoop, lijkt één koper dat net iets minder te zijn. Zo laat deze gebruiker weten dat de kwaliteit van de draden best wel wat beter had mogen zijn.

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: de GL9035-QS grastrimmer wordt geleverd inclusief een draad en spoel, 10 degelijke HDL draden, een HDL spoel, een tweede handvat en een informatieve handleiding.

Comfort: de tweede handgreep, het aanpasbare handvat en de telescopische steel dragen bij aan het uiteindelijke comfort.

Handig in gebruik: deze grastrimmer met automatisch draadtoevoersysteem en een maaibreedte van 35 cm, is bijzonder geschikt voor het behandelen van middelgrote tuinoppervlakken.

Snijsnelheid: dankzij een ruim vermogen van 900 Watt, kan een snijsnelheid van maar liefst 7000 toeren per minuut worden gegarandeerd.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: slechts één koper is van mening dat de kwaliteit toch wel wat beter had gekund.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Powerplus POWXG30033 Grastrimmer – 500 W – 32 cm snijbreedte

 

We sluiten het rijtje af met deze unieke én 100% betaalbare grastrimmer van Powerplus. Bovendien werdt de POWXG30033 grastrimmer in april 2018 verkozen tot één van de beste aankopen op de bekende webpagina “Testaankoop.be”. Kortom, de moeite waard dus om dit unieke apparaat even onder de loep te nemen.

Zo zul je zien dat het hier eveneens een elektrische grastrimmer betreft die – indien correct op het stroomnet aangesloten – makkelijk een maximaal vermogen tot wel 500 Watt kan bereiken. Dit maakt hem geschikt voor kleine tot middelgrote tuinoppervlakken.

Verder blijkt het apparaat uitgerust met een maximale maaibreedte van 32 cm, een bloembescherming, kabelontlasting en een extra wieltje waardoor het kantsnijden net iets makkelijker wordt. Hoewel de meeste klanten enthousiast zijn, vindt één koper de motor vrij lawaaierig.

 

Voordelen:

Bloemenbescherming: deze unieke grastrimmer is uitgerust met een handige bloemenbescherming. 

Voeding: je kunt de grastrimmer eenvoudig op het stroomnet aansluiten met behulp van het netsnoer waarna een vermogen tot wel 500 Watt kan worden geleverd.

Maaidiameter: het apparaat kan zonder problemen een totale maaibreedte van wel 32 cm garanderen.

Kabelontlasting: dankzij de aanwezige kabelontlasting – die overigens bijzonder eenvoudig te gebruiken is – kun je gedoe met snoeren vermijden.

 

Nadelen:

Verlengsnoer: het korte netsnoer maakt een bijkomend verlengsnoer best wel noodzakelijk.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

7. ERM Accu Grastrimmer – 20V Li-Ion Accu – 2.0Ah – Snijdiameter: 220MM – Incl. snellader

 

Het is misschien niet meteen één van de goedkope grastrimmers of de meest uitgesproken grastrimmer aanbieding, toch lijkt dit apparaat van FERM alvast tot de beste grastrimmers van 2024 te behoren. Dit lijkt eveneens te worden bevestigd door het positieve advies van klanten en de mooie gemiddelde eindscore van maar liefst 5 sterren. De moeite waard dus om het apparaat even van naderbij te bekijken.

Zo zul je zien dat de FERM GTM1003 grastrimmer gebruik maakt van een bijzonder krachtige 20V – 2.0 Ah Li-Ion accu die in amper 60 minuutjes weer helemaal is opgeladen. Het feit dat deze grastrimmer met een accu werkt, betekent dat je nooit op zoek moet naar een stopcontact en bijgevolg heel wat bewegingsvrijheid geniet. Dit wordt aangevuld met een draai- én kantelbare trimmerkop waarmee het mogelijk wordt om ook de graskantjes grondig onder handen te pakken. 

Daarnaast blijkt de FERM grasmaaier met accu eveneens uitgerust met het befaamde “Tap & Go” systeem waardoor het net iets makkelijker wordt om de trimmerkop van een compleet nieuwe draad te voorzien. Dit alles wordt aangevuld met een verstelbare hoek én telescoopsteel, een ruime snijdiameter van 220 mm en een handige aan- en uitschakelaar.

 

Voordelen:

Voeding: de grastrimmer van FERM blijkt uitgerust met een 2.0 Ah Lithium-Ion accu met een aanvullend voltage van 20V.

Oplaadtijd: in slechts 60 minuutjes kan de accu van deze grastrimmer weer helemaal worden opgeladen wat betekent dat je helemaal snoerloos kunt werken.

Comfort: de grastrimmer is eveneens voorzien van alle mogelijke vormen van comfort gaande van een verstelbare hoek en een verstelbare telescoopsteel van respectievelijk 0 tot 90º én 100 tot 115 cm. Hij wordt aangevuld met een aan- en uitschakelaar.

Toerental: bij correct gebruik en indien de batterij helemaal is opgeladen, kan een onbelast toerental van 8000 toeren per minuut worden gegarandeerd.

 

Nadelen:

Prijskaartje: ben je op zoek naar een kwalitatieve én betaalbare oplossing dan lijkt deze grastrimmer, in vergelijking met de rest van de selectie, misschien net uit de boot te vallen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

8. Black+Decker ST182320-QW Grastrimmer – 18V – 25cm – automatische draadtoevoer

 

Wil je niet alleen kwaliteit maar tevens ook betaalbaarheid dan ben je bij Black+Decker wel degelijk aan het juiste adres- Deze Black+Decker ST182320-QW grastrimmer valt meteen op vanwege zijn lage én bijgevolg toegankelijke prijskaartje, wat door heel wat klanten trouwens geapprecieerd wordt. Slechts een kleine minderheid van de kopers is niet 100% overtuigd en ondervond jammer genoeg wel wat problemen met de levering. Desondanks lijkt hij de moeite waard om even verder te bekijken.

Net zoals zijn voorgangers wordt ook dit apparaat voorzien van een bijzonder krachtige én tevens oplaadbare 18V Lithium-Ion accu inclusief een maaibreedte van maar liefst 25 cm. Dit maakt het apparaat uitermate geschikt voor het trimmen van kleine tot middelgrote gazonoppervlaktes. Dankzij de aanwezigheid van graskantgeleiders is de trimmer in staat om perfect rondom heen objecten zoals planten, muren en bloemperken, te trimmen.

Het geheel wordt verder aangevuld met een automatisch draadtoevoersysteem, een uitstekende wendbaarheid én een Trim ‘n’ Edge functie waarmee het mogelijk wordt om snel en probleemloos tussen trimmen en graskanten te schakelen.

 

Voordelen:

AFS: dankzij de aanwezigheid van het AFS, automatisch draadtoevoersysteem, wordt de draad steevast op de juiste lengte gehouden.

Graskantgeleider: de graskantgeleider zorgt ervoor dat de trimmer eventuele obstakels zoals bloemperken, muurtjes en planten veilig kan vermijden.

Comfort: het compacte en lichtgewicht ontwerp draagt alvast bij tot het uiteindelijke gebruiksgemak en comfort.

Budgetvriendelijk: je zult aangenaam verrast zijn bij het zien verschijnen van het betaalbare prijskaartje.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: een kleine minderheid van de klanten blijkt niet helemaal overtuigd van de aangeboden kwaliteit.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

9. Makita 230V Grastrimmer 400 Watt

 

De Makita gazontrimmer is heel comfortable om mee te werken dankzij z’n lichte gewicht en de solide aluminium schacht.

De kop van deze grastrimmer is ook kantelbaar zodat je beter de kanten kan trimmen.

Hij heeft een maaidiameter van 30 cm en weegt slechts 1 kg. Hij beschikt niet over een opvangbak maar is wel in hoogte verstelbaar, zo is hij ideaal voor zowel grote als kleine personen.

Wij hebben 1 positieve review gevonden van een heel tevreden koper. Hij vindt de Makita grastrimmer duurzaam, krachtig en makkelijk in gebruik.

Hij heeft ook een iets lagere prijs dus kan nog tot de goedkope grastrimmers behoren.

Het toestel van Makita is grotendeels gemaakt uit aluminium waardoor het relatief weinig weegt. Op die manier is het ook gemakkelijk op te tillen en te verplaatsen en dus handig in gebruik. Maar heeft het toestel dan ook nadelen? Laten we deze even overlopen en vergelijken met alle voordelen ervan.

 

Voordelen:

Trimkop: de kop van deze grastrimmer is gemakkelijk te kantelen. Hierdoor wordt het toestel meteen geschikt voor het snijden van gras maar ook voor het trimmen van kanten.

Gebruiksvriendelijk: de schacht van het toestel is gemaakt uit aluminium en enorm stevig. Aluminium is bovendien ook relatief licht van gewicht waardoor het apparaat zeer comfortabel is om mee te werken.

 

Nadelen:

De commentaren die kopers bij een product geven, leren ons hier dat iedereen echt wel tevreden is over het product. Dit kun je ook zien aan de positieve reviews van de gebruikers naar het product toe.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

10. Bosch ART 24 Grastrimmer – 400 W // Probleemloze draadtoevoer

 

We sluiten het rijtje af met de bekende Bosch ART 24 grastrimmer die geleverd wordt inclusief een bijbehorende draadspoel en een instructieve meertalige handleiding. In tegenstelling tot sommige van de bovenstaande toppertjes, wordt deze Bosch grastrimmer elektrisch aangedreven wat betekent dat hij met het stroomnet moet verbonden worden. Eenmaal correct aangesloten, weet hij een ruim vermogen tot 400 watt te genereren in combinatie met een aanzienlijke maaidiameter van 240 mm.

Zijn gebruiksgemak wordt verder aangevuld dankzij de extra handgreep en de in hoogte verstelbare steel waardoor hij makkelijk door iedereen kan worden gebruikt. Bovendien kun je met slechts 1 druk op de knop eenvoudig wisselen tussen de trim- én kantsnijfunctie wat eveneens bijdraagt aan een optimaal comfort tijdens de werkzaamheden.

Bekijken we de online reviews dan stellen we vast dat heel wat klanten overtuigd zijn van de aangeboden prijs-kwaliteitverhouding wat de mooie eindscore van 4,6 sterren weet te verklaren. Let wel; het gebruik van een verlengsnoer is in de meeste gevallen wel noodzakelijk en beperkt evenwel de bewegingsvrijheid.

 

Voordelen:

Vermogen: bij correct gebruik, weet deze grastrimmer een ruim maximaal vermogen tot 400 watt te genereren.

Comfort: met slechts 1 klik kun je de hoogte van de grastrimmer aanpassen. Met behulp van de tweede handgreep kun je – indien gewenst – eveneens de maaihoek regelen.

Handig in gebruik: de Bosch ART 24 grastrimmer is vrij eenvoudig te gebruiken en biedt de optie om op een snelle manier tussen de trim- én kantsnijfunctie te schakelen.

 

Nadelen:

Niet draadloos: doordat het geen draadloos apparaat betreft, geniet je een beperkte bewegingsvrijheid.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Grastrimmers Koopgids

 

Ben je op zoek naar een degelijke grastrimmer dan zul je uiteraard rekening  moeten houden met verschillende factoren gaande van het type en het vermogen tot de trimwijze en de oppervlakte van het gazon. Het lijkt ons dan ook een goede aanbeveling om de onderstaande koopgids even rustig door te nemen alvorens de verschillende grastrimmers met elkaar te vergelijken. En aangezien er best wel dure pareltjes kunnen tussen zitten, is het altijd handig om op de hoogte te zijn van eventuele promoties en/ of aanbiedingen. Veel succes!

Wat is een grastrimmer en zijn gebruiksgemak

Een grastrimmer, in de volksmond ook wel omschreven als kantenmaaier of kortweg trimmer, wordt beschouwd als het verlengde van de grasmaaier en is bijgevolg bedoeld om de moeilijk te bereiken hoeken en kantjes probleemloos af te werken. Met andere woorden, alle stukjes van het gazon die niet met een gewone grasmaaier kunnen worden bewerkt, worden eenvoudigweg aangepakt met behulp van een kwalitatieve grastrimmer.

Echter willen wij jou toch wel even aanraden om niet zomaar de eerste de beste grastrimmer in het winkelmandje te plaatsen. Zo bestaan er wel degelijk verschillende types en dien je daarnaast aandachtig te zijn voor de grootte en de vorm van het gazon alsook het vermogen én de trimwijze van de desbetreffende grastrimmer. Tijd dus om even kennis te maken met de wondere wereld van de trimmers.

 

Het type in functie van de aandrijving

In eerste instantie zul je een keuze moeten maken tussen de verschillende types grastrimmers die vandaag de dag voorhanden zijn. Zo kunnen we – weliswaar op basis van de aandrijving – een onderscheid maken tussen verschillende soorten trimmers gaande van de elektrische of directe apparaten tot de exemplaren met accu of op benzine. Eender welk toestel brengt voor- én nadelen met zich mee. Het komt er dus op aan om te kijken waar jij precies naar op zoek bent en wat jouw gazon ongeveer nodig heeft.

Indien je op zoek bent naar een budgetvriendelijke oplossing dan zou je eventueel kunnen opteren voor een elektrische grastrimmer. Dergelijke grastrimmers dienen op het stroomnet te worden aangesloten waarna ze continu van stroom kunnen worden voorzien. Let wel; je moet steeds een stopcontact in de buurt hebben en/ of gebruik maken van een verlengkabel.

Wil je niet belemmerd worden op het gebied van de bewegingsvrijheid dan lijkt een grastrimmer met accu of een exemplaar dat door benzine wordt aangedreven een betere oplossing. Dergelijke apparaten zijn 100% snoerloos en verzekeren bijgevolg net iets meer bewegingsvrijheid en flexibiliteit. Geef je aan een apparaat met accu, kies dan bij voorkeur voor een toestel dat geleverd wordt met een extra oplaadbare batterij zodanig dat je altijd van stroom voorzien bent.

 

Vermogen in functie van de gazonoppervlakte

Uiteraard dien je eveneens aandachtig te zijn voor het vermogen van het apparaat in functie van de maximaal beschikbare gazonoppervlakte. Zo bepaalt het vermogen – overigens steevast uitgedrukt in Watt – de uiteindelijke kracht van de grastrimmer. Daarbij staat een hoger vermogen garant voor meer kracht en bijgevolg een grastrimmer die uitermate geschikt blijkt voor grote gazonoppervlaktes.

Afhankelijk van het type grastrimmer die je besluit aan te kopen, kan het vermogen variëren van zo’n 50 Watt tot maar liefst 2500 Watt of meer. Zo zal een grastrimmer met een vermogen tot maximaal 50 Watt geschikt zijn voor kleine gazonoppervlaktes en/ of voortuintjes terwijl de exemplaren van 2500 Watt of meer makkelijk een oppervlakte van wel 2500 à 3000 m2 kunnen behandelen.

Maaidiameter en trimwijze

Uiteraard willen we toch ook even wijzen op de maaidiameter en de trimwijze wanneer je op zoek gaat naar een geschikte grastrimmer. Hoewel de meeste grastrimmers – ongeacht hun aandrijving – gebruik maken van een draad om het gras te trimmen, bestaan er vandaag de dag ook heel wat exemplaren die zijn uitgerust met een vlijmscherp mes. En indien je graag een grastrimmer waarbij de trimwijze bepaald wordt door een combinatie van mes en draad; dan behoort ook dat tot de hedendaagse mogelijkheden.

Net zoals de trimwijze is ook de maaidiameter een variabel gegeven gebleken. Zo bepaalt de maaidiameter de grootte van de cirkel die in slechts één enkele maaibeweging kan worden gecreëerd. Ben je in het bezit van een relatief kleine tuin en/ of voortuin dan heb je al voldoende aan een compacte maaibreedte van 28 à 32 cm. Echter, voor grote gazonoppervlakten wordt liever de voorkeur gegeven aan een dito maaidiameter gaande van 38 cm of meer. Afhankelijk van het type grastrimmer kan – net zoals het vermogen – de maaibreedte variëren van ongeveer 10 cm tot maar liefst 80 à 150 cm.

 

 

 

Veelgestelde vragen 

 

Q1: Waar wordt een grastrimmer voor gebruikt?

Een grastrimmer – in de volksmond ook wel kantenmaaier of zelfs strimmer genoemd – is voornamelijk bedoeld om de hoeken en kantjes, zeg maar de moeilijk te bereiken plekjes, probleemloos te trimmen en netjes af te werken. Met andere woorden, alle hoeken en kantjes waar je met een gewone standaard grasmaaier niet zomaar bij komt, worden onder handen genomen met behulp van een grastrimmer of kantenmaaier.

Q2: Hoe werkt een grastrimmer?

De werkwijze van de grastrimmer is min of meer afhankelijk van het type trimmer waar je uiteindelijk voor kiest. Zo kunnen we een onderscheid maken tussen meerdere types op basis van de aandrijving gaande van de elektrische apparaten tot de trimmers met accu of op benzine. 

Ben je op zoek naar een krachtige én bovendien budgetvriendelijke grastrimmer dan lijkt het elektrische apparaat een goede keuze te zijn. Deze apparaten werken op basis van netstroom en zijn bijgevolg in staat om de trimmer continu van stroom te voorzien. Anderzijds betekent dit ook dat de elektrische grastrimmers steeds een stopcontact en/ of een verlengsnoer nodig zullen hebben.

De exemplaren die functioneren met benzine of voorzien zijn van een oplaadbare accu, hebben echter geen nood aan een stopcontact en/ of verlengsnoer. Zij leveren stroom en power zolang er benzine en/ of batterij voorhanden zijn. 

 

Q3: Wat kost een grastrimmer?

Het prijskaartje van een degelijke grastrimmer is – logischerwijze – afhankelijk van verschillende externe factoren gaande van het type tot het vermogen, de trimbreedte en de eventuele extra kenmerkende eigenschappen en opties. Zo kan het prijskaartje dan ook makkelijk oplopen van zo’n 20 à 35 euro tot maar liefst 500 à 550 euro voor een degelijke grastrimmer met alles erop en eraan.

Bedenk daarom op voorhand waar je naar op zoek bent, welke verwachtingen je hebt en hoeveel budget je bereid bent om te spenderen. Zo zal een grastrimmer met een standaard vermogen van 2500 Watt al gauw een pak hoger geprijsd worden dan een gelijkaardig apparaat met een lager vermogen van zo’n 1500 Watt. Net zoals een grastrimmer met draad en mes duurder zal zijn dan een trimmer die enkel op basis van draad functioneert.

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES