5 beste handzagen Test Van 2024

Laatste update: 27.05.24

 

Beste handzagen – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Als echte doe-het-zelver of professionele klusser kan een degelijke handzaag alvast niet in je uitrusting ontbreken. Echter, durven het uitgebreide assortiment en de verschillende soorten handzagen wel eens voor keuzestress en twijfel zorgen. Om de zoektocht voor jou zo aangenaam mogelijk te houden, selecteerden we alvast enkele hedendaagse toppertjes. Zo zou je onder andere kunnen kiezen voor de Stanley FatMax JetCut handzaag die gekenmerkt wordt door een standaard lengte van 550 mm. Daarnaast blijkt echter ook de Stanley universele Handzaag een schot in de roos. Zijn compacte formaat en bijbehorende lichte gewicht maken van hem één van de meest gebruiksvriendelijke handzagen op de markt.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste handzagen (Reviews) van 2024

 

Bij de keuze voor de beste handzaag is het raadzaam om rekening te houden met het doel en de materialen die je wilt bewerken. Zo kun je niet alleen opteren voor een handzaag om hout of een handzaag om laminaat te slijpen maar bestaan er ook heel wat apparaten om kunststof, metaal en PVC te bewerken. Bedenk of je daarbij kiest voor een standaard manuele handzaag dan wel een elektrische handzaag. In de top 5 hieronder zien we alvast enkele bekende (beste) merken opduiken waaronder de Bahco handzaag en de handzaag van Stanley. Bekijk de opties rekening houdend met de online reviews en het advies van klanten en experts.

 

1. Stanley FatMax JetCut Handzaag II – 550mm, Serie: Stanley FatMax

 

Net zoals de Silky handzaag en heel veel exemplaren van Bahco behoort ook dit apparaat van Stanley tot de populairste handzagen uit het rijtje. En dat lijken de online reviews en de mooie maximale score van 5 sterren alleen maar te bevestigen. Kortom, de moeite waard dus om deze kleine handzaag toch maar even onder de loep te nemen.

Zo zul je zien dat deze Stanley FatMax JetCut handzaag, afkomstig uit de bekende Stanley FatMax serie, gekenmerkt wordt door een lengte van 550 mm waarbij er maar liefst 7 tanden per inch (2,54 cm) geteld worden. Dit in combinatie met een vertanding met 3 snijvlakken, maakt de handzaag voldoende krachtig om in kunststof materialen te snijden.

Daarnaast is de ergonomische kunststof handgreep uitgerust met verschillende aftekenhoeken van 45 en 90 graden en werd het lemmet voorzien van een stevige én roestvaste appliflon coating. 

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: door te kiezen voor de Stanley FatMax kies je voor een relatief compacte doch krachtige handzaag die uitermate geschikt is voor het bewerken van kunststof.

Gebruiksgemak: de kunststof antishock handgreep wordt gekenmerkt door een ergonomisch design waardoor de handzaag aangenaam in de hand ligt. 

Formaat: de handzaag kent een totale lengte van maar liefst 550 mm waarbij er maar liefst 7 tanden per 2,54 cm staan. 

 

Nadelen:

Geen hout: ben je op zoek naar een degelijke handzaag waarmee je door verschillende houtsoorten heen kunt zagen, dan is dit exemplaar uiteraard niet de allerbeste aanbeveling.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Stanley universele Handzaag Sharpcut 550mm 7 TPI 

 

Net zoals het vorige product blijkt ook deze, toch wel compacte, handzaag jou te worden aangeboden door Stanley. Stanley is dan ook een wereldwijd bekend merk dat niet alleen garant staat voor kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid maar ook voor duurzaamheid. Bovendien wordt deze handzaag tegen een betaalbaar prijskaartje aangeboden en lijkt het zelfs om een aanbieding te gaan. 

De universele handzaag van Stanley wordt dan ook gekenmerkt door een maximale lengte van 550 mm waarbij er maar liefst 7 tanden per inch worden verwerkt. Dit maakt hem bijzonder geschikt om materialen uit kunststof, hout, PVC en hardhout te bewerken.

Verder blijkt de handzaag, net zoals zijn voorganger, eveneens uitgerust met een hoekverdeling van 45 én 90 graden alsook een ergonomische softgrip. Zijn compacte formaat en dito gewicht maken van hem overigens een handzaam apparaatje dat je makkelijk overal mee naartoe kunt nemen. En daar lijken ook de meeste klanten het duidelijk over eens!

 

Voordelen:

Budgetvriendelijk: ben je op zoek naar een kwalitatieve en goedkope handzaag dan is dit product van Stanley alvast een schot in de roos.

Handgreep: de handzaag wordt gekenmerkt door een ergonomische softgrip handgreep waardoor hij comfortabel en aangenaam in de hand ligt.

Hoekverdeling: hij levert moeiteloos een hoekverdeling van 45 én 90 graden.

Gebruiksgemak: waar het vorige apparaat enkel en alleen kon gebruikt worden in combinatie met kunststof voorwerpen kan deze handzaag ook dienst doen om objecten uit hout, PVC en/ of hardhout te bewerken.

 

Nadelen:

Geen hoes: jammer genoeg wordt de handzaag geleverd zonder veilige opberghoes.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Bahco Handzaag met rubberinleg in grip. Dubbel getand 22 Hardpoint

 

Niet meteen het product met de laagste prijs maar toch nog altijd één van de populairste uit onze reeks, blijkt deze handzaag van Bahco te zijn. De zaag kent, net zoals de vorige producten, een maximale lengte van 550 mm maar biedt wel telkens 9 á 10 tanden per inch (= 2,54 cm) aan. Bovendien is het zaagblad een pak dikker waardoor een fijn afgewerkte én bovendien rechte zaagsnede kan worden gegarandeerd.

Het zaagblad, dat overigens uit Zweeds kwaliteitsstaal bestaat, werd voorzien van een speciale coating die niet alleen roestwerend werkt maar bovendien ook een veel lagere zaagweerstand levert. Dit wordt dan weer gecombineerd met een ergonomisch gevormde handgreep uit kunststof die voorzien is van 2 hoekverdelingen van 45 en 90 graden.

Een blik op de online reviews laat dan ook meteen een mooie score zien waarbij klanten een positief advies geven over de aangeboden kwaliteit en de duurzaamheid van het product.

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: deze handzaag is bedoeld om makkelijk in kunststof voorwerpen te snijden.

Materiaal: de handgreep van de handzaag blijkt vervaardigd uit duurzaam kunststof terwijl men voor het zaagblad gebruik gemaakt heeft van Zweeds kwaliteitsstaal.

Formaat: het product kent een maximale lengte van 550 mm waarbij er maar liefst 9 à 10 tanden per inch kunnen worden genoteerd.

Handgreep: de handgreep uit tweecomponenten materiaal wordt gekenmerkt door een speciaal schokdempend én antislip oppervlak wat bijdraagt aan het uiteindelijke gebruiksgemak.

 

Nadelen:

Geen keurmerk: in tegenstelling tot sommige andere handzagen kent dit apparaat jammer genoeg geen keurmerk.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Handzaag 4tecx 550-U7 \NP-22-U7/8-HP – Hout en Kunststof

 

Ben je op zoek naar een kwaliteitsvolle én tegelijk betaalbare handzaag waarmee je zowel voorwerpen uit hout als kunststof kunt bewerken? Dan lijkt dit exemplaar van 4tecx alvast een schot in de roos. Bovendien wordt de handzaag positief beloond met een mooie gemiddelde eindscore van 4,8 sterren waarbij klanten duidelijk tevreden zijn over de stevigheid, de kwaliteit en de gebruiksvriendelijkheid.

Net zoals de vorige modellen binnen deze serie, wordt ook de 4Tecx handzaag basic HP gekenmerkt door een maximale lengte van 550 mm inclusief een balddikte van 0,83 mm. Dit wordt aangevuld met een universele U7 vertanding inclusief extra geharde tanden waardoor de scherpte van het lemmet zo lang mogelijk bewaard blijft. Kortom, je zult deze handzaag amper hoeven te slijpen.

De handzaag, die overigens uit 1 stuk bestaat, is vanwege zijn lichte gewicht en ergonomische design bijzonder handzaam in gebruik. Kortom, de moeite waard om de aanschaf ervan op zijn minst in overweging te nemen.

 

Voordelen:

Materiaal: terwijl de handgreep voornamelijk uit kunststof bestaat, heeft men voor het zaagblad een beroep gedaan op duurzaam kwaliteitsstaal.

Formaat: ook hier wordt een totale lengte van maar liefst 550 gegarandeerd inclusief een bladdikte van 0,83 mm.

Gebruiksgemak: het compacte formaat in combinatie het lichte gewicht en de ergonomische handgreep zorgen voor een bijzonder handzaam product.

Budgetvriendelijk: deze handzaag behoort, vanwege zijn lage prijskaartje, alvast tot de goedkope exemplaren binnen de selectie.

 

Nadelen:

Niet elektrisch: indien je op zoek bent naar een elektrische handzaag dan is dit exemplaar uiteraard niet de beste aanbeveling.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Black+Decker KS880EC Elektrische handzaag – 400W 

 

We sluiten het rijtje van de handzagen af met dit elektrische exemplaar dat jou wordt aangeboden door het alombekende merk Black+Decker. De handzaag kun je, door middel van het lange snoer, eenvoudig op de netstroom aansluiten waarna een vermogen van wel 400 Watt kan worden gegarandeerd. Bovendien is het apparaat uitgerust met een betrouwbare veiligheidsschakelaar waardoor de handzaag niet zomaar ongevraagd in werking zal treden.

De handzaag levert overigens een onbelast toerental van 3500 omwentelingen per minuut dat makkelijk kan oplopen tot wel 4600. Dit in combinatie met het relatief grote zaagblad maakt hem uitermate geschikt voor het bewerken van materialen zoals bijvoorbeeld metaal, hout en plastic.

Een blik op de online reviews toont dan ook een mooie eindscore van 4,7 sterren aan waarbij de meeste klanten bijzonder tevreden zijn van de geleverde kwaliteit. Slechts één koper vindt het apparaat net niet krachtig genoeg om zwaarder zaagwerk uit te voeren.

 

Voordelen:

Snoer: de handzaag wordt gekenmerkt door een bijzonder lang snoer van maar liefst 3 meter lang waardoor je toch al heel wat bewegingsvrijheid geniet.

Voeding: je dient de handzaag op de netstroom aan te sluiten rekening houdend met een ingangsspanning van maximaal 230 Volt.

Gebruiksgemak: de krachtige motor in combinatie met de scherpe tanden en het standaard zaagblad maken deze handzaag uitermate geschikt om materialen zoals metaal, hout en plastic te bewerken.

 

Nadelen:

Prijzig: jammer genoeg is het één van de duurdere toestellen uit onze reeks.

Niet krachtig: één gebruiker had de handzaag toch liever wat krachtiger gewild zodat het ook mogelijk werd om bomen te zagen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Handzagen Koopgids

 

Wat is een handzaag en welke mogelijkheden worden er zoal aangeboden? Hoe zit het met de grip, de zaagbladdikte en het eventuele onderhoud ervan? Heeft dit een bepaalde effect op de uiteindelijke duurzaamheid of niet ech? In de onderstaande koopgids proberen wij jou een beter inzicht te bieden in de wereld van de handzagen zodat het vervolgens makkelijker wordt om de verschillende exemplaren en eventuele aanbiedingen met elkaar te vergelijken. Het lijkt ons dan ook een goede aanbeveling om de daaropvolgende koopgids even rustig door te nemen,

Wat is een handzaag en waaraan kun je deze herkennen?

Een handzaag maakt, samen met de bekende kettingzagen, lintzagen en cirkelzagen, deel uit van de wereld van de “zagen”. Echter, verschillen ze aanzienlijk met de eerder vermelde types op basis van hun bewegingsrichting. Zo valt op dat de kettingzagen, lintzagen en cirkelzagen zich steevast in 1 en dezelfde richting bewegen, wat bij de handzagen allesbehalve het geval is. Daar is eerder sprake van een soort heen-en-weer beweging die tevens vermijdt dat het gereedschap vast komt te zitten in het hout of andere materiaalsoort.

Verder wordt de handzaag gekenmerkt door een bijzonder veerkrachtig zaagblad, veelal uit duurzaam staal gemaakt en voorzien van een dikte van zo’n 1 mm aangevuld met een lengte van 400 à 550 mm. Per inch (=2,54 cm) worden dan, afhankelijk van het type handzaag, x-aantal tanden geteld van maximaal 5 mm lang. Daarbij zul je trouwens zien dat de tanden van de handzaag steeds “gezet” zijn waarmee bedoeld wordt dat ze om beurten naar rechts dan wel naar links worden gebogen. Dit komt ten goede van de trek- en duw beweging die zo kenmerkend is voor dergelijk type zagen.

 

Het type handzaag in functie van het gebruiksgemak

Nu je weet wat een handzaag precies is en hoe deze zich onderscheidt van de meeste andere zagen, zal het je niet verwonderen dat er ook wel meerdere soorten bestaan. Daarbij wordt elk type gekenmerkt door voor- en nadelen wat meteen resulteert in een verschillend maar typerend gebruiksgemak.

Zo worden de standaard handzagen ingezet om verschillende klusjes van allerhande aard tot een goed einde te brengen. Ben je echter op zoek naar een handzaag die voornamelijk bedoeld is om in de tuin mee te werken en kleine takjes en/ of boompjes doormidden te zagen, dan kijk je beter specifiek uit naar een kapzaag. 

Daarnaast bestaan er ook nog tal van grove handzagen waarbij het aantal tanden per inch, per 2,54 cm, drastisch lager ligt dan de gewone standaard handzaag. Dergelijke grove handzagen met minder tanden zijn dan ook bedoeld om relatief zachte houtsoorten zoals bijvoorbeeld het bekende steigerhout, mee doormidden te zagen. Harde houtsoorten zoals den of hardhout vragen om een handzaag met bijzonder veel fijne tandjes.

Tot slot zijn er ook nog de bekende metaalzagen die, hoe kan het ook anders, vooral ontwikkeld werden om door metaal en kunststof heen te zagen.

 

Een goede grip en het belang van de zaagbladdikte voor een goede precisie

Niet alleen de aaneenschakeling en het aantal tanden zijn belangrijk maar ook de grip en de zaagbladdikte. Zo zullen de meeste handzagen gekenmerkt worden door een standaard zaagbladdikte van ongeveer 1 mm. Echter zijn er altijd exemplaren te vinden die minder dik of juist dikker zijn. 

Algemeen stellen we vast dat een dikker zaagblad een veel hogere mate van stijfheid garandeert wat dan weer resulteert in een uitstekende precisie en optimale prestatie. Een dunner zaagblad is dan weer flexibeler maar minder geschikt om precisiewerkjes tot een goed einde te brengen.

En daarbij komt ook nog eens de grip die eveneens samenhangt met precisie en nauwkeurigheid. Hoe beter de grip, hoe nauwkeuriger je te werk kunt gaan.

Onderhoud van het zaagblad

Tot slot willen we het nog even kort hebben over het onderhoud van het zaagblad en de mate waarin je deze dient te slijpen. Zo wordt aangeraden om het zaagblad, na elk gebruik, weer grondig schoon te maken en eventueel in te wrijven met een speciale olie waardoor roestvorming zo lang mogelijk vermeden wordt.

Wanneer je de zaag regelmatig gebruikt dan zul je op termijn vaststellen dat de scherpte van het mes verandert. Indien je merkt dat het mes botter aanvoelt, dan kun je opteren om een gloednieuwe handzaag aan te schaffen of het mes van het oude exemplaar te slijpen. Wil je het mes graag zelf slijpen dan heb je hier wel enkele benodigdheden voor nodig gaande van een hardstalen vijl tot 2 plankjes en een bankschroef.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Welke handzaag voor welke klus?

Het ruime assortiment aan handzagen maakt dat je niet zomaar het eerste het beste exemplaar in het winkelmandje kunt leggen maar wel degelijk rekening dient de houden met het doel en de klus die je wilt klaren. Op die manier kunnen we een onderscheid maken tussen verschillende handzagen waaronder de kapzaag, de toffelzaag, de metaalzaag, de handzaag, de figuurzaag, de boogzaag en de snoeizaag elk met hun eigen voor- en nadelen.

Zo blijkt de standaard handzaag, gekenmerkt door zijn rechte houtsneden, alvast een goede aankoop voor wie van plan is om planken en/ of latten doormidden te zagen. Voor precisiewerkjes kies je maar beter voor een kapzaag die meteen opvalt vanwege zijn resem kleine tandjes. De toffelzaag is dan weer een goede aanbeveling voor verstekzagen en afkortzagen en kan, vanwege zijn extra fijne tandjes, ook gebruikt worden voor precisiewerkjes. 

De metaalzaag wordt dan weer gekenmerkt door zijn flexibel zaagblad en de bijkomende mogelijkheid om metaal en/ of PVC doormidden te zagen. Aaneensluitend heb je dan de figuurzaag die wel het kleinere broertje lijkt van de eerder vernoemde metaalzaag en zelfs geschikt is voor gebruik in hout. De boogzaag is dan weer ideaal om bomen en/ of balken doormidden te zagen terwijl de snoeizaag een goede aanbeveling is om moeilijk te bereiken takken door te zagen.

Q2: Welke handzaag is geschikt voor hardhout?

Hardhout is, over het algemeen, hout dat afkomstig blijkt te zijn van de bekende traditionele loofbomen en, in vergelijking met andere houtsoorten, veel harder en dikker aanvoelt. Dat betekent dus dat je, in de zoektocht naar de geschikte handzaag, niet alleen rekening zult moeten houden met het vermogen en het toerental van het apparaat maar ook met het aantal zaagtanden ter hoogte van het zaagblad.

Kies daarom bij voorkeur voor een elektrische handzaag waarmee het toerental behoorlijk hoog kan oplopen. Dit in combinatie met een lang zaagblad met extra fijne tanden, die precisie en nauwkeurigheid garanderen, levert een uitstekende handzaag op voor het verwerken van hardhout.

 

Q3: Wat is een handzaag?

Een handzaag is een bepaald type zaag dat gekenmerkt wordt door een bijzonder veerkrachtig stalen zaagblad van ongeveer 1 mm dik en ruim 400 tot 550 m lang. In tegenstelling tot de kettingzagen, lintzagen en cirkelzagen is de handzaag veruit de enigste zaag die gebruik maakt van een heen en weer beweging om een bepaald materiaal doormidden te zagen. De andere zagen bewegen zich slechts in één enkele richting.

Als je goed kijkt naar het zaagblad van een handzaag zul je waarnemen dat de tanden gezet zijn. Daarmee bedoelen we dat ze om beurten naar rechts en dan weer naar links gebogen worden. Op die manier kan verhinderd worden dat het zaagblad in het hout of andere materiaalsoort vastloopt.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES