6 beste Hygrometers Test van 2024

Laatste update: 24.04.24

 

Beste hygrometers – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Een hygrometer is een handig toestelletje waarmee je de luchtvochtigheid op een snelle een eenvoudige manier kunt meten. Dit kan ideaal zijn in musea maar ook bijvoorbeeld gewoon bij jou thuis in de babykamer. Indien je op zoek gaat naar een hygrometer dan raden wij jou aan om meteen voor het beste toestel te kiezen. Uit onderzoek is gebleken dat je met de Boneco X200 Thermo Hygrometer Digitaal voor binnen alvast voor een topproduct kiest. Het is een handig apparaatje om eenvoudigweg de binnentemperatuur en het luchtvochtigheid niveau te bepalen. Indien je op zoek bent naar een degelijke hygrometer voor in huis dan kun je alvast de TFA Dostmann even bekijken. Het is een bijzonder krachtig toestel dat volledig op batterijen werkt en heel nauwkeurig is.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

6 beste hygrometers (Reviews) van 2024

 

Hygrometers zijn belangrijk in bijvoorbeeld musea waar de luchtvochtigheid constant op hetzelfde punt moet blijven om de schilderijen goed te bewaren. Maar ook bij jou thuis kan dit instrument zijn nut hebben, bijvoorbeeld om de luchtvochtigheid in de babykamer in de gaten te houden. Is de lucht te droog dan koop je best een luchtbevochtiger. Kies uit de volgende mogelijkheden de beste hygrometer uit.

 

1. Boneco X200 Thermo Hygrometer Digitaal voor binnen

 

Ben je op zoek naar een degelijk apparaatje om de temperatuur en luchtvochtigheid binnenshuis te bepalen? Dan lijkt deze unieke thermo-hygrometer misschien wel iets voor jou. Het product wordt jou aangeboden en geleverd door Boneco en zul je vast en zeker tussen de goedkopere producten kunnen spotten.

Deze thermo-hygrometer is uitgerust van een helder en duidelijk leesbaar LCD display. Daarop verschijnt alle belangrijke informatie inzake de luchtvochtigheid en de temperatuur binnenshuis. Je hebt hierbij de mogelijkheid om de temperatuur uit te drukken in Celsius of in Fahrenheit. Je geniet een maximaal meetbereik van 0-50 graden Celsius op het gebied van de temperatuur, en 20% tot 90% wat betreft de luchtvochtigheid. Indien je dat wenst dan is het mogelijk om het geheugen te resetten.

Er is ook een handige “MAX” en “MIN” functie voorzien zodanig dat je de maximum en minimum temperatuur en luchtvochtigheid kunt opvragen. Tot op heden kunnen we dan ook alleen maar positieve reacties vaststellen. Kopers zijn tevreden over het elegante design en de uitstekende kwaliteit van het product.

Wil je toch liever niet zoveel budget spenderen aan een degelijke en duurzame hygrometer? Dan kun je alvast dit product van Boneco even grondig bekijken. Om het voor jou allemaal wat makkelijker te maken, zetten we de belangrijkste kenmerkende eigenschappen alvast even op een rijtje.

 

Voordelen:

Multifunctioneel: het is een multifunctioneel product waarmee je zowel de temperatuur alsook de luchtvochtigheid binnen in huis kunt berekenen.

Gebruiksgemak: je kunt de gegevens in Celsius weergeven maar ook in Fahrenheit. Daarnaast heb je ook de optie om de minimum en maximum gegevens per categorie; temperatuur en luchtvochtigheid, te bepalen.

Meetbereik: het toestel biedt een ruim meetbereik aan voor de temperatuur en luchtvochtigheid. De temperatuur biedt een bereik van 0 tot 50 graden Celsius aan. De luchtvochtigheid situeert zich van minimaal 20% tot maximaal 90%.

 

Nadelen:

Niet buitenshuis: het is echter aan te raden om deze thermo-hygrometer niet buitenshuis te gebruiken.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Tfa Dostmann digitale thermo hygrometer

 

In vergelijking met sommige andere hygrometers dan zul je denken dat het hier om een aanbieding gaat. Het is volgens verschillende kopers een uitstekend apparaat dat sterk aangeraden wordt. Het is een digitale hygrometer die je vooral binnenshuis kunt gebruiken en die heel wat informatie weergeeft.

Naast een hygrometer is dit toestel ook een soort van thermometer. Het zal je dus niet alleen informatie geven over de luchtvochtigheid maar tevens ook over de temperatuur. Bovendien werkt het toestel volledig draadloos waardoor je het kunt plaatsen waar jij wilt. Je hebt dus iets meer bewegingsvrijheid.

Slechts één enkele koper vindt de kwaliteit van de hygrometer vrij matig. Toch gaat de meerderheid van de kopers daar helemaal niet mee akkoord. Zo zijn er veel gebruikers die een positief advies geven over de correcte prijs-kwaliteitverhouding van het apparaat en de gebruiksvriendelijkheid ervan.

Alvorens je besluit om deze hygrometer aan te kopen dan kan het altijd een aanbeveling zijn om even te kijken naar de verschillende eigenschappen. Wat zijn zoal de voordelen van het toestel en wat zijn de nadelen ervan. Hieronder geven we je graag eventjes wat meer informatie hierover.

 

Voordelen:

Formaat: het toestel is 9,4 cm hoog, 9,4 cm breed en ongeveer 3,7 cm lang. Het is dus niet heel erg groot wat het makkelijk maakt om het ergens een plekje te geven.

Draadloos: het apparaat werkt op een stel krachtige batterijen en is dus volledig draadloos. Je hoeft dus niet continu op zoek te gaan naar een stopcontact.

2 in 1 toestel: eigenlijk is dit niet alleen een hygrometer maar ook een thermometer. Zo biedt het toestel informatie over de temperatuur en over de luchtvochtigheid binnen in huis.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: slechts één enkele gebruiker is niet helemaal tevreden over de geleverde kwaliteit van het toestel. Het voldoet niet volledig aan het verwachtingspatroon.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. TFA Hygrometer 7CM met Messing Ring Analoog

 

Ben je op zoek naar een hygrometer die analoog werkt dan lijkt dit apparaatje van TFA Dostmann alvast aan die vereiste te voldoen. Hij wordt alvast gekenmerkt door een relatief compact formaat in combinatie met een dito lichtgewicht wat van hem een handzame en bijzonder praktische hygrometer maakt die uiterst geschikt is voor gebruik in broedmachines.

Verder blijkt de TFA Dostmann hygrometer uitgerust met een synthetisch haar wat betekent dat hij bijzonder nauwkeurige metingen kan verrichten en bijgevolg de veruit nauwkeurigste hygrometer blijkt te zijn in zijn soort. Daarnaast kun je deze hygrometer probleemloos ijken en ben je verzekerd van een relatieve meting van 0 tot 100%.

Een blik op de online reviews toont meteen een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren waarbij klanten niet alleen tevreden zijn over de aangeboden kwaliteit maar eveneens over de nauwkeurigheid van de metingen.

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: deze TFA Dostmann hygrometer is 100% bedoeld voor gebruik in broedmachines met een capaciteit van 0 tot 20 eieren.

Synthetisch haar: dankzij het synthetische haar waarop zijn werking is gebaseerd, is dit apparaatje in staat om bijzonder nauwkeurige metingen uit te voeren.

Meting: het apparaat maakt het mogelijk om de luchtvochtigheid relatief te gaan meten gaande van 0 tot 100%.

Handig in gebruik: verder blijkt het eveneens mogelijk om deze hygrometer te ijken en dit alles tegen een mooi en betaalbaar prijskaartje.

 

Nadelen:

Digitaal: houd er wel rekening mee dat het hier een analoge hygrometer met messing ring betreft.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Medisana Digitale Thermo-Hygrometer HG 100

 

In vergelijking met het vorige product, zul je zien dat dit apparaat van Medisana meteen een pak goedkoper blijkt te zijn. Ook hier betreft het een multifunctioneel toestel dat niet alleen in staat is om de luchtvochtigheid weer te geven maar ook de kamertemperatuur. Op die manier kun je eenvoudig nagaan of de kamer niet te vochtig, te droog, te koud of te warm is.

Hij wordt gekenmerkt door een compact en lichtgewicht ontwerp van 7 x 8,2 x 7 cm, wat hem bijzonder handzaam en makkelijk te verplaatsen maakt. Net zoals ook het geval was bij het voorgaande apparaat, zul je zien dat de gegevens worden aangeduid door middel van een smiley. Een lachende smiley geeft een positief resultaat weer terwijl een triestige smiley problemen aangeeft.

Het apparaatje werkt met behulp van een stel krachtige batterijen en is voornamelijk uit kunststof vervaardigd. Je mag er dus zeker van zijn dat hij best wel tegen een stootje kan. Klanten reageren overwegend positief alhoewel de hygrometer/ thermometer voor één koper toch wel wat nauwkeuriger had mogen zijn.

 

Voordelen:

Smileys: net zoals bij sommige andere apparaten uit dit lijstje, wordt ook bij deze digitale thermo- hygrometer gebruik gemaakt van diverse smileys.

Multifunctioneel: dit multifunctionele apparaat biedt niet alleen de mogelijkheid om de vochtigheidsgraad in een bepaalde ruimte te bepalen maar geeft je ook informatie over de correcte kamertemperatuur.

Formaat: ook hier betreft het een compact apparaatje dat tevens wordt aangevuld met een beperkt gewicht. Handig in gebruik dus!

 

Nadelen:

Niet nauwkeurig: volgens één klant zou het resultaat van de metingen niet echt betrouwbaar zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. ThermoPro TP50 Hygrometer Digitaal Voor binnen

 

De Thermo Pro TP50 is een thermometer en hygrometer om zowel de temperatuur als de luchtvochtigheid te meten in huis.

Het is een klein en compact apparaat die door middel van een smiley aangeeft of de temperatuur en de luchtvochtigheid in je huis op dit moment gezond of ongezond is. De hygrometer beschikt over een alarmfunctie en je kunt het toestel eenvoudig bevestigen met de magneet of neerzetten door middel van de voet.

Over deze hygrometer aanbieding is voorlopig nog maar één online review geschreven maar de koper geeft een volledig positief advies. Het toestel is makkelijk in gebruik en heeft ook een functioneel design.

Het is een elegant apparaat en hoewel hij toch iets duurder is dan de meeste andere hygrometers, vindt deze koper hem echt top. Je kunt de hoogste en de laagste waardes opslaan in het toestel en hij geeft verder ook nog de tijd weer op het display.

Deze digitale thermo- en hygrometer gebruikt afbeeldingen om het comfort van een ruimte weer te geven. Het apparaat is compact en beschikt over een magneet om het aan een metalen oppervlak vast te maken.

 

Voordelen:

Verplaatsbaar: je kunt de meter eenvoudig naar een andere ruimte meenemen. Dankzij de magneet kun je het product aan een metalen oppervlak vastmaken maar je kunt het ook gewoon neerzetten met de voet.

Functies: het toestel kan zowel de temperatuur als de luchtvochtigheid van een ruimte meten en beschikt daarbovenop ook nog over een alarmfunctie.

Formaat: het apparaat is compact maar is toch voorzien van een duidelijk afleesbaar scherm om de resultaten eenvoudig te controleren.

 

Nadelen:

Prijs: hoewel het toestel over meerdere functies beschikt ligt het ook in een hogere prijsklasse. Dit zal voor sommige kopers een reden zijn om het product links te laten liggen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. N4y Thermometer/Hygrometer Analoog Nauwkeurige metingen

 

Wil je niet gelijk heel wat geld spenderen maar toch zeker zijn van een kwalitatief toestelletje en nauwkeurige en betrouwbare metingen? Dan kun je altijd nog even het topproduct van N4y bekijken.

Hij wordt gekenmerkt door een behoorlijk compact formaat van 72 x 72 x 11 mm in combinatie met een beperkt gewicht. Dat maakt hem bijzonder handzaam en makkelijk om te verplaatsen. Het weerstation is voorzien van een helder en duidelijk leesbaar display waarop niet alleen informatie in verband met de vochtigheid wordt weergegeven maar ook omtrent de temperatuur. Zo geniet je een temperatuur meetbereik van -20 tot 50 graden Celsius en een vochtigheid meetbereik van 0 tot maar liefst 100%.

Je kunt deze analoge hygrometer zonder problemen in eender welke ruimte neer plaatsen of ophangen door middel van een haakje. Slechts een kleine minderheid van de klanten blijkt niet overtuigd, terwijl de meeste kopers enthousiast reageren en het product zelfs aanraden!

 

Voordelen:

Prijskaartje: je zult meteen aangenaam verrast zijn bij het zien van het budgetvriendelijke prijskaartje. Misschien wordt hij daardoor wel als het beste merk beschouwd?

Meetbereik: het is een handig toestelletje dat een temperatuur meetbereik aanbiedt van minimaal -20 tot maximaal 50 graden Celsius. Het vochtigheid meetbereik gaat dan weer van 0 tot en met 100%.

Handig in gebruik: het betreft hier een analoge thermometer/ hygrometer die perfect doet wat hij moet doen. Bovendien zijn de resultaten betrouwbaar en nauwkeurig.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: slechts een enkeling blijkt niet helemaal enthousiast te zijn over de kwaliteit die wordt aangeboden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Hygrometers Koopgids

 

Een hygrometer is een woord die je niet alle dagen in de mond neemt. We leggen even uit wat een hygrometer is en waar het gebruikt wordt. We zullen je ook enkele tips geven over factoren waar je kunt op letten wanneer je een hygrometer koopt. Denk maar aan de prijs, de soort hygrometer.

Wat is een hygrometer?

Met een hygrometer kun je de luchtvochtigheid in een ruimte meten. Deze instrumenten worden veel gebruik in musea en broeikassen maar ook sauna’s. In een museum is het belangrijk dat de luchtvochtigheid niet te hoog is want anders kan het de schilderijen aantasten of er kan schimmelvorming optreden.

Mensen die veel last hebben van droge lucht kopen meestal een luchtbevochtiger om dit te verhelpen. Niet alle bevochtigers beschikken echter over een hygrometer dus je zult nooit precies weten wat de ideale luchtvochtigheid is voor jouw situatie. Er bestaan gelukkig modellen met een ingebouwde hygrometer zodat je de vochtigheid kunt meten en oplossen met de bevochtiger.

In veel gevallen worden thermometers verkocht met een hygrometer functie. Zo kun je tegelijkertijd de temperatuur en de luchtvochtigheid van een ruimte aflezen. Zo hoef je geen twee verschillende apparaten te kopen.

 

Soorten hygrometers

De meeste hygrometers de dag van vandaag werken digitaal en komen in combinatie met een ander apparaat zoals een thermometer. Maar vroeger werden er echter ook analoge hygrometers verkocht dus je hoeft vooral een keuze te maken tussen een digitaal of een analoog model.

Een analoge hygrometer is geschikt om zowel buiten als binnen te gebruiken een meestal zijn de metingen ook precies. Deze meters hebben een ouderwetse look en kunnen in bepaalde gevallen groot van formaat zijn.

Een digitale hygrometer kun je al veel vlugger vinden. Meestal gaat dit zelfs gepaard met een thermometer. Het voordeel aan een digitale hygrometer is dat het meerdere informatie tegelijk op het scherm kan tonen. Zo kan naast de luchtvochtigheid ook de temperatuur van een ruimte weergegeven worden.

Er bestaan ook modellen die de vochtigheid aantonen door middel van afbeeldingen of pictogrammen. Als de luchtvochtigheid ideaal is dan wordt er een lachend gezichtje afgebeeld, wanneer de ruimte te droog of te vochtig is dan verandert het pictogram naar een gezicht die er niet tevreden uitziet.

 

Grootte van het scherm en functies

Dit is vooral van belang bij de digitale hygrometers. Als je de meter koopt voor een oudere persoon die problemen heeft met zijn of haar zicht dan is het beter om een toestel te kopen met een groot scherm die de informatie weergeeft in grote cijfers en letters. Zo is dat makkelijker af te lezen voor mensen die niet meer goed zien.

Een groter scherm betekent natuurlijk een groter apparaat dus het zal ook iets meer plaats innemen, zorg er dus voor dat je genoeg plaats hebt om het toestel neer te zetten. Je kunt eventueel een model kopen die je aan de muur kunt hangen.

Meestal wordt een hygrometer verkocht als analoog toestel of als extra functie van een digitale thermometer. Zo kun je meteen de temperatuur en de vochtigheid meten. Sommige modellen beschikken over een indicator om het comfort aan te tonen via smileys of pictogrammen. Als de lucht vochtig genoeg is zie je een lachende smiley, als de lucht te droog is dan zie je een ontevreden smiley.

Prijs van een hygrometer

Je kunt best eerst beslissen als je enkel een hygrometer wilt kopen of wil je er ook een thermometer bij? Als je enkel een hygrometer wilt dan zul je meer keuze hebben bij de analoge toestellen. Als je liever een digitaal apparaat hebt dan zit er meestal ook een thermometer functie bij.

Gelukkig kosten zowel de analoge als de digitale apparaten niet teveel geld. Het is tegenwoordig ook makkelijk om aanbiedingen te vinden op verschillende websites die zo’n apparaten aanbieden. Het extra voordeel die je daarbij krijgt is dat je niet eens je woning hoeft te verlaten en dat het product zelfs aan de deur geleverd wordt.

Je kunt van vooraf een budget opstellen om te beslissen hoeveel je wilt uitgeven aan een hygrometer. Als je veel last hebt van de effecten van te droge lucht dan is het zeker aangeraden om dit toestel te kopen. Je kunt dan bijgevolg nog een luchtbevochtiger kopen om de luchtvochtigheid op peil te krijgen in je woning.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wat is een hygrometer en wat meet je ermee?

Een hygrometer is een handig apparaatje waarmee het mogelijk wordt om de luchtvochtigheid in een bepaalde ruimte te gaan meten. Je komt dergelijke instrumenten voornamelijk tegen in tal van musea, broeikassen en sauna’s alhoewel je ze ook steeds vaker in menig huishouden ziet opduiken als onderdeel van een bevochtiger. 

Houd er wel rekening mee dat hygrometers als onderdeel van een groter apparaat niet altijd even accurate metingen uitvoeren.Toch is het best wel handig om een hygrometer in huis te hebben omdat je dan in elke kamer de perfecte vochtbalans kunt creëren wat resulteert in een gezonde én veilige leefomgeving. 

 

Q2: Hoe werkt een hygrometer? 

Jammer genoeg kunnen we daar geen rechtlijnig antwoord op bieden aangezien de werking licht verschillend kan zijn naargelang het type hygrometer. Zo kun je opteren voor een slinger-psychrometer waarbij een combinatie gemaakt wordt van 2 standaard kwikthermometers waarvan eentje met een natte bol en eentje met een droge bol. 

De relatieve luchtvochtigheid kan dan uiteindelijk worden berekend door het verschil van de omgevingstemperatuur en het temperatuurverschil tussen de beide kwikthermometers. Het principe van de mechanische hygrometer is weliswaar iets complexer en steunt op het gebruik van organisch materiaal dat, in combinatie met een bepaalde vochtigheid, zal samentrekken of uitzetten.

Q3: Wat kost een hygrometer

Ben je echter helemaal overtuigd van de mogelijkheden en voordelen die een kwalitatieve luchtvochtigheidsmeter lijkt aan te bieden, dan is het de moeite waard om op zoek te gaan naar een geschikt exemplaar. Bedenk voor jezelf waar je precies naar op zoek bent, welke verwachtingen je hebt en welk budget je maximaal wilt maar vooral ook kunt spenderen.

Zo kun je een hygrometer aankopen als onderdeel van een groter apparaat zoals een thermometer of bevochtiger of je kunt opteren voor een afzonderlijk toestelletje. Daarnaast zullen ook het type en de bijbehorende mogelijkheden en/ of extra kenmerken een mogelijke invloed kunnen hebben op het uiteindelijke prijskaartje. Algemeen kan de prijs dan ook variëren van enkele euro’s tot maar liefst 350 euro of meer.

 

Q4: Hoe kun je een hygrometer ijken?

Eenmaal de perfecte hygrometer in huis gehaald, is het belangrijk om hem 100% gebruiksklaar te maken. Laad het apparaat eerst en vooral op of voorzie de vochtigheidsmeter van de juiste voeding alvorens je hem inschakelt. Vervolgens is het de bedoeling om de hygrometer zo perfect mogelijk te ijken, ook wel kalibreren genoemd.

De meest eenvoudige methode om een hygrometer correct te ijken, is door hem gedurende 60 minuten in een vochtige doek te wikkelen. Na een klein uurtje zou de hygrometer ongeveer op 95% vochtigheid moeten staan. Indien dat echter niet het geval is, dan kun je het apparaat eveneens aan de achterkant kalibreren. Gebruik hiervoor een geschikte schroevendraaier!

 

Q5: Waar moet je een hygrometer plaatsen?

Tot slot willen we het nog even kort hebben over de plaatsing van de hygrometer. Kies bij voorkeur een plekje uit waar een zo representatief mogelijke luchtvochtigheid kan worden gemeten zoals bijvoorbeeld onder het terras, de veranda of pergola.

Door de hygrometer wel of niet tegen een geïsoleerde wand te plaatsen, al dan niet in de zon of ter hoogte van een radiator, kunnen echter leiden tot grote verschillen in de gemeten luchtvochtigheid.

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES