5 beste impregneermiddelen voor hout Test van 2024

Laatste update: 24.04.24

 

Beste impregneermiddelen voor hout – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Met behulp van een kwalitatief en doeltreffend impregneermiddel voor hout, wordt het mogelijk om de tuinmeubelen, kasten, stoelen en dergelijke meer weer nieuw leven in te blazen. Afhankelijk van het type impregneermiddel, krijgt het natuurlijke materiaal niet alleen een waterdichte én waterafstotende coating maar wordt het tevens ook beschermd tegen veroudering en vuil. Om de zoektocht voor jou iets eenvoudiger te maken, zijn we alvast op zoek gegaan naar enkele toppertjes binnen dit segment. Zo zou je kunnen kiezen voor het MPPLUS Impregneermiddel hout dat wordt aangeboden in een stevige spray flacon met een inhoud van 400 ml. Ben je toch op zoek naar een grotere voordeelverpakking dan loont het de moeite om het Guard Industrie Waterafstotende Hydrofuge, Imperguard even te bekijken.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste impregneermiddelen voor hout (Reviews) van 2024

 

Hout gaat na verloop van tijd – omwille van verschillende weersomstandigheden en bijkomende factoren – afzien. Het is daarom aangewezen om je tijdig te kiezen uit één van de vele beste impregneermiddelen voor hout. Op die manier kun je hout waterdicht maken, (Douglas) hout behandelen en/ of houten meubelen wederom waterbestendig krijgen. Bekijk de 5 toppertjes hieronder inclusief het advies uit de online reviews alvorens een keuze te maken. En wie weet ga je wel met het populairste middeltje naar huis om geïmpregneerd hout te behandelen of kies je voor een leuke aanbieding, het beste merk of gewoon de laagste prijs.

 

1. MPPLUS Impregneermiddel hout Voorkomt verwering van en vlekvorming in houten tuinmeubelen

 

Ben je op zoek naar een geschikt middeltje waarmee je hout voor buiten kunt behandelen? Dan lijkt deze spray van het bekende merk MPPLUS misschien wel de moeite waard om even te bekijken. Het product wordt aangeboden in een stevige spuitbus die werkt op basis van een soort drukcontainer en een maximale inhoud kent van wel 400 ml. Geschikt dus om maar liefst 8 tot 10 m2 aan hout te behandelen.

Bovendien bevat de drukcontainer geen gevaarlijke en/ of brandbare drijfgassen wat het gebruik ervan volkomen veilig maakt. De spray is onder meer bedoeld voor gebruik op houten tuinmeubelen, kasten, eetkamertafels en scheepsdekken en maakt het oppervlak – indien correct aangebracht – zowel water- alsook vlekafstotend.

Hoewel het prijskaartje duidelijk een pak goedkoper lijkt ten opzichte van de andere toppertjes binnen dit segment, moet je deze altijd in verhouding trachten te zien met de aangeboden hoeveelheid. Klanten reageren echter bijzonder enthousiast en belonen het product met een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren.

 

Voordelen:

Inhoud: de spuitbus kent een inhoud van ongeveer 400 ml wat ruim voldoende is om een oppervlakte van 8 tot 10 m2 aan te pakken.

Gebruiksgemak: de spray werkt als een soort van grote drukcontainer die – dankzij de aanwezige lucht – de reiniger vervolgens als een mooie zachte nevel door de spuitopening drukt.

Waterafstotend: de spray is bedoeld om allerhande houten tuinmeubelen, kasten en dergelijke meer water- én vlekafstotend te maken.

Handig in gebruik: zelfs nadat je deze spray gebruikt, kun je het hout nogmaals behandelen met olie en/ of lakken. Verder verandert het gebruik van de spray niets aan de natuurlijke kleur van het materiaal.

 

Nadelen:

Prijskaartje: hoewel de prijs op het eerste gezicht vrij goedkoop lijkt, moet je er wel rekening mee houden dat deze gerelateerd wordt aan een inhoud van 400 ml.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Guard Industrie Waterafstotende Hydrofuge, Imperguard

 

In de wereld van de bouw- en renovatieprojecten is het beschermen van oppervlakken tegen de elementen een cruciale overweging voor het behoud van materialen en de integriteit van de structuur.

De Imperguard van Guard Industrie staat in de spotlight als een geavanceerde oplossing voor het waterdicht maken van gevels en daken.

Dit product, ontwikkeld met de nieuwste technologie op het gebied van hydrofuge, biedt een ongeëvenaarde bescherming tegen water en vocht, waarbij het de levensduur van uw eigendom significant verlengt.

 

Voordelen:

Superieure Bescherming: Imperguard biedt een robuuste barrière tegen waterinfiltratie, zure regen, erosie, en de cyclus van vorst en dooi. Dit resulteert in een langdurige bescherming van uw gevels en daken tegen de meest veeleisende weersomstandigheden.

Snelle en Sterke Penetratie:Dankzij zijn formule dringt Imperguard snel en diep door in de poriën van de ondergrond, waarbij het een krachtige waterafstotende werking biedt die binnen enkele uren tot drie dagen effectief is.

Ademend Vermogen:Imperguard vormt geen film op het oppervlak, waardoor de behandelde materialen lucht- en waterdamp kunnen doorlaten. Dit is essentieel voor het behoud van de natuurlijke eigenschappen van de ondergrond en voorkomt problemen zoals vochtophoping.

Onzichtbare Bescherming: Eenmaal aangebracht, is Imperguard volledig kleurloos en verandert het niet van uiterlijk of textuur van de behandelde oppervlakken, waardoor de esthetiek van uw eigendom behouden blijft.

UV- en Vorstbestendig: Het product is ontworpen om bestand te zijn tegen UV-stralen en vorst, waardoor het een ideale keuze is voor zowel nieuwe als bestaande structuren onder diverse klimatologische omstandigheden.

 

Nadelen:

Initiële Investering: Hoewel Imperguard een uitstekende bescherming biedt tegen water en vocht, kan de initiële kost voor sommige consumenten of kleine projecten een aandachtspunt zijn. De investering in dit hoogwaardige hydrofuge product is aanzienlijk, maar moet worden afgewogen tegen de lange-termijn besparingen op onderhoud en reparaties.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Woodseal Pro – Hout impregneermiddel / Hout waterdicht maken / Hout behandelen

 

Heb je heel wat tuinmeubelen onder handen te nemen en ben je op zoek naar een relatief voordelig impregneermiddel? Dan kunnen wij jou alvast dit unieke goedje van het bekende en populaire merk GreenSeal Solutions warm aanbevelen. Net zoals het vorige product wordt ook dit impregneermiddel aangeboden in een stevige bidon inclusief hermetisch sluitdop en met een inhoud van 1, 5, 10 of 2,5 liter. 

Het nano hout impregneermiddel is eenvoudig en snel aan te brengen en vormt daarna vrij snel een vochtwerende barrière die tot diep in de poriën van het natuurlijke materiaal doordringt. Op die manier kan de eventuele vorming van vuil, organische aanslag en/ of houtrot worden voorkomen én wordt het materiaal waterdicht én 100% waterafstotend.

Een blik op de online reviews toont aan dat heel wat klanten tevreden blijken met de aangeboden kwaliteit, de uitstekende werking en de snelle levering. Dit resulteert dan ook in een mooie gemiddelde eindscore van 4,5 sterren.

 

Voordelen:

Handig in gebruik: bij correct gebruik van dit nano hout impregneermiddel kan de vorming van houtrot, splintering, vuil en/ of organische aanslag moeiteloos worden voorkomen. Verder zorgt het ook voor een waterdichte én waterafstotende beschermingslaag.

Onderhoud: door je tuinmeubelen – bij voorkeur elke 2 jaar – even grondig met dit impregneermiddel in te smeren, verminder je het dagelijkse/ wekelijks onderhoud ervan.

Inhoud: het impregneermiddel is beschikbaar in verschillende formaten gaande van 1 tot 5, 10 of 2,5 liter.

 

Nadelen:

Prijskaartje: hoewel de prijs in verhouding van de aangeboden inhoud duidelijk correct en goedkoop blijkt, kan het kopers op het eerste gezicht misschien wel wat afschrikken.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. MPPLUS Impregneermiddel voor tenten

 

Het MPPLUS impregneermiddel wordt jou aangeboden in een stevige spray flacon die een inhoud kent van zo’n 110 ml. Doordat hij functioneert op basis van een zogenaamde drukcontainer, is hij eenvoudig en snel als een soort van nevel op het houten oppervlak aan te brengen. Bovendien is hij – in tegenstelling tot heel wat andere impregneermiddelen – geschikt voor eender welke houtsoort binnen- én/ of buiten wat zijn toepassingsveld behoorlijk uitgebreid maakt.

Eenmaal correct aangebracht, laat je het houten oppervlak gedurende zo’n 24 uren drogen waarna het materiaal waterdicht én waterafstotend wordt. Daarnaast draagt het gebruik van deze nano coating voor hout eveneens bij aan een langdurige bescherming tegen onder meer veroudering en vervuiling wat je meubelen gelijk een pak duurzamer maakt.

Hoewel de eigenschappen van dit product in de goede richting lijken te wijzen, werden er tot op de dag van vandaag nog geen reacties geplaatst. De vrij recente toevoeging van dit product aan de lijst, zou daar een mogelijke verklaring voor kunnen bieden.

 

Voordelen:

Inhoud: de spuitbus wordt jou aangeboden inclusief een inhoud van 110 ml.

Spray: het nano impregneermiddel voor hout wordt jou aangeboden in de vorm van een spray die eenvoudig op eender welke houtsoort kan worden aangebracht.

Handig in gebruik: na gebruik van deze spray blijkt het hout niet alleen waterdicht maar ook 100% waterafstotend en langdurig beschermd tegen vervuiling en veroudering.

 

Nadelen:

Prijskaartje: in verhouding tot de aangeboden hoeveelheid, kunnen we stellen dat dit één van de duurdere producten uit de selectie is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Woodseal Pro – Professioneel impregneren – Hout waterdicht maken

 

We sluiten het rijtje af met dit unieke transparante impregneermiddel, jou aangeboden en geleverd door Guard Industrie. Het middeltje is bedoeld om tuinmeubelen en/ of tuinhuizen langdurig tegen veroudering/ vervuiling te beschermen én daarbij 100% waterdicht te maken.

Het impregneermiddel wordt jou aangeboden in een stevige bidon met een inhoud van 1000 ml (1 liter) en kan na gebruik – met behulp van het stevige draaidop – opnieuw hermetisch worden afgesloten. Indien je echter een aanzienlijke oppervlakte te behandelen hebt, dan raden wij jou aan om te kiezen voor de voordeelverpakking van 5 liter die op termijn iets goedkoper zal uitkomen.

Ook hier moeten we jammer genoeg vaststellen dat er nog geen reacties werden geplaatst bij dit product. We vermoeden dat het prijskaartje in verhouding tot de aangeboden hoeveelheid, sommige klanten mogelijks afschrikt.

 

Voordelen:

Bescherming: het gebruik van dit impregneermiddel zorgt er in eerste instantie voor dat het hout niet alleen beschermd wordt tegen water maar verder ook tegen olie en vlekken.

Onzichtbaar: je hoeft alvast geen schrik te hebben voor eventuele kleurveranderingen aangezien het om een transparante filmlaag gaat.

Handig in gebruik: het impregneermiddel kan op eender welke houtsoort worden aangebracht en dit zowel binnen- als buiten.

 

Nadelen:

Budget: ook hier moeten we jammer genoeg toch ook even wijzen op het mogelijks problematische budget.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Impregneermiddelen voor hout Koopgids

 

Wil je de houten tuinmeubelen weer helemaal waterbestendig zoniet waterafstotend krijgen? Of heb je gemerkt dat het zeil van de partytent de laatste dagen wel heel wat water doorlaat? Dan is de keuze voor een degelijk impregneermiddel vaak sneller gemaakt dan je misschien zelf zou denken. Let bij de keuze van een bepaald type impregneermiddel niet alleen op het prijskaartje maar vooral op de samenstelling en bijgevolg zijn gebruiksgemak. Wij willen jou daarom de aanbeveling geven om de onderstaande koopgids even rustig door te nemen alvorens de verschillende impregneermiddelen met elkaar te vergelijken alsook de aanbiedingen onder de loep te nemen.

Wat is een impregneermiddel?

Een impregneermiddel is een handig middeltje – veelal een vloeistof – dat gebruikt wordt om een vaste stof opnieuw waterafstotend, waterbestendig, vuilafstotend, brandvertragend, schimmelwerend of 100% graffitiwerend te krijgen. Op die manier wordt het dus mogelijk om het afdekzeil van je partytent opnieuw waterbestendig te maken of je – vorig jaar aangekochte – outdoorjas weer helemaal waterafstotend te krijgen.

Daarnaast kan het eveneens een meerwaarde betekenen in combinatie met verschillende houten tuinmeubelen. Heb je de laatste dagen al vaker gemerkt dat je favoriete houten tuintafel minder waterbestendig lijkt te zijn geworden? Geen nood want met behulp van het juiste impregneermiddel los je dit probleem in een mum van tijd weer helemaal op.

 

Even de geschiedenis induiken

Nog niet helemaal duidelijk? Geen nood! Laten we even kort de geschiedenis induiken of – beter gezegd – genieten van een heerlijk taalbad. Want impregneermiddel is eigenlijk afkomstig van Nederlandstalige werkwoord “impregneren” wat dan weer afkomstig is van het Franse werkwoord “imprégner”. 

Letterlijk betekent impregneren dan ook het “doorweken” van een bepaalde vaste ondergrond – denk maar aan hout, beton, steen of metselwerk – met een vloeistof die moeiteloos naar binnen trekt. Met de bedoeling uiteraard om de eerstgenoemde vaste ondergrond opnieuw waterafstotend, waterbestendig, brandvertragend, schimmelwerend te maken of eender welke andere eigenschap toe te kennen. In beperkte mate wordt “impregneren” eveneens aangeduid met de term “hydrofoberen”.

 

Het type impregneermiddel

Ben je voor het idee gewonnen en besluit je vervolgens om op zoek te gaan naar een geschikt impregneermiddel? Dan is het uiteraard verstandig om op de hoogte te zijn van de verschillende mogelijke vormen. Zo kunnen we de diverse soorten impregneermiddelen onderverdelen in 3 grote groepen gaande van de watergedragen middelen tot de crèmes en de oplosmiddel houdende middelen.

Zo blijken de impregneermiddelen op waterbasis veruit de meest populaire en frequentst voorkomende te zijn. Vrij eenvoudig om aan te brengen en relatief makkelijk schoon te vegen indien je bijvoorbeeld enkele druppeltjes gemorst hebt. Bovendien zijn impregneermiddelen op waterbasis ook een pak goedkoper dan de zogenaamde crèmes of de oplosmiddel houdende impregneermiddelen. Let wel; je kunt ze slechts eenmaal op een gevel aanbrengen aangezien de gevel nadien 100% waterafstotend en waterbestendig wordt.

Wil je het impregneermiddel niet alleen op onbehandelde ondergronden gebruiken maar tevens ook op reeds geïmpregneerde ondergronden kunnen aanbrengen? Dan dient je voorkeur toch eerder uit te gaan naar één van de vele – en eveneens talrijk aanwezige – oplosmiddelhoudende producten of de zogenaamde hydrofobeer impregneermiddelen. Let wel; dergelijke middeltjes zijn net iets duurder dan de op waterbasis aangeboden impregneermiddelen én zijn minder makkelijk schoon te vegen indien er wordt gemorst.

Tot slot zijn er dan nog de zogenaamde crèmes die een meerwaarde blijken te zijn indien het gaat om relatief kleine oppervlakten. Bijzonder praktisch om met een roller of kwast aan te brengen en – in tegenstelling tot de voorgaande 2 middeltjes – gekenmerkt door een hoger vast stofgehalte van zo’n 20 à 25% of in sommige gevallen zelfs tot 30 à 40%.

Het budget

Voor we afsluiten willen we toch nog graag even de aandacht vestigen op het mogelijke prijskaartje. Zo kan de prijs van een impregneermiddel makkelijk variëren van ongeveer 8 à 10 euro tot maar liefst 550 à 600 euro. Daarbij zal de prijs – in meer of mindere mate – beïnvloedt worden door het type impregneermiddel, zijn samenstelling, zijn gebruiksgemak en de aangeboden hoeveelheid.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe kun je Douglas hout best behandelen?

Ben je op zoek naar een middeltje om je – uit Douglas hout vervaardigde – tuinmeubelen, kasten en/ of stoelen eens grondig te behandelen zonder daarbij aan kleur te moeten inboeten? Dan kies je maar beter voor een specifieke Douglas olie – bij voorkeur op basis van terpentine. Dergelijk type olie is speciaal bedoeld om Douglas hout te behandelen en dringt tot diep in de poriën van het hout door zonder daarbij de originele kleur van het desbetreffende hout aan te tasten.

Extra handig en goed om weten; zodra je het Douglas hout behandeld hebt met de speciale Douglas olie op terpentinebasis, hoef je verder geen impregneermiddel meer te gebruiken.

Q2: Hoe kun je hout voor buiten behandelen en waterdicht maken?

Houten tuinmeubelen zien na verloop van tijd heel wat af doordat ze behoorlijk lijden onder de verschillende weersomstandigheden en temperatuurschommelingen. Daarom is het aangewezen om je houten tuinmeubelen van tijd tot tijd – bij voorkeur elke 2 jaar – eens aan een grondige onderhoudsbeurt te onderwerpen.

Gebruik hiervoor een speciaal impregneermiddel voor hout waarmee je het houten oppervlak niet alleen waterdicht/ waterafstotend maakt maar tevens beschermt tegen houtrot, vergrijzing, aanslag en andere mogelijke bacteriën en schimmels. Merken zoals GreenSeal Solutions, MPPLUS en ProFluid Care komen alvast in aanmerking.

 

Q3: Welk hout hoef je niet te behandelen?

Toch willen we even een kleine kanttekening maken bij de bovenstaande uitleg. Zo is het wel degelijk goed om houten tuinmeubelen regelmatig eens aan een onderhoudsbeurt te onderwerpen maar bestaan er in de praktijk ook bepaalde houtsoorten die – vrijwel geheel dan wel gedeeltelijk – onbehandeld te gebruiken zijn. En dat heeft vooral te maken met de duurzaamheid van het hout. Hoe duurzamer de houtsoort in kwestie, hoe langer het hout onbehandeld in de buitenlucht kan worden gebruikt.

Om het voor jou allemaal wat makkelijker te maken, bieden we jou graag een opsomming van dergelijke onbehandelde houtsoorten aan. Zo behoort Azobe hout alvast tot de klasse 1 wat overeenkomt met een onbehandelde duurzaamheid van maar liefst 25 jaar of langer. Dit wordt gevolgd door het Western Red Cedar hout uit de klasse 2 waarbij de levensduur geschat wordt op zo’n 15 tot maximaal 25 jaar. We sluiten af met het Lariks Douglas hout – ook wel kortweg omschreven als Douglas hout – uit klasse 3 waaraan een onbehandelde levensduur wordt toegekend van ongeveer 10 tot 15 jaar. 

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES