5 Beste irrigatiesystemen Test Van 2023

Laatste update: 25.09.23

 

Irrigatiesystemen – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Door te kiezen voor de Waterdruppelaar voor Planten, kies je voor een gebruiksvriendelijk irrigatiesysteem dat bedoeld is om kamerplanten/ potplanten van voldoende water te voorzien. Daartegenover staat de Bone Vista 155 Stuks Water Druppelslang die meteen in het oog springt vanwege zijn vriendelijke prijskaartje en daarbij geleverd wordt met tal van opzetstukken en accessoires. In de onderstaande tabel hebben we nog een derde topper aan het lijstje toegevoegd, eveneen voorzien van de nodige voor- én nadelen. Neem zeker even een kijkje en wie weet zit er wel iets tussen dat aan jouw verwachtingen zou kunnen voldoen?

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 Beste irrigatiesystemen (Reviews) van 2023

 

Met behulp van het beste irrigatiesysteem kun je op een eenvoudige en snelle manier je gazon, planten en bloemen besproeien. Een echte aanbeveling tijdens de warme en droge zomerperiodes. Wij willen jou alvast het advies meegeven om de 5 topproducten hieronder even rustig te bekijken. Bij twijfel kunnen de online reviews van klanten misschien wel een oplossing bieden. En wie weet kun je zo nog wel een aantrekkelijke irrigatiesysteem aanbieding spotten.

 

1.  Waterdruppelaar voor Planten – Set van 6 stuks – Planten Watergever Druppelsysteem

 

Vertrek je binnenkort voor enkele dagen op vakantie en ben je op zoek naar een geschikt irrigatiesysteem om je bloemen en planten alsook vaste planten in de tuin van water te voorzien? Dan loont het alvast de moeite om dit bewateringssysteem van Minismus eens even onder de loep te nemen.

Dit unieke druppelsysteem wordt beschouwd als een geautomatiseerd irrigatiesysteem dat bedoeld is om 6 (kleine) kamerplantjes van water te voorzien. Elke waterdruppelaar bestaat daarbij uit 2 kenmerkende delen gaande van de bal tot de giethulp wat resulteert in een maximale lengte van 27 cm en een inhoud van zo’n 250 ml. Door de bal met water te vullen en het geheel vervolgens met de punt zo dicht mogelijk tegen de wortels van de plant te plaatsen, kan een automatische en gedoseerde bevloeiing plaatsvinden. Afhankelijk van het type plant, de grootte en de kamertemperatuur, kan de gebruiksduur geschat worden op zo’n 2 weken.

Een blik op de online reviews toont dan ook gelijk een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren aan alsook tal van positieve klantreacties en ervaringen. Houd er wel rekening mee dat dit druppelsysteem vooral geschikt is voor potplanten en dus minder voor tuin planten. 

 

Voordelen:

Handig in gebruik: door de bal te vullen met water en het geheel met de punt in de grond te stoppen – bij voorkeur zo dicht mogelijk tegen de wortels van de plant aan – wordt een gedoseerde en 100% automatische bevloeiing gereguleerd.

Geen verdampen: de gesloten kop verhindert dat water gaat verdampen.

Gebruiksduur: afhankelijk van de grootte van de plant, het type plant en de uiteindelijke kamertemperatuur kan een gebruiksduur van 2 weken worden geschat.

Set: de set telt maar liefst 6 afzonderlijke waterdruppelaars die elk op hun beurt een lengte kennen van 27 cm en een inhoud van 250 ml.

 

Nadelen:

Geen tuin: als bewatering in de tuin is dit systeem net iets te compact en bijgevolg niet voldoende geschikt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Bone Vista 155 Stuks Water Druppelslang Irrigatiesysteem Tuin – Bewateringssysteem

 

Het Bone Vista irrigatiesysteem valt niet alleen op vanwege zijn aannemelijke prijskaartje maar tevens ook door zijn gebruiksvriendelijke karakter. Zo kan de Bone Vista Micro Drip startset – onder meer geschikt voor zowel bloemen als planten – eenvoudig en snel naar de tuin worden aangepast. Dit is mogelijk dankzij de unieke verbindingstechniek waardoor vrijwel alle onderdelen uit elkaar en terug in elkaar kunnen worden geplaatst.

Zijn gebruiksvriendelijke karakter maakt dat je dit irrigatiesysteem niet alleen bij potplanten maar tevens ook bij kassen, moestuinen en/ of struiken kunt toepassen. Eenmaal correct geïnstalleerd en aangesloten, heb je de optie om te kiezen voor de druppeltechniek dan wel fijne beneveling waardoor alle planten/ bloemen voorzichtig doch gelijkmatig worden bewaterd. Bij aankoop zul je zien dat de set geleverd wordt inclusief tal van opzetstukken en accessoires wat zijn gebruiksgemak alleen maar ten goede komt.

Hoewel heel wat klanten overtuigd zijn van het fraaie design en de unieke prijs-kwaliteitverhouding, lijkt een enkele koper dat jammer genoeg niet. Toch kreeg dit unieke irrigatiesysteem nog steeds een mooie eindbeoordeling van 4,6 sterren.

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: het irrigatiesysteem wordt geleverd met tal van toebehoren en opzetstukken zoals een 25 meter lange slang, een dubbele splitter, 15 verstelbare druppelaars, 15 sproeistukken, 5 grond-sproeistukken, 2 kraanaansluitingen, 15 bevestigingspennen, 20 T-verbindingen, 10 afsluitstukken en diverse aansluitstukken.

Formaat: het systeem kent een vrij ruime afmeting van 2500 bij 20 cm.

Verbindingstechniek: dankzij de unieke verbindingstechniek kan het irrigatiesysteem makkelijk aan de tuin/ gazon worden aangepast door de verbindingen los te maken en elders weer aan elkaar vast te maken.

Budgetvriendelijk: zijn lage prijskaartje maakt hem alvast een pak toegankelijker bij een brede laag van de bevolking.

 

Nadelen:

Lastig in gebruik: slechts één enkele koper is van mening dat het Bone Vista irrigatiesysteem zodanig groot is dat het lastig te gebruiken is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3.  vidaXL Irrigatiesysteem automatisch met timer voor watersproeier

 

Ook dit apparaat van vidaXL zul je mogelijks wel tussen de goedkope irrigatiesystemen mogen verwachten. Dit duurzame irrigatiesysteem is vervaardigd uit een combinatie van verschillende materialen zoals ABS, PP en PVC. Met een totale afmeting van 20 x 8 x 5 cm is het niet meteen een groot irrigatiesysteem, wat het meteen extra handzaam maakt.

Op het moment van aankoop zul je merken dat een praktisch bedieningspaneel inclusief pomp wordt meegeleverd evenals 10 roestvrij stalen springveren en een vinyl slang van 10 meter. Houd er rekening mee dat de 4 AA batterijen waarmee dit toestel functioneert, jammer genoeg niet bij de levering inbegrepen zijn.

Het is wel degelijk een handig apparaat dat probleemloos en op een geheel automatische manier je planten, bloemen en bomen kan besproeien. Bovendien is het mogelijk om, door middel van de timerfunctie op het LCD scherm, aan te geven wanneer en hoe lang de planten, bloemen en bomen moeten worden besproeid. Jammer genoeg zijn er nog geen online reviews bij het product vermeld.

 

Voordelen:

Materiaal: het unieke irrigatiesysteem blijkt vervaardigd uit een combinatie van verschillende duurzame materialen zoals PP, ABS en PVC waardoor het geheel best wel tegen een stootje kan.

Uitvoering: hij kent een vrij compacte en lichtgewicht uitvoering van 20 x 8 x 5 cm wat hem best wel handzaam maakt in het gebruik.

Toebehoren: bij aankoop van het bedieningspaneel met bijbehorende pomp, worden tevens ook 10 RVS springveren aangeboden alsook een 10 meter lange vinyl slang en een instructieve handleiding.

Handig in gebruik: het apparaatje werd geheel automatisch en is uitgerust met een helder en duidelijk LCD scherm alsook ingebouwde timerfunctie.

 

Nadelen:

Geen batterijen: houd er rekening mee dat je zelf nog op zoek zult moeten naar de nodige 4 AA batterijen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Druppelslang + 4x stekers – zweetslang – Irrigatiesysteem – Bewateringssysteem

 

Je zou natuurlijk ook altijd nog kunnen kiezen voor deze unieke druppelslang, jou aangeboden en geleverd door het bekende merk Gi-Commerce. De flexibele druppelslang is vervaardigd uit duurzame 100% weerbestendige materialen en kent een maximale lengte van maar liefst 15 meter, wat hem ideaal maakt voor tuinbewatering en irrigatie.

De verschillende geïntegreerde microporiën vrijwaren de slang niet alleen van breken maar zorgen er tevens ook voor dat het water op een correcte en gelijkmatige manier naar alle mogelijke irrigatieplaatsen wordt geleid. Bij aankoop van deze druppelslang worden tevens ook de nodige koppelstukjes alsook grondankers meegeleverd zodoende het gebruiksgemak te optimaliseren.

Klanten zijn alvast overtuigd van de aangeboden prijs-kwaliteitverhouding en belonen dit unieke irrigatiesysteem dan ook meteen met een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren.

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: de druppelslang wordt jou aangeboden inclusief de nodige koppelstukken en bijbehorende grondankers.

Materiaal: de druppelslang blijkt vervaardigd uit duurzaam kunststof materiaal dat ook nog eens 100% weerbestendig is.

Formaat: het irrigatiesysteem kent een totale lengte van 15 meter en is voorzien van duizenden microporiën die het water perfect naar de nodige irrigatieplaatsen leidt.

 

Nadelen:

Geen potplanten: ben je op zoek naar een efficiënt bewateringssysteem voor kamer- of potplanten dan is dit model misschien niet de beste aanbeveling.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Aquaking 20 Pots Irrigatiesysteem Inclusief pomp – Automatisch Watergeefsysteem planten

 

Naast het automatische irrigatiesysteem met pomp, sluiten we het rijtje af met een duurzame handmatige set die jou wordt aangeboden door Gardies. Zo bestaat de set uit maar liefst 5 verschillende glazen waterdruppelaars die elk op hun beurt gekenmerkt worden door een uniek vormpje gaande van een hartje en een zwaan tot een kikker, een kat en een paddenstoel. Daarbij kennen de kikker en de paddenstoel een totale afmeting van 26 bij 5 cm wat resulteert in een inhoud van 70 ml. Het hart en de kat die elk een inhoud kennen van 180 ml, betrekken een formaat van respectievelijk 10 bij 28 en 7 bij 24 cm. De eenzame zwaan tot slot blijkt 10 x 25 cm groot en voorzien van een capaciteit tot 90 ml.

Elk van de druppelaars blijkt daarbij vervaardigd uit hoogwaardig transparant glaswerk en is makkelijk te vullen, wat zijn gebruiksgemak alleen maar ten goede komt. Bij correct gebruik, kunnen de planten tot wel 2 weken voorzien worden van het nodige water, wat best wel handig is zodra je op vakantie vertrekt.

Heel wat klanten lijken alvast overtuigd en belonen het product met een mooie gemiddelde 5 op 5 sterren. Kortom, de moeite waard om dit prijs-kwalitatieve automatische druppelsysteem eens even onder de loep te nemen.

 

Voordelen:

Gebruiksvriendelijk: in tegenstelling tot de gelijkaardige uit plastic vervaardigde waterdruppelaars, zullen de glazen varianten niet troebelen.

Gebruiksduur: bij correct gebruik, leveren deze automatische waterdruppelaars een vrij ruime gebruiksduur tot wel 2 weken.

Set: de set telt maar liefst 5 waterdruppelaars die gekenmerkt worden door een unieke vorm gaande van een kat en een zwaan tot een paddenstoel, hartje en kikker.

Formaat: afhankelijk van het vormpje kan de lengte variëren van 24 tot 30 cm aangevuld met een variërende breedte van 5 tot en met 10 cm en een inhoud van 60 tot maximaal 180 ml.

 

Nadelen:

Prijzig: hoewel klanten overtuigd zijn van de aangeboden prijs-kwaliteitverhouding, zou de prijs voor sommigen dan weer een probleem kunnen zijn in vergelijking met meer gesofisticeerde apparatuur.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Irrigatiesystemen Koopgids

 

Niet iedereen vindt het altijd even fijn om de tuin en/ of planten te besproeien. Zeker niet wanneer dit in de zomerperiode nagenoeg bijna dagelijks moet gebeuren. Een kwalitatief irrigatiesysteem is dan ook de investering meer dan waard. Echter willen wij jou het advies geven om de onderstaande koopgids even grondig door te nemen voor de uiteindelijke aankoopbeslissing. We hopen dat hierdoor de keuze, tijdens het vergelijken van de verschillende systemen en eventuele aanbiedingen, een tikkeltje makkelijker wordt.


Wat is een irrigatiesysteem en welke voordelen biedt het

Een irrigatiesysteem is een bijzonder vernuftig en handig instrument waarmee het mogelijk wordt om planten en tuinen vanop afstand te besproeien. Wanneer je een vrij grote tuin hebt en deze in de zomer dagelijks wilt bevochtigen, dan wordt hier vaak een druppelsgewijs irrigatiesysteem voor uitgekozen. Een buizensysteem dat voorzien is van druppelaars zal de tuin en de gewassen rondom probleemloos bevochtigen. Uiteraard bestaan er nog heel wat andere types irrigatiesystemen waardoor de keuze misschien iets lastiger zou kunnen worden.

Echter is het de investering meer dan waard en al zeker wanneer je over een middelgrote tot grote tuin beschikt die dan ook nog eens heel wat bloemen, planten en andere gewassen kent. Je bespaart er jezelf niet alleen een lastig klusje mee maar ook heel wat tijd. Bovendien hoef je ook helemaal niet thuis te blijven aangezien de meeste irrigatiesystemen op voorhand kunnen worden ingesteld en geregeld. Ideaal indien je bijvoorbeeld enkele weekjes op vakantie wilt vertrekken en je er toch zeker van wilt zijn dat de gewassen er ook bij thuiskomst perfect bij liggen.

 

Het druppelsgewijs irrigatiesysteem

Eén van de meeste bekende en populaire irrigatiesystemen is misschien wel het druppelsgewijs systeem, door velen ook wel omschreven als het “drop-by-drop” irrigatiesysteem. Dergelijk type irrigatie werd oorspronkelijk vooral in droge gebieden gebruikt maar kent sinds kort eveneens een belangrijke opmars in particulier gebruik.

Met het druppelsgewijs irrigatiesysteem wordt het namelijk mogelijk om het maximum uit het water te gaan halen. Daarnaast ontstaan er geen plassen waardoor de bodem en de gewassen dus in staat zijn om de belangrijke voedingsstoffen alsook mineralen probleemloos op te nemen. Dit resulteert dan weer in een hoopvolle groei én ontwikkeling van bomen, planten, struikgewassen en bloemen. Kortom, alleen maar voordelen dus!

 

Wat is een slim irrigatiesysteem

Tegenwoordig kun je echter ook kiezen voor het zogenaamd slimme irrigatiesysteem. Dergelijk systeem maakt gebruik van een bijbehorende applicatie zodanig dat het mogelijk wordt om het irrigatiesysteem vanop een afstand te bedienen. Het enige dat je dus hoeft te doen is het irrigatiesysteem zodanig installeren dat het alle gewassen en planten bevochtigd waar nodig, en vervolgens het systeem aansluiten en verbinden met die desbetreffende applicatie. Op die manier kun je het systeem via je smartphone of tablet en vanop een afstand probleemloos bedienen.

Eén van de belangrijke voordelen van het slimme irrigatiesysteem is dat je helemaal niet thuis hoeft te blijven of zijn. Je kunt zelfs perfect op reis vertrekken en het irrigatiesysteem van daaruit inschakelen. Echter moet je er wel rekening mee houden dat het prijskaartje hier iets hoger ligt in vergelijking met het druppelsgewijs irrigatiesysteem.


De waterstroom in verhouding tot het waterverbruik

Bij de aanschaf van een irrigatiesysteem is het uiteraard van cruciaal belang om even stil te staan bij de waterstroom en het uiteindelijke waterverbruik dat die specifieke stroom met zich meebrengt. Beide elementen staan dan ook recht evenredig tegenover elkaar. Zo zal het waterverbruik stijgen alsook de waterstroom toeneemt, en dalen wanneer diezelfde stroom afneemt.

Zo wordt de waterstroom van een traditionele standaard druppelaar geschat op ongeveer 2 tot maximaal zo’n 4 liter per uur, wat behoorlijk laag is waardoor ook het waterverbruik vrij laag zal blijven. Echter bestaan er vandaag de dag ook modellen die een waterstroom kunnen garanderen van maar liefst 60 liter per uur. In dergelijke gevallen zal logischerwijze ook het waterverbruik verder gaan toenemen.

Uiteraard is een hoge waterstroom en bijkomend hoog waterverbruik niet altijd nodig. Bedenk daarom op voorhand waarvoor je het irrigatiesysteem precies wenst te gebruiken. Wil je bijvoorbeeld een klein terras of balkon zo nu en dan even bevochtigen, kies dan voor een druppelaar met een beperkte waterstroom en bijgevolg beperkt verbruik. Wil je daarentegen een grote tuin inclusief bijbehorende gewassen regelmatig bevochtigen? Dan is een druppelaar met een grote waterstroom richting 50 tot 60 liter per uur, een betere aanbeveling.

 

Oppervlakte en slangen

Tot slot willen we het nog even kort hebben over de slangen waaruit het irrigatiesysteem bestaat en die duidelijk in verhouding staan tot de te bevochtigen oppervlakte. Zo wordt vaak een onderscheid gemaakt tussen de zogenaamde microslangen die een doorsnede kennen van 4 tot maximaal 6 mm. Deze slangen worden voornamelijk gebruikt om kleine ruimtes te besproeien. Denk bijvoorbeeld maar aan bloempotten, bloembedden en/ of plantenbakken.

Is de te bevochtigen ruimte echter veel groter, denk bijvoorbeeld maar aan een tuin of serre, en is er nood aan overvloedige irrigatie? Dan kies je maar beter voor een slang met een bredere doorsnede van minimaal 12 tot maximaal 18 mm.

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES