5 beste Kamado BBQs Test van 2024

Laatste update: 24.04.24

 

Beste kamado bbq’s – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Door te kiezen voor de Big Green Egg Large kamado bbq kies je niet meteen voor het apparaat met de laagste prijs. Toch valt een aankoop best wel te overwegen aangezien deze prachtige houtskoolbarbecue duidelijk oog heeft voor comfort. Echter blijkt ook de Kamado Joe Jr Grill barbecue een schot in de roos te zijn. Misschien net iets compacter maar nog steeds voorzien van een ruime grillplaat van 33 bij 33 cm. In de tabel hieronder hebben we voor de volledigheid nog een derde toppertje aan de selectie toegevoegd, eveneens voorzien van voor- en nadelen. Bekijk het even en misschien zit de beste kamado barbecue er voor jou wel al tussen. Veel succes!

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste kamado bbqs (Reviews) van 2024

 

In tegenstelling tot de traditionele standaard bbq, biedt de kamado variant heel wat meer mogelijkheden. Zo blijkt hij geschikt om te slow-koken, stomen, bakken en roken wat dan weer een uitgebreid voedselpallet oplevert gaande van pizza tot gerookte zalm. Het groeiende assortiment maakt het echter niet altijd makkelijk om er de beste kamado bbq uit te kiezen. Bedenk of je op zoek bent naar een medium kamado bbq, een groter exemplaar of toch liever een compacte mini kamado bbq? En welk budget wil je maximaal spenderen? Bekijk de 5 toppertjes hieronder alvast even, rekening houdend met het advies vermeld in de online reviews, en wie weet zit er wel een leuke aanbieding tussen.

 

1. Big Green Egg Large Met onderstel, Zijtafel en hoes

 

Bij deze unieke houtskoolbarbecue, aangeboden door misschien wel het beste merk Big Green Egg, draait werkelijk alles om een combinatie van smaak én kwaliteit. Zo zorgen de gebruikte keramische materialen en het unieke design voor een constante air flow wat dan weer resulteert in een gelijkmatige garing. Bovendien creëren de keramische materialen eveneens een isolerende werking waardoor de bereiding van gerechten niet kan verstoord worden door temperaturen van buitenaf.

De kamado bbq met onderstel biedt een grilloppervlak aan van 46 bij 46 cm wat voldoende is om maar liefst 15 hamburgers tegelijk klaar te maken. Verder blijkt hij voorzien van een geïntegreerde thermometer, luchtrooster én drukregelaar zodanig dat je de temperatuur en warmtedruk continu in de gaten kunt houden. Daarnaast is deze houtskoolbarbecue eveneens voorzien van alle mogelijke comfort. Denk maar aan de stevige handgrepen, het meegeleverde deksel, de beschermhoes en de stevige wieltjes.

Een blik op de online reviews toont dan ook meteen een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren aan waarbij klanten overtuigd zijn van het design, de gebruiksvriendelijkheid en de uitstekende kwaliteit.

 

Voordelen:

Comfort: de handgrepen maken het mogelijk om de kamado bbq te tillen terwijl je hem dankzij de wieltjes makkelijk kunt verrijden. Dit comfort wordt verder aangevuld met een meegeleverd deksel en afdekhoes.

Gebruiksgemak: de houtskoolbarbecue is niet alleen voorzien van een ingebouwde thermometer maar beschikt eveneens over een luchtrooster en drukregelaar.

Zijtafel: in tegenstelling tot sommige andere kamado bbq’s is dit exemplaar uitgerust met een zijtafeltje. Handig om alle benodigdheden klaar te zetten.

 

Nadelen:

Niet budgetvriendelijk: ben je op zoek naar een aanbieding of de kamado bbq met het laagste prijskaartje? Dan lijkt dit product niet meteen de beste aanbeveling.

Geen timer: deze houtskoolbarbecue is jammer genoeg niet voorzien van een timerfunctie.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Kamado Joe Jr Grill Kamadobarbecue Formaat

 

Niet alleen een pak goedkoper maar ook iets compacter, kun je opteren voor deze unieke Kamado Joe bbq met onderstel. Net zoals zijn voorganger blijkt ook deze houtskoolbarbecue gekenmerkt door zijn unieke eivormige ontwerp en keramische materiaalkeuze waardoor een gelijkmatige garing kan worden gegarandeerd.

Hij wordt gekenmerkt door een compacter grilloppervlak van 33 x 33 cm met de mogelijkheid om tot wel 6 hamburgers per keer te bereiden. Dit wordt aangevuld met een ingebouwde thermometer, een luchtrooster, een praktisch deksel, 2 stevige handvatten en een meegeleverde grilltang én asschuiver. Besef wel dat hij niet voorzien is van wieltjes wat eventueel als een minpunt zou kunnen worden beschouwd.

Desondanks maakt zijn compacte formaat en relatief lichte gewicht het vrij eenvoudig om hem te verplaatsen en/ of mee te nemen naar bijvoorbeeld de camping. Klanten reageren eveneens positief op de mogelijkheden van deze kamado bbq en belonen hem met maar liefst 5 sterren.

 

Voordelen:

Handig in gebruik: de houtskoolbarbecue is voorzien van een ingebouwde thermometer, luchtrooster en verwijderbare aslade.

Comfort: de 2 stevige handvatten en het meegeleverde deksel dragen bij aan het comfort en het gebruiksgemak.

Formaat: je geniet een grillrooster van 33 bij 33 cm wat ruim voldoende is om 6 hamburgers tegelijk klaar te maken.

 

Nadelen:

Geen hoes: in tegenstelling tot de vorige kamado bbq wordt dit exemplaar geleverd zonder afdekhoes.

Geen zijtafeltje: er valt evenmin een zijtafeltje te bespeuren wat misschien toch wel handiger was geweest.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Yakiniku Grill Set met onderstel en zijtafeltjes 19 inch Large

 

Hecht je toch wel belang aan optimaal comfort en gebruiksgemak en gaat jouw voorkeur daarom uit naar een kamado bbq met onderstel, wieltjes en ingebouwd zijtafeltje? Dan lijkt dit exemplaar van Yakiniku Grill misschien wel wat voor jou. Houd er wel rekening mee dat al deze extra mogelijkheden een invloed zullen hebben op het uiteindelijke prijskaartje. Toch lijkt de koper zich daar niet meteen aan te storen en beloont deze bbq met 5 sterren.

Net zoals de vorige producten uit dit rijtje, blijkt ook deze houtskoolbarbecue voornamelijk uit keramiek te zijn vervaardigd. Dit zorgt niet alleen voor een perfect isolerende werking maar garandeert eveneens een gelijkmatige garing. Met een grilloppervlak van 48 x 48 cm behoort hij overigens tot de grotere kamado bbqs uit het rijtje wat hem geschikt maakt voor grote gezinnen en/ of families die regelmatig vrienden over de vloer krijgen.

Naast de 2 stevige handvatten is deze kamado bbq eveneens voorzien van een geïntegreerde thermometer en een ingebouwd luchtrooster. Hij wordt jou aangeboden inclusief een kolenmand, een asla en enkele praktische vuurschalen.

 

Voordelen:

Onderhoud: de makkelijk te verwijderen RVS grillplaat kan eenvoudigweg door de vaatwasmachine worden gereinigd.

Verpakkingsinhoud: de keramische grill wordt aangevuld met een RVS grillrooster, een stevige kolenmand, een makkelijk te legen asla, een onderstel met wieltjes, 2 praktische zijtafeltjes en enkele vuurschalen.

Gebruiksgemak: hij is voorzien van een geïntegreerde thermometer én luchtrooster.

Formaat: de kamado bbq met deksel blijkt ongeveer 56,1 cm breed, 117,3 cm lang en ruim 132,2 cm hoog. Dit resulteert in een grilloppervlak van wel 48 bij 48 cm.

 

Nadelen:

Thermostaat: ondanks de 5 verkregen sterren, meldt de klant dat de thermostaat niet helemaal nauwkeurig zou werken.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Patton Kamado Keramische Houtskoolbarbecue 13” Life Style Collection

 

Deze keramische kamado bbq wordt jou aangeboden door Patton en maakt deel uit van de bekende Life Style Collection. In tegenstelling tot heel wat andere houtskoolbarbecues uit dit rijtje, zul je zien dat het prijskaartje hier een heel pak lager ligt waardoor hij mogelijks wel eens tot de populairste kamado bbq’s kan gerekend worden. Als we kijken naar de reacties van klanten en de mooie gemiddelde eindscore van 4,8 sterren dan wordt dit duidelijk bevestigd.

Deze prachtige keramische houtskoolbarbecue kent een lengte van 34 cm, een hoogte van 60 cm en een breedte van 34 cm wat een grillplaat van 28 bij 28 cm oplevert. De barbecue blijkt verder uitgerust met een stevige handgreep, een prachtig designvol deksel, een ingebouwde thermometer en geïntegreerd luchtrooster.

Ondanks het feit dat het onderstel van deze kamado barbecue niet is afgewerkt met wieltjes, is hij vanwege zijn compacte formaat en relatief lage gewicht van 30 kg behoorlijk eenvoudig te verplaatsen. Handig voor gebruik in de tuin of op het terras of om gewoonweg mee te nemen als je gaat kamperen.

 

Voordelen:

Grillplaat: deze compacte grillplaat telt een maximale oppervlakte van 28 x 28 cm en maakt het mogelijk om 4 hamburgers tegelijk klaar te maken.

Comfort: je zult zien dat de kamado barbecue voorzien is van een stevig deksel en een ergonomisch gevormde handgreep.

Temperatuur: dankzij de keramische materialen wordt de warmte goed vastgehouden en gelijkmatig verdeeld, wat voor een mooie gelijkmatige garing zorgt. Verder kun je de temperatuur steeds goed in de gaten houden dankzij de geïntegreerde thermometer.

Budgetvriendelijk: je zult meteen aangenaam verrast zijn bij het zien verschijnen van het lage prijskaartje.

 

Nadelen:

Geen wieltjes: indien je de kamado bbq regelmatig wilt kunnen verplaatsen, dan hadden wieltjes misschien toch wel handig geweest.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Kamado XL13I BBC grill 25 cm Houtskoolbarbecue

 

Tot slot is er dan nog de Kamado XL13I BBC houtskoolbarbecue waarmee je probleemloos kunt schakelen tussen verschillende kooktechnieken zoals slow-cooking, grillen en bakken. Ondanks het feit dat het onderstel uit stevig gietijzer is gemaakt, bestaat de rest van de kamado barbecue voornamelijk uit keramiek. Keramiek is nu eenmaal een hittebestendige materiaalsoort en zorgt daarnaast ook nog eens voor de perfecte isolatie. Kortom, de warmte blijft goed en lang behouden en maakt een trage garing mogelijk.

De kamado barbecue is uitgerust met een grillplaat waarvan de afmeting geschat wordt op 33 bij 25 cm en bijgevolg de mogelijkheid aanbiedt om maar liefst 7 hamburgers tegelijkertijd te maken. Hij blijkt eveneens voorzien van een stevig deksel, een degelijke handgreep en een geïntegreerde thermometer.

We zien dat de overgrote meerderheid van de klanten duidelijk tevreden is over de aangeboden kwaliteit, het unieke design en het gebruiksgemak van de kamado barbecue. Echter moet je er wel rekening mee houden dat deze barbecue alleen maar buitenshuis gebruikt kan worden.

 

Voordelen:

Prijskaartje: ben je op zoek naar een kwalitatieve én betaalbare kamado barbecue dan is dit apparaat vast en zeker een goede aanbeveling.

Thermometer: net zoals de meeste andere houtskoolbarbecues is ook dit exemplaar voorzien van een ingebouwde thermometer.

Materialen: het onderstel van de houtskoolbarbecue bestaat uit duurzaam en stevig gietijzer. De rest van de barbecue is vervaardigd uit hittebestendig en goed isolerend keramiek.

 

Nadelen:

Niet binnenshuis: er wordt nadrukkelijk vermeld dat deze kamado barbecue niet bedoeld is voor gebruik binnenshuis.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Kamado bbqs Koopgids

 

De kamado barbecue is tegenwoordig aan een echte opmars begonnen, maar welke mogelijkheden biedt dit toestel nu eigenlijk én vooral, welk prijskaartje kun je verwachten? Om nog maar te zwijgen over de mogelijke formaten en eventueel gebruikte materialen. Kortom, heel wat vragen waarop wij, met behulp van deze koopgids, een antwoord trachten te vinden. We zijn er zeker van dat het nadien makkelijker wordt om de verschillende kamado bbq’s en eventuele aanbiedingen met elkaar te vergelijken. Veel succes alvast!

Wat is een kamado barbecue en welke mogelijkheden biedt hij?

De kamado barbecue behoort tot de familie van de zogenaamde houtskoolbarbecues maar biedt echter nog meer mogelijkheden aan. Zo kun je er niet alleen mee grillen maar is hij ook in staat om gerechten te slow-koken, stomen, bakken en roken. Dit resulteert dan weer in een uitgebreide waaier aan mogelijke gerechten gaande van een heerlijk stukje gerookte zalm tot een lekker stukje gebakken vlees of een krokante zelfgebakken pizza. Komt het water je al tot in de mond, aarzel dan niet en lees vooral verder.

De combinatie van zijn unieke eivormige design en de gebruikte keramische elementen zorgen voor een gelijkmatige verspreiding én optimaal behoud van warmte. Op die manier wordt het dus mogelijk om een stukje vlees of vis traag en geleidelijk te garen. In vergelijking met andere soorten barbecues verbruikt de kamado variant eveneens aanzienlijk minder brandstof. Kortom, de moeite waard om de investering minstens al te overwegen.

 

Welk budget kun je er maximaal aan spenderen?

Alvorens we ons verder verdiepen in de gebruikte materialen en mogelijke formaten, willen we het toch even hebben over het mogelijke prijskaartje. Jammer genoeg verlangt een kwalitatieve kamado barbecue toch een redelijk budget, wat hem misschien niet voor iedereen even toegankelijk maakt. Afhankelijk van het type en de mogelijkheden kan het prijskaartje makkelijk variëren van 400 tot maar liefst 3000 euro of meer waardoor een standaard kamado bbq gemiddeld toch al gauw tussen de 1000 en 1500 euro zal kosten.

Maak daarom voor jezelf uit of je de barbecue regelmatig wilt/ kunt en zult gebruiken. Indien het antwoord hierop “nee” is, dan is het misschien niet zo verstandig om meteen een bedrag van 1000 of 1500 euro te spenderen aan een toestel dat je amper zult gebruiken. Ga daarnaast even langs bij verschillende outlet stores of houd rekening met mogelijke promoties en aanbiedingen. Op die manier kun je altijd nog een sterk afgeprijsde kwalitatieve kamado barbecue tegenkomen die helemaal aan jouw verwachtingspatroon voldoet.

 

De gebruikte materialen in verhouding tot de constructiekwaliteit en de stevigheid

De kwaliteit van de kamado barbecue wordt eveneens bepaald door de materiaalsoorten waaruit hij vervaardigd blijkt en dat zal in vrijwel alle gevallen voornamelijk keramiek zijn. Keramiek is een mooi voorbeeld van een duurzame en stevige materiaalsoort die niet alleen in staat is om isolerend te werken maar daarnaast ook de warmte goed kan vasthouden waardoor een gelijkmatige warmteverspreiding kan worden beoogd.

De positieve eigenschappen van deze unieke materiaalsoort worden eveneens uitvergroot door het typische design en de constructiekwaliteit. Kies daarom bij voorkeur voor een kamado barbecue met dikkere wanden aangezien deze een beter warmtebehoud en lager brandstofverbruik garanderen. Houd er wel rekening mee dat hun aankoopprijs iets hoger ligt dan de kamado barbecue met dunne wanden.

 

Het formaat van de barbecue in functie van het doel en de beschikbare ruimte

Bij de aanschaf van een degelijke kamado barbecue is het uiteraard ook handig om even stil te staan bij zijn uiteindelijke formaat. Om het formaat van de barbecue te kunnen bepalen, lijkt het ons een goede aanbeveling om rekening te houden met de kook- én werkruimte.

Met de kookruimte bedoelen we uiteraard het formaat van het grillrooser, steeds uitgedrukt in cm en gemeten over de doorsnede van het rooster. Hoe groter de diameter, en bijgevolg het rooster, hoe meer mogelijkheden er zijn om verschillende grote stukken vlees en/ of vis te bereiden. Bovendien is een groot rooster ook handig voor grote gezinnen of mensen die veel vrienden en/ of familie over de vloer krijgen. Algemeen kan de doorsnede van het rooster variëren van 25 tot maar liefst 75 cm.

Daarnaast is uiteraard ook de werkruimte van belang en deze wordt bepaald door het aantal benodigdheden dat je binnen handbereik wilt houden. Denk maar aan bepaalde specerijen, marinades, messen, knijptangen enz. Bij een vrijstaande kamado barbecue kan het dan ook handig zijn om te kiezen voor een exemplaar met 1 of meerdere zijtafeltjes. Kies je voor een ingebouwd exemplaar, dan is de ruimte waar je hem gaat inbouwen van groot belang.

Extra kenmerken en eventuele accessoires

Tot slot willen we nog enkele aandachtspuntjes meegeven. Zo worden de meeste kamado barbecues voorzien van een RVS grillrooster. Echter bestaat sinds kort ook de mogelijkheid om de barbecue te upgraden door te opteren voor gietijzeren rooster. Ideaal indien je regelmatig een stukje vlees, groente of vis gaat grillen. Daarnaast kan het gebruik van een hitteschild alsook de aanwezigheid van een grill verhoger, een regenhoes, een rooster lifter en aspook een belangrijke meerwaarde vormen.

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES