7 beste kantenmaaiers Test van 2024

Laatste update: 24.04.24

 

Beste kantenmaaier – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Door te kiezen voor de Makita DUR181RF kantenmaaier kies je alvast voor een unieke combinatie van kwaliteit, gebruiksvriendelijkheid en duurzaamheid. Bovendien wordt bij aankoop van deze grastrimmer meteen een krachtige en makkelijk oplaadbare 18V Li-Ion accu meegeleverd. Daartegenover staat de Stanley – Benzinetrimmer – 26cc die, in tegenstelling tot het voorgaande apparaat, gekenmerkt wordt door een 2-takt motor die wordt aangedreven door benzine. In de onderstaande tabel hebben we voor de volledigheid nog een derde toppertje aan het rijtje toegevoegd, eveneens voorzien van de nodige voor- én nadelen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

7 beste kantenmaaiers (Reviews) van 2024

 

De zoektocht naar de beste kantenmaaier kan behoorlijk zenuwslopend zijn. Zo kun je tegenwoordig kiezen uit verschillende uitvoeringen, designs en merken gaande van een kantenmaaier van Stiga tot een Worx kantenmaaier, een Einhell kantenmaaier, een kantenmaaier van Wolf of Stihl kantenmaaier. Bedenk eveneens of je voorkeur uitgaat naar een elektrische kantenmaaier met messen dan wel een kantenmaaier op benzine of een accu kantenmaaier. Wij selecteerden alvast 7 toppers rekening houdend met de online reviews en het advies van klanten en experts. Bekijk de mogelijkheden even en wie weet kies je wel voor de populairste kantenmaaier of het exemplaar met de laagste prijs.

 

1. Makita DUR181RF 18V Li-Ion accu grastrimmer set (1x 3.0 Ah accu) – 26cm

 

Tussen de goedkope apparaten zul je deze Makita kantenmaaier niet meteen hoeven te verwachten. Toch blijkt hij – overigens net zoals de kantenmaaiers van Bosch en de Gardena kantenmaaiers – alvast tot de populairste toestellen te behoren wat meteen bevestigd wordt dankzij de mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren en de vele positieve klantenreviews. Kortom, de moeite waard om deze krachtige grastrimmer even onder de loep te nemen.

De Makita DUR181RF accu grastrimmer maakt gebruik van een bijzonder krachtige – én overigens makkelijk oplaadbare – 18V Li-Ion accu van 3,0 Ah die wordt meegeleverd op het moment van aankoop. Dit wordt aangevuld met een ruim vermogen van 850 Watt en een maaidiameter van maximaal 350 mm.

Verder blijkt de Makita kantenmaaier gebruik te maken van een draad om de best mogelijke trimwijze te garanderen en dragen zijn relatief korte oplaadtijd en ultieme bewegingsvrijheid alvast bij aan het uiteindelijke gebruiksgemak.

 

Voordelen:

Vermogen: de accu kantenmaaier kan zonder problemen een aanzienlijk ruim vermogen van wel 850 Watt behalen.

Accu: hij wordt geleverd met een krachtige 18V Li-Ion accu die een batterijcapaciteit van wel 3000 mAh garandeert en makkelijk kan worden opgeladen.

Graskanten: dankzij de eenvoudig te kantelen kop, is deze accu kantenmaaier uitermate geschikt voor het onderhouden van graskanten.

 

Nadelen:

Geen aanbieding: ben je op zoek naar een accu kantenmaaier aanbieding dan is dit apparaat niet meteen de best mogelijke aanbeveling.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Stanley – Benzinetrimmer – 26 cc, EasyStart-systeem , Motorvermogen: 750W

 

Je kunt natuurlijk ook opteren voor deze unieke Stanley kantenmaaier die – in tegenstelling tot het vorige apparaat – uitgerust blijkt met een krachtige luchtgekoelde 2-takt motor van 26cc en bijgevolg op benzine werkt. Dit resulteert in een bijzonder hoog vermogen van wel 750 Watt aangevuld met een totale werksnelheid van 12.500 toeren per minuut en een tankinhoud van wel 400 ml.

Dit alles wordt moeiteloos gecombineerd met een maaibreedte van 40 cm en tal van bijkomende voordelen gaande van een uitschuifbare hoofdband tot de aanwezigheid van het EasyStart-systeem. Houd er echter wel rekening mee dat het apparaat een totaal geluidsniveau van 110 dB bereikt en dit als storend kan ervaren worden.

Een blik op de online reviews toont momenteel echter alleen positieve klantenreacties aan inclusief een bijbehorende mooie score van 5 van de 5 sterren. Wat toch wel aanduidt dat dit apparaat niet alleen tot de beste merken maar eveneens tot de toppertjes binnen deze selectie behoort.

 

Voordelen:

Maaibreedte: de kantenmaaier garandeert een aanzienlijke maaibreedte van 40 cm.

Voeding: de kantenmaaier is uitgerust met een krachtige overigens luchtgekoelde 2-taktmotor van 26cc die zonder problemen een vermogen van wel 750 Watt garandeert.

Tankinhoud: de motor kent een brandstofmengselverhouding van 40:1 en biedt een ruime tankinhoud van 400 ml aan.

 

Nadelen:

Niet budgetvriendelijk: net zoals het vorige product moeten we ook hier toch even wijzen op het hogere prijskaartje.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Bosch EasyGrassCut 18-26 Accu grastrimmer – Met accu en lader

 

De Bosch EasyGrassCut accu grastrimmer springt alvast in het oog vanwege zijn lichte en prachtig uitgebalanceerde ontwerp dat moeiteloos bijdraagt aan het gebruiksgemak en comfort. Bovendien maakt hij – in tegenstelling tot heel wat andere kantenmaaiers – gebruik van een semi-automatische spoel waardoor handmatige instellingen vanaf nu geheel overbodig worden. Dit maakt hem dan ook uitermate geschikt voor het snijden van graskanten, gras en onkruid en het trimmen van je gazon.

De 18V accu – die overigens op het moment van aankoop wordt meegeleverd inclusief een bijbehorende lader – zorgt voor een krachtig toerental en hoog vermogen dat eveneens bijdraagt aan het uiteindelijke comfort.

Een blik op de verschillende online reviews toont aan dat klanten duidelijk overtuigd zijn van de aangeboden kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid en deze unieke accu kantenmaaier dan ook moeiteloos belonen met een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren.

 

Voordelen:

Spoel: de accu kantenmaaier maakt gebruik van een semi-automatische spoel waardoor handmatige instellingen vanaf nu tot het verleden behoren.

Voeding: hij maakt gebruik van een bijzonder krachtige 18V accu die makkelijk kan worden opgeladen.

Verpakkingsinhoud: de kantenmaaier wordt geleverd inclusief de nodige oplaadbare batterij, de bijbehorende lader en een informatieve gebruikershandleiding.

 

Nadelen:

Accu: een accu levert enerzijds een grote bewegingsvrijheid maar betekent ook dat je deze voor elk gebruik dient op te laden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Bosch ART 24 Grastrimmer – 400 W – 24 cm snijdiameter met 400 W 

 

In tegenstelling tot de vorige apparaten uit deze selectie, lijk je met de Bosch ART grastrimmer alvast voor een budgetvriendelijk product te kiezen. Zijn lage prijskaartje maakt hem een pak toegankelijker bij het grote publiek wat eveneens bijdraagt aan een resem positieve klantenreacties en een mooie gemiddelde eindscore van 4,7 sterren. De moeite waard om deze kantenmaaier even van naderbij te bekijken.

Zo valt op dat de Bosch ART 24 elektrische grastrimmer gekenmerkt wordt door een semi-automatische draadspoel waardoor handmatige instellingen vrijwel verleden tijd zijn. Dit wordt aangevuld met een vrij ruim vermogen van wel 400 Watt in combinatie met een vrij uitgebreide snijdiameter van maar liefst 24 cm.

Deze elektrische grastrimmer blijkt dan ook uitermate geschikt voor het onderhouden en trimmen van graskanten, gras en onkruid wat meteen zijn unieke veelzijdigheid nogmaals in de verf zet.

 

Voordelen:

Spoel: de aanwezigheid van een semi-automatische draadspoel garandeert een vrij hoog prestatievermogen en vermindert de handmatige instellingen.

Handig in gebruik: de kantenmaaier biedt de mogelijkheid om de hoogte en de hoek aan te passen alsook probleemloos te schakelen tussen de trim- én kantsnijfunctie door middel van de draaibare kop.

Vermogen: bij correct gebruik kan deze elektrische grastrimmer een ruim vermogen van wel 400 Watt leveren.

Budgetvriendelijk: je zult alvast aangenaam verrast zijn bij het zien verschijnen van dit vriendelijke prijskaartje.

 

Nadelen:

Verlengsnoer: het korte snoer impliceert de noodzaak van een bijkomend verlengsnoer wil je toch van enige bewegingsvrijheid genieten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Black+Decker BCSTA536L1-QW Grastrimmer – 36V – 33cm – inclusief accu en lader

 

Je zou natuurlijk ook altijd nog kunnen kiezen voor deze unieke kantenmaaier jou aangeboden en geleverd door het bekende merk Black+Decker. Zo wordt de BCSTA536L1-QW grastrimmer gekenmerkt door de aanwezigheid van een krachtige en makkelijk oplaadbare 36V accu en de ruime werkdiameter van 33 cm. Dit maakt hem niet alleen geschikt voor het trimmen van je gazon maar ook het bewerken van graskanten en snijden van onkruid.

Verder blijkt de kantenmaaier – die overigens geleverd wordt inclusief accu, oplader en informatieve gebruikershandleiding – uitgerust met een automatisch draadtoevoersysteem, een ruime draaddiameter van 1,6 mm en een draad kantgeleider. Kortom, ideaal voor middelgrote tuinoppervlakten.

Bekijken we de online reviews dan stellen we vast dat de meeste klanten duidelijk tevreden zijn over de aangeboden kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Slechts één koper vindt de steel van de kantenmaaier toch net iets te kort om comfortabel te kunnen werken.

 

Voordelen:

Voeding: de kantenmaaier maakt gebruik van een krachtige 36V Li-Ion batterij die je makkelijk kunt opladen en die heel wat bewegingsvrijheid garandeert.

Verpakkingsinhoud: de verpakking telt niet alleen de BCSTA536L1 grastrimmer maar eveneens de krachtige 36V 2,5Ah Lithium-Ion accu, een oplader, een extra handgreep, een spoel en draad en een informatieve handleiding.

Handig in gebruik: verder ben je verzekerd van een automatisch draadtoevoersysteem, een kantegeleider en een draaddiameter van 1,6 mm.

 

Nadelen:

Korte steel: volgens één koper had de steel van deze Black+Decker grastrimmer toch wel wat langer mogen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Einhell GE-CT 18 Li Solo Accu Grastrimmer Power X-Change – Losse Body 

 

De Einhell GE-CT grastrimmer – afkomstig uit de bekende Einhell Expert serie – valt meteen op vanwege zijn betaalbare prijskaartje. Dit maakt hem meteen een pak toegankelijker bij het brede publiek hoewel de eerlijkheid ons gebiedt er meteen bij te zeggen dat je zelf nog op zoek moet naar een geschikte accu en lader. Desondanks lijken de meeste klanten overtuigd wat hem de moeite waard maakt om even grondig te bekijken.

Zo kunnen we onder meer vaststellen dat deze Einhell GE-CT grastrimmer gebruik maakt van een krachtige makkelijk oplaadbare 18V Li-Ion accu aangevuld met een aanzienlijk hoog toerental van 8500 toeren per minuut. Ideaal voor het maaien van hoog gras én het trimmen van je gazon. 

Dit alles wordt aangevuld met een verstelbare telescopische steel én een verstelbare motorkop waardoor de hoek over een bereik van -90 tot +90 graden kan worden ingesteld. Dit alles wordt moeiteloos gecombineerd met een ruime snijcirkel van maar liefst 240 mm doorsnede, een softgrip handgreep én een traploos instelbare tweede handgreep.

 

Voordelen:

Motorkop: de verstelbare motorkop kan worden ingesteld over een hoek van -90 tot maximaal +90 graden waarbij je kunt schakelen tussen 5 aanwezige standen.

Snijcirkel: verder ben je verzekerd van een relatief ruime snijcirkel met een diameter van 240 mm.

Comfort: de softgrip handgreep, de aanwezige extra tweede handgreep en de verstelbare telescopische steel dragen alvast bij aan het uiteindelijke gebruiksgemak en comfort.

Budgetvriendelijk: je zult alvast aangenaam verrast zijn bij het zien verschijnen van het prijskaartje.

 

Nadelen:

Losse body: houd er wel rekening mee dat de grastrimmer geleverd wordt als losse body en je bijgevolg zelf nog op zoek moet naar de geschikte accu en lader.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

7. Gardena SmallCut Trimmer 300/23 Grastrimmer (gemotoriseerd) – 300W – Maaibreedte 23 cm

 

We sluiten het rijtje van de kantemaaiers af met dit unieke – overigens betaalbare – exemplaar van het bekende en populaire merk Gardena. Zo blijkt de gemotoriseerde Gardena SmallCut trimmer alvast gekenmerkt door een bijzonder ruim vermogen van 300 Watt aangevuld met een snijcirkel van 23 cm. Echter kun je pas van deze grastrimmer gebruik maken nadat je hem op het stroomnet hebt aangesloten, rekening houdend met een invoerspanning van 230 Volt.

Dit alles wordt aangevuld met een relatief compact formaat en dito gewicht wat alvast bijdraagt aan het uiteindelijke gebruiksgemak én een draadlengte van 0,6 m. Echter moet je dan weer wel rekening houden met een behoorlijk geluidsniveau van wel 94 dB wat mogelijks als storend kan ervaren worden.

Hoewel één koper melding maakt van een storingsgevoelig apparaat, blijkt de overgrote meerderheid wel degelijk overtuigd van de aangeboden kwaliteit, gebruiksvriendelijkheid en duurzaamheid waardoor hij toch zijn plekje binnen de selectie waard is.

 

Voordelen:

Vermogen: bij correct gebruik kan deze elektrisch aangestuurde grastrimmer een ruim vermogen van wel 300 Watt genereren.

Maaibreedte: hij biedt een ruime maaibreedte van maar liefst 23 cm.

Invoerspanning: je kunt deze grastrimmer zonder problemen op het stroomnet aansluiten weliswaar rekening houdend met een invoerspanning van 230 Volt.

 

Nadelen:

Storingsgevoelig: volgens één enkele gebruiker zou deze Gardena SmallCut kantenmaaier behoorlijk storingsgevoelig blijken te zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Kantenmaaier Koopgids 

 

Met behulp van een degelijke kantenmaaier wordt het mogelijk om zelfs de meest moeilijk te bereiken hoeken en kantjes in de tuin netjes te onderhouden en te trimmen. Heb je dus nog geen kantenmaaier in huis gehaald dan is het nu het geschikte moment om op zoek te gaan naar een degelijk apparaat dat aan al je wensen beantwoordt. Zo kun je onder meer aandachtig zijn voor de aandrijving, het vermogen, de gazonoppervlakte en de uiteindelijke maaibreedte. Het lijkt ons alvast een goede aanbeveling om de onderstaande koopgids even rustig door te nemen alvorens je de verschillende kantenmaaiers en bijbehorende aanbiedingen en/ of promoties met elkaar gaat vergelijken.

Waarom kiezen voor een kantenmaaier?

Of je nu een kleine, middelgrote dan wel grote tuin hebt; het is belangrijk om deze steeds zo goed mogelijk te onderhouden. Met behulp van een kwalitatieve gras- of bosmaaier kun je alvast grote vlakken van het gazon netjes kortwieken. Toch lijken deze apparaten jammer genoeg vaak tekort te schieten op het moment dat er kleine hoeken, randjes en/ of kantjes moeten worden afgewerkt. Teneinde dergelijke plekjes netjes te onderhouden, kun je maar beter opteren voor een functionele kantenmaaier – door sommigen ook wel eens omschreven als grastrimmer of kortweg “strimmer”.

Met andere woorden; met behulp van een kantenmaaier kun je vanaf nu ook de moeilijkste hoeken en randjes probleemloos onderhouden en netjes gaan bijwerken zodat uiteindelijk het volledige gazon netjes en ordelijk oogt. Uiteraard willen we er toch even op wijzen dat het nu niet de bedoeling is om meteen de eerste de beste kantenmaaier in het winkelmandje te plaatsen. Zo zul je versteld staan van de verschillende uitvoeringen, mogelijkheden en designs die er vandaag de dag voorhanden zijn. Wij maken jou graag even wegwijs in de wondere wereld van de kantenmaaiers zodanig dat de zoektocht een pak makkelijker verloopt.

 

Het type op basis van de aandrijving

Wanneer je op zoek gaat naar een geschikte kantenmaaier dan komt het er in eerste instantie vooral op neer om een keuze te maken op het gebied van types. Zo kunnen we – op basis van de uiteindelijk gebruikte aandrijving – verschillende types kantenmaaiers van elkaar onderscheiden. Denk bijvoorbeeld maar aan de elektrische kantenmaaier die – voorzien van een snoer – makkelijk op het stroomnet kan worden aangesloten. Dergelijke maaiers zullen continu van stroom voorzien worden én zijn bijzonder krachtig in gebruik en bijgevolg geschikt voor middelgrote tot grote gazonoppervlakten. 

Wil je liever geen “vervelend” snoer omhanden hebben maar toch niet inboeten op de kracht, dan is de keuze voor een accu kantenmaaier sneller gemaakt dan je denkt. Net zoals de elektrische kantenmaaiers zijn de exemplaren op accu bijzonder krachtig en bijgevolg eveneens geschikt voor grotere gazonoppervlakten. In tegenstelling tot hun “oudere” broertje, maken ze gebruik van krachtige oplaadbare accu’s waardoor je geen last of hinder ondervindt van een snoer en/ of bijkomende kabels. Dit leidt dan ook tot iets meer bewegingsvrijheid en flexibiliteit hoewel je de batterijen op voorhand steeds grondig moet opladen. 

Tot slot zijn er ook nog – weliswaar in mindere mate – de kantenmaaiers die werken op basis van benzine.

 

Vermogen in functie van de gazonoppervlakte

Eenmaal je een keuze gemaakt hebt inzake het type, lijkt het ons aangewezen om even in de richting van het vermogen te kijken. Het vermogen bepaalt nu eenmaal de kracht van de uiteindelijke kantenmaaier en bijgevolg ook de maximaal te trimmen oppervlakte. Daarbij stelt de ongeschreven regel dat; hoe hoger het vermogen, hoe meer kracht de kantenmaaier kent en bijgevolg ook hoe groter de gazonoppervlakte mag zijn. 

Het vermogen – overigens steevast uitgedrukt in Watt – kan afhankelijk van het type en het merk kantenmaaier variëren van 50 à 100 Watt tot maar liefst 2000 à 2500 Watt of meer. Het spreekt voor zich dat een kantenmaaier met een vermogen van 2500 Watt meer mogelijkheden aanbiedt dan een exemplaar met een vermogen van ongeveer 200 à 250 Watt en dat dit ook een invloed zal hebben op de uiteindelijke gazonoppervlakte. 

Enquêtes en diverse studies hebben onderhand aangetoond dat de meeste functionele kantenmaaiers een standaard vermogen lijken aan te bieden variërend van 400 tot maximaal 600 Watt.

Trimwijze en maaidiameter

Tot slot willen we het nog even kort hebben over de mogelijke trimwijze en de uiteindelijke maaidiameter die – hoe kan het ook anders – sterk kan afwijken naargelang het type kantenmaaier en zijn bijbehorende mogelijkheden. Hoewel de meeste kantenmaaiers gebruik maken van een trimwijze met draad, bestaan er vandaag de dag – hetzij in beperkte mate – ook apparaten die steunen op het principe van het mes of de combinatie draad en mes.

Met de maaidiameter – overigens steevast uitgedrukt in cm – bedoelen we dan weer de maximale grootte van de cirkel die in slechts één enkele maaibeweging kan worden gemaakt. Voor compacte tuinen, stadstuintjes en/ of voortuinen is een maaidiameter van zo’n 28 à 32 cm ruim voldoende. Tuinen met een middelgrote tot grote gazonoppervlakte daarentegen zijn dan weer beter gediend met een kantenmaaier waarvan de maaidiameter minstens 38 cm bedraagt. Algemeen kan de maaidiameter variëren van zo’n 10 tot maar liefst 150 cm.

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES