5 beste Kruiwagens Test van 2024

Laatste update: 19.04.24

 

Beste kruiwagens – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Het aanbod aan kruiwagens is tegenwoordig vrij uitgebreid waardoor het maken van de juiste keuze soms wel wat wikken en wegen is. Zo kun je opteren tussen verschillende materialen, wielen, formaten en hoogtes zodat er voor elk wat wils te vinden is. Om het voor jou allemaal wat makkelijker te maken, zijn we alvast op zoek gegaan naar enkele hedendaagse toppertjes. Zo zou je onder meer kunnen kiezen voor de Kruiwagen Horse indien je op zoek bent naar een model dat breed inzetbaar is. Ben je eerder op zoek naar een kruiwagen die door kinderen kan worden gebruikt, dan lijkt de Kinderkruiwagen Fort een betere optie te zijn.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste kruiwagens (Reviews) van 2024

 

Bij de aankoop van een kruiwagen zul je eerst moeten bedenken waarvoor je hem vooral zullen gebruiken. In de tuin, om tuinafval naar de composthoop te brengen? Of begin je met verbouwingswerken? We geven je het advies om ze allemaal eens te gaan vergelijken om te zien wat voor jou de beste kruiwagen zou kunnen zijn. Bekijk ook even de aanbiedingen misschien komt er wel eentje voorbij van het beste merk met jouw specifieke behoeften.

 

1. Kruiwagen Horse – Slagvast polypropyleen kunststof + versterkingsribben

 

Ben je al geruime tijd op zoek naar een stevige functionele kruiwagen die niet alleen geschikt is voor de kleinere klusjes maar tevens ook een dienst kan bewijzen tijdens onder meer zware verbouwingen? Dan is dit exemplaar van Horse alvast een schot in de roos. Heel wat klanten lijken alvast overtuigd van de aangeboden kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid waardoor hij tot de 3 best beoordeelde kruiwagens binnen deze selectie behoort. 

Zo wordt deze breed inzetbare kruiwagen van Horse – overigens beschikbaar in maar liefst 8 kleurtjes – gekenmerkt door een totale afmeting van 140 x 60 x 60 cm wat resulteert in een royale inhoud van maar liefst 80 liter. Best wel handig dus indien je om-en-rond het huis heel wat klusjes tot een goed einde moet brengen.

De rechte neus en vlakke bak van de kruiwagen blijken daarbij vooral uit duurzaam en slagvast polypropyleen kunststof te zijn vervaardigd én werden voorzien van de nodige versterkingsribben ter hoogte van de bodem. Het geheel wordt verder afgewerkt met een stalen onderstel, een bijbehorende dwarsversterking tussen de poten en een stel degelijke geprofileerde kunststof handgrepen. En dit alles tegen een vriendelijk en betaalbaar prijskaartje.

 

Voordelen:

Formaat: de kruiwagen kent een ruime afmeting van 140 x 60 x 60 cm waardoor een royale inhoud van maar liefst 80 liter kan worden gegarandeerd.

Materiaal: het geheel blijkt vervaardigd uit een combinatie van duurzame materialen zoals staal, kunststof en slagvast polypropyleen kunststof.

Design: hoewel deze Horse kruiwagen wordt aangeboden in een gele kleur, is hij nog in 7 andere kleurtjes te verkrijgen.

Budgetvriendelijk: prijs-kwaliteitsgewijs behoort dit model volgens heel wat klanten tot de goedkope kruiwagens.

 

Nadelen:

Te groot: uit de online reviews kunnen we opmaken dat de kruiwagen voor 1 koper echt wel veel te groot was.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Kinderkruiwagen Fort 1 compleet Kunststof

 

Toont je kindje altijd heel wat interesse wanneer jij in de tuin aan het werken bent? Dan kun je hem/ haar eventueel een plezier doen met deze unieke, én bovendien speciaal voor kinderen ontworpen, kruiwagen van Fort. De kruiwagen valt alvast op vanwege zijn felrode design inclusief bijbehorende rode accenten ter hoogte van de handvatten en de velgen.

Hij kent hierbij een afmeting van 93,0 x 42,5 x 45,0 cm en blijkt voornamelijk uit kunststof te zijn vervaardigd aangevuld met een stevige en makkelijk te tillen onderstel. Net zoals het vorige exemplaar blijkt ook deze unieke kinderkruiwagen voorzien van een enkelvoudig wiel met velg, waardoor hij makkelijk berijdbaar wordt op eender welke ondergrond.

Een blik op de online reviews toont tot op heden alleen maar positieve reacties van klanten waarbij niet enkel een positief advies gegeven wordt over de kwaliteit en stevigheid maar ook over het design. Bovendien wordt dit alles jou aangeboden tegen een mooi prijskaartje.

 

Voordelen:

Formaat: deze unieke kinderkruiwagen wordt gekenmerkt door een maximale afmeting van 93,0 x 42,5 x 45,0 cm.

Gewicht: met een maximaal gewicht van amper 3 kg, is deze kruiwagen makkelijk door de jongste klussertjes te bedienen.

Design: de kruiwagen werd afgewerkt in een opvallende rode kleur die eveneens terugkomt in de velgen van het wiel en ter hoogte van de handvatten.

Materiaal: de stevige kunststof bak is niet alleen licht maar tevens ook voldoende stevig en bijgevolg handig in gebruik. Dit wordt aangevuld met een stevige rubberen band en bijbehorende onderstel.

 

Nadelen:

Prijzig: ondanks het betaalbare prijskaartje vermoeden we dat sommige kopers hier alsnog over zullen struikelen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Matador E-Barrow elektrische ergonomische kruiwagen

 

Heb je redelijk wat karweitjes in de tuin op te knappen, dan is het misschien niet zo verstandig om een kruiwagen te huren. In dergelijke situaties is het kopen van een kruiwagen vaak voordeliger gebleken op de lange termijn. Het huidige ruime assortiment durft echter vaak voor wat twijfel en spanning te zorgen en daarom maken wij het jou alvast iets makkelijker door jou deze unieke elektrische kruiwagen aan te bieden. Net zoals de eerder besproken Fort kruiwagen, eveneens een toppertje binnen de reeks maar jammer genoeg wel met een prijskaartje.

Dat hij niet tot de goedkope kruiwagens behoort, heeft alles te maken met het elektrische design ervan. Zo wordt de E-Barrow van Matador gekenmerkt door een krachtige – overigens geheel oplaadbare – motor met een ruim vermogen van maar liefst 600 watt. De elektrische aandrijving is daarbij voornamelijk bedoeld om de fysieke inspanning tijdens de werkzaamheden tot een minimum te beperken zodoende krachten te sparen voor iets zwaardere klussen.

Eenmaal de accu van de lekvrije uit aluminium vervaardigde kruiwagen helemaal is opgeladen, kan een maximale snelheid van 6 km/h worden beoogd. Hij biedt daarbij een ruime capaciteit van 90 liter met een laad- én afvoertemperatuur van respectievelijk 0-45ºC en -20-60ºC. Hoewel de kruiwagen heel wat te bieden heeft, werden tot op heden nog geen reviews geplaatst.

 

Voordelen:

Materiaal: het frame van deze unieke kruiwagen blijkt voornamelijk uit lichtgewicht doch stevig aluminium te zijn gemaakt.

Accu: de ergonomische kruiwagen wordt elektrisch aangedreven met behulp van een 36V 10,5 Ah Lithium accu die een krachtige 600 watt motor weet aan te drijven.

Band: het frame van deze kruiwagen werd voorzien van een bijzonder brede en 100% lekvrije PU band die op eender welke ondergrond een correcte grip garandeert.

Verpakkingsinhoud: de opvangbak en het aluminium frame worden uiteraard aangevuld met een geleverde batterij en bijbehorende lader.

 

Nadelen:

Prijskaartje: de hoge prijs zou wel eens een domper op de feestvreugde kunnen betekenen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Aftrad Fort Kruiwagen 2 wielen PE160-2 inhoud 160 l

 

De Altrad Fort is wat we noemen een stalkruiwagen. Hij wordt vooral gebruikt door tuinbedrijven, kwekerijen en maneges. De diepe laadbak met een inhoud van 160 l is gemaakt uit polyethyleen kunststof. De stalkruiwagen is onder andere geschikt voor het vervoeren van voedsel en hooi en heeft daarvoor ook een voedselgoedkeuring gekregen van de bevoegde instanties.

Het onderstel bestaat uit 1 gebogen, verzinkte buis die volledige ondersteuning biedt aan de laadbak. Hij heeft een stabiel evenwicht en een stevige constructie door de aangelaste dwarsverstevigingen tussen de wielen.

De kruiwagen heeft 2 wielen met tubeless buitenband die 4 ply draagkracht hebben waardoor ze een stevige lading aankunnen. De reviews laten ons een algemene tevredenheid zien over deze stalkruiwagen. Alle klanten raden dit product aan.

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: door zijn grote formaat, 160 x 80 x 80 cm is hij heel comfortabel  om vooruit te duwen. Je hoeft hem niet hoog van de grond op te tillen.

Stabiliteit: doordat de kruiwagen 2 wielen heeft, is hij heel stabiel dus zal hij niet snel omkantelen.

Veelzijdigheid: dankzij de hoge laadbak kan deze kruiwagen makkelijk omgevormd worden tot tuinbank door er een plank op te leggen.

 

Nadelen:

Gewicht: de kruiwagen zelf weegt al 21,9 kg, wat hem aan de zware kant maakt. Je vult hem best niet te zwaar anders wordt voortduwen er niet makkelijker op. 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Lumag dumper Accu MD500EPRO elektrische kruiwagen op wielen

 

Een paradepaardje onder de kruiwagens. Deze Lumag dumper is een elektrische kruiwagen met een kiepbak die een maximale laadcapaciteit aan kan van 500 kg. Hierdoor is hij dan ook geschikt om allerlei zware materialen te vervoeren.

Deze elektrische kruiwagen heeft 2 zwenkbare wielen vooraan en een roterende achteras met 2 wielen waardoor hij zeer makkelijk over zachte ondergronden zoals zand en sneeuw gaat. Hij is hierdoor ook heel stabiel waardoor omkantelen hier niet aan de orde is. De machine wordt aangedreven door 4 oplaadbare accu’s van 12 V die het mogelijk maken om hem 8 uur te gebruiken indien ze volledig zijn opgeladen. Dankzij de motor met een vermogen van 750 Watt is inzetbaar voor alle zware karweien.

De kiepbak wordt handmatig bediend en heeft een afmeting van 1135 x 82 x 85 cm. De machine is in zijn geheel 82 cm breed waardoor het iets moeilijker wordt om door nauwe doorgangen te passeren. Het stuur is in hoogte verstelbaar wat hem geschikt maakt om door zowel grote als kleine personen te worden gebruikt. Dit is een vrij nieuwe machine wat waarschijnlijk de reden is waarom we nog geen recensies kunnen terugvinden.

 

Voordelen:

Verlichting: dankzij de ledverlichting voor- en achteraan kun je als het duister wordt met deze machine nog even doorwerken.

Gebruiksgemak: door de elektromotor hoef je zelf geen enkele inspanning te leveren bij het vervoeren van zware vrachten.

Kiepbak: de kiepbak maakt het extra handig om de machine te ledigen. 

Stabiliteit: door de 2 voorwielen en de pendelbare wielen op de achteras is deze machine heel stabiel en makkelijk te gebruiken op een zachte ondergrond.

 

Nadelen:

Prijskaartje: we merken op dat de prijs nogal aan de hoge kant is. Dit zou kunnen verklaren waarom er nog geen reviews zijn gegeven.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Kruiwagens Koopgids

 

Bij de aankoop van een kruiwagen gaan we vooral kijken waarvoor we hem gaan gebruiken. Afhankelijk daarvan kiezen we het materiaal waaruit hij gemaakt is, het aantal wielen die hij moet hebben en wat de laadcapaciteit is. Bekijk even de verschillende mogelijkheden, ga alles eens vergelijken en weeg af wat voor jou de beste keuze is. Vraag eventueel advies aan mannen uit de bouw- of tuinsector. Hun aanbevelingen zijn bij deze aankoop een goede leidraad. 

Waaruit is de laadbak gemaakt

We onderscheiden 3 verschillende materiaalsoorten voor de laadbak van de kruiwagen. De bak in kunststof die blijkt het meest geschikt te zijn om te gebruiken in de tuin. Snoeihout, tuinafval of gras wegbrengen met deze handige hulpkracht wordt een makkelijke klus. Doordat kunststof een licht materiaal is en de lading ook nooit veel gewicht heeft, is deze kruiwagen makkelijk vooruit te duwen. 

De kruiwagen met een laadbak uit gegalvaniseerd staal is aan de iets zwaardere kant. Daarom ga je hem best niet te vol laden. Deze kruiwagen is geschikt als je ook soms nat gras of andere vochtige materialen gaat vervoeren, hij is namelijk roestvrij. 

Daarnaast hebben we nog de kruiwagen uit gelakt staal. Dit materiaal is op zich al veel zwaarder, dus niet te vol laden is de boodschap anders zul je er geen beweging in krijgen. Deze stevige laadbak kan gebruikt worden in de bouw bijvoorbeeld bij afbraakwerken. Door het vervoer van grove materialen of door het gebruik van een schop in de laadbak zullen er krassen ontstaan in de lak waardoor hij gaat roesten. Best is om hem te reinigen en uit te drogen na ieder gebruik.

 

Het aantal wielen en de soorten banden

De kruiwagen met 1 wiel komt het meeste voor. Hij is makkelijk bestuurbaar doordat alle gewicht van de wagen op 1 punt op de grond steunt. Scherpe bochten of een draai van 360° is voor een kruiwagen met 1 wiel geen enkel probleem en vergt bovendien weinig inspanning eenmaal hij is opgetild. Als de bak van de kruiwagen overladen is, dan kun je door dat ene wiel problemen krijgen om hem stabiel te houden. Bij een kruiwagen met 1 wiel moet je altijd wel moeite doen bij het optillen van het relatieve gewicht in de laadbak.

De kruiwagens met 2 wielen hebben het voordeel dat ze veel stabieler zijn, zowel bij het optillen als bij het neerzetten net als bij het vervoeren van een lading. Hij loopt ook soepeler over oneffen terrein, maar hij is aan de andere kant dan ook weer onhandiger om bochten te nemen of te draaien. 

Dan heb je ook nog de keuze uit welke banden je op je kruiwagen wilt. Zo heb je de gewone luchtband met binnenband, die je als een fietsband repareert. De tubeless band is steviger dan de gewone luchtband en heeft een langere levensduur. Nadeel van deze band is dat het wel een klusje is voor 2 personen om hem te herstellen en/of op te pompen. Tenslotte hebben we ook nog het volle wiel dat onverwoestbaar is maar wel niet makkelijk rijdt op oneffen ondergrond door het feit dat hij terugkaatst.

 

De hoogte van de laadbak

De hoogte die je laadbak moet hebben laat je het best bepalen door je eigen lengte. Als je klein bent van gestalte en je hebt een hoge laadbak, dan zal dat heel onhandig werken zijn als je iets met een schop in en uit de laadbak wilt scheppen.

Ben je groot van gestalte en de laadbak is te laag, dan moet je je iedere keer gaan bukken als je iets in of uit de laadbak wilt halen. De kruiwagen kan door een plank op de laadbak te leggen ook gebruikt worden als tuintafel om er bijvoorbeeld bloempotten op te verpotten. Je kiest dan best een iets hogere laadbak om comfortabel aan de tafel te kunnen werken.

Een gelast onderstel of een zelf te monteren exemplaar

Een kruiwagen met een gelast onderstel is bijzonder stevig en dus ideaal om in de bouw te gebruiken en zware lasten te sjouwen. Je hoeft de kruiwagen niet zelf te monteren. Hij is bij levering onmiddellijk klaar om te gebruiken. Het is wel zo dat als 1 van de gelaste naden breekt, de kruiwagen zeer moeilijk te herstellen is. Dit kan soms wel eens gebeuren bij extreem gebruik.

De kruiwagen die je zelf moet monteren of gemonteerd geleverd wordt, zit in elkaar met vijzen, bouten en moeren. Een klusje om hem in elkaar te laten passen. Na verloop van tijd zal hij beginnen kraken en piepen omdat de bouten en de moeren minder spanning hebben en het framewerk niet mooi meer aansluit.

 

Het prijskaartje

De prijzen variëren nogal bij de verschillende kruiwagens, omdat deze toch afhankelijk is van de inhoudscapaciteit, het materiaal waaruit hij gemaakt is en het aantal wielen die hij heeft. Kortom alle punten die we besproken hebben zijn belangrijk bij het maken van jouw keuze. Ook bij de aanbiedingen zit misschien een buitenkansje voor de aankoop van jouw kruiwagen.

Een gewone gegalvaniseerde kruiwagen met een inhoud van 90 l is al verkrijgbaar rond € 60. De gelakte modellen met gegalvaniseerd onderstel en 1 wiel kun je vinden tussen € 80 en € 180. Een stalkruiwagen met 2 wielen, een laadbak in kunststof en een inhoud van 160 l zit al snel tegen € 290 aan. Wil je de grote luxe, dan kies je voor de elektrische kruiwagen van ongeveer € 2900.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe pomp je een tubeless band van een kruiwagen op?

De snelste en eenvoudigste manier is de band oppompen met een compressor of langsgaan bij een tankstation waar je autobanden oppompen. Toch is het niet zo evident als het klinkt. Eerst ga je het lek dichtkleven met materiaal om fietsbanden te herstellen.

Druk of klem daarna de ene kant van de band in de velg  en vervolgens ga je de slang van de compressor op het ventiel aansluiten. Je zet de compressor aan, terwijl je ondertussen de band met 2 handen gaat indrukken. De band zal op die manier vol lucht lopen, je merkt dat dit een werkje voor 2 personen is.

 

Q2: Wat is het gewicht van een kruiwagen zand?

De gemiddelde inhoud van een kruiwagen is 80 liter. We wegen 1 liter zand en zien dat deze 1,5 kg weegt. Vervolgens is het de bedoeling om de gegevens met elkaar te vermeningvuldigen. 80 l (kruiwagen inhoud) x 1,5 kg (gewicht liter zand) = 120 kg zand die in de laadbak van de kruiwagen zit. 

Als je een kruiwagen van 80 l gebruikt haal je ongeveer 12,5 kruiwagens zand uit 1 kuub (kubieke meter). Dit komt overeen met 1000 l of 1500 kg zand, afhankelijk van welk zand je hebt, nat of droog. Een kuub droog zand weegt 1400 kg daartegenover weegt een kuub  nat zand 1600 kg.

Q3: Hoe breed is een kruiwagen?

De breedte van een kruiwagen hangt af van het aantal wielen die hij heeft en waarvoor hij moet dienen. Hij zal echter nooit veel breder zijn dan 75 cm, omdat dit de perfecte afmeting is om de juiste balans te hebben. Wat de inhoud betreft, zal een grote kruiwagen nooit breder zijn maar wel hoger. Kijk thuis is even na hoe breed je doorgangen zijn zodat je hem overal kan gebruiken. 

 

Q4: Wat kost een kruiwagen bij Karwei?

De kostprijs van een kruiwagen is van een heleboel factoren afhankelijk. Zo moet je kijken waaruit de kruiwagen is vervaardigd, hoeveel wielen hij heeft, welke banden er gebruikt zijn en wat de inhoud is van de kruiwagen.

Voor een kunststof kruiwagen met een inhoud van 100 l met 1 wiel mag je rekenen op € 85. Een metalen allround kruiwagen kun je vinden tussen € 70 en €  170.  Een stalkruiwagen gaat gemiddeld € 330 maar dan heb je een grote laadbak gemaakt uit kunststof met een inhoud van 160 l en een gegalvaniseerd onderstel met 2 wielen met luchtbanden.

 

Q5: Wanneer is de kruiwagen uitgevonden?

De eerste kruiwagen situeert zich in China rond het jaar 210 na Christus. Pas veel later, in de 12de eeuw, zou hij opduiken in Europa. Er is echter een wezenlijk verschil tussen de Chinese kruiwagen en de Westerse versie ervan. Bij de Chinese kruiwagen is het wiel in het midden geplaatst ter hoogte van de draagbak onderaan de kruiwagen. De lading kan zo verdeeld worden aan beide zijden van het wiel waardoor je nauwelijks moeite moet doen om te tillen. Hij heeft ook een groter wiel en gaat daardoor makkelijker over zand en in modder.

De Westerse kruiwagen is eigenlijk gewoon een bak, met aan de voorzijde een wiel en aan de achterzijde 2 handvaten. Doordat het wiel zich vooraan bevindt moet men de lading echt optillen en moet je echt wel veel moeite doen om hem vooruit te duwen met een zware lading erin.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES