6 beste kunstmesten Test van 2024

Laatste update: 04.12.24

 

Beste kunstmesten – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Door te kiezen voor de Masterblend 4-18-38 kunstmest kies je voor een kwalitatieve en gebruiksvriendelijke plantenvoeding bestaande uit een combinatie van 3 belangrijke voedingsstoffen die je met water moet vermengen. Daartegenover staat de Kunstmest NPK 12-10-18 meststof die, in tegenstelling tot heel wat andere producten 100% chloorarm blijkt en bijgevolg natuurlijk en veilig in gebruik. In de onderstaande tabel willen we voor de volledigheid nog een derde toppertje aan de selectie toevoegen, eveneens voorzien van de nodige voor- én nadelen. Op die manier hopen we de zoektocht voor jou net iets aangenamer en eenvoudiger te maken.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

6 beste kunstmesten (Reviews) van 2024

 

Wil je de groei van bepaalde planten en bomen in je tuin bevorderen? Of wil je graag een gazon aanleggen? Dan lijkt het gebruik van kunstmest een goede aanbeveling. Hoewel vaker de roze en blauwe korreltjes worden gebruikt, bestaat eveneens de optie tot vloeibare kunstmest. Bedenk of je daarbij op zoek bent naar specifieke kunstmest om de paardenweide onder handen te nemen dan wel kas kunstmest of kunstmest om het gazon te behandelen. Op basis van de online reviews en het bijbehorende advies, selecteerden wij 6 toppertjes. Neem even een kijkje alvorens er de beste kunstmest uit te kiezen en wie weet ga je wel met een aanbieding naar huis.

 

1. Masterblend 4-18-38 Hydroponic Plantenvoeding Kit / Voeding voor Hydrocultuur 6 kG

 

Wil je je gazon en/ of planten een extra stimulans geven tijdens het groeiproces dan komt dit type kunstmest van Masterblend alvast goed van pas. Aan de reacties en de positieve eindbeoordeling van 5 sterren te zien, behoort deze kunstmest overigens ook tot de populairste producten binnen dit segment hoewel hij niet meteen over de laagste prijs beschikt. Toch de moeite waard om de mogelijkheden ervan even op een rijtje te plaatsen alvorens je deze kunstmest gaat strooien.

Met de Masterblend hydroponic fertilizer kies je dan ook gelijk voor één van de meest beroemde merken op het gebied van plantenvoeding, overigens direct geïmporteerd uit Amerika. Het betreft hier een driedelige voedingsstoffenset bestaande uit 2400 gram Masterblend 4-18-38 aangevuld met 2400 gram Calcium Nitraat en zo’n 1200 gram Magnesium Sulfaat.

De manier waarop je de componenten met elkaar en een bepaalde hoeveelheid water dient te mixen, wordt duidelijk uitgelegd in het meegeleverde instructieboekje.

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: de Masterblend voedingsstoffen set bestaat uit 3 belangrijke componenten gaande van 2400 gram Masterblend 4-18-38 tot 2400 gram Calcium Nitraat en 1200 gram Magnesium Sulfaat. Dit brengt het totale plaatje op zo’n 6 kg.

Samenstelling: het is de bedoeling om de verschillende componenten met elkaar en vervolgens met een bepaalde hoeveel water te mixen. Met 6 kg Masterblend kun je makkelijk 3780 liter voedingsstoffen mix bereiden.

Gebruiksgemak: deze voedingsstoffen mix is niet alleen geschikt voor de groei van paprika’s, tomaten en pepers maar kan ook gebruikt worden in combinatie met tal van andere blad- én fruitplanten.

 

Nadelen:

Prijskaartje: Masterblend mag dan wel veruit het beste merk zijn op het gebied van kunstmest, jammer genoeg is het niet meteen één van de goedkope opties in het wereldje.

Geen weiland: ben je op zoek naar kunstmest om je weiland te onderhouden, dan is dit product niet de best mogelijke aanbeveling.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Kunstmest NPK 12-10-18 meststof chloorarm 20kg – Triferto

 

Ben je op zoek naar een universele meststof die je voor diverse doeleinden kunt gebruiken gaande van grasvlakten tot gazons en moestuinen, dan lijkt de NPK 12-10-18 kunstmest alvast aan de nodige vereisten te voldoen. De chloorarme meststof wordt geleverd in een stevige verpakking die een inhoud kent van maar liefst 20 kg. Best wel handig aangezien je de bemesting dan ook meermaals kunt herhalen.

Zo omvat de universele meststof 12-10-18 een bepaalde hoeveelheid stikstof (N) aangevuld met fosfaat (P) en kalium (K) wat meteen de afkorting “NPK” verklaart. Dergelijke stoffen worden beschouwd als de meest belangrijke voedingsstoffen voor borders, moestuinen, gazons en planten.

Een blik op de online reviews toont aan dat klanten best tevreden zijn met hun aankoop en het product met het maximaal aantal sterren belonen. Bovendien is het ook een pak goedkoper in vergelijking met de vorige Masterblend meststof.

 

Voordelen:

Inhoud: deze universele meststof wordt jou aangeboden in een stevige 60 x 16 cm verpakking met een inhoud van maar liefst 20 kg.

Universeel: het betreft een universele meststof die niet alleen geschikt is voor gebruik met planten maar ook moestuinen, borders en gazons. Ben je dus op zoek naar de geschikte kunstmest om je grasperk te onderhouden, dan is dit product een goede aanbeveling.

Samenstelling: de NPK 12-10-18 meststof omvat een bepaalde hoeveelheid stikstof aangevuld met kalium en fosfaat.

Budgetvriendelijk: je zult deze universele meststof vast en zeker tussen de goedkope opties kunnen spotten.

 

Nadelen:

Geen weilanden: voor echt grote weilanden zou deze kunstmest misschien toch net iets te kort schieten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Healthy Start Tabletten – 540 stuks – Zeer krachtige mestpillen voor elke plant – 21 gr – 100% organisch

 

Mag het best wel een tikkeltje meer zijn en is budget daarbij geen enkel probleem dan loont het de moeite om deze krachtige mestpillen van Plant Health Cure alvast even onder de loep te nemen. De verpakking telt maar liefst 540 stuks healthy start tabletten die overigens 100% organisch blijken waardoor ze als een gezond én veilig alternatief voor kunstmest worden beschouwd.

Elke pil kent een gewicht van maximaal 21 gram wat de inhoud van deze verpakking op een gewicht van 5,4 kg brengt. De pillen zijn voornamelijk bedoeld voor het stimuleren van diverse soorten planten, bomen en hagen en zijn minder effectief om je gazon of grasveld mee te onderhouden.

Ondanks zijn hoge prijskaartje lijkt de koper helemaal tevreden met de aangeboden kwaliteit, het gebruiksgemak en de doeltreffendheid van deze krachtige mestpillen.

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: de verpakking telt maar liefst 540 afzonderlijke stuks mestpillen die elk een gewicht kennen van 21 gram.

Gebruiksgemak: naast planten kunnen deze pillen ook bijzonder doeltreffend zijn in combinatie met bomen en hagen.

Handleiding: bij aankoop van deze mestpillen wordt gelijk een Nederlandstalige handleiding meegeleverd boordevol nuttige informatie en instructies.

 

Nadelen:

Niet budgetvriendelijk: in vergelijking met sommige andere kunstmest vormen, lijkt dit product niet meteen voorzien van een voordelige prijs.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Osmo Gazonmeststof Gazon Clean 20kg + 2kg gratis – geen ijzersulfaat

 

In tegenstelling tot het vorige product, kies je met de Osmo Gazon Clean wel degelijk voor een type kunstmest dat uitermate geschikt om je gazon te behandelen. De Osmo Gazon Clean wordt beschouwd als een langdurige meststof die, met dank aan de unieke samenstelling, een indirecte werking tegen mos verzekert.

De Osmo gazonmeststof wordt jou aangeboden in een stevige verpakking die een totale inhoud van 20 kg kent, plus 2 kg gratis. Hij bevat een vrij hoog kaliumgehalte aangevuld met een extra portie magnesium. Op die manier wordt de grasmat niet alleen beschermd tegen droogte, betreding en vorst maar bekomt hij eveneens een prachtige diepgroene kleur.

Wanneer we de reacties bij dit product bekijken, zien we gelijk een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren verschijnen. Klanten zijn duidelijk overtuigd van de efficiëntie en de aangeboden kwaliteit.

 

Voordelen:

Budgetvriendelijk: je zult meteen aangenaam verrast zijn bij het zien verschijnen van het vriendelijke prijskaartje.

Mos: dankzij zijn unieke samenstelling biedt hij een indirecte doch uitstekende werking tegen mos.

Handig in gebruik: de combinatie van het kaliumgehalte en de extra portie magnesium beschermen de grasmat niet alleen tegen betreding, droogte en/ of vorst maar geven het ook een prachtige diepgroene kleur.

Geen ijzersulfaat: doordat de Osmo Gazon Clean kunstmest geen ijzersulfaat bevat, hoef je alvast niet te vrezen voor vlekken op kleding en/ of tegels.

 

Nadelen:

Geen planten: deze meststof is voornamelijk bedoeld om je gazon nieuw leven in te blazen en is minder geschikt voor bomen, hagen en planten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Fertigreen 12-10-18 (+20) Meststof 25KG allround kunstmest

 

Met de Fertigreen NPK 12-10-18 kunstmest kies je opnieuw voor een degelijk type kunstsmest bestaande uit een bepaalde hoeveelheid stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K). Doordat dergelijke stoffen als veruit dé belangrijkste voedingsstoffen worden beschouwd, mag je er dus zeker van zijn dat je planten, grasperken en bomen alle nodige componenten krijgen aangereikt.

In vergelijking met de universele NPK 12-10-18 meststof die we al eerder in de selectie besproken hadden, werd aan dit type kunstmest eveneens een extra portie zwavel (+20) toegevoegd. Dit resulteert niet alleen in een betere beginontwikkeling maar tevens ook in een optimale stikstofwerking.

Ook hier stellen we vast dat klanten 100% overtuigd zijn van de werking en efficiëntie van dit type kunststof wat opnieuw resulteert in een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren.

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: het betreft een chloorarme universele meststof die niet alleen geschikt is om je moestuin nieuw leven in te blazen maar ook kan gebruikt worden voor je gazon en tal van planten.

Zwavel: de toevoeging van een extra portie zwavel (+20) levert niet alleen een betere beginontwikkeling maar ook optimale stikstofwerking op.

Inhoud: de meststof wordt geleverd in een stevige verpakking met een inhoud van maar liefst 25 liter.

Budgetvriendelijk: zijn lage prijskaartje maakt hem alvast een pak toegankelijker bij het grote publiek.

 

Nadelen:

Geen weilanden: voor bomen of weilanden is dit type kunstmest misschien niet de allerbeste aanbeveling uit het rijtje.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. NPK 15-15-15 Kunstmest Chloorhoudend 25kg,  Meststof voor gazon en land

 

We sluiten het rijtje af met dit unieke type kunstmest 15-15-15 dat bedoeld is voor gebruik op grasperken, gazons en land. De kunstmest, die in tegenstelling tot de vorige producten wel degelijk chloorhoudend is, wordt geleverd in een stevige verpakking met een inhoud van 25 kg en blijkt afkomstig van het bekende merk Triferto.

Het betreft opnieuw een universele NPK 15-15-15 kunstmest die, voorzien van een bepaalde hoeveelheid stikstof, fosfaat en kalium, voornamelijk gebruikt worden voor grasland voor paarden, runderen en/ of schapen. In de beginfase dien je rekening te houden met ongeveer 3 à 4 kg van dit product per 100 m2 wat nadien, bij herhaling, herleid wordt tot zo’n 2 à 3 kg per 100 m2.

Jammer genoeg blijken er nog geen reacties te zijn geplaatst waardoor het voor ons niet gemakkelijk is om jou verder advies te geven over de gebruikerservaringen. 

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: het betreft opnieuw een universele weliswaar chloorhoudende meststof die uitermate geschikt is voor gebruik op graslanden voor schapen, paarden en runderen.

Prijskaartje: in vergelijking met sommige andere meststoffen, valt het prijskaartje hier hartstikke goed mee.

Inhoud: de verpakking telt een royale inhoud van maar liefst 25 kg.

 

Nadelen:

Geen moestuinen: ben je op zoek naar een geschikte meststof om je moestuin mee te onderhouden dan kies je beter voor een NPK 12-10-18 type kunstmest.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Kunstmesten Koopgids

 

Of je nu het gazon een extra boost wilt geven of de groei van bepaalde planten, bomen en bloemen wilt bevorderen; het gebruik van kunstmest kan in dergelijke gevallen een meer dan goede aanbeveling zijn. Toch dien je op de hoogte te zijn van de verschillende soorten kunstmest en zijn samenstelling om het gebruik ervan echt helemaal te kunnen veroorloven. Daarom raden wij jou aan om de onderstaande koopgids even rustig door te nemen alvorens je de verschillende soorten en vormen kunstmest en eventuele aanbiedingen met elkaar gaat vergelijken. 

Wat is kunstmest en waarvoor wordt het gebruikt?

Het hele jaar door geeft de bodem tal van grondstoffen af die bedoeld zijn om planten, bomen, struikgewassen en grasvelden van de nodige voedingsstoffen te voorzien. Op die manier kunnen dergelijke plant- en struikgewassen groeien wat dan weer bijdraagt aan het zuurstofgehalte in de lucht. Echter, moeten we de natuur op sommige momenten een extra handje toesteken. En dit kan eenvoudig door het gebruik van kunstmest.

Kunstmest kan beschouwd worden als een vorm van anorganische bemesting. Men spreekt van anorganische of synthetische bemesting aangezien een dergelijk type bemesting is samengesteld op basis van niet-organisch gewonnen of verwerkte stoffen. Indien correct geproduceerd en voorzien van de nodige voedingsstoffen, kan kunstmest ervoor zorgen dat planten, bomen, grasvelden en bloemen een extra groeispurt krijgen.

Uiteraard is het niet de bedoeling om zomaar de eerste de beste kunstmest aan te kopen. Je dient wel degelijk rekening te houden met de doelstelling en voor welk gewas je de mest wilt gebruiken.

 

Organisch versus synthetisch

Er is dus wel degelijk een aanzienlijk verschil tussen natuurlijke of organische bemesting en synthetische of anorganische bemesting, in het laatste geval ook wel kunstmest genaamd. Zo komen organische meststoffen voornamelijk tot stand door de samenstelling van natuurlijke bronnen gaande van plantaardige producten zoals alfalfa meel tot dood materiaal en afvalproducten zoals bijvoorbeeld kippenmest.

Synthetische meststoffen daarentegen zijn voornamelijk chemische mengsels die vooralsnog, en bij voorkeur, in laboratoria ontwikkeld worden. Hoewel dergelijke chemische mengsels wel degelijk over de nodige NPK (stikstof, fosfor en kalium) basisvoedingsstoffen beschikken, zijn ze uiteraard niet afkomstig uit natuurlijke of biologische bronnen. Dat betekent dat synthetische kunstmest vaak zuiverder zal zijn in vergelijking met de natuurlijke organische variant wat, bij overmatig gebruik, kan leiden tot bijvoorbeeld kunstmestverbranding.

 

Samenstelling kunstmest

Alvorens je besluit om kunstmest te gebruiken, is het best wel aangewezen om op de hoogte te zijn van de samenstelling. Op die manier krijg je een beter begrip van de term en kun je voor jezelf uitmaken wat de voor- en nadelen ervan zijn. 

Algemeen kunnen we stellen dat de meeste soorten kunstmest worden samengesteld op basis van hoofd- én sporenelementen. Waar hoofdelementen tijdens het uiteindelijke groeiproces in grote hoeveelheid zullen worden opgenomen, worden sporenelementen slechts beperkt genuttigd. 

Naast stikstof, fosfor en kalium worden ook zwavel, magnesium en calcium als belangrijke hoofdelementen beschouwd. Dit geheel wordt dan verder aangevuld met diverse sporenelementen waaronder zink, koper, ijzer, mangaan, boor en molybdeen.

Wanneer dien je kunstmest te strooien?

Naast zijn samenstelling dien je ook aandachtig te zijn voor de manier waarop en het wanneer kunstmest beter wordt uitgestrooid. Zo zullen sommige vormen van kunstmest in combinatie met water tot een bepaald mengsel moeten worden herleid terwijl andere soorten kunstmest rechtstreeks op het gazon of bloemenperkje kunnen worden uitgestrooid.

Afhankelijk van het gewas waarvan je de groei wilt bevorderen, wordt kunstmest 1, 2 of 3 keer per jaar uitgestrooid. Indien je bijvoorbeeld je gazon nieuw leven wilt inblazen dan wordt aangeraden om tenminste tweemaal per jaar kunstmest te strooien; eenmaal vlak voor de zomerperiode in april en vervolgens eenmaal voor het begin van de winterperiode. Echter raden heel wat experts aan om, indien je de mogelijkheid hebt, het gazon zelfs 3 keer per jaar te bestrooien. Een keertje vlak voor de zomer, vervolgens bij het uittreden van de zomer en de laatste keer vlak voor de start van de winterperiode.

Bij planten, bloemen en bomen ligt de frequentie anders en zit je vaak met 1 keer per jaar goed.

 

 

 

Veelgestelde vragen 

 

Q1: Wanneer dien je kunstmest op het gazon te strooien?

Overweeg je de aanschaf van kunstmest dan is het belangrijk om te weten wanneer het gebruik ervan gerechtvaardigd is. Want geloof het of niet, er is wel degelijk sprake van een geschikt moment om kunstmest te strooien. Daarbij dien je niet alleen rekening te houden met het type kunstmest maar ook met het gewas waarvan je de groei wilt bevorderen. 

Zo worden de meeste planten slechts 1 keer per jaar bemest, bij voorkeur vlak voor of gedurende het jaarlijkse groeiseizoen in maart/ april. In het geval van een gazon, wordt aangeraden om de bemesting twee keer per jaar uit te voeren. Daarbij vindt de eerste mestbeurt plaats in het voorjaar rond maart/ april terwijl de tweede bemesting in het najaar gebeurt en bedoeld is om het gazon winterklaar te maken. 

Sommige experts geven zelfs het advies om, indien mogelijk, het gazon zelfs 3 keer te bemesten waarbij er nog een tussen bemesting plaatsvindt in volle zomerperiode. Echter is dit laatste geen verplichting maar eerder een warme aanbeveling.

Q2: Wat zit er in kunstmest?

Net zoals dierlijke mest heeft ook kunstmest als belangrijkste doel de bodem te voorzien van bepaalde, al dan niet extra, stoffen en op die manier bij te dragen aan de optimale groen van planten, bomen en tal van andere gewassen. Alvorens je besluit gebruik te maken van kunstmest, is het uiteraard belangrijk om op de hoogte te zijn van zijn samenstelling zodanig dat je min of meer een inzicht krijgt in de mogelijke voor- én nadelen ervan.

Zo bestaan de verschillende soorten kunstmesten uit een combinatie van hoofd- én sporenelementen waarbij de eerste tijdens het groeiproces in grote getale worden opgenomen terwijl de tweede slechts in geringe mate worden genuttigd. 

Onder de belangrijkste hoofdelementen verstaan we naast stikstof en fosfor ook een belangrijke hoeveelheid aan kalium, calcium, zwavel en magnesium. Dit alles wordt verder aangevuld met diverse sporenelementen zoals ijzer, zink, koper, boor, mangaan en molybdeen.

 

Q3: Wanneer is kunstmest uitgevonden?

Je zult het misschien niet meteen verwachten, maar het gebruik van kunstmest gaat toch al enkele jaartjes in de geschiedenis terug. Zo onderzocht ene “Von Liebig” in 1845 reeds hoeveel mineralen planten werkelijk nodig hebben om optimaal te groeien. Op basis van zijn verkregen studies, maakt hij vervolgens verschillende materialen na; wat gelijk resulteerde in de geboorte van wat we vandaag de dag kennen als “kunstmest”.

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES