7 beste onkruidborstels Test van 2024

Laatste update: 24.04.24

 

Beste onkruidborstels – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Met behulp van een degelijke onkruidborstel kun je zelfs het meest hardnekkige onkruid op een snelle én milieuvriendelijke manier verwijderen. Of je daarbij opteert voor een handmatige onkruidborstel dan wel een elektrisch aangedreven apparaat of een opzetstuk als onderdeel van je bosmaaier; blijft een persoonlijke keuze. Om de zoektocht voor jou iets makkelijker te maken, selecteerden we alvast enkele toppertjes binnen dit segment. Zo zou je onder meer kunnen kiezen voor de Borg Onkruidborstel  200mm die speciaal ontworpen is voor gebruik in combinatie met standaard bosmaaiers.. Daartegenover staat de Gardena Combisysteem Voegenborstel M die dan weer gekenmerkt wordt door een relatief compact formaat van 15 bij 14 cm.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

7 beste onkruidborstels (Reviews) van 2024

 

De beste onkruidborstel is degene die het best aan de verwachtingen en noden weet te voldoen. Of je daarbij kiest voor een handmatige onkruidborstel uit staal, een elektrische onkruidborstel dan wel een onkruidborstel als onderdeel van je bosmaaier; is een persoonsgebonden keuze. Bekijk de 7 toppertjes inclusief het advies uit de online reviews en bepaal of je voorkeur uitgaat naar één van de populairste Eurom onkruidborstels dan wel een onkruidborstel op benzine aanbieding. En indien budget geen probleem is, is er altijd nog de optie voor de Gardena onkruidborstel.

 

Onkruidborstel bosmaaier

 

1. Borg Onkruidborstel 200mm voor Bosmaaier 25.4mm // Borg Tools

 

De Borg onkruidborstel van Borg Tools is een handig opzetstuk voor gebruik in combinatie met 40 cc bosmaaiers die zijn uitgerust met een standaard boring/ asgat van maximaal 25,4 mm. De staaldraadborstel zelf kent daarbij een maximale doorsnede van 200 mm en kan – eenmaal correct geïnstalleerd – het onkruid ter hoogte van de stoep, terrassen en/ of opritten probleemloos verwijderen. 

De installatie van de onkruidborstel heeft verder geen voeten in de aarde en dient op exact dezelfde manier te worden geïnstalleerd als wanneer het een maaimes betreft. Experts geven echter wel het advies om de onkruidborstel machine slechts langs één zijde te gebruiken zodoende de bosmaaier zo weinig mogelijk te belasten.

Een blik op de online reviews toont aan dat klanten duidelijk overtuigd zijn van de aangeboden kwaliteit, de gebruiksvriendelijkheid en de duurzaamheid van het opzetstuk wat gelijk resulteert in een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren.

 

Voordelen:

Bosmaaier type: de onkruidborstel is geschikt voor gebruik bij bosmaaiers met een 40 cc motor en een asgat of boring van 25,4 mm.

Formaat: het onkruidborstel opzetstuk kent een maximale diameter van 200 mm of 20 cm.

Materiaal: de onkruidborstel blijkt voornamelijk uit duurzaam metaal te zijn vervaardigd.

Gebruiksvriendelijk: je kunt de borstel op exact dezelfde manier als een maaimes monteren om vervolgens het overtollige onkruid ter hoogte van het terras, de oprit of de stoepstenen te verwijderen.

 

Nadelen:

Niet verstelbaar: in tegenstelling tot sommige andere onkruidborstels, blijkt dit exemplaar niet verstelbaar.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Gardena onkruidborstel

 

2. Gardena Combisysteem Voegenborstel M Metaal – Aanbevolen Steellengte 130/150 cm

 

Net zoals de bekende Makita onkruidborstels behoort ook dit exemplaar van Gardena alvast tot de populaire toppertjes binnen dit segment. Of hij ook over de laagste prijs beschikt, valt nog even af te wachten aangezien de verpakking enkel de voegenborstel telt. Toch lijken heel wat klanten overtuigd van de aangeboden kwaliteit en vinden ze hem toch tot de goedkope voorwerpen behoren.

Met de Gardena kies je dan ook meteen voor een voegenborstel M, gekenmerkt door een totaal formaat van 15 bij 14 cm en voornamelijk vervaardigd uit speciaal staal. Dit maakt hem uitermate geschikt voor het verwijderen van onkruid én mos aan muurkanten en in bestratingsvoegen. 

Verder blijkt de Gardena eveneens voorzien van een aparte schraaprand waardoor hij – naast mos en onkruid – ook het meest hardnekkige vuil probleemloos kan verwijderen. Dit type voegenborstel kan overigens op eender welke steel binnen het segment van het Gardena combisystem worden gemonteerd. Daarbij raden experts een steel met een verstelbare lengte gaande van 130 tot 150 cm aan afgaande op de gemiddelde lichaamslengte.

 

Voordelen:

Voegenborstel: de verpakking telt een stevige voegenborstel die op eender welk type steel van het Gardena combisystem kan worden gemonteerd.

Materiaal: de borstel blijkt voornamelijk vervaardigd uit duurzaam staal en blijkt geschikt voor het verwijderen van onkruid en mos.

Schraaprand: dankzij de aparte schraaprand kun je met dit type voegenborstel eveneens hardnekkig vuil verwijderen.

Budgetvriendelijk: je mag hem alvast tot de budgetvriendelijke voegenborstels rekenen op voorwaarde dat je reeds in het bezit bent van een Gardena combisystem steel.

 

Nadelen:

Zonder steel: houd er rekening mee dat de voegenborstel steevast zonder steel geleverd wordt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Eurom onkruidborstel

 

3. Eurom Elektrische Onkruidborstel – Hoogte instelbaar: 90 tot 120 cm

 

Net zoals de Stihl onkruidborstels en de onkruidborstels van Skil behoort ook Eurom tot de populairste en beste merken binnen dit segment. De moeite waard dus om deze elektrische onkruidborstel van Eurom eens even onder de loep te nemen.

Zo maakt deze elektrische onkruidborstel gebruik van een 400 watt elektromotor met een aansluitspanning van 220V en een onbelast toerental van 2800 rotaties per minuut. Dit maakt hem niet alleen geschikt voor het verwijderen van onkruid en mos maar tevens ook voor het doeltreffend reinigen van straat- terras en/ of stoepstenen en het verwijderen van hardnekkig vuil.

Het apparaat is verder uitgerust met 2 afzonderlijke kunststoffen borstels die elk een doorsnede van 73 mm garanderen. Maar dat is natuurlijk niet alles want de dubbele handgreep kent een ergonomische uitvoering én blijkt in hoogte verstelbaar wat bijdraagt aan het uiteindelijke gebruiksgemak. Hoewel heel wat klanten overtuigd zijn, lijkt een kleine minderheid van mening dat de kwaliteit beter had gekund.

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: het gebruiksgemak en de veiligheid worden in acht genomen met behulp van de veiligheidsknop, de in hoogte verstelbare steel, het dubbele handvat en de kunststof beschermkap inclusief rubberen slip.

Steel: de hoogte van de steel kan makkelijk worden aangepast binnen een bereik van 90 tot 120 cm.

Vermogen: de borstel maakt gebruik van een bijzonder krachtige 400 watt elektromotor waarbij een onbelast toerental van 2800 rpm kan worden geleverd.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: een kleine minderheid van de klanten is van mening dat de kwaliteit beter had gekund en vindt de prijs bijgevolg te duur.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Onkruidborstel benzine

 

4. Kibani Kantenmaaier 4-in-1 – Bosmaaier Benzine – 52 cc / 1.9 pk 2-takt Motor – Incl. Onkruidborstel

 

Hoewel zijn prijskaartje op het eerste gezicht een pak hoger ligt in vergelijking met de voorgaande toppertjes in deze selectie, valt het enigszins te verklaren doordat je met de Kibani voor een multifunctioneel apparaat kiest. Het betreft een 4-in-1 bosmaaier die – dankzij de meegeleverde opzetstukken en toebehoren – niet alleen in staat is om zich een weg te banen door gras maar tevens ook onkruid, riet én mos weet aan te pakken.

Met de Kibani kies je dan ook voor een krachtige 52cc bosmaaier die is uitgerust met een 1.9 pk 2-takt benzinemotor en naar behoren functioneert in combinatie met een onkruidborstel, een draadkop, een 40-tands zaagblad of een bijzonder scherp 3-tands mes. Hij levert daarbij een ruim vermogen van 1400 watt, biedt een maaidiameter van 43 cm én blijkt ook nog eens in hoogte verstelbaar wat alvast bijdraagt aan het uiteindelijke gebruiksgemak.

Hoewel heel wat klanten overtuigd zijn van de aangeboden kwaliteit en de duurzaamheid van het apparaat, lijken andere kopers dan weer te twijfelen. Zo vindt één klant de bosmaaier niet krachtig genoeg terwijl een andere koper het jammer vindt dat er geen veiligheidsbril en/ of gehoorbescherming wordt meegeleverd.

 

Voordelen:

Veelzijdig: met de Kibani kies je voor een veelzijdige 4-in-1 bosmaaier die niet alleen in staat is om het gras te maaien maar tevens ook dienst doet als onkruidborstel en kantenmaaier. 

Vermogen: bij correct gebruik kan het apparaat een bijzonder ruim vermogen tot maximaal 1400 watt garanderen.

Verpakkingsinhoud: het apparaat wordt geleverd inclusief een draagriem, een 3-tands mes, een draadkop, een onkruidborstel, 100 meter maaidraad, een gehoorbeschermer, werkhandschoenen, een beschermbril, een brandstofflacon, een bougiesleutel, een schroevendraaier, een moersleutel, een inbussleutel en een kabelbinder.

 

Nadelen:

Geen gehoorbeschermer: hoewel in de beschrijving van het product duidelijk vermeld staat dat een veiligheidsset wordt aangeboden, heeft één koper deze klaarblijkelijk niet ontvangen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Kärcher onkruidborstel

 

5. Kärcher Accu Onkruidverwijderaar WRE18-55 met bladblazer BLV 18-200 (set B) – 18 Volt – Exclusief accu en lader

 

De Kärcher onkruidborstel is – net zoals de onkruidborstels van Wolfgang – van Duitse makelij en staat bekend om zijn kwaliteit, gebruiksvriendelijkheid en duurzaamheid. De moeite waard om deze onkruidverwijderaar inclusief bladblazer eens even van naderbij te bekijken.

De set bestaat uit een krachtige Kärcher WRE18-55 onkruidverwijderaar én Kärcher BLV 18-200 bladblazer, beiden aangedreven door een krachtige 18V accu. Let wel dat noch de accu noch de lader worden meegeleverd op het moment van aankoop. Toch hoeft dit niet noodzakelijk een vervelende meerkost te betekenen aangezien beide soorten tuingereedschap perfect werken met het 18 Volt accu platform van Kärcher.

De onkruidverwijderaar is voorzien van een krachtige uit nylon vervaardigde borstel met een diameter van 180 mm en een totale borstelsnelheid van 2300 à 2800 tpm. De bladzuiger daarentegen biedt dan weer een blaascapaciteit tot maximaal 200 km/h en kent een ruime opvangzak van 45 liter. Hoewel dit exemplaar alles in huis heeft om een toppertje te worden, werden er nog geen reacties geplaatst.

 

Voordelen:

Uitrusting: het apparaat kent een unieke uitrusting bestaande uit deurborstels, een spatscherm, een parkeerstand, een verstelbare aluminium telescoopsteel, een ophanglus en een veiligheidsschakelaar.

Onkruidverwijderaar: de onkruidverwijderaar kent een borsteldiameter van 180 mm en blijkt voornamelijk uit nylon te zijn vervaardigd. Hij garandeert een borstelsnelheid van 2300 à 2800 tpm onder de juiste omstandigheden.

Bladblazer: de bladblazer levert een ruime blaascapaciteit tot 200 km/h en werkt met behulp van een 45 liter ruime opvangbak.

Bewegingsvrijheid: beide apparaten vormen een onderdeel van het krachtige 18 Volt accu platform van Kärcher en werken bijgevolg draadloos wat resulteert in een optimale bewegingsvrijheid.

 

Nadelen:

Geen lader: bij aankoop van dit apparaat wordt jammer genoeg geen lader noch accu meegeleverd.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Onkruidborstel accu

 

6. Hofftech Accu Onkruidborstel/ Voegenborstel – 100 mm – 2000mAh – 20V 

 

De Hofftech accu onkruidborstel wordt steevast geleverd inclusief 2 afzonderlijke borstels én blijkt eveneens – weliswaar uitzonderlijk – te zijn uitgerust met een bijbehorende metaalborstel die bijdraagt aan een langdurig gebruik.

Doordat de onkruidborstel functioneert met behulp van een krachtige oplaadbare 2000 mAh Li-Ion batterij – die overigens wordt meegeleverd op het moment van aankoop – geniet je een optimale bewegingsvrijheid tijdens de werkzaamheden. De borstel kent daarbij een maximale diameter van 100 mm en blijkt vervaardigd uit nylon of metaal. Eenmaal volledig opgeladen, kan een gebruiksduur van maximaal 50 minuten worden gegarandeerd tegen een onbelast toerental van 1200 tpm.

Maar dat is natuurlijk niet alles want je kunt de hoogte van de steel makkelijk aanpassen binnen een bereik van 95 tot 125 cm wat alvast bijdraagt aan het gebruiksgemak. Ook hier moeten we jammer genoeg vaststellen dat er nog geen online reviews werden geplaatst.

 

Voordelen:

Toebehoren: bij aankoop omvat de set 2 aparte nylon borstels inclusief een extra metaalborstel en een krachtige 2000 mAh Li-Ion batterij.

Voeding: de onkruidborstel functioneert met behulp van een oplaadbare 2000 mAh Li-Ion batterij die een oplaadtijd kent van 4 à 5 uren en daarna een gebruiksduur tot 50 minuten levert.

Diameter: de borstel kent een maximale diameter van 100 mm of 10 cm en is geschikt om onkruid en mos te verwijderen.

 

Nadelen:

Prijs: we durven stellen dat het prijskaartje voor sommigen misschien wel een domper op de feestvreugde betekent.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Elektrische onkruidborstel

 

7. Grizzly Elektrische onkruidborstel met 2 onkruidborstels MET 2 extra borstels

 

We sluiten het rijtje af met de elektrische borstel van Grizzly Tools die – naast de kenmerkende voegenborstel – geleverd wordt inclusief 2 extra onkruidborstels. De Grizzly EFB 404 wordt daarbij aangedreven door een bijzonder krachtige elektromotor met een bijbehorende motorspanning van 230 Volt waarna hij in staat is om een ruim vermogen tot 400 watt te leveren. Dit resulteert in een onbelast toerental van 2800 tpm én een belast toerental van maximaal 4500 tpm.

De onkruidborstel 230V van Grizzly Tools is dan ook uitermate geschikt om onkruid en/ of mos van tussen de terras- straat- of stoepstenen te verwijderen. Zijn ergonomische lichtgewicht uitvoering inclusief de in hoogte verstelbare aluminium steel en de rubberen bescherming tegen opspattend vuil, dragen alvast bij aan het uiteindelijke gebruiksgemak.

Hoewel hij alles in huis heeft om een topper te worden, werden er tot op heden nog geen reacties geplaatst. Dit maakt het voor ons bijzonder moeilijk om jou verder advies te geven omtrent eventuele klantervaringen.

 

Voordelen:

Comfort: de onkruidborstel is voorzien van het nodige comfort gaande van een telescopische aluminium steel tot een verstelbare tweede handgreep, een ergonomisch soft-grip handvat en een rubberen bescherming tegen eventueel opspattend vuil.

Vermogen: bij correct gebruik weet hij een maximaal vermogen tot 400 watt te leveren dat zich uit in een onbelast en belast toerental van respectievelijk 2800 en 4500 tpm.

Verpakkingsinhoud: de verpakking telt het apparaat inclusief de borstelkast, een instructieve handleiding en 2 extra onkruidborstel naast de reeds bestaande voegenborstel.

 

Nadelen:

Geluidsdruk: met een maximaal geluidsniveau van 79,6 dB, behoort hij duidelijk niet meteen tot de geluidstille apparaten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Onkruidborstels Koopgids

 

Veel mensen ondervinden vroeg of laat hinder van (hevig) opkomend onkruid in de tuin en/ of tussen de voegen van het terras. Hoewel onkruid op zich niet schadelijk is, kan het wel behoorlijk rommelig ogen. Gelukkig zijn er heel wat manieren om van dit vervelende probleem af te komen. Eén van de meest gebruiksvriendelijke oplossingen, is de keuze voor een degelijke onkruidborstel. Bijzonder praktisch te hanteren, 100% efficiënt en bovendien voorradig in diverse types en afmetingen. Lees alvast even verder alvorens de verschillende exemplaren met elkaar te vergelijken.

Wat is een onkruidborstel?

Een onkruidborstel is een handig stuk gereedschap waarmee je op een eenvoudige, efficiënte én snelle manier het overtollige onkruid in de tuin of ter hoogte van het terras kunt verwijderen. En in tegenstelling tot de befaamde onkruidverdelgers – waar wel degelijk (schadelijke) chemicaliën – is zijn gebruik ook een pak milieuvriendelijker te noemen. Kortom, het lijkt hier duidelijk de richting van een win-winsituatie uit te gaan.

Echter loopt de zoektocht naar de geschikte onkruidborstel niet altijd van een leien dakje. Zo durft het huidige uitgebreide assortiment best voor wat keuzestress te zorgen. Kies je voor een handmatige doch goedkope borstel dan een elektrisch aangestuurd exemplaar tegen een aanzienlijk hoger prijskaartje? Het lijkt ons een goede aanbeveling om zijn gebruiksgemak goed te overwegen en rekening te houden met eventuele aanbiedingen, promoties en/ of outlet apparaten.

 

Het type in relatie tot de oppervlakte

Je bent uiteindelijk overstag gegaan en besluit op zoek te gaan naar een geschikte onkruidborstel. Daar het ruime assortiment best wel overweldigend kan zijn, is het aangewezen om te focussen op bepaalde kenmerkende eigenschappen. Zo kunnen de onkruidborstels alvast onderverdeeld worden in 3 grote categorieën gaande van de modellen met steel tot de exemplaren met motor of als onderdeel van een bosmaaier; elk met hun eigen voor- én nadelen.

Zo is de keuze voor een traditionele onkruidborstel met steel alvast aangewezen om kleine oppervlaktes te behandelen. Dergelijke type onkruidborstel wordt gekenmerkt door een lange steel met aan het uiteinde een combinatie van ijzerdraden waarmee je makkelijk tussen de voegen kunt krabben. Om die eenvoudige reden staat dit type onkruidborstel in de volksmond eveneens bekend als voegenkrabber; efficiënt, 100% handmatig en spotgoedkoop maar bij deze minder geschikt om grote oppervlaktes te behandelen.

Voor middelgrote tot grote oppervlaktes kies je dus maar beter voor een geautomatiseerde onkruidborstel hetzij met accu dan wel benzine. Dergelijke onkruidborstels worden aangestuurd op basis van vermogen en bezitten bijgevolg meer kracht en energie in tegenstelling tot de handmatige exemplaren. Let wel; hun prijskaartje zal natuurlijk navenant zijn en makkelijk in de richting van 100 tot 120 euro of meer kunnen gaan.

Tot slot is er altijd nog de optie om te kiezen voor de onkruidborstel als onderdeel van de bosmaaier. Dergelijke modellen worden gekenmerkt door een ronde schijf die – als extra opzetstuk – op de bosmaaier kan worden bevestigd. Op die manier gebeurt de aansturing geheel door de bosmaaier, wat dit type onkruidborstel uitermate geschikt maakt voor grote oppervlaktes.

Waar kun je een onkruidborstel kopen en welk merk is een goede keuze?

Tot slot willen we nog even afronden met enkele – al dan niet belangrijke – aandachtspunten. Zo is het aangewezen om te investeren in kwaliteit, duurzaamheid en gebruiksvriendelijkheid. Heel wat merken lijken dan ook hun gewicht in de schaal te werpen, maar niet elk merk biedt een uitstekende verhouding tussen de prijs en de kwaliteit. 

Enquêtes en onderzoek hebben ondertussen aangetoond dat merken zoals Eurom en Stihl duidelijk voorop staan in het rijtje van toestellen met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Mag het allemaal net dat tikkeltje meer zijn en is budget geen noemenswaardig probleem, dan kan ook Gardena tot de selectie aansluiten.

Hoewel veel van deze toestellen tegenwoordig ook online worden aangeboden, bestaat nog steeds de mogelijkheid om rechtstreeks een bezoekje te brengen aan één van de vele fysieke winkelketens. Zo lopen winkelketens zoals de Praxis en Action voorop als je op zoek bent naar een geschikte onkruidborstel. Prijskaartjes kunnen daarbij oplopen van een tientje tot ongeveer 120 à 130 euro.

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES