7 beste onkruidbranders Test van 2024

Laatste update: 24.04.24

 

Beste onkruidbranders – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Ben je op zoek naar een krachtige onkruidbrander die functioneert op basis van gas? Dan is de keuze voor de Hozelock gas onkruidbrander sneller gemaakt dan je misschien in eerste instantie zult gedacht hebben. Daartegenover staat de Eurom ONkruidbrander die eveneens gebruik maakt van een piezo ontsteker maar – met een lengte van 87 cm – net iets compacter blijkt te zijn. In de onderstaande tabel hebben we voor de volledigheid nog een derde toppertje aan het rijtje toegevoegd, eveneens voorzien van de nodige voor- én nadelen. Zeker het bekijken waard en we hopen jou hiermee verder op weg te kunnen helpen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

7 beste onkruidbranders (Reviews) van 2024

 

De beste onkruidbrander is degene die zo goed mogelijk aan de verwachtingen kan voldoen. Of je nu kiest voor een elektrische onkruidbrander dan wel een onkruidbrander op gas; blijft een persoonlijke keuze. Net zoals de keuze tussen heel wat populairste en/ of beste merken. Zo kun je opteren voor een professionele onkruidbrander van Varo, een Eurom onkruidbrander, een Green Series onkruidbrander, een onkruidbrander van Gloria of een krachtige Hozelock onkruidbrander aanbieding. Bekijk de 7 toppers inclusief advies vermeld in de online reviews en wie weet ga jij straks wel met een aanbieding of laagst geprijsde onkruidbrander met gasfles naar huis.

 

Hozelock onkruidbrander

 

1. Hozelock gas onkruidbrander met Piezo, 5 meter gasslang en drukregelaar

 

De Hozelock onkruidbrander functioneert op basis van gas en wordt dan ook geleverd inclusief een 5 meter lange gasslang en bijbehorende drukregelaar. Om de brander in werking te stellen, dien je beroep te doen op de bijhorende Piezo ontsteking waarna de vlam automatisch wordt ingeschakeld. De hoogte én bijgevolg grootte van de vlam kan eenvoudig bepaald worden door middel van de eerder vernoemde regelaar ter hoogte van het handvat.

Verder blijkt de Hozelock onkruidbrander voornamelijk uit duurzaam RVS materiaal te zijn vervaardigd in combinatie met een kunststoffen handvat en metalen branderkop. Deze combinatie verzekert een comfortabel, gebruiksvriendelijk én duurzaam apparaat waarmee het onkruid in een mum van tijd kan worden verwijderd.

Een blik op de online reviews toont aan dat heel wat klanten positieve ervaringen hebben aan deze onkruidbrander. Dat verklaart meteen de mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren.

 

Voordelen:

Vlamhoogte: eenmaal de onkruidbrander door middel van een Piezo ontsteking is ingeschakeld, kan de vlamhoogte eenvoudig worden bepaald door middel van de regelbaar ter hoogte van het handvat. 

Vlamtemperatuur: ook de vlamtemperatuur blijkt instelbaar en dit tot op een maximale temperatuur van maar liefst 1600ºC.

Voeding: de onkruidbrander functioneert op basis van gas en wordt dan ook standaard geleverd met een gasslang en drukregelaar.

 

Nadelen:

Prijskaartje: in vergelijking met de andere onkruidbranders uit het lijstje, wordt meteen duidelijk dat dit exemplaar niet tot de goedkope alternatieven behoort.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Eurom onkruidbrander

 

2. Eurom Onkruidbrander // Maat (lengte): 87 cm – Piezo ontsteking

 

Ben je op zoek naar een multifunctionele onkruidbrander waarmee je niet alleen onkruid kunt verwijderen maar eventueel ook mierennesten kunt verdelgen en/ of de barbecue aansteken? Dan is de keuze voor de Eurom onkruidbrander – eveneens één van de populairste en beste merken uit het rijtje – meer dan vanzelfsprekend te noemen. 

De Eurom onkruidbrander functioneert eveneens op gas en kan eenvoudig worden ingeschakeld door middel van een piezo ontsteking. Kortom, er is geen extra vuur nodig om het apparaat in werking te stellen. Eenmaal ingeschakeld is het mogelijk om de vlamhoogte én dito temperatuur eigenhandig aan te passen door middel van de regelaar ter hoogte van het handvat.

Hoewel heel wat klanten tevreden blijken met hun aankoop en het product bijgevolg belonen met een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren, moeten we wel vermelden dat er bij aankoop geen gasflessen worden meegeleverd. Je kunt ze eventueel wel bestellen maar dit betekent een bijkomende kost.

 

Voordelen:

Handig in gebruik: met de Eurom onkruidbrander verwijder je niet alleen onkruid maar kun je tevens ook mierennesten verdelgen en/ of de barbecue aansteken.

Aandrijving: ook deze onkruidbrander functioneert met behulp van gas en kan eenvoudig in werking worden gesteld door middel van een piezo ontsteking.

Formaat: de onkruidbrander kent een totale lengte van 87 cm en wordt aangevuld met een diameter van zo’n 4 cm.

Budgetvriendelijk: zijn lage prijskaartje maakt hem meteen een pak toegankelijker voor iedereen.

 

Nadelen:

Geen gasflessen: jammer genoeg worden er geen gasflessen meegeleverd op het moment van aankoop.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Onkruidbrander gas

 

3. Rothenberger Onkruidbrander Romaxi met gasslang en drukregelaar

 

De onkruidbrander van Rothenberger kenmerkt zich door een 60 cm lange brandersbuis en wordt jou aangeboden inclusief een 5 meter lange gasslang en dito regelaar. In tegenstelling echter tot de vorige 2 apparaten, verloopt het inschakelen niet met behulp van een piezo ontsteking. Je zult de vlam dus zelf nog moeten aansteken met behulp van een lucifer of aansteker. Vervolgens kan de vlamtemperatuur én dito hoogte eenvoudig worden afgesteld door middel van de bijbehorende regelaar.

De onkruidbrander die – net zoals het eerste product – functioneert op propaangas kent een G3/8 aansluiting en garandeert een ruime gasdruk van maximaal 4 bar aan 8kg/u en met een temperatuur van 1060ºC.

Hoewel heel wat klanten overtuigd zijn van de kwaliteit, de doeltreffendheid en de duurzaamheid van het apparaat lijkt een kleine minderheid moeite te hebben met het ontcijferen van de handleiding. Eén koper blijft van mening dat de onkruidbrander vrij lastig te bedienen is.

 

Voordelen:

Inschakelen: de onkruidbrander kan eenvoudig worden ingeschakeld door middel van een aansteker of lucifer.

Gasdruk: bij correct gebruik kan dit apparaat een maximale gasdruk garanderen van 4 bar aan 8kg/u en dito temperatuur van 1060ºC.

Toebehoren: de onkruidbrander wordt jou aangeboden inclusief een propaanslang van 5 meter lang en een bijbehorende propaanregelaar.

 

Nadelen:

Niet gebruiksvriendelijk: enkele klanten zijn van mening dat de onkruidbrander vrij lastig te bedienen is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Elektrische onkruidbrander

 

4. Hofftech Weed Burner Elektrische Onkruidbrander – 2000W – Max. 600ºC – BBQ Aansteker

 

Heb je gemerkt dat hier en daar onkruid de kop begint op te steken? Dan kan de Höfftech onkruidbrander vast en zeker soelaas bieden. In tegenstelling tot de apparaten die we hiervoor besproken hebben, wordt dit apparaat gekenmerkt door een elektrische aandrijving waarbij – indien correct ingeschakeld – een ruim maximaal vermogen van 2000 watt en bijbehorende temperatuur van 600ºC kan worden geleverd.

De elektrische onkruidbrander van het Duitse merk Hofftech kent daarbij een maximale lengte van 96 cm en is in staat om in slechts enkele seconden onkruid te laten verschrompelen. Door de procedure enkele dagen later nogmaals te herhalen, weet je zeker dat het onkruid toch een paar maanden wegblijft. Daarnaast is het apparaat eveneens inzetbaar om mierennesten te verdelgen en/ of de barbecue aan te steken.

Bekijken we even de online reviews dan zien we gelijk een mooie score van 4,2 op 5 sterren verschijnen. Toch moeten we vaststellen dat een kleine minderheid niet geheel overtuigd blijkt te zijn van de materiaalkeuze en de aangeboden kracht waarmee de brander functioneert.

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: de onkruidbrander van Hofftech is niet alleen geschikt om onkruid te verwijderen maar kan daarnaast ook mierennesten helpen verdelgen en/ of de barbecue inschakelen.

Temperatuur: eenmaal correct ingeschakeld kan hij een maximale temperatuur van maar liefst 600ºC bereiken.

Vermogen: hij kent een elektrische aandrijving waarbij een maximaal vermogen tot 2000 watt tot de mogelijkheden behoort.

Prijskaartje: je zult alvast aangenaam verrast zijn bij het zien verschijnen van het lagere prijskaartje.

 

Nadelen:

Te weinig kracht: volgens een enkele koper biedt deze onkruidbrander onvoldoende kracht waardoor het behoorlijk lang duurt alvorens enig effect duidelijk wordt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Kinzo onkruidbrander

 

5. Kinzo elektrische onkruidbrander Ecopower 2000 watt // Maat: 120 cm

 

Net zoals de Wolfgang onkruidbrander behoort ook de Kinzo onkruidbrander alvast tot het populaire tuingereedschap. De brander kent daarbij een elektrische aandrijving waarna een ruim vermogen tot maximaal 2000 watt kan geleverd worden in combinatie met een warmte-uitstoot van 600ºC. Dit maakt hem uitermate geschikt om onkruid te verwijderen, mierennesten te verdelgen en/ of de barbecue in werking te stellen.

Het gebruiksgemak wordt nog net iets meer opgekrikt dankzij de branderkop die een doorsnede van 8 cm kent waardoor precies, nauwkeurig en veilig kan worden gewerkt. Dit alles wordt aangevuld met een praktische Click en Go steel die eenvoudig in elkaar te schuiven is en bijgevolg na gebruik, ook weer makkelijk kan worden gedemonteerd. Extra handig om te verplaatsen en/ of op te bergen.

Hoewel hij tot de populaire sectie behoort en heel wat klanten duidelijk tevreden zijn, vindt een kleine minderheid de prijs-kwaliteitverhouding eerder matig.

 

Voordelen:

Voeding: de onkruidbrander is voorzien van een 1,9 meter lange stroomkabel waardoor de brander vervolgens elektrisch kan worden aangedreven.

Gebruikscomfort: het comfort en de veiligheid worden gevrijwaard door de combinatie van het ergonomische handvat, de ophangbeugel, de Click & Go steel en de aanleghouder.

Materiaal: zowel de steel als de branderkop werden vervaardigd uit duurzaam RVS terwijl het handvat uit kunststof bestaat.

Handig in gebruik: de onkruidbrander garandeert een ruim vermogen tot maximaal 2000 watt in combinatie met een maximale temperatuur van 600ºC. Dit gaat gepaard met een luchttoevoer van zo’n 500 liter per minuut en een energieverbruik van ongeveer 0,30 per uur.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: een enkele koper vindt de aangeboden kwaliteit eerder matig en vindt daardoor het prijskaartje net iets te duur.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Gloria onkruidbrander

 

6. Gloria onkruidbrander Thermoflamm Bio Comfort + gasfles // Gloria

 

Je zou natuurlijk ook altijd nog kunnen kiezen voor de Thermoflamm Bio Comfort onkruidbrander die jou wordt aangeboden door het bekende merk Gloria. De onkruidbrander kent daarbij een maximale lengte van 92 cm en en blijkt voornamelijk vervaardigd uit een combinatie van verchroomd materiaal en kunststof. De handgreep werd ontwikkeld volgens de ergonomische richtlijnen waardoor het apparaat bijzonder comfortabel is om mee te werken.

Net zoals de meeste andere toppertjes binnen deze selectie, wordt ook deze brander aangedreven door gas én geleverd inclusief een bijbehorende gasfles. De inschakeling gebeurt volgens de regels van een piezo ontsteking waarna een maximale vlamtemperatuur van 1000ºC kan worden bereikt. Zowel de vlamhoogte als de temperatuur kunnen makkelijk worden ingesteld.

Hoewel de score van 4 op 5 sterren op het eerste gezicht anders doet vermoeden, lijkt de koper duidelijk overtuigd van de aangeboden kwaliteit, gebruiksvriendelijkheid en prijs.

 

Voordelen:

Gasfles: bij aankoop van deze onkruidbrander wordt meteen ook een bijpassende gasfles aangeboden.

Vlamtemperatuur: de onkruidbrander is in staat om een maximale vlamtemperatuur te bereik van maar liefst 1000ºC.

Ontsteking: de onkruidbrander werkt op gas en kan door middel van een eenvoudige piezo ontsteking worden ingeschakeld.

Regelbaar: net zoals bij de meeste andere onkruidbranders, kun je ook hier de gasdruk eigenhandig regelen.

 

Nadelen:

Prijskaartje: we durven vermoeden dat het hogere prijskaartje misschien wel eens het figuurlijke addertje onder het gras zou kunnen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Green Series onkruidbrander

 

7. The Green Series – Elektrische onkruidbrander – 3 in 1 functie – 2000W

 

We sluiten het rijtje af met de The Green Series onkruidbrander die geheel elektrisch wordt aangedreven en daarbij een ruim maximaal vermogen garandeert van maar liefst 2000 watt. Dit gaat gepaard met maar liefst 3 warmtestanden gaande van 100 tot 350 en 650ºC. Op die manier wordt het mogelijk om de onkruidbrander aan te wenden voor diverse klusjes zoals het verwijderen van onkruid, het verdelgen van mierennesten en/ of het inschakelen van de barbecue.

Verder is de elektrische onkruidbrander – die gekenmerkt wordt door een maximale lengte van 109 cm en voornamelijk vervaardigd is uit kunststof en staal – uitgerust met een 90º draaibare kop, afneembare armsteun én 180 cm lang snoer.

Ondanks de vele positieve kenmerkende eigenschappen lijkt niet iedereen overtuigd van de aangeboden kwaliteit. Zo zou de brander volgens sommige klanten net iets te langzaam werken en niet voldoende kracht genereren.

 

Voordelen:

Snoerlengte: de onkruidbrander wordt aangeboden inclusief een bijbehorende snoerlengte van 180 cm.

Voeding: de brander wordt elektrisch aangedreven en dient daarvoor op het stroomnet te worden aangesloten rekening houdend met een aansluitspanning van 230V.

Temperatuurstand: je kunt schakelen tussen 3 temperatuurstanden gaande van 100 tot 350 en 650ºC.

 

Nadelen:

Te langzaam: volgens enkele klanten schakelt deze onkruidbrander vrij langzaam in en genereert hij niet voldoende kracht.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Onkruidbranders Koopgids 

 

Een onkruidbrander is een handig apparaat waarmee het mogelijk wordt om op een efficiënte én milieuvriendelijke manier onkruid te verwijderen. En hoewel je het misschien niet meteen zou verwachten, garandeert de hedendaagse onkruidbrander een ruimer toepassingsveld. Daarbij kun je overigens ook nog kiezen uit verschillende types, materialen en formaten. Kortom, het lijkt ons een goede aanbeveling om de onderstaande koopgids even rustig door te nemen alvorens de verschillende mogelijke onkruidbranders – en eventuele aanbiedingen en/ of leuke promoties – met elkaar te vergelijken.

Wat is een onkruidbrander?

Heb je gemerkt dat er zich steeds meer onkruid gaat ontwikkelen tussen bepaalde planten en/ of bloemensoorten? Of misschien wel ter hoogte van de oprijlaan? Je kunt besluiten om het onkruid 1 voor 1 met de hand uit te trekken. Hoe efficiënt dit ook mag zijn; het spreekt voor zich dat dit niet alleen een lastig maar vooral ook vermoeiend en tijdrovend karweitje blijkt. Veel eenvoudiger blijkt de aanschaf van een kwalitatieve onkruidbrander.

Een onkruidbrander is dan ook een handig apparaat waarmee je op een eenvoudige en doeltreffende manier het aanwezige onkruid – definitief – kunt verwijderen. Bovendien gebeurt dit hele proces ook nog eens vrij van chemicaliën waardoor het tevens ook één van de meest milieuvriendelijke manieren is om onkruid te verwijderen.

 

De werking en het type in functie van de energiebron

Ben je voor het idee gewonnen en besluit je op zoek te gaan naar een degelijke onkruidbrander, dan zul je versteld staan van het huidige aanbod dat er tegenwoordig op de markt te vinden is. Hoewel er meerdere types bestaan, is het principe én het doel op zijn minst gelijklopend te noemen. Zo zal eender welke onkruidbrander, het desbetreffende onkruid tot op de wortel gaan uitdrogen waarna het afsterft en voorgoed verdwijnt. 

Algemeen kunnen we – op basis van hun energiebron – een onderscheid maken tussen de onkruidbranders op gas en deze op elektriciteit wat al meteen duidelijk maakt dat dergelijke apparaten functioneren op basis van bijzonder hoge temperaturen. 

Zo worden de onkruidbranders op gas gekenmerkt door het creëren van een bijzonder krachtige open vlam die makkelijk een inwendige temperatuur kan bereiken van wel 1000 tot 2000ºC. Op die manier wordt het volledige onkruid inclusief bijbehorende wortel tot in de kern uitgedroogd waarna het volledige pakketje afsterft en verdwijnt. Om de effectiviteit te vrijwaren, luidt het advies van verschillende experts om dit proces na enkele weken nogmaals te herhalen.

Hoewel het principe van de onkruidbrander op elektriciteit gelijklopend is aan deze op gas, is de werking – en bijgevolg energiebron – duidelijk verschillend. Zo zal bij een elektrische onkruidbrander geen open vlam gecreëerd worden wat resulteert in een iets lagere temperatuur van zo’n 500 à 1000ºC. Qua efficiëntie zijn beide types gelijkwaardig aan elkaar. Echter moet je er wel rekening mee houden dat de elektrische onkruidbrander een extra verlengsnoer zal verlangen en misschien minder bewegingsvrijheid zal gunnen.

 

De veelzijdigheid van het apparaat

Dat een onkruidbrander – ongeacht de gebruikte energiebron – al meermaals zijn effectiviteit en gebruiksgemak bewezen heeft, hoeft alvast geen bron voor discussie meer te zijn. Echter, biedt een een kwalitatieve onkruidbrander vaak een groter toepassingsveld dan velen van ons zouden verwachten. Zo draagt hij onder meer ook bij aan de preventie waarbij onkruid niet alleen verwijderd wordt maar bovendien ook wel maandenlang kan wegblijven. 

Daarnaast kan een onkruidbrander eveneens een handig middeltje zijn om mierennesten te verdelgen en/ of de barbecue mee aan te steken. En indien het in de wintermaanden vriest, dan kun je – met behulp van een krachtige onkruidbrander – diverse betegelde/ stenen paden vorstvrij maken. Kortom, mogelijkheden zat en bijgevolg zijn investering altijd meer dan waard.

Extra kenmerken en budget

Tot slot willen we nog even kort wijzen op enkele bijkomende kenmerken die – al dan niet – een meerwaarde zouden kunnen betekenen. Zo is het handig indien de onkruidbrander geleverd wordt met meerdere opzetstukken teneinde op die manier diverse toepassingsvelden te kunnen overkoepelen. Zoals bijvoorbeeld een bijkomend opzetstuk om de barbecue zonder problemen mee in aan te steken.

Daarnaast raden wij aan om te opteren voor een weerbestendige doch lichtgewicht onkruidbrander daar dit niet alleen bijdraagt aan de duurzaamheid maar uiteindelijk ook aan het draagcomfort en bijkomende gebruiksgemak.

Let wel; al deze extra’s zullen een invloed hebben op het uiteindelijke prijskaartje net zoals ook de gebruikte energiebron. Algemeen kan de prijs dan ook makkelijk verschillen van zo’n 20 à 25 euro voor een basis exemplaar tot maar liefst 1500 euro voor een grote professionele onkruidbrander met alles erop en eraan.

 

 

 

Veelgestelde vragen 

 

Q1: Hoe werkt een onkruidbrander?

Een onkruidbrander is een handig apparaatje waarmee het mogelijk wordt om vervelend/ storend onkruid op een relatief snelle en effectieve manier te verwijderen. Daarbij wordt het onkruid gedurende enkele seconden grondig verhit met als gevolg dat de plantencellen barsten en de plant helemaal uitdroogt. Zodra de plant uitdroogt, verandert deze van kleur waarna hij volledig afsterft. Bij voorkeur wordt het wegbranden van de plant na enkele weken nogmaals herhaald teneinde het onkruid helemaal te doen verdwijnen.

Tegenwoordig bestaat er een ruim aanbod aan diverse onkruidbranders waarbij een belangrijk onderscheid kan worden gemaakt tussen de elektrische apparaten en de modellen die fungeren op basis van gas. In beperkte oplage kun je eveneens opteren voor de handmatige onkruidbranders en de onkruidbranders op benzine.

Q2: Welk gas is geschikt voor de onkruidbrander?

Ben je uiteindelijk voor het idee gewonnen en heb je besloten om een degelijke onkruidbrander in huis te halen, dan komt het er in eerste instantie op neer om een keuze te maken uit de verschillende types op basis van hun aandrijving. 

Onderzoek en enquêtes hebben al vaker aangetoond dat heel wat gebruikers de voorkeur lijken te geven aan onkruidbranders op gas. Dergelijke branders dienen uiteraard steevast voorzien te zijn van een bijbehorende gasfles. Deze kan worden gevuld met propaan, butaan of een reeds vooraf gemaakte combinatie van propaan- én butaangas.

 

Q3: Waar kun je een onkruidbrander kopen?

Ben je op zoek naar een geschikte onkruidbrander? Dan zijn er tegenwoordig heel wat mogelijkheden om er eentje te vinden. Zo kun je nog steeds op zoek gaan naar fysieke winkelketens – zoals bijvoorbeeld de Praxis of eender welke andere speciaalzaak gericht op tuingereedschap – alsook de voorkeur geven aan diverse online winkels en webpagina’s. Denk onder meer aan bol.com; kieskeurig.nl en tuinboel.nl.

 

Q4: Werkt een onkruidbrander elektrisch of op gas?

Zoals in het antwoord bij vraag 1 reeds min of meer duidelijk werd, is er vandaag de dag een bijzonder ruime waaier aan verschillende soorten onkruidbranders te spotten. Zo kunnen we op basis van de aandrijving verschillende types van elkaar onderscheiden waarbij de handmatige onkruidbranders worden aangevuld met modellen die werken op benzine, gas of elektriciteit.

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES