5 beste Pergola’s Test van 2024

Laatste update: 24.04.24

 

Beste pergola’s – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Wanneer je beslist om een pergola in je tuin of op je terras te plaatsen, zul je merken dat er heel uiteenlopende soorten zijn. Zo zijn er die enkel dienen om je klimplanten te begeleiden en andere die worden gebruikt om schaduw te creëren. Om je alvast wat te helpen bij het maken van een keuze, hebben we er 3 uitgezocht om eens samen te bekijken. Zo is er de MaxxGarden Pergola met één gesloten zijkant om voldoende schaduw te creëren. Je zou natuurlijk ook altijd nog kunnen kiezen voor de Bestgarden Pergola Met Schaduwdoek Grijs die gekenmerkt wordt door een afmeting van 290 x 290 x 230 cm.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste pergola’s (Reviews) van 2024

 

Als je een pergola wilt plaatsen, zul je al gauw merken dat er heel wat keuze is. Ben je op zoek naar een bamboe pergola om een mooie rozenboog in je tuin te maken? Of misschien wil je wel een pergola zonwering om een schaduwrijk plekje te creëren? We kunnen je enkel het advies geven om alle mogelijkheden goed te vergelijken alvorens je er de beste pergola gaat uitkiezen. Neem ook even de tijd om langs de outlet store te gaan, want misschien vind je wel een perfect exemplaar dat net in de aanbieding is.

 

1. MaxxGarden Pergola Tuinpaviljoen met één gesloten zijkant

 

Wanneer je een pergola zoekt die je tijdens de warme zomermaanden beschutting kan bieden, dan is dit exemplaar iets voor jou. De mooie Maxxgarden pergola heeft een afmeting van 3 x 3 x 2,3 m waardoor je een ruime oppervlakte hebt om bijvoorbeeld een loungeset te plaatsen.

Hij heeft een totaalgewicht van 35 kg waarmee hij een solide basis vormt die stevig zal blijven staan als het eens hard waait. Bovendien is hij gemaakt uit hoogwaardig metaal dat een antracietkleurige poedercoating kreeg om hem weerbestendig te maken. De pergola wordt bovenaan met een mooie crèmekleurige stof uit polyester afgeschermd, zodat je een schaduwrijk plekje krijgt waar je goed tegen de zon bent beschermd. 

Daarnaast kun je deze stoffen overkapping heel gemakkelijk verschuiven waardoor je één zijkant volledig kunt afsluiten om extra beschutting te bekomen. Deze pergola wordt trouwens geleverd in losse onderdelen en moet je volledig zelf installeren. We merken dat er voor dit product nog geen reviews werden geplaatst.

 

Voordelen: 

Formaat: deze pergola heeft een afmeting van 3 x 3 x 2,3 m met een totaalgewicht van 35 kg waardoor hij zwaar genoeg is om stevig te blijven staan.

Materiaal: hij is vervaardigd uit een stevige metaalsoort die een poedercoating kreeg om het metaal tegen alle weersomstandigheden te beschermen.

Design: het antracietkleurige metalen frame is voorzien van een stoffen doek in crème kleur waardoor het geheel er heel luchtig en fris uitziet.

Gebruiksgemak: de polyesterdoek kan door een railsysteem worden verschoven zodat je één zijde kunt afsluiten om meer beschut te zijn.

 

Nadelen:

Montage: de pergola met schaduwdoek wordt geleverd in een pakket met losse onderdelen die je zelf moet monteren.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Bestgarden Pergola Met Schaduwdoek Grijs – – 290x290x230 cm // Bestgarden

 

Heb je op Pinterest heel wat pergola ideeën gevonden en ben je overtuigd van het concept? Dan zijn er vandaag de dag heel wat mogelijkheden te vinden gaande van het zelf maken van je pergola tot de aankoop van een pergola bouwpakket of een kant-en-klaar model; aan jou de keuze. 

Zo wordt dit exemplaar – jou aangeboden door misschien wel het beste merk, Bestgarden – gekenmerkt door een stevig frame inclusief grijze schaduwdoek wat het totale formaat op 290 x 290 x 230 cm brengt. Terwijl het frame hoofdzakelijk bestaat uit duurzame stalen gepoedercoate buizen, heeft men voor het doek een beroep gedaan op de positieve eigenschappen van 300 g/m2 polyester. Dit maakt het doek niet alleen waterproof maar ook nog eens 100% schimmelbestendig wat het gebruiksgemak ten goede komt. Het geheel werd overigens behandeld tegen uv-straling wat dan weer resulteert in een optimale duurzaamheid.

Een blik op de online reviews toont aan dat klanten duidelijk overtuigd zijn van de aangeboden prijs-kwaliteitverhouding van deze pergola. Eén koper meldt dat het geheel best wel lastig te installeren is maar beloont het product alsnog met een mooie gemiddelde eindscore van 4 sterren.

 

Voordelen: 

Materiaal: het frame van de pergola blijkt vervaardigd uit stalen gepoedercoate buizen terwijl het schaduwdoek uit duurzaam 300 g/m2 polyester bestaat.

Handig in gebruik: het doek blijkt niet alleen schimmelbestendig te zijn maar tevens ook waterproof. Tot slot werd het geheel behandeld tegen uv-stralen wat de pergola schaduwdoek duurzaam maakt.

Formaat: deze pergola met doek kent een totale afmeting van 290 x 290 x 230 cm.

 

Nadelen: 

Geen hout: ben je op zoek naar een houten pergola dan zijn er andere toppertjes binnen deze topreeks die een betere aanbeveling zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Relaxdays rozenboog hout XXL tuinboog pergola rankhulp 2 m

 

Wanneer de mensen praten over een rozenboog, dan is deze uitvoering zeker het populairste model dat je in de meeste tuinen zult terugvinden. De Relaxdays pergola is een echte eyecatcher en kan op verschillende plaatsen in je tuin voor een extra kleurige toets zorgen.

De klimplantenpergola heeft een rechthoekig latwerk dat speciaal bedoeld is om er klimrozen of andere klimplanten tegenaan te laten groeien, zodat je een mooi decoratief geheel krijgt. Hij is gemaakt uit geïmpregneerd dennenhout waardoor hij in de natuurlijke kleuren van de tuin opgaat. Bovendien kun je hem ook als onbegroeide poort gebruiken om naar een ander tuingedeelte te gaan.

Daarnaast heeft deze tuinpergola een formaat van 230 x 162 x 79 cm met een doorgang van ongeveer 218 cm hoog en 109,5 cm breed zodat je voldoende ruimte hebt om erdoor te wandelen. Hij kan bovendien met een gewicht van 70 kg worden belast waardoor je er al heel wat planten tegenaan kunt laten groeien. We konden voor deze constructie nog geen reviews vinden.

 

Voordelen:

Gebruik: deze tuinpergola is bedoeld om klimplanten tegenaan te laten groeien waarmee je een sierlijk en kleurig plantenrek bekomt. Daarnaast kan hij ook onbegroeid als doorgang worden gebruikt om naar een ander deel van de tuin te gaan.

Materiaal: hij is vervaardigd uit geïmpregneerd dennenhout waardoor hij mooi in de natuurlijke omgeving opgaat.

Formaat: hij heeft een doorgang van 109,5 cm breed met een hoogte van 218 cm. Zijn totale omvang is 230 x 162 x 79 cm waardoor je hem onmiddellijk zult opmerken.

Maximale belasting: hij kan maximaal tot 70 kg worden belast zodat je al heel veel planten er tegenaan kunt plaatsen.

 

Nadelen:

Verankering: omdat deze pergola niet voorzien is van een verankeringssysteem om hem op een vaste ondergrond te plaatsen, zul je putten moeten graven.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. VidaXL 41663 Tuinpergola rozenboog

 

Deze houten pergola van VidaXl valt in de laagste prijsklasse van onze lijst met topproducten waardoor hij voor iedereen goed toegankelijk is. Desondanks moeten we vaststellen dat de meningen van de klanten in de reviews, erg verdeeld zijn. Enkele mensen vinden hem perfect en anderen vinden dat hij niet aan hun kwaliteitseisen voldoet.

Deze gewone tuinpergola biedt een solide basis om klimrozen en andere klimplanten tegenaan te laten groeien. Bovendien kan hij ook perfect als poort worden gebruikt om bijvoorbeeld naar een terras of naar de moestuin te gaan. Deze eenvoudige constructie is gemaakt uit groen geïmpregneerd dennenhout waardoor hij weerbestendig is en bestand tegen houtrot.

De 2 houten steunpalen hebben trouwens een diameter van 6 cm en een hoogte van 2 m.  Wanneer hij dus volledig geïnstalleerd is, heeft hij een totale afmeting van 200 x 40 x 205 cm waardoor je een ruime doorgang hebt. Daarnaast kun je het frame heel eenvoudig assembleren zonder dat je extra hulp moet vragen. 

 

Voordelen: 

Materiaal: de rozenboog is gemaakt uit groen geïmpregneerd dennenhout waardoor hij een goede beschermingslaag tegen houtrot kreeg.

Formaat: de volledige constructie heeft een afmeting van 200 x 40 x 205 cm zodat je veel plaats hebt om erdoor te wandelen. De beide steunpalen hebben trouwens een diameter van 6 cm.

Gebruik: deze pergola kan als een rek voor klimplanten en als doorgang worden gebruikt.

De prijs: de houten pergola valt in de goedkope prijsklasse van onze selectie waardoor hij ook toegankelijk is voor mensen met een klein budget.

 

Nadelen: 

Kwaliteit: de meningen over deze pergola zijn erg verdeeld. Sommige klanten vinden dat deze rozenboog niet stabiel genoeg is om hem te laten begroeien.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Houten Rozenboog Pergola Tuin Boog Klimplanten

 

Deze houten pergola is speciaal ontworpen om op een terras of een balkon tegen de muur te plaatsen. Op die manier is het bijvoorbeeld ook mogelijk om, zelfs wanneer je in een flat woont, van een sierlijke rozenboog te genieten.

Bovendien heeft hij een totale grootte van 162 x 56 x 204 cm waarmee hij ook niet gaat overheersen als je over niet veel ruimte beschikt. De constructie ziet er trouwens helemaal anders uit dan de eerder beschreven pergola’s. Hij is onderaan voorzien van een grote bak met een afmeting van 101 x 52 x 30 cm waarin je klimplanten of ander plantjes kunt plaatsen.

Aan de rugzijde werd er latwerk aangebracht waar  je planten tegenaan kunt laten groeien. Bovendien is hij vervaardigd uit FSC-gecertificeerd grenenhout dat een groene impregnatie kreeg om hem tegen houtrot te beschermen. Deze pergola wordt in losse onderdelen geleverd, maar is heel eenvoudig te monteren. Er werden voor dit product nog geen reviews geplaatst.

 

Voordelen:

Gebruiksvriendelijk: door deze houten pergola/rozenboog is het perfect mogelijk om ook op een klein balkon van een mooi en kleurrijk stukje natuur te genieten.

Materiaal: hij is gemaakt uit FSC-gecertificeerd grenenhout dat met een groene impregnatie werd behandeld om houtrot te voorkomen.

Formaat: hij heeft een totale afmeting van 162 x 56 x 204 cm waardoor hij wel in het oog springt, maar tegelijk ook niet echt overheersend is wanneer je minder ruimte hebt.

Montage: de pergola wordt in slechts enkele losse onderdelen geleverd waardoor je hem snel en gemakkelijk kunt installeren.

 

Nadelen:

De prijs: hoewel deze rozenboog in de middelste prijsklasse valt, is hij voor een dergelijk systeem wel aan de dure kant.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Pergola’s Koopgids

 

Als je op zoek bent naar iets speciaals om je tuin een extra accent te geven of wanneer je een zonwering wilt plaatsen, dan kun je overwegen om een mooie pergola aan te kopen. Zoals je al hebt gezien, is er een ruim aanbod van allerlei soorten pergola’s waardoor het niet zo eenvoudig is om een keuze te maken. Deze constructies kunnen trouwens voor diverse doeleinden worden gebruikt. Neem even een kijkje in onze koopgids om alle mogelijkheden te vergelijken. Vergeet zeker de koopjeshoek niet waar je soms heel interessante aanbiedingen kunt vinden.

Wat is een pergola en waarvoor wordt hij gebruikt

Onder de naam pergola zul je verschillende constructies vinden die op een andere manier worden aangewend. Een pergola is eigenlijk een soort frame dat bestaat uit palen, latten en balken. Enerzijds zul je hem terugvinden als een lichte houten of metalen constructie waartegen je planten kunt laten groeien. Op die manier kun je in je tuin een beschutte plaats creëren waar het heel gezellig vertoeven is.

Anderzijds zijn er de veel grotere overkapping pergola’s die eveneens uit hout of metaal zijn vervaardigd en een robuuste constructie vormen. Deze soort wordt in de meeste gevallen tegen de gevel van een huis of een ander gebouw geplaatst, maar kan ook volledig vrijstaand in de tuin of aan het zwembad staan. Hij dient vooral als overkapping en wordt met een stoffen zonweringdoek afgewerkt zodat je goed tegen de zon bent beschermd. Let wel; deze pergola heeft altijd een solide grondverankering nodig zodat hij stevig vaststaat.

 

De pergola overkapping

Een pergola overkapping kun je terugvinden in verschillende uitvoeringen. De constructie met een houten frame, is heel geschikt om bij een klassieke woning in een landelijke omgeving te plaatsen. Een houten pergola kan zowel open als halfopen worden geplaatst om extra bescherming te bieden tegen regen en wind. Deze constructie bestaat uit duurzame tropische houtsoorten zoals bankirai en azobé of hardhout. Je zult ze natuurlijk ook in goedkopere houtsoorten vinden, maar deze zijn meestal minder duurzaam en moeten regelmatig worden behandeld om houtrot tegen te gaan.

Daarnaast is er de aluminium pergola die goed past bij een moderne woning. Deze aluminium constructie kan gesloten, halfopen of open worden geïnstalleerd en je kunt kiezen voor een hellend, gebogen of recht dak. Hierbij heb je de mogelijkheid om hem te bedekken met glazen dakplaten, lamellen of zonwerende doeken zodat je goed beschut kunt zitten. Tenslotte is er ook de stalen pergola die het heel goed doet in een landelijke omgeving en past bij een woning in retrostijl. Deze kan, net zoals de aluminium pergola, met verschillende dakelementen of een zonnescherm worden afgewerkt.

 

De tuinpergola en de begroeiing

Een tuinpergola kun je in verschillende formaten aankopen. Zo zul je er vinden onder de noemer “rozenboog” die een vrij compacte afmeting hebben. Deze pergola kan zodanig worden neergezet dat je de tuin in twee delen gaat opdelen. Vaak wordt deze pergola over een tuinpad geplaatst om een mooie doorgang te creëren. Een tuinpergola kun je eveneens als overkapping gebruiken om een mooi en aangenaam schaduwrijk plekje te maken. Tijdens de warme zomermaanden is het onder een tuinpergola heerlijk zitten omdat de planten een soort isolatie vormen tegen de hitte.

Bovendien heb je van bovenaf veel lichtinval waardoor de constructie veel ruimer aanvoelt dan hij oorspronkelijk is. Om een dergelijke pergola te laten begroeien kun je kiezen voor klimrozen, maar je kun ook fruit telen door er bijvoorbeeld een kiwi- of druivenstruik tegen te laten groeien. Als je voor een dichte begroeiing kiest, moet je eerst enkele basisplanten zetten zodat het bladerdek snel een geheel vormt. Kies hiervoor snelgroeiende klimplanten waaronder blauwe regen of klimop. Daarna kun je er extra kleuraccenten aan toevoegen zoals bijvoorbeeld passiflora, winde of clematis.

De plaatsing

Wanneer je een pergola gaat zetten zijn er enkele wettelijke bepalingen waaraan je je moet houden en deze kunnen nogal verschillen van de regio waar je woont. In bepaalde gebieden is het zelfs nodig om een vergunning aan te vragen om een pergola te plaatsen. We geven je dan ook graag de aanbeveling om je eerst bij de plaatselijke stedenbouwkundige afdeling goed te laten informeren zodat je zeker niet in de problemen komt. Om een vergunningvrije pergola te plaatsen moet je je dus aan een aantal regels houden.

Wanneer je reeds bijgebouwen hebt staan, zoals bijvoorbeeld een schuurtje of een poolhouse, dan is het belangrijk dat je weet hoeveel oppervlakte er reeds bebouwd is. In totaal mag je maximaal 40 m2 gebruiken om bijgebouwen op te plaatsen. Daarnaast moet de pergola binnen een straal van 30 m van de woning worden gebouwd, op minimum 1 m van de perceelgrens. Als de afscheiding een muur is, dan mag je de pergola er wel tegenaan bouwen. Wanneer je hem tegen een huis of bijgebouw gaat plaatsen, mag de overkapping maximaal 2,5 m hoog zijn en 0,3 m boven de eerste verdieping uitkomen.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wat is een pergola?

Een pergola is een constructie van stevige palen waarop dwarsliggende balken werden geplaatst. Hij wordt in verschillende varianten aangeboden om in je tuin te plaatsen en met klimplanten te laten begroeien of om op je terras te plaatsen zodat je een beschutte zone verkrijgt.

Je kunt ze vinden in een stevige houten of metalen constructie en met een zonnewering in stof. Daarnaast wordt een rozenboog ook wel een pergola genoemd. Dit is een veel kleinere houten of metalen structuur in de vorm van een boog waar je klimrozen tegenaan kunt laten groeien.

 

Q2: Hoe hoog mag een pergola zijn?

De meeste pergola’s hebben een standaardhoogte van 2,30 m. Omdat een pergola onder de noemer tuinmeubilair valt, is hij vergunningsvrij tot een maximumhoogte van 2,5 m. Er zijn hier echter uitzonderingen op waardoor hij bijvoorbeeld maximum 2 m hoog mag zijn als hij tegen de schutting van een erfafscheiding komt te staan.

Dit wordt in de meeste gevallen opgelost door een pergola te plaatsen met een aflopend dak zodat hij op de plaats van de schutting 2 m hoog is en aan de andere kant iets hoger. Wanneer je echter een pergola aan de voorkant van je woning wilt plaatsen, dan moet je rekening houden met een toegestane hoogte van maximum 1 m. Om meer zekerheid te hebben kun je altijd met de openbare diensten van jouw woonplaats contact opnemen.

Q3: Hoeveel kost een pergola?

De prijs van een pergola is van enkele factoren afhankelijk. Zo wordt de kostprijs vooral bepaald door de gebruikte materialen en de soort pergola die je wenst aan te kopen. Een zonwering pergola die uit polycarbonaat is vervaardigd zal tussen 700 en 1900 euro kosten. Voor een houten pergola mag je op een kostprijs tussen 500 en 2400 euro rekenen. 

Wanneer je een aluminium pergola verkiest, mag je je al snel aan een prijs tussen 1200 en 5000 euro verwachten. Ben je echter op zoek naar een tuinpergola om planten tegen te laten groeien, dan zul je er al vinden tussen 50 en 250 euro. Bij deze prijzen moet je ook nog rekening houden dat er montagekosten kunnen worden aangerekend.

 

Q4: Hoe maak je een pergola?

Een houten pergola kun je gemakkelijk zelf maken. In de meeste doe-het-zelf zaken en online kun je een stappenplan vinden om de constructie op een correcte manier samen te stellen. Veelal wordt een pergola in een pakket geleverd zodat je meteen voorzien bent van alle benodigdheden om hem zelf te monteren. Je bepaalt de plek waar je de pergola wilt plaatsen en maakt de ondergrond vrij zodat je gemakkelijk te werk kunt gaan. Vervolgens zul je putten moeten maken om een gedeelte van de palen in de grond te steken.

Op een vaste ondergrond moet je met paalhouders werken om de palen in vast te maken. Eénmaal de putten zijn gemaakt, klop je de 4 palen tot 15 cm in de grond en giet je de gaten vol met cement. Vervolgens monteer je de 4 balken van het bovenwerk. Je maakt de balken met de verbindingsstukken aan elkaar vast zodat je een stevig geheel krijgt. Tenslotte bevestig je met 2 of meer personen het bovenwerk op de reeds geplaatste palen en schroef je deze eraan vast. Je zou nu een solide constructie moeten hebben.

 

Q5: Welke planten kun je bij een pergola laten groeien?

Er zijn natuurlijk heel veel verschillende soorten planten die voor een mooie begroeiing zorgen. In eerste instantie kun je maar beter planten kiezen die een groene basis vormen zodat deze de pergola mooi gaan bekleden. Denk hierbij vooral aan planten die snel groeien en een dicht bladerdek vormen.Je kunt hiervoor bijvoorbeeld klimrozen of blauwe regen gebruiken. Deze laatste heeft trouwens best veel ruimte nodig waardoor je hem beter bij een grote pergola plant.

Daarnaast kun je planten kiezen die wat kleur aanbrengen en als aanvulling kunnen dienen. Zo zijn kamperfoelie, clematis, éénjarige winde en passiflora zeer geschikt. Kies voor een mooie kleurenmatch zodat de pergola een mooi geheel vormt.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES