5 beste Gegenmeters Test van 2024

Laatste update: 16.09.24

 

Beste regenmeters – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Ben je al geruime tijd op zoek naar een regenmeter maar kun je maar geen keuze maken? Dan willen wij jou gerust even op weg helpen. In de tabel hieronder kun je alvast 3 hedendaagse topproducten raadplegen die we voor jou hebben geselecteerd. Per product zijn we op zoek gegaan naar de positieve en minder positieve eigenschappen. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor de Talen Tools regenmeter die voorzien is van een stevige pin die je zonder problemen in de grond plaatst. Daarnaast blijkt ook de JY&K Regenmeter een goede aanbeveling te zijn. Bovendien wordt hij geleverd inclusief de houder.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5  beste regenmeters (Reviews) van 2024

 

Ben je op zoek naar een digitale regenmeter of kies je toch liever voor een traditioneel exemplaar bestaande uit een trechter en maatbeker? Misschien geef je wel de voorkeur aan een weerstation met regenmeter of beschouw je het merk als veruit de belangrijkste factor binnen de aankoop. Bedenk daarom of je kiest voor een Netatmo regenmeter, eentje van Talen Tools of toch liever een regenmeter van Intratuin. Kortom, keuze zat! Bekijk daarom de 5 topproducten hieronder en houd eventueel rekening met het advies van klanten en experts, vermeld in de online reviews. En wie weet zit er wel een leuke aanbieding tussen.

 

1. Talen Tools regenmeter 40 ml met bladsteel van 79 cm

 

Het gamma aan regenmeters is vandaag de dag behoorlijk uitgebreid. Ben je op zoek naar een enigszins goedkope draadloze regenmeter, dan lijkt dit product van Talen Tools misschien wel wat voor jou te zijn.

Hij wordt gekenmerkt door een uniek doch stijlvol design bestaande uit een opvangbeker en een bladeren steel. De opvangbeker biedt een maximale inhoud van maar liefst 40 ml en de bladeren steel is ongeveer 79 cm lang. Vanwege de waterbestendige en stevige materialen, kun je deze regenmeter zonder problemen in je tuin of op het terras plaatsen. Ideaal om de hoeveelheid neerslag te weten te komen.

Een blik op de online reviews toont voorlopig alleen maar tevreden reacties van klanten aan. Zo wordt er niet alleen een positief advies gegeven over het unieke design en de uitstekende materialen maar ook over de nauwkeurige meetresultaten. Hij wordt dan ook unaniem beloond met een topscore van 5 sterren waardoor we vermoeden dat hij voor deze klanten echt wel als beste regenmeter kan worden beschouwd. Voor anderen kan hij dan weer iets te compact zijn.

 

Voordelen:

Draadloos: doordat hij volledig draadloos functioneert, heb je de mogelijkheid om hem eender waar in de grond te plaatsen.

Handig in gebruik: je zult zien dat de regenmeter bijzonder eenvoudig te plaatsen is en zowel in de tuin alsook op het terras of het balkon kan worden geïntegreerd.

Formaat: je zult zien dat de opvangbeker van deze regenmeter een totale capaciteit van wel 40 ml aanbiedt. De bladeren steel biedt dan weer een totale lengte van 79 cm aan.

Budgetvriendelijk: deze budgetvriendelijke regenmeter is, met z’n lage prijskaartje, vast en zeker toegankelijk bij het grote publiek.

 

Nadelen:

Te compact: we stellen vast dat voor een kleine minderheid van de kopers, de regenmeter als net iets te compact wordt ervaren.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. JY&K Regenmeter met houder 24cm lang excl. stok

 

Wil je liever niet teveel geld spenderen maar tegelijk wel zeker zijn van een kwalitatieve en duurzame regenmeter? Dan lijkt dit product van JY&K misschien wel wat voor jou. Bovendien kunnen we besluiten dat hij, in vergelijking met de andere 4 topproducten uit deze lijst, wel degelijk over het laagste prijskaartje beschikt.

De regenmeter wordt jou aangeboden door het bekende merk JY&K en wordt gekenmerkt door een ruim design van 24 bij 8 cm, aangevuld met een gewicht van amper 0,116 kg. Ondanks het feit dat het geen regenmeter uit glas betreft, zul je zien dat hij bijzonder stevig oogt én is! Je kunt de houder dan ook makkelijk en zonder problemen in de grond plaatsen zodanig dat je de hoeveelheid neerslag kunt bijhouden.

We stellen vast dat de meeste klanten duidelijk bijzonder tevreden zijn met hun aankoop. Zo wordt er heel wat positief advies gegeven over het design en de aangeboden kwaliteit. Slechts één koper vindt dat de meetresultaten eerder onnauwkeurig zijn en dus helemaal niet betrouwbaar.

 

Voordelen:

Kostenplaatje: ook hier zul je zien dat het prijskaartje echt wel hartstikke goed lijkt mee te vallen.

Formaat en gewicht: hij meet maar liefst 24 x 8 cm en wordt verder aangevuld met een kenmerkend licht gewicht van slechts 0,116 kg.

Handig in gebruik: ondanks het compacte formaat en lichte gewicht, zul je zien dat hij toch stevig te plaatsen is dankzij de lange pin.

 

Nadelen:

Niet betrouwbaar: we stellen vast dat een beperkt aantal klanten zich toch wel wat vragen blijkt te stellen bij de uiteindelijke meetresultaten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Hendrik Jan regenmeter met grondpen laag 38cm Regenmeter met verdeelschaal

 

Net zoals het vorige product zul je ook deze regenmeter vast en zeker tussen de goedkope exemplaren kunnen spotten. Hij wordt jou aanbevolen en thuis geleverd door Hendrik Jan, alvast geen onbekend merk op het gebied van tuingereedschap en benodigdheden. Aan de reacties te zien durven we stellen dat hij vast en zeker deel uitmaakt van de populairste regenmeters uit deze lijst.

De regenmeter bestaat uit 2 belangrijke onderdelen namelijk het reservoir en de lage pen. Het reservoir, inclusief een stevige opstaande rand ter bescherming, is vervaardigd uit duurzaam gekleurd kunststof. De lage pen met een stevige punt, is handig om de regenmeter in de grond te plaatsen. Het totale product biedt een afmeting van 380 x 80 mm waardoor je dus over een verdeelschaal van 350 mm beschikt.

Je zult zien dat de regenmeter bijzonder handig in gebruik is en precies doet wat die moet doen. Vele klanten zijn dan ook overtuigd van het hun aankoop en geven een positief advies over de kwaliteit en het design. Eén koper laat wel weten dat je hem beter niet onder een boom plaatst als je de echte hoeveelheid neerslag wilt kunnen meten.

 

Voordelen:

Design: het zal je gelijk opvallen dat hij uit 2 verschillende onderdelen bestaat. Zo heb je enerzijds het stevige reservoir dat voorzien is van een verdeelschaal en anderzijds de lage pen.

Materialen: bij de productie heeft men ervoor gekozen om het reservoir uit kunststof te maken terwijl de stevige punt eerder uit metaal bestaat.

Kostenplaatje: ook hier moeten we vaststellen dat het prijskaartje echt wel goed lijkt mee te vallen, wat altijd mooi meegenomen is.

 

Nadelen:

Installatie: één koper raadt aan dat je de regenmeter bij voorkeur in een open vlakte plaatst en niet onder een object zoals een boom.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Netatmo Regenmeter Netatmo pluviometer Digitaal Voor buiten

 

Netatmo is een bekend merk op het gebied van pluviometers en ander tuingereedschap. Voor velen wordt hij ook beschouwd als veruit het beste merk. Het loont dan ook de moeite om deze regenmeter even van naderbij te bekijken. Toch zul je er rekening mee moeten houden dat het prijskaartje hier duidelijk een pak hoger ligt dan het gemiddelde.

Het grote verschil met de vorige regenmeters, is dat het hier om een digitaal gestuurd exemplaar gaat. Hij is ontwikkeld om, bij voorkeur, samen te worden gebruikt in combinatie met het Netatmo weerstation. Hij maakt hierbij gebruik van 2 meegeleverde AAA batterijen en kan eenvoudig op het desbetreffende weerstation worden aangesloten. Verder is hij vervaardigd uit duurzaam plastic dat bovendien ook nog eens UV-bestendig blijkt te zijn.

Deze draadloze weersensor biedt bovendien een ruim bereik aan van maar liefst 100 meter en is ook nog eens voorzien van een wekkerfunctie. Kortom, voor velen dan ook een topproduct. Slechts een kleine minderheid van de klanten is van mening dat de metingen onbetrouwbaar en onnauwkeurig zijn.

 

Voordelen:

Handig in gebruik: deze unieke regenmeter kun je zonder problemen gebruiken in combinatie met het daarvoor bestemde weerstation van Netatmo.

Materiaal: het reservoir van deze regenmeter blijkt uit stevig plastic te zijn vervaardigd dat ook nog eens UV-bestendig is.

Voeding: hij maakt gebruik van maar liefst 2 AAA batterijen die je er op het moment van aankoop ook gewoon bij krijgt.

Digitaal: in tegenstelling tot heel wat andere pluviometers uit dit top 5 lijstje, zul je zien dat dit exemplaar volledig digitaal functioneert.

 

Nadelen:

Prijzig: het zal je allicht niet verwonderen dat het prijskaartje hier beduidend hoger ligt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Orange85 Regenmeter Regenmeter Regenmeter Tuin Regenmeter Transparant

 

Tot slot is er dan altijd nog de mogelijkheid om te kiezen voor de Orange86 pluviometer die gekenmerkt wordt door een aanvaardbaar prijskaartje. De pluviometer meet maar liefst 20 x 100 cm en weegt amper 0,2 kg. Dit maakt hem bijzonder handig en comfortabel in gebruik.

Net zoals de meeste andere regenmeters uit deze lijst, zul je zien dat ook dit exemplaar uit 2 belangrijke delen bestaat. Zo heb je enerzijds de ruime opvangbeker en anderzijds de lange stalen pin die je makkelijk in de grond kunt stoppen. Op die manier blijft hij stevig staan en kun je dus nagaan hoeveel neerslag er is gevallen.

Deze transparante regenmeter kun je bovendien eender waar plaatsen; in de tuin, op het terras of op je balkon. Wanneer we de online reviews nagaan dan moeten we jammer genoeg vaststellen dat kopers nog niet hebben gereageerd. We durven dan ook vermoeden dat het om een vrij recente pluviometer gaat of misschien geven sommigen gewoon de voorkeur aan een digitaal exemplaar.

 

Voordelen:

Formaat: de regenmeter wordt gekenmerkt door een langwerpig design van 20 bij 100 cm.

Tweeledig: je hebt enerzijds het transparante opvangreservoir waarin de neerslag terechtkomt en anderzijds de lange stalen pin.

Budget: in tegenstelling tot de vorige regenmeter, zul je aangenaam verrast zijn bij het zien van dit prijskaartje.

 

Nadelen:

Niet digitaal: indien er toch een klein puntje van kritiek moet worden geplaatst, dan moeten we erop wijzen dat het geen digitaal exemplaar betreft.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Regenmeters Koopgids

 

Een regenmeter wordt ook wel eens omschreven als pluviometer maar wat is dat nu precies en hoe werkt een dergelijk apparaat? Bestaan er verschillende soorten regenmeters en uit welke materialen kunnen deze dan gemaakt zijn? Wij zoeken het graag voor jou uit. Het is dan ook een goede aanbeveling om de koopgids hieronder alvast even door te nemen alvorens je de verschillende pluviometers gaat vergelijken. Bovendien is het leuk om aanbiedingen en promoties in de gaten te houden en eventueel met een koopje huiswaarts te keren.

Wat is een regenmeter en waarvoor wordt hij gebruikt

Met behulp van een regenmeter, ook wel pluviometer genaamd, is het mogelijk om de hoeveelheid neerslag te bepalen. Je kunt een regenmeter dan ook beschouwen als een soort meteorologisch instrument dat in verschillende formaten en uitvoeringen te bekomen is. Zo kun je tegenwoordig de keuze maken tussen een analoge of digitale regenmeter alsook tussen diverse materiaalsoorten en formaten. Aan jou de keuze om te kijken welk product het meeste aan jouw verwachtingen kan voldoen.

In de meeste gevallen betreft het een trechtervormig instrument waarbij de neerslag terechtkomt in een soort van verzamelbak of opvangreservoir. Vervolgens kun je eenvoudig aflezen hoeveel neerslag er is gevallen. De hoeveelheid neerslag wordt bovendien steevast in millimeters uitgedrukt. Hierbij komt 1 millimeter regen ongeveer overeen met zo’n liter regen op een bijbehorende oppervlakte van maximaal 1 vierkante meter.

Maar hoe zit het dan als het hagelt of sneeuwt? In dergelijke gevallen zal de opgevangen sneeuw, ijzel of hagel door een bijbehorend geïntegreerd verwarmingselement worden gesmolten. In dergelijke gevallen kun je 1 millimeter smeltwater beschouwen met een sneeuwhoogte van ongeveer 1 cm.

 

De werking en de plaatsing van de pluviometer

Zoals dus duidelijk mag worden, zullen de meeste regenmeters gekenmerkt worden door de vorm van een opvangbeker, ook wel trechter genaamd. Wanneer je dan kiest voor een eenvoudige traditionele regenmeter, dan zal de opgevangen neerslag worden doorgestuurd naar de bijbehorende maatbeker. Op die manier wordt het een pak makkelijker om de hoeveelheid gevallen neerslag te bepalen. Besef wel dat bij dergelijk eenvoudige exemplaren je de maatbeker altijd zelf zult moeten legen.

Bij de zogenaamde geavanceerde regenmeters zul je een kantelbakje kunnen waarnemen waar de hoeveelheid neerslag wordt gemeten nog voor die wordt afgevoerd. Op die manier kun je continu metingen uitvoeren en hoef je je geen zorgen te maken over het legen van het opvangreservoir. Het spreekt voor zich dat de meetresultaten van de geavanceerde regenmeters ook veel beter en nauwkeuriger zullen zijn.

Tot slot is het ook belangrijk om rekening te houden met de plaatsing van de pluviometer. Zo wordt aangeraden om hem bij voorkeur op een vlakke ondergrond te plaatsen in een vrijwel volledig open omgeving. Onder een boom of afdekje is dus helemaal geen goed idee. Plaats hem bij voorkeur ook minimaal 50 cm en maximaal 2 meter boven de grond.

 

Het soort regenmeter

Zoals reeds min of meer vermeld hierboven, kunnen we dus wel degelijk een onderscheid maken tussen verschillende soorten regenmeters. Zo kun je enerzijds kiezen voor de klassieke pluviometer en anderzijds voor de moderne digitale variant. Zo zul je zien dat de klassieke regenmeter voorzien is van een opvangreservoir met bijbehorende maatverdeling in millimeter. Als je dus zelf een regenmeter zou willen maken dan zou je hiervoor dus probleemloos een emmer of maatbeker voor kunnen gebruiken. Echter wordt de voorkeur gegeven aan een trechtervorm.

Kies je voor een digitale regenmeter dan zal de gevallen neerslag vrijwel meteen opgemeten worden zodra deze door de meter valt. Met andere woorden; dergelijke metingen zullen veel nauwkeuriger zijn daar ze niet onderhevig zijn aan externe factoren zoals verdamping en/ of vriestemperaturen.

Uit welke materialen kan hij gemaakt zijn

Tot slot willen we het nog even kort hebben over de gebruikte materiaalsoorten. Zo zul je zien dat een kwalitatieve regenmeter wel degelijk uit diverse materialen kan worden vervaardigd. Zo blijken de meeste traditionele pluviometers voornamelijk uit duurzaam plastic gemaakt. Besef wel dat dergelijke exemplaren in de winter niet echt een aanrader zijn vanwege de kwetsbaarheid onder hoge vriestemperaturen.

Geef daarom de voorkeur aan een pluviometer die uit glas gemaakt is. Dergelijke toestellen zijn net dat tikkeltje steviger, zolang je ze maar niet laat vallen natuurlijk. Daarnaast zijn er ook tal van regenmeters die uit verzinkt staal of gietijzer zijn gemaakt. Dergelijke exemplaren zijn steviger en minder kwetsbaar dan glas maar zien er misschien niet altijd even designvol uit. Bedenk dus waar jij naar op zoek gaat en welke verwachtingen je zoal hebt.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe werkt een regenmeter?

De werking van een regenmeter is behoorlijk eenvoudig en afhankelijk van het type regenmeter waarmee je werkt. Kies je voor een traditionele regenmeter dan kies je vaak voor een exemplaar bestaande uit een trechter of opvangbeker én een maatbeker. Het regenwater wordt logischerwijze opgevangen door de desbetreffende trechter of opvangbeker en komt vervolgens in de maatbeker terecht waar je de hoeveelheid probleemloos kunt aflezen. Het nadeel is dat je de maatbeker telkens handmatig zult moeten legen.

Door te kiezen voor een geavanceerde regenmeter valt dit probleem volledig weg. Dergelijke systemen zijn namelijk voorzien van een degelijk kantelbakje waarin de hoeveelheid regenwater meteen gemeten wordt alvorens het uiteindelijk zal worden afgevoerd. Dat wil ook zeggen dat dergelijke regenmeters continu metingen zullen uitvoeren. Besef wel dat de meetresultaten niet altijd even nauwkeurig zullen zijn aangezien er ook verdamping kan optreden. Een recente regenmeter die is uitgerust met elektronische sensoren is dan nog altijd de beste aanbeveling.

Q2: Hoe maak je zelf een regenmeter?

Je zult het misschien niet meteen verwachten maar het is wel degelijk mogelijk om zelf een regenmeter in elkaar te knutselen. Daarvoor heb je enkel een lege frisdrankfles nodig, water, een zakje grind, een scheplepel, gekleurde plakband en een afgeknipt meetlint van minstens 10 cm lang. Vervolgens knip je de frisdrankfles volledig doormidden en voeg je ongeveer 5 scheplepels grind doe aan het onderste gedeelte ervan. Op die manier kun je verhinderen dat de fles wegwaait of omvalt.

Vervolgens is het de bedoeling om de gekleurde plakband om de fles heen te plakken, bij voorkeur iets boven het grind. Daarna kun je de vles opvullen met water juist tot aan de rand van de gekleurde plakband. Neem vervolgens het 10 cm lange meetlint dat je verticaal op de buitenkant van de fles gaat plakken en dit vanaf de rand van het gekleurde plakband. Het bovenste gedeelte van de fles, zet je vervolgens ondersteboven in het grind. Nadat het geregend heeft, kun je eenvoudig de hoeveelheid aflezen.

 

Q3: Waar kun je een regenmeter aankopen?

Ben je van plan om een regenmeter aan te kopen dan is het belangrijk om te weten te komen waar dit mogelijk blijkt. Zo zul je op heel wat betrouwbare websites zoals bol en beslist.nl diverse regenmeters kunnen aankopen. Bovendien zie je meteen het advies en de ervaringen van andere kopers waardoor je voor jezelf kunt uitmaken of het de moeite waard is of niet.

Daarnaast zijn er ook heel wat winkels zoals de Boerenbond die de moeite waard zijn. Zelfs in bepaalde elektro-winkels is het mogelijk om een regenmeter aan te kopen. Let er wel op dat dit dan vaak als onderdeel van een groter weerstation zal zijn.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES