5 beste rookovens Test van 2024

Laatste update: 24.04.24

 

Beste rookovens – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Door te kiezen voor de Barbecook Oskar Rookoven kies je voor een standaard rookoven in maat M; vrij compact en daardoor makkelijk om te verplaatsen. Daartegenover staat de Mustang elektrische rookoven die maar liefst 45 cm hoog blijkt en voorzien is van een ingebouwde thermostaat. In de onderstaande tabel hebben we voor de volledigheid nog een derde toppertje aan de reeks toegevoegd, eveneens voorzien van de nodige voor- en nadelen. Neem zeker even een kijkje naar de mogelijkheden en wie weet zit er wel een leuke rookoven tussen die helemaal aan het verwachtingspatroon kan voldoen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste rookovens (Reviews) van 2024

 

De beste rookoven is degene die 100% aan het verwachtingspatroon weet te voldoen. Of dit nu een elektrische rookoven dan wel een rookoven op gas is, blijft vooral een persoonlijke keuze. Net zoals de keuze voor een bepaald, misschien wel beste, merk. Zo hebben we alvast een Barbecook rookoven, een Weber rookoven en een rookoven van Camerons in onze top 5 opgenomen. Wees daarbij eveneens aandachtig voor de online reviews en het bijbehorende advies en wie weet kun je op die manier nog enkele leuke aanbiedingen spotten.

 

1. Barbecook Oskar Rookoven – M – Maat M, Makkelijk in onderhoud

 

Met de rookoven van Barbecook, afkomstig uit de bekende Barbecook Oskar serie, kies je jammer genoeg niet meteen voor het apparaat met de laagste prijs. Desondanks lijken de meeste kopers overtuigd van zijn kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid wat alsnog resulteert in een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren. De moeite waard om hem even van naderbij te bekijken.

Zo zul je zien dat deze barbecue rookoven voorzien is van een stabiel onderstel in combinatie met stevige roosters en diverse ophanghaken wat allemaal op een bepaalde manier bijdraagt aan het comfort en het gebruiksgemak. Hij wordt verder aangevuld met een ingebouwde thermometer én een eenvoudig regelbare luchttoevoer zodanig dat het mogelijk wordt om het zuurstofgehalte en de temperatuur ten allen tijde in de gaten te houden.

De Barbecook rookoven Oskar maat M is geschikt voor 5 tot 8 personen en blijkt voornamelijk uit duurzaam en makkelijk te onderhouden RVS vervaardigd. Bovendien kun je de onderdelen makkelijk en snel uit elkaar halen wat het schoonmaakproces een tikkeltje aangenamer maakt.

 

Voordelen:

Formaat: de Barbecook Oscar rookoven wordt gekenmerkt door een maat M en blijkt geschikt voor 5 tot maximaal 8 personen.

Onderhoud: het is mogelijk om de verschillende onderdelen van de rookoven uit elkaar te halen wat het iets makkelijker maakt om ze grondig te reinigen na ieder gebruik.

Gebruiksgemak: met behulp van de ingebouwde thermometer én de regelbare luchttoevoer is het mogelijk om de temperatuur én het zuurstofgehalte eender wanneer te controleren.

 

Nadelen:

Prijzig: ben je op zoek naar een kwalitatieve én goedkope rookoven dan is dit exemplaar misschien niet de best mogelijke aanbeveling uit het rijtje.

Geen tafelmodel: het vrij grote formaat doet vermoeden dat het hier geen tafelmodel rookoven betreft.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Mustang elektrische rookoven met thermostaat

 

Tussen de populairste rookovens zul je vast en zeker ook dit exemplaar van Mustang kunnen spotten. Net zoals het vorige product blijkt ook deze rookoven uit RVS vervaardigd wat hem niet alleen stevig en duurzaam maakt maar tevens ook eenvoudig te onderhouden. Hij wordt daarbij gekenmerkt door een vet opvangbak én een krachtig verwarmingselement inclusief thermostaat.

Verder blijkt de rookoven maar liefst 65 cm lang, inclusief handvatten én stroomaansluiting, én ongeveer 45 cm hoog. Hij is voorzien van een 180 cm lang snoer dat je eenvoudig in het stopcontact dient te pluggen rekening houdend met een aansluitspanning van 230 Volt. Op die manier kan een ruim vermogen van maximaal 1100 Watt worden gegenereerd wat hem geschikt maakt voor de bereiding van diverse gerechten en voedselwaren.

We stellen vast dat klanten overtuigd zijn van de kwaliteit én de gebruiksvriendelijkheid wat resulteert in een unieke maximumscore. 

 

Voordelen:

Materiaal: zowel voor de behuizing alsook de ingebouwde thermometer heeft men gekozen om te werken met duurzaam en makkelijk te onderhouden RVS.

Formaat: de bbq smoker rookoven wordt gekenmerkt door een hoogte van 45 cm inclusief poten én handvat. Dit wordt aangevuld met een maximale lengte van 65 cm inclusief handvatten én stroomaansluiting.

Voeding: met behulp van het 180 cm lange snoer dien je de rookoven op het stroomnet aan te sluiten rekening houdend met een invoerspanning van 230 Volt.

Handig in gebruik: de oven is, bij correct gebruik, in staat om een ruim vermogen tot wel 1100 Watt te genereren. Verder is hij voorzien van een verwarmingselement inclusief thermostaat en een handig vetopvangbakje.

 

Nadelen:

Prijzig: ook hier durven we vermoeden dat het hoge prijskaartje wel eens het figuurlijke addertje onder het gras zou kunnen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Demeyere Resto Rookset – 28 cm – Op alle soorten fornuizen

 

Op het gebied van het prijskaartje lijken we in dalende lijn verder te gaan, maar niet wat betreft de kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Zo zijn heel wat klanten duidelijk overtuigd van deze Demeyere Resto rookoven en belonen ze niet alleen zijn uitstekende kwaliteit maar ook gebruiksvriendelijkheid en compacte design wat resulteert in 4,9 sterren.

Zo kent deze rookoven van Demeyere resto, in vergelijking met de vorige exemplaren, een vrij compact en lichtgewicht design van maximaal 16 cm hoog in combinatie met een kookoppervlak van 28 cm doorsnede. Dit, in combinatie met het gebruikte RVS inclusief stalen handvatten, maakt het toestel niet alleen geschikt voor gebruik binnen maar evengoed ook buitenshuis.

Zo kun je deze rookoven zonder problemen op eender welk fornuis plaatsen alsook outdoor kitchen, kampvuur of barbecue. Uiteraard moet je wel zien dat de grootste vlammen van de barbecue gedoofd zijn alvorens je de rookoven er gaat op plaatsen. 

 

Voordelen:

Formaat: de rookoven van Demeyere Resto blijkt slechts 16 cm hoog en wordt aangevuld met een kookoppervlak van 28 cm doorsnede. Dit alles in combinatie met een licht gewicht van amper 3,1 kg.

Materiaal: terwijl de behuizing voornamelijk uit RVS bestaat werden de handvatten uit staal vervaardigd.

Gebruiksgemak: de stevige handvatten aan beide zijden van de rookoven alsook ter hoogte van het deksel, dragen alvast bij aan het comfort en gebruiksgemak. Bovendien is deze rookoven geschikt voor gebruik binnen- én buitenshuis.

 

Nadelen:

Te klein: voor grote gezinnen zou deze rookoven alsnog te compact kunnen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Camerons rookoven groot – Tot maximaal 4 personen

 

Je kunt natuurlijk altijd nog kiezen voor de rookoven van Camerons die gekenmerkt wordt door een vrij compact en lichtgewicht formaat wat bijdraagt aan het comfort en gebruiksgemak. Zo kent de rookoven een maximale afmeting van 38 x 28 x 8,5 cm wat hem geschikt maakt voor maximaal 4 personen. Dit betekent ook dat hij voor grote gezinnen of families waar regelmatig volk over de vloer komt, toch wel net iets te klein zou kunnen zijn.

De Camerons rookoven bestaat uit een stevige rookpan inclusief handvat, een rooster, een deksel en een vetopvangbakje en blijkt geschikt om zowel vlees als vis, groenten en fruit te roken. Met behulp van het deksel kun je de rookpan 100% afsluiten en zuurstof zoveel mogelijk buiten houden waardoor de smaak en sappigheid van de gerechten behouden blijft.

In tegenstelling tot de andere rookovens die we tot op heden besproken hebben, valt zijn prijskaartje alvast hartstikke goed mee. Hoewel je er rekening mee moet houden dat er geen ingebouwde thermometer noch regelbare luchttoevoer aanwezig is. Klanten reageren alsnog positief en belonen het toestel met 4,7 sterren.

 

Voordelen:

Formaat: de rookoven van Cameron kent een totale afmeting van 38 x 28 x 8,5 cm en is daardoor uitermate geschikt voor maximaal 4 personen.

Gebruiksgemak: het compacte formaat en dito lichte gewicht maken deze Cameron rookoven alvast eenvoudig en comfortabel in gebruik. Verder zorgen de handvatten voor een 100% veilig gebruiksgemak.

Onderhoud: na gebruik kun je de verschillende onderdelen uit elkaar halen zodat het schoonmaakproces een stuk makkelijker verloopt.

Budgetvriendelijk: zijn prijskaartje is alvast een pak lager wat hem meteen toegankelijk maakt bij het brede publiek.

 

Nadelen:

Te klein: voor grote gezinnen zou deze rookoven alsnog te compact kunnen zijn.

Geen thermometer: jammer genoeg blijkt hij niet voorzien van een ingebouwde thermometer.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Albatros Rookoven Plat – RVS – 2 verstelbare branders

 

We sluiten het rijtje af met deze unieke platte rookoven van Albatros die meteen opvalt vanwege zijn 2 verstelbare branders inclusief verstelbaar trekgat dat verwerkt zit ter hoogte van de knop in het deksel. Bovendien wordt dit alles jou aangeboden tegen een vriendelijk prijskaartje en wordt hij zelfs, in vergelijking met de andere apparaten uit deze selectie, gekenmerkt door de laagste prijs.

De rookoven van Albatros kent een behoorlijk plat ontwerp met een maximale hoogte van 29 cm en een aanvullend gewicht van 3,5 kg. Dit maakt hem bijzonder handzaam in gebruik en bovendien geschikt als tafelmodel. Net zoals de meeste andere rookovens blijkt ook hij 100% vervaardigd uit kwalitatief en makkelijk te onderhouden RVS en is hij voorzien van diverse handvatten die bijdragen aan de uiteindelijke veiligheid.

Wanneer we de online reviews bij dit product bekijken dan valt ons meteen een mooie gemiddelde eindscore van 4,7 sterren op. We stellen vast dat klanten niet alleen overtuigd zijn van de correcte prijs-kwaliteitverhouding maar verder ook de gebruiksvriendelijkheid en het design aardig op prijs weten te stellen.

 

Voordelen:

Formaat: de Albatros rookoven kent een vrij plat ontwerp met een maximale hoogte van 29 cm en kan makkelijk door 4 à 5 personen worden gebruik.

Materiaal: zowel de behuizing als de handvatten blijken 100% vervaardigd uit duurzaam en makkelijk te onderhouden RVS.

Budgetvriendelijk: zijn laagste prijskaartje maakt van hem alvast een bijzonder toegankelijke rookoven.

 

Nadelen:

Geen thermostaat: jammer genoeg wordt deze rookoven geleverd zonder een bijbehorende geïntegreerde thermostaat.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Rookovens Koopgids 

 

Wat is een rookoven en hoe werkt deze nu precies? Hoe zit het met de uitvoering, de onderdelen, de formaten en de gebruikte materialen? Ben je op zoek naar een geschikte rookoven, dan zul je alvast ondervonden hebben dat er heel wat vragen op je afkomen. Wij proberen deze zo zorgvuldig mogelijk te beantwoorden in de onderstaande koopgids zodanig dat het voor jou iets makkelijker wordt wanneer je de verschillende rookovens met elkaar gaat vergelijken. Verder willen we jou eveneens de aanbeveling geven om eventuele aanbiedingen en promoties niet meteen uit de weg te gaan.

Wat is een rookoven en hoe werkt deze?

Een rookoven is een handig, vaak compact en relatief lichtgewicht apparaatje, waarmee het mogelijk wordt om diverse voedselwaren en ingrediënten te “roken”. Het principe schuilt zich in de combinatie tussen een afgesloten ruimte enerzijds en het gebruik van rookmot of houtsnippers anderzijds. Door de ruimte volledig af te sluiten, met behulp van een meegeleverd deksel, kun je verhinderen dat er zuurstof bij het voedsel komt waardoor de smaak en de sappigheid 100% behouden blijven.

De rookmot of houtsnippers worden steevast onder de rookoven, in een daarvoor voorziene ruimte geplaatst, en zullen, zodra het verwarmingssysteem wordt ingeschakeld, beginnen smeulen. De rookmot of houtsnippers zorgen ervoor dat het rookontwikkeling gestimuleerd wordt, wat op zich dan weer bijdraagt aan de uiteindelijke smaak van de gerechten die je aan het bereiden bent.

 

Waaruit bestaat een rookoven

Als creatieve duizendpoot en echte doe-het-zelver kun je bovendien ook makkelijk zelf een rookoventje in elkaar knutselen. Uiteraard dien je dan wel te weten wat de belangrijkste onderdelen zijn van een dergelijk apparaat.

Zo bestaan de meeste kwalitatieve standaard rookovens uit een combinatie van maar liefst 4 belangrijke onderdelen gaande van een rookrek tot een schuifdeksel, een panbasis en een lekplaat. Dit wordt verder aangevuld met de rookmot of houtsnippers en het voedsel of de gerechten die je het liefst wilt bereiden en klaar is Kees!

 

Welke voedselwaren en bereidingstijden moet je in acht houden?

Met een degelijke rookoven kun je werkelijk alle kanten uit en wordt het mogelijk om heel wat verschillende voedselwaren en/ of gerechten te bereiden gaande van vlees en vis tot fruit en groenten. Je kunt het zo gek niet bedenken, of het past misschien wel in de rookoven. Uiteraard leidt deze grote verscheidenheid aan gerechtjes ook tot verschillende bereidingstijden die dan op hun beurt weer afhankelijk zijn van de temperatuur, het vermogen en de persoonlijke smaak. Sommigen hebben hun vlees liever goed doorbakken terwijl anderen het liever nog wat rauwer zien.

Afhankelijk van de gerechtjes, de grootte van de porties en de eigen smaak kan de bereidingstijd dan ook makkelijk variëren van 5 à 6 minuutjes tot maar liefst 20 à 30 minuten of soms tot wel 45 min. Een dunne zalmfilet heeft voldoende aan 20 à 30 minuutjes in de rookoven terwijl een dikker stukje zalm of vlees toch eerder in de richting van 30 à 45 minuutjes zit. Ongepelde reuzengarnalen zijn dan weer klaar in amper 6 minuutjes net zoals een plakje banaan of stukje aubergine.

Materialen, formaat en andere extra kenmerken

Ben je uiteindelijk toch van plan om een rookoven aan te kopen, dan zul je versteld staan van de enorme keuzemogelijkheden die er vandaag de dag zijn. Zo bestaan ze in allerlei soorten uitvoeringen, formaten en materialen. Qua formaat dien je uiteraard rekening te houden met het gebruiksgemak en het aantal leden. Zo wordt in de meeste gevallen geopteerd voor een relatief compacte rookoven die geschikt is voor maximaal 4 personen maar bestaan er ook modellen die tot maar liefst 12 personen gaan.

Wat betreft de gebruikte materialen, zou je rekening kunnen houden met het onderhoud. Zo blijken de meeste rookovens tegenwoordig uit RVS vervaardigd omdat het niet alleen kwalitatief stevig en duurzaam is maar ook nog eens makkelijk te verhouden. Echter bestaan er ook heel wat varianten uit hout, staal of stevig bioplastic. 

Tot slot willen we toch nog even wijzen op bepaalde andere kenmerken die een mogelijke meerwaarde zouden kunnen betekenen. Zo kan het handig zijn indien de rookoven geleverd wordt inclusief een, al dan niet ingebouwde, thermometer. Een meegeleverd deksel, beschermhoes en onderstel met wieltjes kunnen het lijstje verder vervolledigen. Bedenk of de rookoven ook voorzien is van een luchtrooster en/ of verwijderbare aslade wat door velen eveneens als een pluspunt wordt beschouwd.

Besef wel dat dergelijke functies en extra kenmerken mogelijks een invloed kunnen hebben op het uiteindelijke prijskaartje. Het lijkt daarom niet geheel onverstandig om op de hoogte te blijven van eventuele leuke promoties en/ of aanbiedingen die de prijs enigszins kunnen drukken.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe werkt een rookoven?

Je kunt voedselwaren en ingrediënten zoals vis, vlees, fruit en/ of groenten op verschillende manieren roken en 1 daarvan is door middel van een rookoven. Een rookoven is, qua uitzicht, een eenvoudige rookpan die gebruik maakt van “rookmot” om rookontwikkeling te produceren en de voedselwaren te roken.

De werking van een dergelijk apparaat is dan ook vrij eenvoudig te verklaren. Eerst en vooral dien je de rookoven op te vullen met een bepaalde hoeveelheid rookmot. Vervolgens schakel je de warmtebron in zodat de rookpan geleidelijk aan kan opwarmen en, met behulp van de eerder toegevoegde rookmot, in staat is om voldoende rookontwikkeling te produceren.

Het voedsel en de nodige ingrediënten worden uiteindelijk op het rookrekje in de pan geplaatst waarna de pan, bij voorkeur, volledig wordt afgedekt. Op die manier kan er geen rook ontsnappen die noodzakelijk is voor de bereiding van je gerechten. De bereidingstijd is uiteraard afhankelijk van het product gaande van vlees tot vis, groenten en fruit.

Q2: Hoe gebruik ik een rookoven?

Zoals in de vorige vraag reeds min of meer vermeld, steunt het principe van de rookoven op het proces van rookontwikkeling. Deze rookontwikkeling wordt geproduceerd met behulp van de eerder toegevoegde rookmot die beetje bij beetje wordt opgewarmd.

Vervolgens dien je de gerechten op het rookrekje in de pan te plaatsen en de pan volledig af te dekken zodanig dat er weinig tot geen rook kan ontsnappen. Afhankelijk van je gerecht of de gebruikte voedselwaren dien je een bepaalde bereidingstijd te respecteren. Zodra de bereiding helemaal gaar is, open je de pan voorzichtig en laat je de rook geleidelijk aan ontsnappen.

 

Q3: Hoe lang moet zalm roken in een rookoven en welke andere mogelijkheden zijn er?

Ben je liefhebber van een goed stukje vis en zou je binnenkort graag een zalmgerechtje op het menu zetten? Dan dien je toch wel rekening te houden met een bepaalde bereidingstijd indien je gebruik maakt van de rookoven. Uiteraard zal de bereidingstijd afhankelijk zijn van het stukje vis en de dikte ervan. Zo heeft een dunne zalmzijde zo’n 20 à 30 minuutjes nodig terwijl een dik stuk zalm toch al gauw een 30 à 45 minuutjes bereidingstijd vraagt.

Uiteraard kun je nog tal van andere voedselwaren en gerechten in de rookoven bereiden, elk met hun eigen bereidingstijd. Zo heeft een plakje kaas van 2 cm dikte net zoals de ongepelde reuzengarnalen ongeveer 6 minuutjes nodig. Gerookte paling vraagt dan weer om een bereidingstijd van circa 30 minuten. Daarnaast kunnen ook tal van groenten en fruit in de rookoven worden geplaatst.

 

Q4: Hoe maak je een rookoven?

Het ruime assortiment aan rookovens maakt het mogelijk om tegenwoordig ook heel wat goedkopere apparaten te spotten. Echter, is een rookoven ook heel makkelijk zelf in elkaar te knutselen als je perfect weet waaruit deze bestaat. Zo kent een kwalitatieve rookoven maar liefst 4 belangrijke onderdelen gaande van een panbasis tot een lekplaat, een rookrek en een schuifdeksel.

Voeg daarna voldoende rookmot toe alvorens je de verwarmingsbron inschakelt, zodanig dat de rookproductie uitvoerig op gang kan komen. Eet smakelijk!

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES