5 beste scheppen Test van 2024

Laatste update: 24.04.24

 

Beste scheppen – Vergelijkingstest & Koopgids

Een schep of troffel is één van de onmisbare tuingereedschappen om je bloemenperk of moestuin optimaal te kunnen onderhouden en bovendien zijn er ook varianten die heel goed van pas komen als je gaat kamperen. We selecteerden alvast 3 huidige toppertjes met hun bijhorende voor- en nadelen. Zo zul je al gauw merken dat je met het Gardena Tuinschepje vast en zeker een degelijk product in huis haalt. Hij is vervaardigd uit kwaliteitsvol staal en kreeg een duroplast coating om hem tegen roest te beschermen. Daarnaast is de Travellife Veldschep een meer dan waardig alternatief en uitermate geschikt om tijdens een kampeertrip mee te nemen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste scheppen (Reviews) van 2024

 

Ben je op zoek naar een militaire veldschep om tijdens je kampeervakantie een geul rond je tent te maken? Of gaat je voorkeur uit naar een brede schep waarmee je gemakkelijk de grond kunt bewerken om bloemen te verplanten? We kregen de hulp en het advies van enkele hobbykwekers om deze lijst met topproducten samen te stellen. Neem even rustig de tijd om alle exemplaren te bekijken en er vervolgens de beste schep uit te kiezen die aan al jouw noden voldoet.

 

1. Gardena Tuinschepje breed – Werkbreedte 8cm – 25 jaar garantie

 

De Gardena tuinschep is één van de populairste producten in onze lijst met toppers en dat merken we ook in de reviews waar hij van de klanten een uitstekende score van 4,9 sterren kreeg. Hoewel we dit niet echt als een aanbieding kunnen beschouwen, krijgt deze troffel tijdelijk een goedkope prijs als je meerdere stuks aankoopt. 

Doordat deze schep slechts 254 g weegt, is hij uitermate geschikt om kleine planten en bloemen te poten. Bovendien is het 8 cm brede schepgedeelte vervaardigd uit duurzaam kwaliteitsstaal dat een duroplast ommanteling kreeg om de troffel tegen roest te beschermen. Hierdoor kun je hem zonder probleem in vochtige bodems aanwenden.

Voor deze schep werden trouwens uitsluitend degelijke en duurzame materialen gebruikt waardoor hij robuust genoeg is om in harde ondergronden bijvoorbeeld een greppel te graven. Daarnaast is hij voorzien van een ergonomische zachte greep uit kunststof die aan het uiteinde antislip kreeg zodat je hem veilig kunt hanteren.

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: deze troffel kan zowel in zachte als in harde ondergronden voor allerlei werkzaamheden worden aangewend.

Materiaal: het schepgedeelte bestaat uit stevig staal dat met duroplast werd afgewerkt om roest tegen te gaan en de zachte ergonomische handgreep uit kunststof werd aan het uiteinde van antislip voorzien.

Afmetingen: de Gardena tuinschep meet 33,5 x 8 x 6,5 cm zodat hij perfect kan worden gebruikt om aarde te scheppen of een geul te graven.

De prijs: dit product is tijdelijk in de aanbieding en krijgt een voordelige prijs wanneer je meerdere exemplaren aanschaft.

 

Nadelen:

Kort schepgedeelte: we merken dat het schepgedeelte vrij kort is waardoor je tijdens het verplanten mogelijk de wortels zou kunnen beschadigen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Travellife Veldschep – Opvouwbaar – met nylon opbergtas – voor kampeervakanties

 

De legerschep van Travellife is een onmisbaar item wanneer je gaat kamperen. Travellife wordt overigens door velen als het beste merk beschouwd voor alle attributen die je tijdens een kampeervakantie nodig kunt hebben.

Deze veldschep met nylon opbergtas heeft een licht gewicht van 0,618 kg en meet 13 x 9 x 41 cm. Doordat je hem compact kunt opvouwen, is hij bovendien heel gemakkelijk in je rugzak op te bergen. Bovendien zijn zowel de handgreep met rubberen grip als het schepgedeelte uit hoogwaardig staal vervaardigd, waardoor je probleemloos in een harde droge bodem een regengeul kunt graven om je tent veilig neer te zetten.

Daarnaast heeft de schep een driehoekige vorm waarmee je heel vlot door de bovenlaag dringt zonder dat je al te veel inspanningen moet leveren. In de reviews zien we dat dit product een maximale score van 5 sterren kreeg.

 

Voordelen:

Gebruiksvriendelijk: doordat je deze veldschep compact kunt dichtvouwen, is hij ideaal om bij je kampeerspullen op te bergen.

Materiaal: de volledige schep is uit hoogwaardig staal vervaardigd waardoor hij heel duurzaam is. Het handvat werd met 2 antislip grepen afgewerkt zodat je hem veilig kunt gebruiken.

Formaat: deze veldschep heeft een totale afmeting van 13 x 9 x 41 cm en een licht gewicht van 0,618 g waardoor je niet te veel extra gewicht moet meesleuren.

Toepassing: zijn driehoekig schepgedeelte en het gebruik van duurzaam staal laten je toe om in harde droge ondergronden een diepe watergeul te graven.

 

Nadelen:

Onderhoud: deze schep moet na gebruik grondig worden gereinigd zodat de scharnierpunten niet stroef worden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Fiskars Schepje – 29 Cm – recycleerbaar – breukvast – geschikt voor diverse bodems

 

De Fiskars schep heeft de laagste prijs in onze lijst met topproducten waardoor hij voor iedereen goed toegankelijk is. Deze troffel is uit recycleerbare kunststofmaterialen gemaakt zodat dit meteen ook een heel milieubewuste keuze is.

Bovendien is hij door de stevige materie heel duurzaam en breukbestendig waardoor je hem voor allerlei klusjes kunt gebruiken. Je kunt hem aanwenden om de bodem voor te bereiden als je bloemen en planten wilt zetten en hij is tevens geschikt om tijdens het kamperen een afwateringsgreppel te graven zodat het water niet tot aan je tent komt.

Daarnaast heeft deze troffel een licht gewicht van slechts 100 g en een afmeting van 4,7 x 8,3 x 29 cm waardoor hij heel gemakkelijk te hanteren is. In de reviews merken we dat hij een uitstekende beoordeling van 5 sterren kreeg.

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: deze schep kan worden aangewend om de ondergrond te egaliseren, bloemen en planten te poten en is zelfs geschikt om een watergeul rond je tent te graven.

Materiaal: hij is vervaardigd uit duurzame en stevige kunststof die recycleerbaar is zodat je meehelpt aan het verkleinen van de afvalberg.

Formaat: de lichte troffel weegt slechts 100 g en meet 4,7 x 8,3 x 29 cm waardoor hij heel goed hanteerbaar is.

Het prijskaartje: de Fiskars tuinschep heeft de laagste prijs in onze selectie zodat hij in quasi elk budget past.

 

Nadelen:

Geen antislip: we merken dat er op de handgreep geen antislip werd aangebracht waardoor hij uit je handen kan glippen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Technosafety Pioniersschep – Schep – Pikhouweel – Sneeuwschep – Opvouwbaar – Groot

 

De veldschep van Technosafety is een heel handig exemplaar om tijdens survivaltrips mee te nemen. Hij kan tweemaal worden opgevouwen waardoor hij slechts 23,5 x 15 cm meet en je hem bijgevolg gemakkelijk in je rugzak kunt opbergen.

Eenmaal hij volledig ontplooid is, heeft hij een afmeting van 58,5 x 15 cm zodat je hem zelfs als sneeuwschep kunt gebruiken. Bovendien is deze veldschep uitgerust met een pikhouweel en heeft hij tevens een zaagrand om takken van middelmatige grootte door te zagen waardoor je gemakkelijk voor brandhout kunt zorgen.

Doordat deze solide pioniersschep uit roestvrij staal en aluminium vervaardigd is, is hij sterk genoeg om harde en rotsachtige ondergronden te bewerken. We merken in de reviews dat de meningen over dit product verdeeld zijn en men heeft het dan voornamelijk over de stevigheid van deze schep.

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: doordat je deze veldschep 2 keer kunt dichtvouwen krijgt hij een heel compact formaat van 23,5 x 15 cm zodat je hem gemakkelijk kunt opbergen.

Toepassing: dankzij het geïntegreerde pikhouweel en de zaagrand is hij perfect om tijdens hiking-, bushcraft-, survival- en kampeertripjes te gebruiken.

Materiaal: hij is gemaakt uit roestvrij staal en aluminium waardoor je hem zonder probleem in vochtige omstandigheden kunt gebruiken.

Formaat: eens hij volledig open geplooid is, heeft hij een handig formaat van 58,5 x 15 cm zodat je er zelfs sneeuw mee kan schoffelen. 

 

Nadelen:

Stevigheid: enkele klanten zijn niet tevreden over de kwaliteit van deze veldschep omdat hij niet solide genoeg is om een harde rotsachtige ondergrond te bewerken.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Root Slayer, Edged tuinschep met breed blad – vlijmscherpe randen 

 

De Root Slayer ziet er volkomen anders uit dan de meest gangbare tuinscheppen omdat het schepgedeelte een meer opengewerkte vorm heeft waardoor hij er bijna als een zandschop uitziet. Daarnaast heeft hij een lange handgreep van 1,15 m zodat je op een comfortabele manier kunt werken zonder dat je moet knielen.

Doordat het roestvrijstalen schepgedeelte vlijmscherpe randen heeft, kan het brede blad van 26 x 25 cm met gemak in alle soorten ondergronden worden geduwd. Bovendien zijn de bovenste randen van een verhoogde voetsteun voorzien waardoor je er extra kracht op kunt zetten en je bijgevolg ook dieper kunt graven.

Dankzij zijn uitzonderlijke kwaliteit en de uitstekende ergonomie kun je deze tuinschep gerust voor professioneel gebruik aanwenden. Geulen graven, putten maken en alle andere tuinwerkzaamheden zijn voor deze tuinschep met lange steel zelfs een fluitje van een cent. We merken dat er voor dit vrij recente product nog geen reviews werden geplaatst.

 

Voordelen:

Gebruikscomfort: bij deze tuinschep werden er op het schepgedeelte verhoogde voetsteunen aangebracht zodat je veel meer kracht kunt zetten.

Materiaal: deze uitstekende troffel werd vervaardigd uit solide roestvrij staal waardoor hij quasi onbreekbaar is.

Schepgedeelte: het schepgedeelte met zeer scherpe randen is 25 x 26 cm groot en heeft een opengewerkt blad zodat hij voor diverse tuinklusjes kan worden aangewend.

Ergonomie: de handgreep met een lengte van 1,15 m zorgt ervoor dat je niet op je knieën moet gaan zitten om bepaalde werkjes uit te voeren.

 

Nadelen:

Het prijskaartje: we merken dat deze uitvoering de duurste aankoopprijs heeft waardoor hij niet in elk budget past.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Scheppen Koopgids

 

Heel wat hobbytuiniers zijn aan hun favoriete troffel verknocht om hun bloemen en andere plantjes te verpoten, knollen in de grond te stoppen of om onkruid uit te graven. Maar wat is nu juist een schepje of troffel? En waarom is hij zo een essentieel hulpmiddel? Zijn er ook verschillende soorten? We willen je graag de aanbeveling geven om onze koopgids even te bekijken en de mogelijkheden in de diverse testen te vergelijken. Er zijn trouwens bijna altijd wel aanbiedingen te vinden van setjes met verschillende breedtes.

De soorten scheppen en hun toepassingen

Een tuinschep wordt ook wel troffel genoemd, maar het is niet hetzelfde platte gereedschap waarmee je cement of pleisterwerk aanbrengt. Een troffel of tuinschep is eigenlijk een klein metalen handschepje met een houten, rubberen of plastic handvat. Bovendien kun je er ook vinden die helemaal uit plastic zijn gemaakt om de kinderen op een veilige manier mee te laten helpen of om op een kampeertrip mee te nemen.

Een brede tuinschep wordt voornamelijk gebruikt om kleine putten in de grond te graven zodat je bloemknol er gemakkelijk in past. Daarnaast kan hij eenvoudig onder de wortels van de plant worden gestopt om deze zonder beschadiging uit de grond te halen. De brede tuinschep is overigens bijzonder geschikt om aarde in een bloempot over te hevelen zodat niet alle aarde in het rond wordt gestrooid. 

Een troffel is tevens heel handig om onkruid op te graven. Wanneer je in een krappe ruimte moet wieden, zal een smalle schep de beste optie zijn. De platte mesvormige varianten zijn dan weer ideaal om onkruid met lange penwortels te verwijderen. 

 

De materiaalkeuze

Zoals we reed vermeld hebben, kun je tuinscheppen in diverse materialen terugvinden met elk hun bijhorende voor- en nadelen. De tuintroffels uit roestvrij staal genieten vaak de voorkeur omdat deze een vrij lange levensduur hebben en heel praktisch zijn om in een harde ondergrond te graven. Doordat ze zo robuust zijn, hebben roestvrijstalen troffels een aanmerkelijk zwaarder gewicht waardoor ze niet altijd goed hanteerbaar zijn.

De aluminium tuinschep is dan weer ultralicht zodat je hem heel comfortabel kunt vasthouden om in losse aarde te werken. Een dergelijke troffel is perfect om bloemen en andere kleine planten bijvoorbeeld in een bloempot te verplanten. Een aluminium tuinschepje is roestbestendig, maar is minder geschikt om in vaste of rotsachtige grond te graven.

Het lichtgewicht tuinschepje uit glasvezel heeft een superieure kwaliteit en optimaal gebruikscomfort. Hij is extra stevig en meestal uit één stuk vervaardigd zodat het schepblad altijd goed aan het handvat blijft zitten. Een dergelijke troffel kan worden aangewend om zowel in zachte aarde als in zware en rotsachtige ondergrond te graven. Vervolgens zijn er ook nog de plastic tuinschepjes die uiteraard zeer licht zijn waardoor ze graag door backpackers worden gebruikt. Ze zijn gemaakt uit slagvast polystyreen wat hen bovendien heel betaalbaar maakt.

Een kort of lang handvat 

Je zult je misschien wel de vraag stellen of de handgreep nu echt zo belangrijk is?  We kunnen hierop volmondig “ja” antwoorden. De manier waarop de schep in je hand ligt, is belangrijk als je er een hele tijd mee aan het werk gaat. Kies bij voorkeur voor een ergonomisch gevormde handgreep die comfortabel aanvoelt, want als je lastige klusjes moet uitvoeren, zul je hier zeker voordeel bij halen.

Een rubberen handvat of eentje uit kunststof zal je een stevige en veilige grip bieden. Om de pols te ontlasten zou je kunnen overwegen om voor een gebogen greep te kiezen omdat dit ontwerp voor een extra hefboomwerking zorgt zonder dat je extra kracht moet gebruiken. Een kort handvat is ideaal om bijvoorbeeld aarde uit een kleine bloempot te scheppen en een langere greep zorgt dan weer voor meer hefboomwerking om in een harde ondergrond te graven.

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES