5 beste Schoffels Test van 2024

Laatste update: 24.04.24

 

Beste schoffels – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Om je mooi aangelegde tuin onkruidvrij te houden kun je gebruik maken van een schoffel. Wanneer je niet regelmatig onkruid gaat wieden zal dit al gauw de bovenhand nemen over je mooie planten en bloemen. Daarom is een schoffel het ideale hulpmiddel om de klus te klaren. We hebben 3 exemplaren uitgekozen en ze naast elkaar gezet om de plus- en minpunten even te overlopen. Zo kun je kiezen voor de Gardena Combisystem schoffel met een bladbreedte van 12 cm. Daarnaast staat de Wolf-Garten MultiStar RF-M die kan worden gebruikt om te trekken of te stoten.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste schoffels (Reviews) van 2024

 

Wanneer je een schoffel gaat aankopen is het belangrijk om te kiezen voor kwalitatief goed gereedschap zodat het werk een stuk gemakkelijker wordt. Kies je voor de beste schoffel die zowel kan trekken of stoten of ga je voor een exemplaar dat wordt geleverd met een steel. We hebben een selectie gemaakt van 5 toppers met de hulp en het advies van ervaren tuinmannen. Bekijk zeker ook even de outletstore voor een schoffel in de aanbieding. 

 

1. Gardena Combisystem schoffel 12 cm roestvrij zonder steel 

 

Gardena werd opgericht begin jaren 60 als een kleine Duitse handelsfirma. Vandaag zijn ze uitgegroeid tot één van de grootste marktleiders ter wereld. Daarom wordt Gardena door velen genoemd als het beste merk voor innovatief tuingereedschap met een hoogwaardige kwaliteit.

Het Gardena Combisysteem is een efficiënt combinatiesysteem van een ergonomische steel en divers bijpassend gereedschap dat je er op kunt bevestigen. Deze schoffel heeft rondom scherpe randen en meet 12 x 3,5 x 22,8 cm waardoor je met gemak je moestuin en/of grindpad kunt schoffelen. De roestvrije schoffel heeft een kunststof afwerking in de typische blauwgroene kleur gecombineerd met het oranje dat Gardena voor zijn volledige assortiment gebruikt.

De schoffel heeft een stevige en vaste verbinding en past bovendien op elke steel van Gardena die je trouwens apart moet bijkopen. Het merk biedt bovendien 25 jaar garantie op al zijn producten. In de reviews zien we dat de klanten heel tevreden zijn over hun aankoop en het product sterk aanraden.

 

Voordelen:

Functioneel: deze schoffel kan zowel worden gebruikt voor bloembedden als om grindpaden te schoffelen . 

Ergonomisch: in combinatie met een steel van 1,50 m heb je de beste werkhouding om rug- en schouderpijn te vermijden.

Gebruiksgemak: de roestvrije schoffel kan worden bevestigd op elk type steel van het merk Gardena. 

Formaat: hij heeft een afmeting van 12 x 3,5 x 22,8 cm en daarnaast heeft de schoffel een heel stevige verbinding waardoor de steel tijdens het werken niet zal loskomen.

 

Nadelen:

De prijs: enkele klanten merken op dat deze schoffel nogal prijzig is. Hij wordt daardoor meteen een stuk minder toegankelijk voor mensen die minder te besteden hebben.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Wolf-Garten MultiStar RF-M schoffel onkruidkoelie 15 cm

 

Wolf-Garten is één van de populairste merken onder professionele tuinmannen en ook bij hobbytuiniers die met veel plezier in hun tuin bezig zijn. Het Multistar RF-M systeem heeft een ruim aanbod met wel 80 verschillende handgereedschappen die je heel eenvoudig met een kliksysteem op de steel kunt monteren.

Deze functionele schoffel kan zowel worden gebruikt om te stoten als om te trekken waardoor je probleemloos onkruid kunt wieden. Hij kan bovendien worden gebruikt op een licht zanderige bodem waar hij moeiteloos doorheen zal gaan.  De schoffel is gemaakt uit hoogwaardige kunststof en roestvrij staal. Wanneer je hem na gebruik telkens goed gereinigd gaat opbergen, dan zul je hem jarenlang kunnen gebruiken.

Daarnaast heeft de schoffel een breedte van 15 cm en een golvende vorm met zijkanten die speciaal ontworpen werden om de planten niet te beschadigen. Hij kan op verschillende ergonomische stelen van Wolf worden bevestigd die je wel apart moet bijkopen. We zien in de reviews dat de klanten dit product een uitstekende beoordeling gaven met 4,8 sterren.

 

Voordelen:

Gebruiksvriendelijk: met deze schoffel kun je de grond bewerken door zowel te stoten als te trekken waardoor hij ook makkelijk kan worden gebruikt op dicht beplante stukken grond.

Materiaal: hij is gemaakt uit hoogwaardig roestvrij staal en daarnaast zijn de kunststof onderdelen breukvast en vorstbestendig.

Formaat: deze schoffel heeft een breedte van 15 cm met een golvende vorm. De speciale zijkanten voorkomen dat de planten worden beschadigd.

Bevestiging: het Multistar RF-M kliksysteem zorgt ervoor dat alle stukken handgereedschap op de verschillende stelen van Wolf passen.

 

Nadelen:

Gebruik: een klant merkt op dat de schoffel lastig is in gebruik. Deze schoffel dient echter om een licht zanderige ondergrond te bewerken.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Talen Tools mini-schoffel compleet met steel

 

De mini-schoffel van Talen Tools is gemaakt uit verzinkt staal waardoor hij roestvrij is. Wanneer je het tuingereedschap na gebruik grondig schoonmaakt voor je het terug wegzet, zul je heel lang van je materiaal kunnen genieten. Bovendien kun je de levensduur van je tuingereedschap ook verlengen door het tijdens de winter in te wrijven met lijnolie en door het op een goed droge plaats te bewaren.

De mini schoffel is speciaal ontworpen om onkruid te verwijderen in borders die dicht begroeid zijn. Hij is bovendien geschikt voor gebruik in lichte grondsoorten waarin je hem kunt trekken en stoten. Door de schoffel om te keren kun je gemakkelijk het onkruid samen harken om het op te ruimen.

De schoffel heeft een afmeting van 12 x 3,5 cm en wordt geleverd met een houten steel van 75 cm zodat je meteen kunt beginnen aan de geplande werken. In de reviews zien we een uitstekende beoordeling waardoor dit product het maximale aantal sterren kreeg. Deze schoffel is trouwens de goedkope kracht in onze selectie.

 

Voordelen:

Formaat: dit gereedschap heeft een afmeting van 12 x 3,5 cm waardoor hij  uitermate geschikt is om een border te bewerken met een dichte begroeiing.

Gebruikte materialen: het blad van deze schoffel is gemaakt uit verzinkt staal waardoor hij niet gevoelig is aan corrosie. De houten steel heeft trouwens een lengte van 75 cm.

Toepassing: deze schoffel is geschikt voor gebruik op een lichte ondergrond zodat je gemakkelijk kunt trekken en stoten. Door hem om te keren kun je het onkruid als het ware samen harken om het gemakkelijk te kunnen opruimen.

Het prijskaartje: deze schoffel heeft de laagste prijs in onze top 5 waardoor hij meteen ook veel toegankelijker is voor mensen met een beperkt budget.

 

Nadelen:

Steellengte: doordat de steel een lengte heeft van 75 cm kun je wanneer je groot van gestalte bent, wel last krijgen van rug- of schouderpijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Hendrik Jan schoffel ronde vorm 16 cm breed met houten steel 160 cm

 

Het merk Hendrik Jan werd opgericht in 1965 en staat sindsdien bekend om zijn robuust en oerdegelijk tuingereedschap. Ze hebben een ruim aanbod aan materialen gaande van bijlen om hout te klieven tot heggenscharen, tuinslangen en complete pakketten om de moestuin te verzorgen. Deze schoffel kreeg in de reviews dan ook een uitstekende beoordeling voor zijn prijs-kwaliteitverhouding.

De schoffel heeft een afgerond blad met een breedte van 16 cm. Hierdoor kun je een snijbeweging maken waardoor het verwijderen en afsnijden van dikkere wortels een aanzienlijk lichtere klus wordt. Het snijblad is bovendien verzinkt waardoor het corrosievrij is.

Hij wordt geleverd met een houten steel met een lengte van 1,60 m. Deze steel kreeg trouwens het FSC-keurmerk wat staat voor “Forest Stewardschip Council” wat aangeeft dat het hout afkomstig is uit een bos dat onder supervisie van milieuorganisaties, houthandels en bosbeheerders werd gekapt volgens de opgelegde normen.

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: het blad van deze schoffel heeft een afgeronde vorm waardoor je een snijbeweging kunt maken om dikkere wortels door te snijden.

Formaat: het afgeronde blad heeft een breedte van 16 cm en wordt geleverd met een houten steel met een lengte van 1,60 m. Hierdoor is hij meteen ook geschikt voor mensen met een groter gestalte.

Milieubewust: de houten steel heeft het FSC-keurmerk wat aangeeft dat het hout volgens de opgelegde normen werd gekapt zonder schade toe te brengen aan het milieu en de bossen.

 

Nadelen: 

Gebruik: deze schoffel is echt specifiek bedoeld om wortels door te snijden. Om te schoffelen dien je nog ander tuingereedschap te gebruiken.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Pro Garden schoffel houten steel 1,5 m puntige zijkant

 

De schoffel van het merk Pro Garden is gemaakt uit roestvrij staal en heeft een breedte van 15 cm waardoor hij heel geschikt is om te gebruiken in de moestuin. Het blad kreeg een zwarte coating waardoor hij extra beschermd is tegen corrosie.

Bovendien heeft het rechthoekige smalle blad een puntige kant die kan worden gebruikt om de vaste aarde los te kappen alvorens je begint te schoffelen. Hij wordt geleverd met een lange houten steel die 1,5 m lengte heeft waardoor ook grote mensen zonder probleem deze schoffel kunnen gebruiken.

We zouden toch willen aanraden om handschoenen aan te trekken wanneer je met dit product gaat werken. Ze zullen niet alleen je handen beschermen tegen doornen en brandnetels maar ook tegen blaren op de handen. De houten steel zou  immers in het begin wat ruw kunnen aanvoelen. Er zijn voor dit product nog geen reviews geplaatst.

 

Voordelen: 

Bladvorm: het metalen blad heeft een rechthoekige vorm met een puntige kant om gemakkelijk vaste aarde los te  kappen.

Formaat: de schoffel heeft een breedte van 15 cm waardoor je hem vlot kunt gebruiken in de moestuin.

Gebruiksvriendelijk: dit tuingereedschap wordt compleet geleverd met een houten steel die een lengte heeft van 1,50m.

 

Nadelen:

Steel: we denken dat het beter is om handschoenen te gebruiken omdat de houten steel toch in het begin wat ruw zou kunnen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Schoffels Koopgids

 

Om je tuinpad of grindpad te schoffelen en onkruidvrij te houden kun je gebruik maken van een schoffel. Maar wat is nu precies schoffelen en wat is het nut ervan? Welk type schoffel moet je kiezen en waarvoor dienen al die verschillende vormen? Bekijk even de aanbevelingen van ervaren tuinmannen en neem de tijd om de diverse soorten eens te vergelijken. Soms kun je in de koopjeshoek enkele leuke aanbiedingen vinden die voor jou misschien wel interessant kunnen zijn.

Wat is schoffelen en waarvoor wordt de schoffel gebruikt

Schoffelen is eigenlijk op een milieubewuste manier onkruid bestrijden. Deze methode werkt echter maar efficiënt wanneer je dit regelmatig gaat herhalen en zeker wanneer je te maken hebt met zaadonkruid. Met een schoffel ga je het onkruid lossnijden van de wortel. Tegelijkertijd wordt de bovenlaag van de bodem losgemaakt waardoor het onkruid niet opnieuw kan wortelen. Het is beter om het onkruid direct weg te nemen nadat je het hebt losgesneden. Wanneer je het laat liggen zal het wel opdrogen maar dit ziet er niet zo netjes uit als je meer van een strakke borders houdt.

Wanneer je wortelonkruid wilt bestrijden is het belangrijk om vaak te schoffelen. Dit onkruid is moeilijker aan te pakken omdat het zich verspreidt via het wortelstelsel en door veel te schoffelen zul je de plant uitputten. Je kunt bovendien het best schoffelen wanneer het wat droger weer is omdat het onkruid dan sneller gaat uitdrogen. Als de aarde te droog is kun je eerst even wat water sproeien en een halfuurtje wachten. De schoffel moet gemakkelijk tot 1 à 2 cm diep kunnen gaan om vlot te werken. Wanneer de schoffel te diep in de grond gaat kun je hem wat bijbuigen.

 

De soorten schoffels en de gebruikte materialen

We kunnen de schoffels onderverdelen in 2 hoofdsoorten. De duwschoffel die je door de aarde heen gaat duwen waardoor het onkruid loskomt onder de grond. Hierdoor kun je gemakkelijk het kruid en de wortels wegnemen. Daarnaast heb je de trekschoffel die ook wel hakschoffel wordt genoemd. Deze schoffel moet je diep in de grond hakken om hem daarna naar je toe te trekken. Dit gereedschap is heel handig wanneer je te maken hebt met een harde grondsoort of een grondlaag die al een tijdje droog staat.

Met deze schoffel kun je echt de grond losmaken waardoor je het losgekomen onkruid naar je toe kunt trekken. Tegenwoordig zijn de schoffels echter zodanig gevormd dat ze kunnen worden gebruikt als duw- en trekschoffel. Bijna alle tuingereedschap wordt gemaakt uit roestvrij staal of uit verzinkt staal om corrosie te voorkomen. Sommige worden geleverd met een houten steel, andere hebben een speciaal kliksysteem waarmee ze op verschillende stelen kunnen worden bevestigd.

 

De diverse vormen van de schoffel

Naast de onderverdeling in de 2 hoofdsoorten kunnen de schoffels ook in diverse vormen worden aangeboden. Zo heeft iedere vorm zijn specifieke toepassing waardoor je voor verschillende werkjes steeds een andere soort schoffel kunt gebruiken. De rechthoekige schoffel is geschikt om op een zanderige ondergrond in borders en plantsoenen te gebruiken. Hij dient om onkruid en wildgroei tussen planten, bomen en struiken grotendeels te verwijderen. Deze schoffel, die meestal aan 4 kanten geslepen is, kun je zowel trekken als duwen.

Daarnaast heb je de schoffel met een punt om de grond los te maken, de ruitvormige schoffel voor het fijnere schoffelwerk en de ronde schoffel om zandgrond in borders en plantsoenen te bewerken. Vervolgens is er de halfronde schoffel om dikkere wortels gemakkelijk door te snijden en de pendelschoffel die een beugelvorm heeft. Met deze laatste kun je zowel duwen als trekken en hij heeft bovendien een blad dat aan 2 kanten geslepen is. Deze beugelschoffel is de meest gebruikte omdat je op een minder intensieve manier kunt werken dan met de meeste andere schoffels.

Het onderhoud van de schoffel

Het is belangrijk om je tuingereedschap goed te onderhouden zodat het een lange levensduur heeft. Allereerst is het aangeraden om je schoffel na gebruik steeds goed te reinigen onder de kraan en/of eventueel af te borstelen met een harde borstel of een staalborstel. Houd bovendien steeds je materiaal goed droog zodat het zeker niet gaat roesten.

Tijdens de wintermaanden, wanneer je het gereedschap niet nodig hebt, kun je de metalen onderdelen van je tuingereedschap insmeren met lijnolie. Daarnaast moeten sommige materialen zoals de schoffel of de spade soms worden bijgeslepen met een natuurslijpsteen. Echter, tegenwoordig wordt het betere tuingereedschap gemaakt uit gesmeed staal waardoor het zichzelf gaan slijpen tijdens het gebruik.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wat is een schoffel?

Een schoffel is tuingereedschap dat wordt gebruikt om onkruid van de wortel los te snijden waardoor het gaat uitdrogen en afsterven. Bovendien wordt ondertussen ook de grond losgemaakt zodat hij terug luchtdoorlatend wordt en gemakkelijker vocht opneemt waardoor de bodemkwaliteit wordt verbeterd. Een schoffel is eigenlijk een horizontaal blad met een geslepen vlak. Dit kan de voorkant van het blad zijn of de beide kanten waardoor er zowel vooruit als achteruit kan worden geschoffeld. Hij is bovendien meestal bevestigd op een lange houten steel zodat je rechtopstaand kunt werken.

Q2: Hoe moet je een schoffel slijpen?

De beste en ook duurdere schoffels moeten niet worden geslepen omdat ze gesmeed zijn. Deze hebben een taps toelopend snijvlak waardoor de schoffel zichzelf zal slijpen tijdens het gebruik zodat hij altijd scherp blijft. Om een niet gesmeed blad te slijpen moet je het eerst schoonmaken met een harde borstel waarna je de bramen gaat verwijderen met een speciale vijl. Door gebruik te maken van een goede natuurslijpsteen kun je nu het blad slijpen door er met de steen over te vegen en dan voornamelijk op de snijrand. 

 

Q3: Hoe gebruik je een schoffel?

Om te schoffelen gebruik je het best tuinhandschoenen zodat je handen beschermd zijn tegen doornen en brandnetels en zo voorkom je ook dat je blaren krijgt. Je kunt het best schoffelen wanneer de bodem wat vochtig is. Dit kun je testen door aan het onkruid te trekken, als de grond nat genoeg is zul je het onkruid er makkelijk kunnen uittrekken.

Vervolgens plant je de schoffel met enige kracht in de grond waar het onkruid moet worden verwijderd. Je kunt nu met de schoffel heen en weer bewegen om de grond goed los te maken zodat je het onkruid met de wortel kunt verwijderen. Het is beter om ervoor te zorgen dat de wortel volledig is weggehaald anders zou het onkruid kunnen teruggroeien. Het onkruid zelf zal opdrogen en afsterven.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES