5 Beste Schuurmachines Test van 2023

Laatste update: 25.09.23

 

Schuurmachines – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Als je het gewoon bent om thuis regelmatig wat klusjes op te knappen in je vrije tijd, dan kan een schuurmachine alvast niet ontbreken. Met behulp van een dergelijk apparaat wordt het onder meer mogelijk om grote oppervlaktes en/ of meubels  op een eenvoudige en snelle manier te schuren en al dan niet te polijsten. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor de Bosch EasySander 12 Accu multischuurmachine die geleverd wordt inclusief accu’s, oplader en maar liefst 3 verschillende schuurbladen. Toch hoeft de Makita BO4565K helemaal niet onder te doen. Het is een bijzonder krachtige en duurzame schuurmachine met een ergonomische vormgeving die bijdraagt aan het uiteindelijke comfort.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 Beste Schuurmachines (Reviews) van 2023

 

Een echte doe-het-zelver heeft natuurlijk een schuurmachine in huis. Zo kun je hem gemakkelijk gebruiken wanneer je wilt om oppervlakken of meubels af te schuren of te polijsten. Wij hebben vijf verschillende schuurmachines opgezocht en vergeleken op basis van online reviews. Lees gerust verder en maak voor jezelf uit welke de beste schuurmachine is.

 

1. Bosch EasySander 12 Accu multischuurmachine – 3 schuurbladen – Met 2 x 12 V accu en oplader

 

Ben je het zat om steeds opnieuw een kwalitatieve schuurmachine te huren en ben je bijgevolg op zoek naar een apparaat voor eigen gebruik? Dan loont het de moeite om de Bosch EasySander multischuurmachine alvast even onder de loep te nemen. Net zoals de bekende Festool schuurmachine of hierna besproken Makita schuurmachine, behoort ook dit exemplaar tot de populaire producten. En de online reviews liegen er niet om; zo geven heel wat klanten een positief advies over de prijs-kwaliteitverhouding wat resulteert in een mooie eindscore van 4,6 sterren. 

Maar wat maakt deze Bosch schuurmachine dan zo speciaal? In eerste instantie wordt het apparaat geleverd inclusief 2 afzonderlijke 12V accu’s en bijbehorende oplader, wat het hogere – doch te rechtvaardigen – prijskaartje meteen verklaart. Doordat hij – met behulp van de accu’s – geheel draadloos functioneert, geniet je behoorlijk wat bewegingsvrijheid bij het uitvoeren van diverse klusjes wat dan weer bijdraagt aan het uiteindelijke gebruiksgemak.

Verder is de Bosch EasySander schuurmachine tevens ook voorzien van een ingebouwde Power Automatic functie die het afgegeven vermogen automatisch zal verhogen zodra ook de werkdruk op het betreffende oppervlak toeneemt. Dit wordt aangevuld met een praktisch klithechtsysteem, een meegeleverde stofzuigadapter en 3 degelijke schuurbladen.

 

Voordelen:

Koffer: de volledig set wordt jou aangeboden in een stevige opbergkoffer die je makkelijk overal mee naartoe kunt nemen.

Klithechtsysteem: dankzij het geïntegreerde klithechtsysteem kun je het schuurpapier makkelijk en snel wisselen.

Schuurbladen: het apparaat wordt geleverd inclusief 3 schuurbladen waaronder K80, K120 en K160.

Stofafzuiging: op zoek naar een schuurmachine met stofafzuiging? Dan lijkt dit apparaat van Bosch misschien wel wat voor jou. Dankzij de meegeleverde stofzuigadapter kun je de schuurmachine op de stofzuiger aansluiten.

 

Nadelen:

Prijzig: ben je op zoek naar een excentrische schuurmachine aanbieding, dan is dit exemplaar van Bosch misschien niet de allerbeste aanbeveling.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Makita BO4565K Vlakschuurmachine 200 W

 

Met de Makita kun je comfortabel werken want dankzij de toevoeging van een extra contragewicht heb je minder last van trillingen en maakt hij ook veel minder geluid. Door de rubberen bescherming over de schakelaar hoef je je ook geen zorgen te maken dat er stof binnendringt in je schuurmachine.

Hij is duurzamer door de verbeterde steunen van de schuurzool en het grotere motorvermogen. Verder beschikt hij ook nog over een verbeterde stofafzuiging. Hij wordt geleverd met een koffer, stofbox en papieren stofzak. Hij behoort daarbovenop ook nog eens tot de goedkope schuurmachines.

De meeste kopers vinden dit product echt top. Hij is handig in gebruik en is ook heel duurzaam. Je krijgt kwaliteit voor een goedkope prijs en hij is stevig. De stofafzuiging werkt goed maar je moet hem wel regelmatig leegmaken. Sommigen vinden wel geen passend schuurpapier voor deze machine en zijn daardoor minder tevreden over deze schuurmachine aanbieding.

Ook Makita klinkt bij klussers zeker bekend in de oren. Dit apparaat gebruikt een contragewicht om trillingen tegen te gaan en is goed beschermd tegen stof. Het toestel is voorzien van een stofafzuiging en is bovendien redelijk goedkoop om aan te schaffen.

 

Voordelen:

Contragewicht: door een contragewicht aan het apparaat toe te voegen heb je minder last van trillingen en maakt het toestel minder geluid.

Stofvrij: de verbeterde stofafzuiging zorgt ervoor dat je minder stof in je longen krijgt. Al het stof komt in de stofbox of -zak terecht. De schakelaar van het toestel beschikt over een rubberen bescherming zodat er ook geen stof in het apparaat komt.

Duurzaam: het hogere motorvermogen en de uitstekende steunen van de schuurzool dragen bij tot een optimale duurzaamheid van het apparaat. Bovendien kun je het apparaat makkelijk bedienen dankzij de ergonomische vormgeving en de softgrip.

 

Nadelen:

De kopers hebben tot op heden nog geen minpunten gevonden over deze schuurmachine.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Powerplus Poweset5 Multischuurmachine incl. 100 schuurvellen 140 W

 

Wil je liever niet zoveel geld spenderen maar tegelijk wel zeker zijn van een betrouwbare en kwalitatieve schuurmachine? Dan lijkt de Powerplus schuurmachine, afkomstig uit de bekende Powerplus POWEsets misschien een goede aanbeveling te zijn. Bovendien wordt het apparaat geleverd inclusief 100 schuurvellen met maar liefst 10 diverse korreldiktes, een stevige koffer én een stofzak. Kortom, alles wat je nodig hebt om meteen aan het werk te beginnen.

Door middel van het snoer kun je deze schuurmachine, met aansluitspanning van 230 Volt, makkelijk met de netstroom verbinden. Hij biedt vervolgens dan ook een ruim vermogen van maar liefst 140 Watt wat resulteert in ongeveer 26000 schuurbewegingen per minuut. Dit maakt de handpalmschuurmachine bijzonder geschikt om houten oppervlaktes, hoeken en kanten veilig en snel te schuren. Houd er wel rekening mee dat het niet meteen één van de stille apparaten uit het lijstje betreft.

Ondanks het feit dat 1 koper melding maakt van een matige kwaliteit, blijkt het product toch beloond te zijn met een gemiddelde score van 4,7 van de 5 sterren. Klanten zijn dan ook duidelijk tevreden over hun aankoop en raden het product zonder twijfelen aan.

 

Voordelen:

Gebruiksvriendelijk: deze handpalmschuurmachine is uitermate geschikt voor gebruik op grote vlakke houten oppervlakten. Echter kunnen ook hoeken, randen en kozijnen tot het lijstje worden gerekend.

Voeding: je kunt de schuurmachine eenvoudig en snel met de netstroom verbinden door middel van het snoer. De aansluitspanning bedraagt hierbij maximaal 230 Volt.

Stofvrij: doordat je de mogelijkheid hebt om er een stofzuiger op aan te sluiten, kun je volledig stofvrij te werk gaan.

 

Nadelen:

Geluidsniveau: indien je overweegt om deze schuurmachine aan te kopen dan is het misschien wel handig om te weten dat het geluidsniveau kan oplopen tot maximaal 75 dB.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Scheppach BTS800 Bandschuurmachine 6” 4903302901

 

Met de aankoop van dit apparaat van Scheppach kies je voor een veelzijdig product waarbij je zowel over een bandschuurmachine alsook een schijfschuurmachine beschikt. Hij blijkt onder andere uitgerust met een bijzonder krachtige inductiemotor die ook nog eens stil en betrouwbaar te werk gaat. Je kunt dus zeker zijn van een maximaal vermogen van maar liefst 370 Watt, wat resulteert in een toerental van maximaal 2850 onwentelingen per minuut.

Verder is het apparaat met z’n maximale formaat van 47 x 36 x 33 cm en een gewicht van 21,5 kg behoorlijk compact en relatief eenvoudig te verplaatsen. De schuurband blijkt hierbij overigens 915 x 100 mm groot en de schuurschijf beslaat een doorsnede van maximaal 150 mm. Daarnaast blijken zowel de bandschuurunit alsook de schuurtafel verstelbaar met respectievelijk 90 en 45 graden. De bandsnelheid bedraagt hierbij overigens 7,5 meter per seconde.

Indien gewenst dan is het mogelijk om stofvrij te werken door een stofzuiger op de bijbehorende afzuigingsaansluiting te koppelen. Houd er wel rekening mee dat de aansluiting slechts 62 mm doorsnede kent. Klanten zijn duidelijk tevreden en geven een mooie score van 4,7 sterren.

 

Voordelen:

Vermogen: in tegenstelling tot sommige andere schuurmachines blijkt dit apparaat uitgerust met een krachtige en stil functionerende inductiemotor die zomaar een vermogen van 370 Watt kan leveren.

Toerental: dit wordt aangevuld met een onbelast toerental van maximaal 2850 omwentelingen per minuut.

Handig in gebruik: je kunt de machine het best gebruiken op grote vlakke oppervlakten vervaardigd uit hout. Denk bijvoorbeeld aan deuren, houten vloeren en/ of muren.

 

Nadelen:

Prijzig: ben je van plan om deze schuurmachine aan te kopen dan zul je zien dat het prijskaartje toch wel wat hoger ligt dan het gemiddelde.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Ferm Deltaschuurmachine 280W Variabele snelheidsregeling P80

 

We kunnen het rijtje van de 5 topproducten afsluiten met deze schuurmachine FERM. FERM is overigens geen onbekende op de internationale markt van powertools en accessoires en heeft dan ook al diverse toestellen ontworpen sinds 1965. Je bent dus verzekerd van een kwalitatief en krachtig apparaat en dit tegen een mooi en betaalbaar prijskaartje. Bovendien blijken ook de klanten, te zien aan de mooie beoordeling van 4,6 sterren, bijzonder tevreden te zijn.

Deze unieke deltaschuurmachine, die gekenmerkt wordt door een driehoekige schuurzool, kun je eenvoudig met de netstroom verbinden dankzij het lange snoer. Vervolgens kan een nominaal vermogen van 280 Watt worden gegarandeerd in combinatie met een onbelast toerental van 6000 tot 10000 omwentelingen per minuut. Dit komt ongeveer overeen met zo’n 12000 tot 200000 schuurbewegingen per minuut.

Het is een krachtige schuurmachine die gebruikt kan worden voor het polijsten en schuren van diverse materiaalsoorten. Verder blijkt hij voorzien van een klittenband bevestigingssysteem waardoor je makkelijk en snel een nieuw velletje schuurpapier kunt aanbrengen en is er de optie om stofvrij te werk te gaan. 

 

Voordelen:

Schuurzool: je zult meteen kunnen vaststellen dat de deltaschuurmachine over een driehoekige schuurzool beschikt. Dit maakt hem uitermate geschikt voor het uitvoeren van nauwkeurige precisie werkzaamheden.

Voeding: hij is voorzien van een bijzonder lang snoer dat je makkelijk in het stopcontact met een aansluitspanning van 230 Volt kunt pluggen. Vervolgens bekom je een nominaal vermogen van 280 Watt.

Klittenband: hij is eveneens voorzien van een klittenband bevestigingssysteem waardoor je makkelijk en snel het schuurpapier kunt wisselen en vervangen.

 

Nadelen:

Niet stofvrij: ondanks het feit dat het mogelijk is om er een stofzuiger op aan te sluiten, zou dit volgens één koper toch niet zo handig blijken.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Schuurmachines koopgids

 

Je kunt verschillende schuurmachines kopen om verschillende klussen op te knappen. Denk eerst na over welk soort schuurmachine je nodig hebt en daarna kun je nog met andere factoren rekening houden zoals het vermogen, het comfort en de stofafzuiging van een apparaat.

Soorten schuurmachines

Je kunt in de eerste plaats kiezen voor een bandschuurmachine. Dit is een groot toestel met een krachtige motor die geschikt is voor grote klussen. Je kunt dit apparaat wel niet gebruiken voor een fijne afwerking en het zijn ook de duurste schuurmachines in vergelijking met de rest. Niet alleen het toestel zelf maar ook het schuurpapier kost veel geld.

Een vlakschuurmachine is geschikt om te schuren zonder krassen te maken. Voor zwaardere klussen is dit toestel niet geschikt. Het apparaat is voorzien van een rechthoekige zool die snelle en cirkelvormige bewegingen maakt. Je kunt er tot op 1 mm van de rand van een hoek schuren.

Een excentrische schuurmachine heeft een ronde zool en heeft een gelijkaardige beweging zoals van een vlakschuurmachine. Dit apparaat is geschikt voor fijne afwerking en kan sneller veel materiaal afnemen. Door de zool te vervangen door een polijstschijf kun je dit apparaat zelfs gebruiken om mee te polijsten. Door de ronde zool kun je er wel niet mee in hoeken schuren.

De handpalmschuurder is is kleiner dan de vlakschuurmachine maar heeft een gelijkaardige werking. Het beschikt over een rechthoekige zool die snelle cirkelvormige bewegingen maakt. Je kunt ermee tot op 0,5 mm van de randen schuren en het is een licht toestel. De prijs van dit apparaat ligt meestal wel hoog.

Een deltaschuurder of schuurmachine met driehoekige zool is speciaal ontworpen om in hoeken te kunnen schuren en de multifunctionele schuurmachine is een combinatie van verschillende soorten apparaten om te kunnen schuren in smalle ruimten.

 

Kwaliteit en comfort

Het vermogen van een schuurmachine beïnvloedt op directe wijze de kracht van de motor. Maar dat wil daarvoor niet zeggen dat een schuurmachine beter schuurt omdat het een groter vermogen heeft. Veel van het vermogen gaat namelijk verloren als warmte. Het kan dienen als een krachtaanduiding voor toestellen van hetzelfde merk maar de kwaliteit van een schuurmachine hangt af van vele andere factoren.

Het toerental van een schuurmachine is belangrijk, een apparaat met een hoger toerental zal hetzelfde klusje vlugger opknappen dan een apparaat met een laag toerental.

Het comfort die je ervaart tijdens het schuren is ook belangrijk. Zorg ervoor dat het snoer van een schuurmachine minstens 2,5 meter lang is, anders zul je al gauw een verlengsnoer nodig hebben. Voor personen die liever zonder kabel werken zijn er de accu schuurmachines. Het nadeel van deze apparaten is dat ze meestal niet zo krachtig zijn.

Als het toestel over een soft grip beschikt dan zul je de machine voor een lange tijd kunnen gebruiken zonder veel last te ervaren. Sommige hebben zelfs een tweede greep zodat je meer kracht kunt zetten op het apparaat. Voor mensen die liever ‘s avonds werken of op plaatsen met weinig licht is het beter om een schuurmachine met werkverlichting te kopen. Dit is meestal een ingebouwd LED lichtje.

Stofafzuiging, schuurpapier en prijs

Omdat er bij het schuren veel stof vrijkomt zijn de meeste apparaten voorzien van stofafzuiging. Het stof wordt afgevoerd naar de achterkant van het toestel en komt daar in een stofzak terecht. Bij sommige machines is het mogelijk om er een stofzuiger op aan te sluiten. Hoe groter de afname van materiaal, hoe meer stof en hoe groter de stofafzuiging moet zijn.

Het is belangrijk om het juiste schuurpapier te kiezen voor de klus die je in gedachten hebt. De kleur doet er niet toe, je moet je baseren op het cijfer die verwijst naar de korrelgrootte van het schuurpapier. Voor hout heb je bijvoorbeeld schuurpapier nodig tussen de 30 en 400. Hoe hoger het cijfer, hoe fijner de korrel van het schuurpapier.

Het schuurpapier kan op verschillende manier bevestigd worden aan de zool. Sommige apparaten zoals vlakschuurmachines gebruiken beugels of clips en andere toestellen gebruiken velcro. Het nadeel van een velcro bevestiging is dat de schuurvellen meestal duurder zijn.

De prijs van een schuurmachine hangt in de eerste plaats af van het type schuurmachine die je wilt kopen. Je kunt verschillende aanbiedingen vergelijken in de plaatselijke winkel of online. Ook de kracht en de kwaliteit van de schuurmachine zal de prijs beïnvloeden. Baseer je op aanbevelingen van andere kopers om zeker te zijn dat je een goede aankoop maakt. Natuurlijk hangt het ook af van je eigen budget.

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES