10 beste Snoeischaren Test van 2024

Laatste update: 23.06.24

 

Beste snoeischaren – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Door te kiezen voor de Alpha 6 Snoeischaar kies je alvast voor een degelijk en duurzaam apparaat. Zo blijkt hij niet alleen geschikt om te gebruiken als standaard bloemenschaar maar kun je hem ook voor het iets zwaardere werk perfect gebruiken. Daarnaast blijkt ook de Gardena snoeischaar B/S-XL een schot in de roos te zijn. Met dit exemplaar zijn takken met een doorsnede van maximaal 24 mm alvast geen enkel probleem meer. Neem rustig de tijd om de 3 topproducten hieronder even te bekijken alvorens je een uiteindelijke keuze maakt. Alvast veel succes!

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

10  beste snoeischaren (Reviews) van 2024

 

Ben je op zoek naar een elektrische snoeischaar of vind je een telescopische snoeischaar toch belangrijker? Vind je het merk belangrijk en kies je dan ook voor een exemplaar van Gardena, Felco, Fiskars of ga je gewoon met een Ars snoeischaar naar huis? Je hoort het al, er is een breed gamma aan snoeischaren van goedkope exemplaren tot apparaten waarvan het prijskaartje iets duurder is. Wij hebben alvast 7 topproducten op een rijtje geplaatst om het voor jou makkelijker te maken er de beste snoeischaar uit te kiezen. Bekijk ook zeker het advies van klanten vermeld in de online reviews en wie weet zit er wel een leuke aanbieding tussen.

 

1. Alpha 6 Snoeischaar Tuinschaar geschikt voor zwaar werk

 

Het is misschien niet meteen de snoeischaar met de laagste prijs maar toch zul je dit exemplaar vast en zeker tussen de goedkope apparaten kunnen spotten. Bovendien zou het ook wel eens één van de populairste snoeischaren uit het rijtje kunnen zijn, afgaande op de online reacties van klanten. Zo reageren kopers bijzonder positief en belonen ze het toestel met een mooie score van 4,9 op 5 sterren.

Deze unieke snoeischaar, die jou wordt aangeboden door Garden Elite, wordt gekenmerkt door een prachtig en kwalitatief design. Hij is dan ook vervaardigd uit degelijke materialen waardoor hij best wel tegen een stootje kan. Ondanks het feit dat het geen telescopische snoeischaar betreft, is hij wel ergonomisch gevormd wat hem een pak handzamer maakt. Verder biedt hij jou de mogelijkheid om takken van maximaal 25 mm diameter, probleemloos door te knippen.

Kortom, deze snoeischaar is uitermate geschikt om te gebruiken als bloemenschaar of gewoon voor het iets zwaardere werk. Op het moment van aankoop zul je zien dat de verpakking meer dan alleen de snoeischaar telt. Zo wordt er ook meteen een extra mes meegeleverd alsook een extra veer en een club card.

 

Voordelen:

Comfort: de snoeischaar is niet alleen kwalitatief maar tegelijk ook voorzien van alle comfort. Zo is hij ergonomisch gevormd en voorzien van een antislipcoating waardoor je iets meer grip kunt creëren.

Handig in gebruik: ben je op zoek naar een standaard bloemenschaar of heb je hier en daar een iets zwaarder werkje uit te voeren, dan is dit product daarvoor alvast geschikt.

Takdiameter: deze krachtige snoeischaar kan zonder problemen takken met een diameter van maximaal 25 mm knippen.

 

Nadelen:

Prijskaartje: ben je van plan om deze snoeischaar aan te kopen dan zul je wel iets meer budget hoeven te voorzien.

Niet telescopisch: jammer genoeg is het niet mogelijk om de lengte van de snoeischaar te verstellen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Gardena snoeischaar B/S-XL met antikleefcoating op handgreep

 

Ben je op zoek naar een lange snoeischaar dan is dit product van Gardena misschien niet meteen een goede aanbeveling. Toch zul je zien dat deze Gardena snoeischaar best wel een goede koop blijkt en een aanvaardbaar prijskaartje moeiteloos combineert met kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid.

De snoeischaar garandeert de mogelijkheid om takken van maximaal 24 mm diameter probleemloos door te knippen. Dankzij z’n 2 stevige greepposities, de ergonomische handgreep en de antikleefcoating op het handvat wordt in alle mogelijke comfort voorzien. Let wel op dat deze snoeischaar voornamelijk wordt gebruikt om door vers hout te snoeien. Het apparaat is uitgerust met messen uit kwaliteitsstaal en wordt daarnaast gekenmerkt door de bekende Bypass kniptechniek.

Dankzij z’n vergrendelingssysteem kun je de snoeischaar makkelijk en veilig afsluiten, wat altijd een pluspunt is als je kinderen in huis hebt. We stellen vast dat klanten duidelijk tevreden zijn over de aankoop van deze snoeischaar, wat ook blijkt in een mooie eindscore van 4,8 sterren.

 

Voordelen:

Handig in gebruik: je zult gelijk kunnen vaststellen dat het een degelijk snoeischaar betreft met een ergonomische vormgeving. Bovendien is het handvat afgewerkt met een antikleefcoating.

Veiligheid: je hoeft je alvast geen zorgen te maken want de snoeischaar blijkt ook voldoende veilig. Zo kun je gebruik maken van het aanwezige veiligheidssysteem.

Budgetvriendelijk: in vergelijking met sommige andere snoeischaren zul je merken dat het prijskaartje hier echt wel goed lijkt mee te vallen.

Takdikte: hij is in staat om fijne en middelgrote takken van maximaal 24 mm doorsnede te knippen.

 

Nadelen:

Niet telescopisch: indien je interesse mocht hebben in deze snoeischaar besef dan wel dat deze niet telescopisch is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Felco 2 Snoeischaar Voor grote handen Max. knipdiameter

 

Mag het allemaal net dat tikkeltje meer zijn, dan lijkt de Felco snoeischaar misschien nog wel iets voor jou te zijn. Hij wordt gekenmerkt door een traditioneel klassiek design en is bovendien volledig tweezijdig snijdend. De messen van deze snoeischaar zijn helemaal vervaardigd uit duurzaam gehard staal en bieden de mogelijkheid om takken met een diameter van 24 mm probleemloos door te knippen.

De handgrepen van de snoeischaar zijn ergonomisch gevormd en voornamelijk uit licht metaal gemaakt. Ze werden vervolgens met een koudewerende kunststof coating afgewerkt die ook nog eens antislip-proof blijkt te zijn. Het apparaat wordt verder aangevuld met tal van handige kenmerken en functies. Denk bijvoorbeeld maar aan een sapgoot, een draadafsnijder en een veiligheidsduimsluiting.

De messen van de snoeischaar zijn ook nog eens makkelijk in te stellen door gebruik van de vertande borgmoer. We stellen vast dat klanten ook hier bijzonder tevreden zijn met hun aankoop en dit ondanks het hogere prijskaartje. Verder zul je er ook rekening mee moeten houden dat de snoeischaar voornamelijk voor rechtshandige personen is gecreëerd.

 

Voordelen:

Extra kenmerken: je zult zien dat de snoeischaar over heel wat verschillende mogelijkheden beschikt zoals een draadafsnijder een veiligheidsduimsluiting en zelfs een sapgoot.

Antislipcoating: de handgrepen zijn afgewerkt met een degelijke antisliplaag waardoor een uitstekende grip kan worden gegarandeerd.

Materiaal: bij de productie van de messen heeft men gebruik gemaakt van gehard staal terwijl de handgrepen dan weer uit een lichter soort metaal zijn vervaardigd.

 

Nadelen:

Prijzig: het zal je allicht niet verwonderen dat het prijskaartje hier gelijk een pak hoger ligt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Wolf-Garten Snoeischaar “Professional” RR 5000

 

Ben je op zoek naar een snoeischaar die zowel door rechts- als linkshandige personen kan worden gebruikt? Dan willen wij jou aanraden om deze Wolf-Garten snoeischaar even grondig onder de loep te nemen. Bovendien valt ook het prijskaartje wel bijzonder goed mee waardoor hij ook toegankelijk lijkt voor het grote publiek.

Door te kiezen voor deze RR 5000 snoeischaar kies je voor een professioneel tuingereedschap waarmee het mogelijk wordt gemaakt om takken van maar liefst 25 mm dik, te knippen. De schaar wordt gekenmerkt door een onverliesbare geïntegreerde veer en verder aangevuld met uitstekend geslepen messen. De messen zijn overigens voorzien van een antikleeflaag en bieden een snijhoek van maximaal 30 graden aan.

Met een mooie eindscore van 4,5 sterren op 5, behoort deze snoeischaar vast en zeker tot de topproducten. Klanten zijn bijzonder tevreden over de aangeboden kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid. De snoeischaar ligt aangenaam in de hand en voelt bijzonder stevig aan. Houd er wel rekening mee dat het geen telescopische schaar betreft.

 

Voordelen:

Doelgroep: in tegenstelling tot sommige andere snoeischaren zul je zien dat dit exemplaar wel degelijk door links- en rechtshandigen kan worden gebruikt.

Kostenplaatje: prijs-kwaliteitverhouding is deze snoeischaar een echte goede aanbeveling.

Messen: de snoeischaar is uitgerust met een paar vlijmscherpe messen die zijn afgewerkt met een antikleeflaag en een maximale snijhoek aanbieden van 30 graden. Dit maakt het mogelijk om takken tot 25 mm doorsnede te snoeien.

 

Nadelen:

Niet telescopisch: ook hier moeten we er wel even op wijzen dat het geen telescopische snoeischaar betreft.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Talen Tools snoeischaar professioneel elektrisch

 

Je zou natuurlijk ook voor deze unieke snoeischaar van Talen Tools kunnen kiezen. Talen Tools is een vaste waarde op het gebied van tuingereedschap en staat garant voor kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Het zal dan ook niet verwonderen dat velen Talen Tools als veruit het beste merk zullen beoordelen.

In tegenstelling tot de vorige snoeischaren die we hier besproken hebben, blijkt het hier om een elektrisch exemplaar te gaan. Wat uiteraard meteen een verklaring kan zijn voor het toch wel hogere prijskaartje waarmee je rekening zult moeten houden. Kenmerkend aan deze snoeischaar is het korte lemmet, waarmee vooral fijne kleine takjes kunnen worden gesnoeid, en het stevige ergonomisch gevormde handvat.

Verder zul je vaststellen dat het gewicht van de snoeischaar beperkt blijft, wat hem dan weer bijzonder handzaam maakt. Besef wel dat hij helemaal niet telescopisch is. Jammer genoeg zijn er nog geen reacties geplaatst waardoor wij jou verder geen advies kunnen geven over de gebruikerservaringen.

 

Voordelen:

Elektrisch: door te kiezen voor deze unieke snoeischaar kies je voor een krachtig elektrisch model dat overigens ook volledig draadloos functioneert.

Comfort: ook hier mag je zeker zijn van een ergonomische vormgeving, aangevuld met een beperkt gewicht, Beiden dragen uiteraard bij aan het uiteindelijke werkcomfort.

 

Nadelen:

Prijzig: zodra je besluit om deze snoeischaar aan te kopen dan zul je zien dat het prijskaartje hoger ligt dan het gemiddelde.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Fiskars telescopische snoeigiraffe UPX86 Telescopisch + Takdikte

 

Met de Fiskars snoeischaar kies je alvast voor een combinatie van kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Met het UPX86 apparaat kies je bovendien voor een echte “snoeigiraffe” die z’n naam te danken heeft aan de telescopische steel. Hierbij is het mogelijk om de lengte van de steel eigenhandig te verstellen van minimaal 2,4 tot maximaal 4 meter.

Dit grotere bereik wordt verder aangevuld met een duurzaam kettingmechanisme in combinatie met het rolkoordsysteem. De snoeikop waarmee het mogelijk is om takken tot maximaal 32 mm diameter te knippen, blijkt overigens ook nog eens 230 graden draaibaar. De messen blijken vervaardigd te zijn uit duurzaam roestvrij staal en de handgrepen zijn dan weer voorzien van een antislipvoet.

Wil je de snoeischaar graag combineren met een boomzaag of fruitplukker dan is dat werkelijk geen enkel probleem. Ook hier moeten we jammer genoeg vaststellen dat er nog geen online reviews zijn geplaatst. Het is mogelijk dat sommige klanten het prijskaartje alsnog te duur vinden of misschien betreft het hier wel een vrij nieuwe snoeischaar.

 

Voordelen:

Telescopisch: dit type snoeischaar wordt ook wel eens de “snoeigiraffe” genoemd vanwege z’n telescopische handvat. De lengte kan dan ook variëren van 2,4 tot 4 meter.

Snoeikop: hij is afgewerkt met een degelijke snoeikop waarmee je probleemloos takken van 32 mm doorsnede kunt knippen. Verder kun je de kop zonder problemen 230 graden draaien.

Antislipvoet: de antisliplaag op de handvaten zorgt voor meer grip, veiligheid en comfort.

 

Nadelen:

Prijzig: ook hier zou het prijskaartje misschien wel als een minpuntje kunnen worden beschouwd door sommige klanten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

7. ARS Professionele Telescopische langarmschaar ARS180ZF-3.0-5

 

Tenslotte kunnen we het rijtje van de 7 topproducten afsluiten met deze unieke Ars snoeischaar. We kunnen alvast vermelden dat het niet meteen het duurste apparaat uit de lijst is maar jammer genoeg ook niet datgene met de laagste prijs. Toch loont het de moeite om hem even grondig te bekijken.

Zo zul je zien dat de 180ZF-3.0-5 snoeischaar een telescopisch exemplaar is waarvan de arm vervaardigd blijkt uit aluminium. De lange steel wordt gekenmerkt door een standaard lengte van maar liefst 180 cm maar kun je makkelijk en snel uitschuiven tot ongeveer 300 cm. De schaar van de snoeischaar bestaat dan weer uit hard verchroomde snijbladen. Een handig en gebruiksvriendelijk product waarmee je fijne tot middelgrote takjes probleemloos kunt snoeien.

Net zoals bij het vorige product, moeten we vaststellen dat enige vorm van reacties tot hiertoe is uitgebleven. Dit maakt het voor ons bijzonder moeilijk om jou verder advies en informatie te verschaffen omtrent de ervaringen van andere kopers. Laat je hier niet gelijk door afschrikken en bekijk het even.

 

Voordelen:

Telescopisch: doordat het een telescopische snoeischaar betreft, kun je de steel zonder problemen in lengte gaan uitschuiven. Bij dit exemplaar varieert de lengte van 180 tot 300 cm.

Materiaal: je zult zien dat de steel van de snoeischaar hoofdzakelijk uit aluminium is gemaakt. Een kwalitatief en lichtgewicht materiaal dat alleen maar comfort aanbiedt.

Snijbladen: de snijbladen daarentegen zijn volledig verchroomd en voelen stevig en vlijmscherp aan.

 

Nadelen:

Budget: we durven vermoeden dat het prijskaartje ook hier misschien wel te hoog zal zijn voor sommige klanten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

8. Gardena Comfort Snoeischaar Ø 24mm

 

Met de GARDENA Comfort wordt tuinieren nu een plezier. Dit product is ideaal voor het snoeien van takken in de tuin. Het snoeien van je planten is van belang zodat ze beter groeien en bloeien.

Door gebruik te maken van kwalitatieve componenten is dit een duurzaam product. Deze schaar is voorzien van scherpe messen waarmee je met gemak de takken kunt snijden.

Het heeft aan de bovenkant een vergrendeling waardoor je het gemakkelijk en veilig kunt opbergen. De ergonomische handgreep zorgt ervoor dat je een goede grip hebt erop en het is voorzien van een antikleef coating.

Voor dit product staan er tot nu toe alleen positieve reviews geschreven. Alle kopers zijn tevreden met dit product, want het is duurzaam en is handig in gebruik. Dit product is van goede kwaliteit en het heeft ook een goede prijs. Voor deze kopers is dit een top product.

Het is belangrijk om je planten en struiken regelmatig wat bij te snoeien. Uiteraard hoef je daar helemaal niet zo veel geld aan te geven. Deze snoeischaar van het merk Gardena heeft de laagste prijs en behoort zeker tot de populairste modellen. Dit kun je duidelijk zien aan de vele positieve reacties van kopers. Wij vermoeden dat velen onder hen Gardena ook als het beste merk in tuinspullen beschouwen .

 

Voordelen:

Prijskaartje: wanneer je dit toestel bekijkt, zul je zeker en vast versteld staan van de lage prijs ervan. Deze snoeischaar is ideaal als je liever niet zoveel geld wenst uit te geven aan een degelijk toestel.

Veiligheid: aan de bovenkant van dit toestel werd een vergrendelingssysteem voorzien. Zo kun jij de snoeischaar na afloop eenvoudig en vooral veilig bewaren.

Gebruiksgemak: het toestel is voorzien van een ergonomische handgreep om de grip te vergroten. Dankzij de scherpe messen waarover het apparaat beschikt, kun jij in een recordtempo de takken snoeien.

 

Nadelen:

Onhandig in gebruik: ondanks de overwegend positieve beoordelingen, vindt één koper dat het toestel lastig te gebruiken is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

9. Wolf-Garten Snoeischaar Premium Plus RS 4000

 

De WOLF-Garten Snoeischaar “Premium Plus” RS 4000 is een geweldige hulp in de tuin voor het snoeien van takken. Het is voorzien van een aambeeld snijtechniek en is speciaal ontwikkeld om snel en eenvoudig alle snoeiwerkzaamheden te kunnen doen.

Dit product kan door links- en rechtshandige personen met grote handen gebruikt worden. Het heeft messen die speciaal geslepen zijn en een antikleeflaag hebben, zodat je het blijvend kunt gebruiken. Je kunt takken met een dikte van maximaal 25 mm dik snoeien met dit product.

Als je naar de prijs van dit product kijkt, dan lijkt het wel op een snoeischaar aanbieding en dat is het ook voor de meeste kopers, want zij zijn blij met dit product.

Het is van goede kwaliteit en het is handig in gebruik. Daarnaast is het een voordelige koop en heeft dit product een fraai design.

De snoeischaar van het merk WOLF-Garten zouden we zomaar tot de populairste kunnen rekenen. Dit kun je duidelijk zien als je de vele positieve reacties leest van kopers. Met dit toestel haal je dus zeker kwaliteit in huis. Op die manier kun jij je planten en struiken regelmatig snoeien.

 

Voordelen:

Aambeeld snijtechniek: dankzij de aambeeld snijtechniek waarover dit toestel beschikt, is het mogelijk om in een mum van tijd alle snoeiwerkzaamheden uit te voeren.

Gebruiksvriendelijk: de snoeischaar is zowel geschikt voor linkshandigen alsook voor rechtshandigen.

Gebruiksgemak: de messen van deze snoeischaar zijn voorzien van een antikleeflaag. Op die manier kun je het toestel blijvend gaan gebruiken.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: slechts één enkele koper is niet volledig overtuigd van het product. Volgens deze persoon is de snijsnede net iets te grof.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

10. TecTake Telescopische boomzaag Snoeischaar zaag takken

 

De TecTake – Telescopische boomzaag snoeischaar zaag takken – 402385 is het ideale product om je klussen in de tuin gedaan te krijgen.

Denk maar aan hoge takken die je niet kunt bereiken. Met dit product kun je deze takken nu heel gemakkelijk snoeien door middel van het trekkoord en de geïntegreerde takkenzaag. Dit product heeft een 2 in 1 functie van een takkenschaar en een boomzaag.

Het is geschikt om takken met een dikte van 30 mm te kunnen snoeien. Het is licht van gewicht, wat het gemakkelijker maakt om dit product te gebruiken. Het heeft een perfecte krachtoverdracht door het trekkoord met dwarsgreep en je kunt binnen een korte tijd alle snij- en zaagwerk in de tuin verrichten.

Er staan nog geen reviews geschreven voor dit product. Omdat er geen ervaring van een gebruiker is gedeeld, is het moeilijk om een advies uit te brengen over dit product.

In de wereld van de tuinspullen is Tectake zeker en vast een belangrijke waarde. Het zal dan ook niet verwonderen dat deze snoeischaar enkel en alleen positieve reacties gekregen heeft. Laten we dus even de voor- en nadelen van dit product aan een grondige analyse onderwerpen. Zo kun jij gemakkelijker uitmaken of dit product al dan iets voor jou is.

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: met deze snoeischaar wordt het ook veel gemakkelijker om hoge takken te gaan snoeien. Dit wordt mogelijk gemaakt dankzij de aanwezigheid van het trekkoord en de ingebouwde takkenzaag.

2-in-1 functie: met dit enkele apparaat kun je tot wel 2 taken uitvoeren. Dit toestel kun je namelijk zowel gebruiken als takkenschaar alsook als een boomzaag.

 

Nadelen:

We vermoeden dat het hier wel eens om een topproduct zou kunnen gaan want beide kopers zijn helemaal lovend over deze snoeischaar. Ook wij vinden het moeilijk om eventuele minpunten aan te kaarten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Snoeischaren Koopgids

 

Je bent van plan om een snoeischaar aan te kopen, maar wat is dat nu precies en waarvoor kun je hem gebruiken? Bestaan er verschillende types snoeischaren en heeft dit invloed op hun takenpakket? Wij zoeken het graag voor jou uit zodanig dat de zoektocht naar de beste snoeischaar net iets makkelijker kan verlopen. Neem alvast de tijd om deze koopgids rustig door te nemen alvorens je de verschillende scharen gaat vergelijken. Daaruit zal blijken dat sommige apparaten iets duurder zijn en dat het altijd handig is om op zoek te gaan naar aanbiedingen.

Wat is een snoeischaar en het gebruiksgemak

Een snoeischaar maakt deel uit van het tuingereedschap en wordt door menigeen gebruikt. Zowel professionele klussers als de echte doe-het-zelvers hebben minstens 1 bepaalde snoeischaar in huis. Het is dan ook een handig apparaatje waarmee je bloemen, takken en twijgjes probleemloos kunt knippen. Uiteraard moet je wel rekening houden met het type snoeischaar alsook de grootte en de mogelijkheden die hij biedt.

Zo zijn sommige snoeischaren jammer genoeg niet geschikt voor het zwaardere werk maar bijvoorbeeld wel prima om als bloemenschaar te worden gebruikt. Met andere snoeischaren kun je dan weer diverse taken uitvoeren. Kortom, mogelijkheden zat en bijgevolg ook heel wat knopen die je zult moeten doorhakken, wil je met de voor beste snoeischaar huiswaarts kunnen keren.

 

Het type snoeischaar in functie van hun taak

Het is alvast een belangrijke aanbeveling om op de hoogte te zijn van de verschillende types snoeischaren waarvoor je kunt kiezen. Om het type te kunnen bepalen moet je dan weer rekening houden met het doel. Waarvoor wil je de snoeischaar kunnen gebruiken? Wat wil je er precies mee doen? Zo zal een kleine snoeischaar bijvoorbeeld de perfecte aanbeveling zijn om struiken en planten zo nu en dan een keertje bij te snoeien. Besef wel dat het hier dan om fijne tot middelgrote takken gaat met een beperkte doorsnede.

Is het eerder je bedoeling om je heg te snoeien en wat bij te werken dan kun je maar beter uitkijken voor een degelijke heggenschaar. Dergelijke snoeischaar is voorzien van een behoorlijk lang mes waarmee je grotere oppervlaktes zonder problemen kunt snoeien. Echter is een dergelijke snoeischaar dan weer niet bedoeld om bomen te snoeien. In het laatste geval ga je maar beter over naar een takkenschaar of eventueel takkenzaag. Een takkenschaar is voorzien van een stel lange armen waarmee je toch behoorlijk wat kracht kunt zetten.

 

Het verschil tussen een handmatige en een elektrische snoeischaar

Eenmaal je het type snoeischaar bepaald hebt, is het ook belangrijk om te beseffen dat er een onderscheid kan gemaakt worden tussen de handmatige en elektrische exemplaren. De meeste gewone snoeischaren en takkenscharen zullen vrijwel altijd handmatig worden aangestuurd. Alhoewel er tegenwoordig ook hier en daar een elektrische variant op de markt gespot wordt. Toch willen we stellen dat de handmatige vast en zeker een goede aankoop zijn en bovendien ook vrij goedkoop.

Geef je toch de voorkeur aan een elektrische snoeischaar dan zul je vaak iets meer budget moeten voorzien. Dergelijke apparaten bieden echter iets meer kracht aan en zijn dus ook geschikt om zwaarder werk te verrichten. Zo kun je kiezen voor een elektrische snoeischaar die je kunt aansluiten op de netstroom en eentje die voorzien is van een accu of benzine. Welke je kiest is uiteraard een persoonlijke keuze. Besef wel dat je met een bedrade snoeischaar iets minder bewegingsvrijheid hebt en de kans bestaat dat je de draad doorknipt.

 

De verschillende mogelijke snoeimethoden

Ook op het gebied van snoeimethoden kunnen we een onderscheid maken tussen verschillende groepen. Zo heb je de mogelijkheid van het uitdunnen, het terugsnoeien en het scheren. In de praktijk echter vind je vaak een combinatie van de 3 snoeimethodes terug.

Wanneer we het hebben over uitdunnen dan wordt een tak ook effectief volledig weggehaald. Dit kan enerzijds tot aan de basis van de desbetreffende plant in kwestie gaan of anderzijds tot aan een andere tak. Deze snoeimethode is ideaal indien je de plant van iets meer licht wilt voorzien.

Bij het terugsnoeien gaat het vaak over het terugsnoeien tot op een bepaald oog met de bedoeling om het oog de mogelijkheid te geven verder door te groeien. Met een dergelijke snoeitechniek is het mogelijk om de groeirichting mee te bepalen. En tot slot is er nog de techniek van het scheren die hoofdzakelijk gebruikt worden bij rozenperken en rozenhagen. Het betreft een drastische snoeitechniek waarbij vaak gebruik gemaakt wordt van een haagschaar.

De veiligheid en het mogelijke prijskaartje

Tot slot willen we het nog even kort hebben over de veiligheid en het eventuele prijskaartje. Zorg er bij de aankoop van je toestel voor dat hij veilig is en voorzien van alle comfort. Zo is het handig indien de snoeischaar geleverd wordt in een stevige opberghoes of koffer. Kies bij voorkeur voor een toestel dat voorzien is van een slipkoppeling en/ of van een automatische uitschakelingsfunctie.

Uiteraard zal dit een bepaalde invloed hebben op het uiteindelijke prijskaartje maar uiteindelijk moet veiligheid steeds boven alles gaan. Bedenk waar je naar op zoek bent en wat zoal je verwachtingen zijn. Ben je van plan om de snoeischaar regelmatig te gebruiken of zo nu en dan eens een keertje.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe maak ik een snoeischaar schoon?

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je snoeischaar altijd schoon blijft. En daarvoor is het belangrijk om preventief reeds enige maatregelen in acht te nemen. Zo wordt bijvoorbeeld afgeraden om de snoeischaar in het zand of in de aarde te leggen aangezien er dan makkelijk vuil tussen de scharnieren en de veer terecht kan komen. Kies bij voorkeur voor een stevige holster die je aan je riem kunt vastklikken en waarin je de snoeischaar gedurende enkele minuutjes kunt opbergen.

Als je de snoeischaar na gebruik dan toch moet schoonmaken dan is het belangrijk om eerst en vooral alle restjes plantensap en andere vuildeeltjes te verwijderen. In eerste instantie kun je hiervoor gebruik maken van een droge doek maar ook een vochtige doek al dan niet met wat afwasmiddel, kan alvast wonderen doen. Zorg er wel voor dat de messen altijd grondig worden afgedroogd zodanig dat roestvorming geen kans krijgt.

Q2: Hoe moet je een snoeischaar onderhouden?

Wil je dat de snoeischaar enkele jaartjes kan meegaan, dan is het belangrijk om deze zoveel mogelijk te onderhouden. Zodra je de snoeischaar dus helemaal hebt gereinigd en schoongemaakt, is het belangrijk om de scharniertjes en de veer met een kleine hoeveelheid olie in te smeren. Op die manier blijven deze deeltjes bijzonder soepel en vermindert de kans op roestvorming, wat het gebruik bevordert. Maak bij voorkeur gebruik van Ballistol onderhoudsolie.

Naast het invetten met onderhoudsolie, wordt aangeraden om de messen regelmatig even te slijpen zodanig dat ze niet bot worden. Bij de meeste snoeischaren is dit eenvoudigweg zelf uit te voeren maar zorg er wel voor dat de schaar goed gereinigd is alvorens je aan dergelijke karwei begint. Gebruik voor het slijpen van de messen een stevige diamantvijl of een kwalitatieve slijpsteen.

 

Q3: Welke snoeischaar kun je gebruiken om rozen te knippen?

Heb je heel wat rozenstruiken in je tuin staan dan is het belangrijk om deze regelmatig even te snoeien. Daarvoor kun je beroep doen op diverse soorten snoeischaren. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor de compacte en lichtgewicht handsnoeischaar. Kijk bij voorkeur uit naar een apparaat met een kwalitatief en vlijmscherp mes waarbij een mooie rechte snijwonde kan worden gemaakt.

Het knippen van rozen kan echter ook gebeuren met behulp van een takkenschaar. Dergelijke snoeischaar wordt gekenmerkt door een stel stevige lange handvaten die je de optie aanbieden om ook iets dikkere takken probleemloos de baas te kunnen. Tot slot kan er ook gekozen worden voor een snoeizaag waarmee je zonder problemen oude houtige of dode takken kunt verwijderen. Indien je besluit een snoeizaag aan te kopen, kies dan voor een inklapbaar exemplaar dat is uitgerust met een gebogen blad.

 

Q4: Wat is een goede snoeischaar ?

Jammer genoeg kunnen we jou geen rechtlijnig antwoord bieden op deze vraag. De beste snoeischaar is namelijk het apparaat dat voor jou persoonlijk het beste resultaat oplevert, en kan bijgevolg voor iedereen anders zijn. Echter zul je de betere snoeischaren wel tussen de professionele apparaten moeten gaan zoeken en er misschien wat meer budget voor over moeten hebben.

Enkele bekende merken die uitstekende snoeischaren aanbieden zijn bijvoorbeeld Felco en ARS. Maar ook de snoeischaren van Okatsune en zelfs van Fiskars zijn meer dan de moeite waard. Dergelijke merken bieden een ruim gamma aan snoeischaren aan die zowel geschikt zijn voor professioneel alsook voor thuis gebruik.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES