5 beste snoeizagen Test van 2024

Laatste update: 24.04.24

 

Beste snoeizagen – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Met behulp van een degelijke snoeizaag – door sommigen ook wel omschreven als takkenzaag – wordt het mogelijk om takken van verschillende grootte probleemloos te snoeien of zagen. Uiteraard durft het uitgebreide assortiment snoeizagen wel eens voor heel wat keuzestress zorgen. Daarom zijn wij alvast op zoek gegaan naar enkele huidige toppertjes binnen dit segment. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor de Güde Universele Accu Takkenzaag die gekenmerkt wordt door een relatief laag gewicht van 1,39 kg wat bijdraagt aan het gebruiksgemak en comfort. Daartegenover staat de Gardena snoeizaag die dan weer een betere optie blijkt voor wie op zoek is naar een geschikte handmatige takkenzaag.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste snoeizagen (Reviews) van 2024

 

De beste snoeizaag is diegene die helemaal aan de verwachtingen en nodige vereisten voldoet en kan bijgevolg voor iedereen anders zijn. Sommigen zullen daarbij de voorkeur geven aan een handmatige snoeizaag terwijl anderen lijken te opteren voor een elektrische snoeizaag of een snoeizaag met accu. Om de keuze voor jou evenwel iets makkelijker te maken, hebben we een overzicht gemaakt van 5 toppertjes, rekening houdend met het advies vermeld in de online reviews. Neem rustig de tijd om de opties te bekijken en wie weet kies je wel voor de populairste snoeizaag of het exemplaar met de laagste prijs.

 

1. Güde Universele Accu Takkenzaag UAS 12V / 2700 1/min / 1,39 kg / Universeel Hand Reciprozaag / 2Ah

 

In vergelijking met de andere producten uit deze top 5 selectie, lijkt de universele snoeizaag van Güde niet meteen een aanbieding te zijn. Toch behoort hij, net zoals de takkenzagen van Gardena en de snoeizaag van Bahco tot de populairste en beste merken wat meteen de mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren verklaart.

Ondanks zijn hoge prijskaartje krijg je duidelijk waar voor je geld. Zo blijkt deze universele elektrische takkenzaag geschikt voor gebruik in combinatie met diverse materialen gaande van hout, tot plastic, steen, composiet, kunststof en aluminium. De snoeizaag is hierbij uitgerust met een krachtige 12V Li-Ion accu die een capaciteit van 2Ah garandeert en makkelijk kan worden opgeladen rekening houdend met een aansluitspanning van 230 – 240 Volt. Bovendien is de accu in amper 60 minuutjes helemaal opgeladen en klaar voor gebruik.

Een volgeladen accu levert overigens een bijzondere krachtig waarbij makkelijk een maximaal onbelast toerental van 0 tot 3000 toeren per minuut gegarandeerd wordt. Verder geniet je een slaghoogte van 20 mm aangevuld met een variërende zaagdiepte van 3 tot 80 mm afhankelijk van het materiaal.

 

Voordelen:

Zaagdiepte: de zaagdiepte kan – afhankelijk van het materiaal – makkelijk variëren van 3 tot 80 mm. Zo blijkt de zaagdiepte in staal ongeveer 3 mm terwijl de zaagdiepte in hout of kunststof respectievelijk 80 en 60 mm bedraagt.

Handig in gebruik: het betreft een universele elektrische takkenzaag die makkelijk kan worden opgeladen en voorzien is van een ergonomisch gevormde handgreep. Verder is er ook sprake van een snelstop én een gereedschapsloze zaagbladwissel.

Lader: de lader biedt een vrij standaard aansluitspanning van 230 tot 240 Volt aangevuld met een opgenomen vermogen van zo’n 30 Watt en een frequentie van 50 tot 60 Hz.

 

Nadelen:

Prijskaartje: als we deze takkenzaag vergelijken met de rest uit de selectie, kunnen we alleen maar besluiten dat het niet één van de goedkope apparaten blijkt te zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Gardena snoeizaag 135 P Takkenzaag – Meslengte 135 mm

 

Met de Gardena snoeizaag kies je niet alleen voor kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid maar duidelijk ook voor betaalbaarheid. In tegenstelling tot het vorige apparaat, betreft het hier een handmatige snoeizaag met een maximale zaagbladlengte van zo’n 135 mm. Echter – indien je bereid bent wat meer te betalen – kun je eveneens opteren voor een grotere meslengte van 215 mm.

De inklapbare Gardena snoeizaag 135 P is – vanwege zijn bouw en meslengte – zowel geschikt voor kleine en lichte zaagklussen alsook voor het zagen van dikke takken. Je maakt hierbij gebruik van het hard verchroomde zaagblad dat voorzien is van impuls geharde driezijdig geslepen zaagtanden wat leidt tot uitstekende resultaten aan een minimum van krachten.

De combinatie van de ergonomische vormgeving en het behoorlijk hoekige handvat inclusief softgrip componenten, draagt alvast bij aan het uiteindelijke comfort en gebruiksgemak. Na gebruik kun je het zaagblad gewoon dichtklappen waarna het in het handvat verdwijnt. Klanten reageren bijzonder tevreden en zijn dan ook overtuigd van hun aankoop.

 

Voordelen:

Budgetvriendelijk: je zult alvast aangenaam verrast zijn bij het zien van het vriendelijke prijskaartje.

Veiligheid: je kunt het zaagblad inklappen én vergrendelen waardoor je de snoeizaag makkelijk én veilig overal mee naartoe kunt nemen. De stop op het uiteinde van het handvat, verhindert dat je hand wegglijdt.

Gebruiksgemak: de ergonomische vormgeving in combinatie met het vrij hoekie handvat inclusief bijbehorende softgrip componenten, dragen alvast bij aan het comfort en gebruiksgemak.

Ophangoogje: de snoeizaag is voorzien van een ophangoogje waarmee je hem eventueel aan je broekriem kunt vastgespen of na gebruik veilig kunt ophangen.

 

Nadelen:

Niet telescopisch: ben je op zoek naar een snoeizaag met telescoopsteel dan is dit exemplaar niet de best mogelijke aanbeveling.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Felco 600 Snoeizaag – Zaaglengte 160 mm – Totale lengte 350 mm

 

Met de Felco 600 snoeizaag kies je meteen voor een duurzame en professionele zaag die duidelijk heel wat klanten weet te bekoren. Dit verklaart meteen de mooie gemiddelde eindscore van 4,7 van de 5 sterren. De moeite waard dus om deze snoeizaag even van naderbij te bekijken.

Zo wordt de Felco takkenschaar gekenmerkt door een maximale lengte van 350 mm of 35 cm waarvan de zaaglengte maar liefst 16 cm uitmaakt. Doordat de messen vervaardigd blijken uit duurzaam hardstaal en vervolgens voorzien werden van een Teflon coating, kan deze snoeizaag probleemloos gebruikt worden voor het snoeien en onderhouden van allerlei beplanting. De handgrepen daarentegen werden gemaakt uit aluminium en afgewerkt met een degelijke antislip werking. 

Na gebruik kun je het zaagblad eenvoudig dichtklappen waarna het in het ergonomische handvat verdwijnt. Dit maakt de snoeizaag bijzonder praktisch en 100% veilig in gebruik. Hoewel de meeste klanten tevreden zijn, vindt 1 koper dat de takkenzaag moeilijk schoon te houden is.

 

Voordelen:

Materiaal: de snoeizaag is vervaardigd uit een combinatie van duurzame materialen gaande van hardstaal tot aluminium en rubber.

Teflon coating: doordat de messen werden afgewerkt met een Teflon coating, blijven de plantensappen niet gelijk aan het zaagblad kleven wat het onderhoud achteraf makkelijker maakt.

Formaat: je geniet een ruime zaagbladlengte van maar liefst 16 cm. Verder wordt de totale lengte van de volledige takkenschaar geschat op zo’n 35 cm.

 

Nadelen:

Niet elektrisch: houd er rekening mee dat het hier geen elektrische snoeizaag betreft.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Wolf-Garten Multi-Star Power Cut Saw 370 Profi Takkenzaag – 370mm

 

Je zou natuurlijk ook altijd nog kunnen kiezen voor de snoeizaag van het bekende Duitstalige merk Wolf-Garten dat bekend staat vanwege zijn duurzaamheid én gebruiksvriendelijkheid.

De takkenzaag, die voornamelijk uit een combinatie van duurzaam kunststof en staal vervaardigd werd, wordt gekenmerkt door een uniek krom zaagblad met een relatief gladde snede. Op die manier kunnen niet alleen bacteriën maar ook verrotting zoveel mogelijk worden voorkomen. Verder is het zaagblad eveneens uitgerust met een takhaak en een schors schraper die alvast bijdragen aan het uiteindelijke gebruiksgemak.

De multifunctionele Power Cut Saw 370 Profi is dan ook uitermate geschikt voor het snoeien van relatief dikke takken in kleine tot hoge bomen. Indien gewenst kun je het exemplaar gebruiken in combinatie met een telescopische steel hoewel deze niet meegeleverd wordt op het moment van aankoop. Toch reageren de meeste klanten positief wat resulteert in een mooie score van 4,7 sterren.

 

Voordelen:

Materiaal: voor deze unieke takkenzaag heeft men gekozen om te werken met de positieve eigenschappen van kunststof en staal.

Gebruiksgemak: de takkenzaag is uitermate geschikt voor het snoeien van (dikke) takken en is voorzien van de nodige uitrusting gaande van een schorschraper en een takhaak om het werk te vereenvoudigen.

Zaagbladlengte: je geniet een ruime zaagbladlengte van maar liefst 370 mm.

 

Nadelen:

Prijskaartje: in vergelijking met sommige andere handmatige takkenzagen, lijkt het prijskaartje hier toch net iets duurder te zijn.

Geen doos: ben je van plan om deze snoeizaag aan te kopen, houd er dan ook rekening mee dat er geen doos meegeleverd wordt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Silverline Telescopische snoeizaag, 1,5 – 2,5 m – Silverline

 

We sluiten het rijtje van de snoeizagen af met dit unieke exemplaar van Silverline dat, in tegenstelling tot zijn voorganger, wel degelijk voorzien is van een telescopische steel. Op die manier wordt het mogelijk om tot op een maximale hoogte van maar liefst 2,5 meter te werken.

De “Heavy-Duty” telescopische takkenzaag van Silverline wordt gekenmerkt door een uniek TGT zaagblad waardoor het net iets makkelijker wordt om (dikke) takken te snoeien. Verder blijkt deze handmatige snoeizaag voornamelijk uit duurzaam en stootvast staal vervaardigd aangevuld met een gewicht van zo’n 1,4 kg. 

Wanneer we de online reacties bekijken dan zien we tot op heden alleen maar positieve reviews de revue passeren. Zo oordelen sommige klanten dat het om een gebruiksvriendelijke én sterke snoeizaag gaat terwijl anderen dan weer de goede grip en kwaliteit belonen.

 

Voordelen:

Budgetvriendelijk: het betreft hier een unieke handmatige telescopische snoeizaag waarvan het prijskaartje best wel goed lijkt mee te vallen.

Materiaal: de takkenzaag werd voornamelijk vervaardigd uit duurzaam staal en kan bijgevolg best wel wat verdragen.

Telescopisch: de snoeizaag is uitgerust met een telescopische steel die makkelijk van 1,5 tot maar liefst 2,5 meter kan worden uitgeschoven. Op die manier kunnen ook takken op grote hoogte worden gesnoeid.

 

Nadelen:

Niet elektrisch: ben je echter op zoek naar een elektrische snoeizaag dan is dit exemplaar van Silverline niet de best mogelijke aanbeveling.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Snoeizagen Koopgids 

 

De zoektocht naar een geschikte snoeizaag kan best wel een hele klus betekenen voor heel wat professionele werklui en echte doe-het-zelvers. Daarom zijn we zo vrij geweest om een beknopte koopgids samen te stellen waarin we enkele belangrijke kenmerkende eigenschappen en factoren proberen uit te diepen gaande van het gebruiksgemak en het type tot de extra kenmerken en het eventuele prijskaartje. Het lijkt ons alvast een goede aanbeveling om deze gids even rustig door te nemen alvorens je de verschillende snoeizagen en hun eventuele aanbiedingen met elkaar gaat vergelijken.

Wat is een snoeizaag en het verschil met een takkenschaar

Een snoeizaag, door velen ook wel omschreven als takkenzaag, is een eenvoudige handzaag waarmee het mogelijk wordt om bomen en/ of flinke struikgewassen onder handen te nemen. Algemeen betekent dit dus dat een snoei- of takkenzaag voornamelijk wordt gebruikt voor takken die net iets te dik zijn om door middel van een takkenschaar te worden verwijderd. 

In tegenstelling tot de eenvoudige takkenschaar, wordt de snoei- of takkenzaag bijgevolg gekenmerkt door een – in de meeste gevallen gebogen – zaagblad met grove tanden. Op die manier kun je moeiteloos door het hout heen snijden zonder dat de desbetreffende tak daarbij onder het zagen door plots wegglijdt.

Het huidige aanbod aan snoeizagen is dan ook behoorlijk uitgebreid te noemen waarbij we diverse types en formaten van elkaar kunnen onderscheiden. Bovendien zullen sommige takkenzagen ook net iets meer opties en functies aanbieden ten opzichte van anderen. Hoewel dit een invloed zal hebben op het prijskaartje, kunnen bepaalde kenmerken alvast een meerwaarde betekenen. 

 

Het type snoeizaag in functie van het gebruiksgemak

Misschien wel één van de belangrijkste vragen die je jezelf zult moeten stellen is waarvoor je de zaag wilt gebruiken. Het gebruiksgemak zal namelijk een doorslaggevende factor zijn in de keuze voor een bepaald type snoeizaag. 

Op basis van de uiterlijke kenmerken kunnen we een onderscheid maken tussen een snoeizaag met een gebogen, recht of smal zaagblad. Zo blijkt de zaag met het gebogen zaagblad één van de meest veelzijdige snoeizagen te zijn én uitermate geschikt voor klusjes juist onder de knie of boven de schouder. Wil je echter graag enkele takken verwijderen op plaatsen waar je er makkelijk bij kunt, dan geef je beter de voorkeur aan een snoeizaag met een recht zaagblad. De lastige plekjes in de bomen of struiken tot slot, worden dan weer het best aangepakt met behulp van een smal zaagblad. Op die manier kun je veruit het meest nauwkeurig te werk gaan.

Naast het onderscheid op basis van het gevormde zaagblad kunnen we eveneens een verschil aanduiden op het gebied van aandrijving. Hoewel de meeste snoeizagen handmatig blijken, bestaan er tegenwoordig ook heel wat exemplaren die met behulp van een krachtige oplaadbare accu worden aangedreven. Dergelijke elektrische takkenzagen besparen je alvast heel wat kracht en energie maar zijn uiteraard wel een pak duurder in de aankoop.

Extra kenmerken en optiemogelijkheden

Tot slot willen we nog even kort de aandacht vestigen op enkele extra kenmerken, functies en opties die mogelijks een meerwaarde kunnen betekenen. Zo is het altijd handig indien de snoeizaag – handmatig of elektrisch – voorzien is van een veiligheidsmechanisme. Bedenk daarnaast of het mogelijk is om de zaag na gebruik eenvoudig dicht te klappen om op die manier niet alleen de veiligheid te garanderen maar ook heel wat ruimte te besparen.

Bovendien bestaan er tegenwoordig ook heel wat telescopische snoeizagen. Dergelijke exemplaren worden gekenmerkt door een lange uitschuifbare – vandaar de naam “telescopische” – steel en maken het bijgevolg mogelijk om takken op grote hoogte probleemloos te verwijderen. Zorg er tot slot voor dat de snoeizaag is uitgerust met een ergonomisch gevormde handgreep – bij voorkeur – inclusief softgrip. Dit maakt het werk alvast een pak aangenamer en comfortabeler.

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES