5 beste Spades Test van 2024

Laatste update: 24.04.24

 

Beste spades – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Met de Hendrik Jan Spade kies je voor een unieke duurzame spade die gekenmerkt wordt door een lange steel van 85 cm. Daarnaast blijkt ook de Spear & Jackson spade 1043GL een goede aanbeveling te zijn en bovendien bestand tegen roest. Geen nood dus indien je de spade vergeet op te bergen en het begint te regenen. Aangezien er tegenwoordig een ruim aanbod aan spades voorhanden is, hebben we in de tabel hieronder ook een derde topproduct opgenomen. We hebben per product de voor- en nadelen vermeld om het voor jou iets makkelijker en overzichtelijker te maken. Veel succes!

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste spades (Reviews) van 2024

 

Het uitgebreide gamma aan spades maakt de keuze er vaak niet makkelijker op. Of je nu kiest voor een sleuven spade dan wel een brede of smalle spade blijft vooral afhankelijk van het uiteindelijke doel. Daarom zetten wij graag 5 verschillende topproducten voor jou op een rijtje waaronder één van de bekende Gardena spades en de gerenommeerde Fiskars spade. Houd daarnaast rekening met het advies en de meningen van klanten en experten, vermeld in de bijbehorende online reviews alvorens je bepaalt wat de beste spade is. En wie weet kun je tijdens de zoektocht altijd nog een leuke aanbieding tegenkomen.

 

1. Hendrik Jan Spade Gelakt Met lange dul Met 85 cm essenhouten steel

 

Ben je op zoek naar de spade met het laagste prijskaartje uit deze lijst? Dan ben je bij Hendrik Jan jammer genoeg niet meteen aan het juiste merk. Toch is Hendrik Jan één van de populairste zoniet het beste merk op het gebied van spades en schepjes. Kortom, de moeite waard om dit exemplaar toch maar even van naderbij te bekijken.

Zo zul je zien dat de Hendrik Jan spade gericht is op gebruiksgemak, comfort en duurzaamheid. Hij wordt gekenmerkt door een bijzonder lange steel vervaardigd uit duurzaam essenhout en volledig FSC goedgekeurd. De steel alleen is maar liefst 85 cm lang en verdwijnt gedeeltelijk in de extra lange metalen dul van wel 27 cm. Met de dul bedoelen we de natuurlijk de metalen steelhouder die, in vergelijking met andere spades, behoorlijk lang is waardoor stevigheid wordt gegarandeerd.

De dul loopt vervolgens over in een uniek spadeblad met een bladlengte van 29 cm in combinatie met een werkbreedte van 18 cm. Het andere uiteinde van de steel is voorzien van een T-greep die ruim 12 cm lang is. We zien dat klanten duidelijk tevreden zijn over de kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid van de spade en het product dan ook positief belonen.

 

Voordelen:

Materialen: de steel van de spade is voornamelijk uit essenhout gemaakt terwijl de dul en het blad uit metaal vervaardigd zijn.

Speciale coating: vervolgens zijn de dul en het blad afgewerkt met een beschermende laklaag die bijdraagt aan de duurzaamheid van het gereedschap.

Dul: de extra lange dul, die overigens maar liefst 27 cm lang is, garandeert stevigheid en de mogelijkheid om heel wat kracht op de spade te zetten.

 

Nadelen:

Prijzig: jammer genoeg zul je deze spade, vanwege het hoge prijskaartje, niet meteen tussen de goedkope gereedschappen hoeven te verwachten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Spear & Jackson spade 1043GL Steellengte: 91,4 cm Bladlengte: 27,6 cm

 

Tussen de vele spades en schoppen zul je ook dit exemplaar van Spear & Jackson kunnen terugvinden. Net zoals het voorgaande exemplaar werd voor ook hier voor de steel een beroep gedaan op natuurlijke houtsoorten en bestaan het blad en de dul voornamelijk uit metaal. Nadien werden zowel het blad alsook de dul bewerkt met een unieke epoxy coating die 100% bescherming biedt tegen roest.

Het blad kent hierbij een maximale lengte van 27,6 cm en een werkbreedte van maximaal 16,3 cm. Dit wordt aangevuld met een steellengte van maar liefst 91,4 cm inclusief de metalen dul. Het andere uiteinde van de spade wordt mooi afgewerkt met een T-greep zodanig dat je toch iets meer kracht en steun kunt hebben tijdens de werkzaamheden.

Wanneer we een kijkje nemen tussen de vele online reacties dan zien we dat klanten overtuigd blijken van de kwaliteit en de stevigheid. Dit resulteert dan ook meteen in een mooie score van 5 sterren.

 

Voordelen:

Bladmaat: het blad van de spade wordt gekenmerkt door een lengte van 27,6 cm en een breedte van 16,3 cm.

Steellengte: dit wordt verder aangevuld met een totale steellengte van maar liefst 91,4 cm waarbij de metalen dul wordt meegerekend.

Materiaal: de steel van de spade blijkt uit natuurlijk hout te zijn vervaardigd terwijl het blad en de dul uit metaal werden gemaakt en voorzien zijn van een roestbestendige coating.

Handig in gebruik: de combinatie van de extra klinknagel en de extra lange dul zorgen voor een unieke duurzaamheid en stevigheid zodanig dat je toch wel wat kracht kunt zetten tijdens de werkzaamheden.

 

Nadelen:

Niet budgetvriendelijk: het hoge prijskaartje zou wel eens het figuurlijke addertje onder het gras kunnen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Gardenline Spade Met Houten Steel 120cm Bladlengte: 25 cm

 

Ben je niet van plan om de spade frequent te gaan gebruiken dan hoef je natuurlijk geen monsterbedragen te spenderen. Ben je dus op zoek naar een betaalbare spade dan lijkt dit exemplaar van Gardenline alvast een mooie en welkome aanbeveling.

Net zoals de spades die we hiervoor besproken hebben, wordt ook hier gewerkt met een combinatie tussen duurzaam hout en stevige metaal. Je ziet echter wel meteen dat de dul minder lang is en bijgevolg minder stevigheid zal garanderen in tegenstelling tot de eerste 2 spades. Je kunt dit exemplaar dan ook maar beter gebruiken voor karweitjes van lichte tot middelmatige intensiteit.

De steellengte wordt geschat op maar liefst 120 cm terwijl het blad een lengte aanbiedt van wel 25 cm. Het smalle lange blad maakt deze spade uitermate geschikt voor het omspitten van een stukje grond of je moestuin. Jammer genoeg blijken niet alle klanten tevreden en zijn er ook enkele die de kwaliteit maar matig vinden.

 

Voordelen:

Materialen: terwijl de steel van de spade uit stevige houtsoorten bestaat, is de dul en het blad uit metaal gemaakt.

Structuur: het lange smalle blad valt meteen op en maakt deze spade bijzonder geschikt om je tuintje om te spitten.

Formaat: je geniet een maximale steellengte van maar liefst 120 cm in combinatie met een bladlengte van 25 cm.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: jammer genoeg blijkt een kleine minderheid van de klanten toch niet helemaal overtuigd te zijn van de aangeboden kwaliteit.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Fiskars Xact Tuinspade Rond M 108 cm Licht en ergonomisch ontwerp

 

Naargelang de werkzaamheden zul je meteen ook een ander type tuinspade nodig hebben. Zo valt meteen op dat de Fiskars Xact tuinspade gekenmerkt wordt door een relatief rond blad en een licht en ergonomisch ontwerp. Dit laatste draagt uiteraard bij aan het uiteindelijke gebruiksgemak en comfort en zorgt ervoor dat je rug het minder zwaar te verduren krijgt tijdens het werken.

De Fiskars tuinspade blijkt verkrijgbaar in 2 verschillende maten aangeduid door een M en een L en blijkt hoofdzakelijk bedoeld voor gebruik in normale bodems. Denk hierbij maar aan gras en tal van zachte bodemsoorten zoals aarde en zand. Personen met een gemiddelde lichaamslengte van 160 tot 175 cm, kiezen bij voorkeur voor de tuinspade maatje L.

Naast het feit dat de spade een werkhoek van 13 graden aanbiedt, blijkt hij voornamelijk vervaardigd uit FiberComp. Dat is een uit glas versterkt polyamide dat niet alleen licht aanvoelt maar vooral stevig en duurzaam is. Hij wordt verder aangevuld met een vlijmscherp EaseCut blad alsook een antislip opstarand en een spadekop die op de steel is vastgelast. Kortom, de klant is duidelijk tevreden alhoewel de levering wat op zich liet wachten.

 

Voordelen:

Spadekop: je zult zien dat de spadekop op de steel zit vastgelast en op die manier een bepaalde stevigheid en duurzaamheid garandeert.

Antislip opstarand: het blad van de spade is voorzien van een antislip opstarand waardoor je iets makkelijker kunt graven. Dit draagt bij aan het comfort.

Formaat: de spade is te bekomen in een maat M en L waarvan de L geschikt is voor personen met een lichaamslengte variërend tussen 160 en 175 cm

 

Nadelen:

Prijskaartje: je zult er echter wel rekening mee moeten houden dat je deze spade in de hogere prijscategorie moet gaan zoeken.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Gardena Ergoline Telescoop Spade D-greep Verstelbare hoogte

 

Tot slot kunnen we het rijtje van de 5 topproducten afsluiten met deze unieke spade van Gardena. Zo wordt de Gardena Ergoline telescoop spade gekenmerkt door een verstelbare schachthoogte van minimaal 106 tot maximaal maar liefst 126 cm. Waardoor de spade kan gebruikt worden door meerdere gebruikers met een verschillende lichaamslengte.

Verder blijkt de spade uitgerust met een extra brede D-handgreepkan, vervaardigd uit kunststof en ook nog eens 100% ergonomisch gevormd. Bovendien zorgt het typische ovale schachtprofiel ervoor dat de hendel niet onbedoeld/ onverwachts gaat draaien wat eveneens bijdraagt aan het uiteindelijke gebruiksgemak. In tegenstelling tot de schacht en het handvat, blijkt het schopmes wel degelijk uit kwaliteitsstaal te zijn gemaakt en voorzien van een extra grote voetsteun. Op die manier kun je iets meer kracht zetten en geniet je een grotere houvast.

Jammer genoeg blijken er tot op heden nog geen online reacties bij dit product te zijn geplaatst. Dit maakt het voor ons behoorlijk moeilijk om jou verder advies te geven inzake de ervaringen van andere gebruikers.

 

Voordelen:

Handig in gebruik: de unieke structuur en gebruikte materialen maken deze spade geschikt om grond los te maken, over te scheppen en op te tillen. Daarnaast kun je er ook makkelijk gaten  mee graven in zachte ondergronden.

Materiaal: terwijl het blad voornamelijk uit kwaliteitsstaal bestaat, is de rest van de spade vooral uit kunststof gemaakt.

 

Nadelen:

Prijzig: het is mogelijk dat het hoge prijskaartje een verklaring biedt voor het uitblijven van online reacties.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Spades Koopgids

 

Een spade is geen schop, maar waar zit nu eigenlijk het verschil? Bestaan er verschillende types, lengtes, formaten en structuren en welk effect heeft dit op de uit te voeren klusjes? Met deze koopgids proberen we een antwoord te bieden op deze, én tal van andere, prangende vragen. Wij hopen de zoektocht hiermee makkelijker te maken en eventuele twijfel tijdens het vergelijken van producten en/ of aanbiedingen weg te nemen. Probeer niet alleen te letten op uiterlijke factoren maar houd daarnaast ook rekening met je eigen wensen en het advies van experten.

Wat is een spade en het gebruiksgemak

Een spade wordt door velen ook wel eens omschreven als een steekschop of een spa. Hij wordt dan ook gecatalogiseerd onder de noemer van gereedschappen die bedoeld zijn om spit- en/ of graafwerken tot een goed einde te brengen. Denk bijvoorbeeld maar aan het (ver)planten van grasperkjes, bloemen en bomen. Maar ook het bijhouden of creëren van een moestuin alsook het omspitten van land.

Vanwege z’n unieke functie wordt een spade dan ook gekenmerkt door een typische rechthoekige vrijwel platte vorm die het mogelijk maakt om snel randen af te steken. In tegenstelling tot de traditionele schop, blijkt een spade dan ook iets minder geschikt om losse materiaalsoorten zoals zand en/ of aarde te verplaatsen.

 

De structuur van het blad en het verschil met een schop

Qua uitzicht blijkt de spade verwant aan de familie van de schop, echter is hij qua structuur en functie wel degelijk verschillend. Zo wordt een kwalitatieve spade gekenmerkt door een vrij groot massief blad waarop je zonder problemen heel wat kracht kunt uitoefenen om de spade uiteindelijk in de grond te plaatsen. Daarnaast valt op dat het blad niet alleen rechthoekig maar tegelijk ook ietwat plat dan wel lichtjes gebogen is ter hoogte van de as die in het verlengde van de steel ligt.

Echter, de bovenrand van het blad blijkt dan weer 100% recht en bijgevolg geschikt om er probleemloos je voet op te plaatsen. Hierdoor kun je nog net iets meer kracht zetten om de spade, indien gewenst, nog dieper de grond in te duwen. De steel, overigens vaak uit duurzaam natuurlijk essenhout vervaardigd, is uiteraard volledig recht en bij voorkeur afgewerkt met een T of D-vormige handgreep. Op die manier wordt het werken nog net iets comfortabeler. Het gebrek aan holling zorgt er dus voor dat een spade, in tegenstelling tot een schop of schep, niet geschikt is om grond te verplaatsen.

 

Het type spade in functie van de breedte van het blad en de lengte van de steel

Je zult het misschien niet meteen verwachten maar er bestaan wel degelijk heel wat verschillende soorten spades. Om de types van elkaar te onderscheiden wordt aangeraden om rekening te houden met de lengte van de steel én de breedte van het blad ten opzichte van de uit te voeren karwei.

Indien je bijvoorbeeld met lichte grondsoorten werkt, dan wordt eerder de voorkeur gegeven aan een spade waarvan het blad iets breder is. Een spade met een smaller blad blijkt dan weer een goede aanbeveling wanneer er met zware grondsoorten zoals klei gewerkt moet worden. Is het voornamelijk de bedoeling om lange smalle sleuven te graven om zaden en bomen te planten, dan kies je maar beter voor een spade met een extra lang smal blad. Een dergelijk type spade wordt ook wel eens omschreven als een “Spieker” of “Drainagespade”.

Daarnaast kun je evenzeer opteren voor een penwortelspade, een plaggenspade of een kabelboorspade. Houd bij het bepalen van de lengte van de steel uiteraard ook rekening met je eigen lichaamslengte. Zodra je de spade loodrecht op de grond plaatst, moet het handvat ongeveer tot je navel reiken.

Slijpen en onderhoud van de spade

Tot slot willen we er nog even op wijzen dat het belangrijk is om de spade zo goed mogelijk te onderhouden zodanig dat je er toch wel enkele jaartjes geniet van kunt hebben. Daarom is het aangeraden om de spade na elk gebruik grondig schoon te maken. Zo kun je in eerste instantie het meest hardnekkige vuil van de spade schrapen met behulp van een staalborstel. Vervolgens kun je het blad nog even grondig schoon wrijven met een oude doek. Probeer de spade ook regelmatig te schuren en vervolgens te ontvetten om een langdurig gebruik te kunnen garanderen.

Minder frequent maar minstens even belangrijk is uiteraard het slijpen van de spade zodanig dat je minder kracht dient te zetten. Het slijpen kun je bovendien makkelijk zelf doen en kan gebeuren met behulp van een platte ijzervijl of een haakse slijper. Wil je er niet te lang aan bezig hoeven zijn, dan is een haakse slijper de beste optie.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe kun je een spade slijpen?

Het regelmatig slijpen van de spade maakt deel uit van het onderhoud en zorgt ervoor dat de spade vlijmscherp blijft en bijgevolg minder belastend wordt voor je lichaam. Het slijpen zelf heeft helemaal niet zoveel voeten in de aarde en kun je dan ook perfect zelf uitvoeren. Gebruik hiervoor een platte ijzervijl of een haakse slijper gebruiken. Houd er wel rekening mee dat je er met een platte ijzervijl ongeveer 5 tot 7 minuten zult overdoen terwijl de klus met een haakse slijper in amper 30 tot 60 seconden is geklaard.

Alvorens je de spade gaat slijpen, zorg ervoor dat het blad volledig vrij is van rommel. Verwijder dus alle mogelijke aarde, gras en restafval en trek vervolgens een paar stevige handschoenen aan alvorens je aan het slijpwerk begint.

Q2: Wat is een spade en wanneer gebruik je deze?

Ben je van plan om een gedeelte van de tuin om te spitten? Of wil je misschien graag een moestuin aanleggen, een bloemperkje spitten, planten en/ of bomen (ver) planten dan lijkt het gebruik van een spade alvast een goede aanbeveling te zijn. Het is een stuk gereedschap dat door velen ook wel omschreven wordt als steekschop of spa en bedoeld is om spit- én graafwerken uit te voeren.

De structuur van de spade, die gekenmerkt wordt door een rechthoekige relatief platte vorm, is het makkelijker om probleemloos randen af te steken. Echter bestaan er tegenwoordig heel wat verschillende uitvoeringen waardoor het aangewezen is om evenzeer rekening te houden met de grondsoort. Zo is een spade net iets minder aangewezen om losse grondsoorten zoals zand of aarde te verplaatsen.

 

Q3: Wat kost een goede spade?

De aankoopprijs van een degelijke spade hoeft niet per sé heel erg duur te zijn. Zo zijn er al heel wat spades te vinden aan een prijskaartje van 15 tot 20 euro, alhoewel het in dergelijke gevallen vaak om een speelgoed exemplaar zal gaan. 

Afhankelijk van de uitvoering, de gebruikte materialen en de mogelijkheden kan het prijskaartje makkelijk oplopen tot 150 euro of meer. Uiteraard hebben we het hier dan wel over een luxueuze spade die voornamelijk geschikt is voor professioneel gebruik. Ben je dus op zoek naar een degelijke spade, houd dan rekening met een gemiddelde prijskaartje van 50 euro.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES