5 beste Strooiwagens Test van 2022

Laatste update: 10.12.22

 

Beste strooiwagens – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Door te kiezen voor de Einhell Strooiwagen GC-SR 12, kies je voor een degelijke strooiwagen met een strooibreedte van 45 cm en een netto inhoud van maar liefst 12 liter. Daarnaast lijkt ook de Professionele meststofstrooier Viano een schot in de roos te zijn. Dankzij de stevige luchtbanden biedt hij ook op gladde en oneffen terreinen een optimale grip. In de tabel hieronder hebben we voor de volledigheid ook nog een derde topper aan het rijtje toegevoegd. Weeg de voor- én nadelen even tegenover elkaar af alvorens een uiteindelijke keuze te maken.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste strooiwagens (Reviews) van 2022

 

Ben je op zoek naar een strooiwagen om je gazon aan te pakken? En hecht je daarbij belang aan een ruime opvangbak of vind je andere factoren zoals het merk belangrijker? Zo bestaan er heel wat Powerplus strooiwagens die de moeite waard zijn net zoals er ook heel wat Wolf Garten en Gardena strooiwagens worden aangeboden. Wij zijn alvast op zoek gegaan naar 5 toppertjes binnen het strooiwagen gazon gamma waarvan sommigen ook op grotere graslanden kunnen worden ingezet. Wees daarbij niet alleen alert voor de online reviews maar eveneens voor het advies van experts. En wie weet kun je op die manier wel een aanbieding spotten.

 

1. Einhell Strooiwagen GC-SR 12 (12 l – 45 cm strooibreedte – dubbele duwstang – kliksluiting)

 

Op zoek naar een eenvoudige manier om meststoffen, strooizout of zaden snel en gelijkmatig over bijvoorbeeld je gazon, terras of oprijlaan te verdelen? Dan is de GC-SR 12 strooiwagen van Einhell misschien wel het antwoord op al je vragen. Of deze mest strooier ook gelijk over de laagste prijs beschikt, valt nog even af te wachten. Toch lijken heel wat klanten tevreden te zijn met hun aankoop getuige de vele positieve reviews en mooie gemiddelde eindscore van 4,7 sterren. De moeite waard dus om deze gazon strooiwagen eens even onder de loep te nemen.

Zo blijkt de behuizing van de Einhell kunstmest strooier voornamelijk uit hoogwaardig en 100% slagvast kunststof te zijn gemaakt en aangevuld met een rol die niet alleen roest- maar ook weerbestendig blijkt te zijn. De uitvoering wordt daarbij ondersteund door een instellingshendel waarmee je de distributiesnelheid eenvoudig kunt regelen en veervergrendelingen aan de beide zijden die bijdragen aan ruimtebesparend opbergen.

Maar dat is nog lang niet alles want verder is deze populairste kunstmest strooiwagen gezegend met een ruim reservoir van 12 liter en een strooibreedte van maar liefst 450 mm of 45 cm. Kortom, de moeite waard en een praktische manier om je gazon, terras of oprijlaan onder handen te nemen!

 

Voordelen:

Strooibreedte: de strooiwagen van Einhell wordt gekenmerkt door een strooibreedte van 450 mm of 45 cm.

Reservoir: de GC-SR 12 strooiwagen is gezegend met een ruim reservoir dat een netto inhoud kent van 12 liter.

Gebruiksvriendelijk: de dubbele duwboom zorgt niet alleen voor een exacte maar tevens ook gebruiksvriendelijke bediening en draagt op die manier bij aan het comfort.

Veervergrendeling: aan beide zijden van de strooiwagen geniet je een geïntegreerde veervergrendeling die bijdraagt aan ruimtebesparend opbergen.

 

Nadelen:

Prijskaartje: hoewel de prijs te rechtvaardigen valt en misschien zelfs tot de goedkope categorie mag gerekend worden, zou het voor sommigen alsnog een struikelblok kunnen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Professionele meststofstrooier Viano 25L Met opblaasbare banden

 

Met de Viano meststofstrooier kies je eveneens voor een professionele strooiwagen die voorzien is van stevige luchtbanden. Luchtbanden dragen bij aan het comfort en maken het mogelijk om het apparaat ook op oneffen terreinen probleemloos voor te duwen. Verder wordt deze centrifugaal strooiwagen aangevuld met een ruime inhoud van 25 liter, een praktische zeef en bijbehorende afdekking.

Bovendien is deze rotatieve meststofstrooier uitgerust met een traploze strooiregeling waardoor het zaaigoed mooi en gelijkmatig over 180  ̊ wordt gestrooid. Uiteraard hoef je hem niet alleen te gebruiken om meststoffen te strooien maar kan hij eveneens worden ingezet om zout, graszaden en kalkmeststoffen over het gazon te verdelen.

Dit alles resulteert dan ook hier in een mooie gemiddelde eindscore van 4,8 sterren waarbij klanten een positief advies geven over de uitstekende kwaliteit en de voordelige koop. Slechts één koper maakt melding van een ingewikkelde handleiding met weinig tot geen instructies.

 

Voordelen:

Type: het betreft een duurzame centrifugaalstrooier die geschikt is om allerhande meststoffen, graszaden en zelfs zout over het gazon te verdelen.

Strooiregeling: je geniet een traploze strooiregeling waarbij het zaaigoed mooi en gelijkmatig over een oppervlakte van 180  ̊wordt verdeeld.

Inhoud: je bent verzekerd van een vrij grote inhoud van wel 25 liter.

 

Nadelen:

Handleiding: volgens één koper omvat de handleiding weinig nuttige instructies waardoor het wel even ingewikkeld is om de strooiwagen in elkaar te monteren.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Kreator KRTGR9005 Strooiwagen 300 tot 370 cm strooibreedte 23 liter

 

Ben je op zoek naar een kwalitatieve tuin strooiwagen waarmee je het gazon kunt aanleggen, zout kunt strooien of je tuin kunt bemesten? Dan is dit manusje van alles, afkomstig van Kreator, misschien wel wat voor jou. Zo is deze roterende strooiwagen geschikt om meststoffen, strooizout of zaden gelijkmatig te verspreiden over 180  ̊. Dit wordt aangevuld met een traploze strooiregeling en een verstelbare strooibreedte variërend van 3 tot maximaal 3,7 meter.

Dankzij de 12 inch luchtbanden blijkt deze strooiwagen, zelfs op oneffen en glad terrein bijzonder soepel in gebruik. Handig dus indien je in de winter zout wilt strooien. Verder blijkt hij voorzien van een ruime inhoud van 23 liter waardoor je een hele poos kunt strooien zonder continu te moeten bijvullen. Hij wordt geleverd inclusief een regenhoes en een vultrechterrooster.

Net zoals bij het vorige product het geval was, zien we dat ook hier de handleiding met instructies duidelijk beter had gekund. Verschillende klanten maken melding van een onduidelijke handleiding waardoor je toch wel eventjes bezig bent om de strooiwagen in elkaar te monteren.

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: de strooiwagen wordt jou aangeboden inclusief een vultrechterrooster en een stevig afdekzeil.

Capaciteit: hij wordt gekenmerkt door een ruime capaciteit van maar liefst 23 liter waardoor je niet continu hoeft bij te vullen.

Luchtbanden: de strooiwagen is afgewerkt met stevige 12 inch luchtbanden die zelfs een optimale grip garanderen op gladde onderwegen.

Handig in gebruik: via de traploze hendel is het mogelijk om, indien gewenst, de dosering te regelen en/ of bij te stellen. Daarnaast kan ook de strooibreedte worden aangepast van minimaal 3 tot maximaal 3,7 meter.

 

Nadelen:

Handleiding: een kleine minderheid van de kopers is van mening dat de handleiding allesbehalve duidelijk is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Gardena Strooiwagen L Middelgrote oppervlakken Strooibreedte: 45 cm

 

Deze strooiwagen met duwboom wordt jou aangeboden door, misschien wel het beste merk, Gardena, en wordt gekenmerkt door een hoogte van 120 cm, een lengte van 50 cm en een breedte van 45 cm. Wat meteen aantoont dat de machine een maximale strooibreedte van 45 cm kent, aangevuld met een inhoud van 12,5 liter. Dit maakt hem geschikt voor middelgrote tot grote grasoppervlaktes van maximaal 400 m2.

Het strooigoed wordt, dankzij een uniek sproeimechanisme, mooi en gelijkmatig over de volledige oppervlakte verspreid zonder daarbij verlies te lijden. Dat heeft vooral te maken met de aanwezige toevoer die zonder problemen kan worden open en dicht gezet. De grote stevige profielwielen zorgen er dan weer voor dat je op eender welk terrein een optimale grip geniet.

We stellen duidelijk vast dat klanten tevreden zijn over de aangeboden kwaliteit en duurzaamheid. Slechts een kleine minderheid beschouwt deze machine niet meteen als een topper in het segment en vindt dat er niet echt gelijkmatig wordt gestrooid.

 

Voordelen:

Onderhoud: doordat deze strooiwagen vervaardigd blijkt ui corrosie- én weerbestendige materialen, kun je hem na gebruik makkelijk even met water reinigen.

Geen strooigoed verlies: dankzij de open/dicht functie ter hoogte van het handvat, kun je zelf de dosering van het strooigoed bepalen en in goede banen leiden.

Profielwielen: de strooiwagen is afgewerkt met een stel stevige profielwielen die zelfs op gladde en oneffen oppervlakken een uitstekende grip garanderen.

 

Nadelen:

Strooit onregelmatig: volgens enkele kopers zou deze machine bijzonder onregelmatig strooien en dat is jammer.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Wolf-Garten universele strooiwagen WE 330 strooibreedte 41 cm inhoud 15 liter

 

We kunnen het rijtje perfect afsluiten met de universele strooiwagen van Wolf-Garten die jou bovendien aan een mooi prijskaartje wordt aangeboden. Zo blijkt de WE 330 Wolf-Garten strooiwagen uitermate geschikt om allerlei soorten strooigoed zoals meststoffen, zout, graszaden en zand mooi en gelijkmatig te verspreiden.

Hij wordt hierbij voorzien van een ruime vulbak die een maximale inhoud kent van maar liefst 15 liter zodat je niet om de haverklap moet bijvullen. Bovendien verloopt zelfs het vullen makkelijk en snel dankzij de aanwezige steunbeugel die verhindert dat de strooiwagen omkantelt. Verder blijkt de machine voorzien van een maximale strooibreedte van 41 cm en een stel stevige banden.

Wanneer we de reacties van klanten bekijken dan moeten we echter wel enige verdeeldheid vaststellen. Zo zijn heel wat kopers duidelijk overtuigd van de prijs-kwaliteitverhouding terwijl sommige andere de constructie dan weer iets te zwak vinden.

 

Voordelen:

Inhoud: de strooiwagen is uitgerust met een ruime vulbak die een totale capaciteit aanbiedt van 15 liter.

Steunbeugel: de steunbeugel zorgt ervoor dat de strooiwagen niet omkantelt om het moment dat je de vulbak vult.

Strooibreedte: hij levert een ruime strooibreedte aan van maximaal 41 cm en kan gebruikt worden voor zaden, zand, zout en meststoffen.

 

Nadelen:

Slechte constructie: volgens een kleine minderheid van de kopers wordt deze strooiwagen gekenmerkt door een zwakke en goedkope constructie.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Strooiwagens Koopgids

 

Wat is een strooiwagen en waarvoor wordt hij zoal ingezet? Hoe is een dergelijke machine gebouwd en welk strooimechanisme en volume biedt hij aan? En hoe zit het dan met de capaciteit en de draagbaarheid? Kortom, er zijn heel wat factoren waar je rekening mee dient te houden als je besluit om te investeren in een kwalitatieve strooimachine. Houd bij het vergelijken van de verschillende mogelijkheden eveneens rekening met de aanbevelingen van experts en wie weet kunnen zij jouw aandacht wel vestigen op enkele leuke promoties en aanbiedingen.

Wat is een strooiwagen en waarvoor wordt hij gebruikt

Een strooiwagen is een praktisch hulpmiddel waarmee het mogelijk wordt gemaakt om droog strooigoed makkelijk over het volledige gazon of weiland te verdelen. Denk hierbij maar aan zaden, zand, meststoffen, kalk of zelfs zout om gladde onderwegen tijdens de winterperiode te vermijden. In tegenstelling tot met de hand, zorgt een strooiwagen dus voor een betere én bovenal gelijkmatige verspreiding van het droge strooigoed. Dat kan wel eens belangrijk worden indien je meststoffen of graszaad wilt verspreiden om je gazon te onderhouden of aan te leggen.

Doordat de strooiwagen steeds populairder wordt, is het tegenwoordig mogelijk om te kiezen uit een uitgebreid assortiment. Zo bestaan er momenteel strooiwagens in allerlei formaten, designs en materialen. Sommige exemplaren zullen hierbij net iets meer mogelijkheden aanbieden ten opzichte van andere strooiwagens en bijgevolg misschien iets duurder zijn op het gebied van de aankoopprijs. Bedenk wat je verwachtingen zijn en waarvoor je de strooiwagen wilt gebruiken, alvorens je een uiteindelijke beslissing neemt.

 

Ontwerp en werking van de strooiwagen

Een degelijke strooibak is standaard uitgerust met een stevig frame op wielen waarop een strooibak is geplaatst. De inhoud van die strooibak, overigens uitgedrukt in liter, is afhankelijk van het type en de wensen/ verwachtingen die je zelf hebt. Zo kan een ruime strooibak best wel handig zijn omdat je het droog strooigoed dan niet continu hoeft bij te vullen.

De wielen zorgen ervoor dat je de strooiwagen zonder problemen kunt voort duwen waardoor een strooimechanisme zal worden geactiveerd door een combinatie van in elkaar grijpende tandwielen. Dit betekent ook dat het strooien eveneens stopt zodra je stopt met rijden. Houd er rekening mee dat er overigens geen elektrische strooiwagens bestaan!

 

Verschillende strooimechanismen

Zodra de strooiwagen dus in beweging wordt gebracht, zal een tandwiel op de wielas een ander tandwiel in beweging brengen en op die manier het strooimechanisme gaan activeren. Echter bestaan er verschillende soorten strooimechanismes waarvan een vallend en ronddraaiend systeem de 2 meest voorkomende zijn.

Zo is een ronddraaiend strooimechanisme een goede aanbeveling om grote oppervlakten te behandelen. Denk maar aan weilanden, graslanden en gazons met een grote maximale oppervlakte. Je geniet een bredere verdeling van het droge strooigoed waardoor er per keer een aanzienlijke oppervlakte kan worden aangepakt. De snelheid kun je overigens grotendeels zelf bepalen door te kiezen hoe snel je rijdt. Echter kun je hiervoor eveneens een beroep doen op de strooivolumeregelaar. Besef wel dat een dergelijk strooimechanisme minder nauwkeurig te werk gaat.

Wil je graag zo nauwkeurig mogelijk te werk gaan, dan kies je maar beter voor een strooiwagen met een vallend systeem. De strooibak bij deze machines is namelijk voorzien van een smalle gleuf waardoor het strooisel in beperkte hoeveelheden naar beneden valt en dit over de breedte van de bak. Dit maakt hem ideaal om kleine, ietwat asymmetrische gazons aan te pakken.

De strooivolumeregeling van de machine

Een goede strooiwagen moet in staat zijn om het zaaigoed accuraat én gelijkmatig over de oppervlakte te verdelen en verspreiden. Bovendien is een kwalitatieve strooimachine eveneens uitgerust met een instelbare strooivolumeregeling. Dat betekent dus dat het mogelijk wordt om de hoeveelheid zaaigoed per oppervlakte of vierkante meter aan te passen.

Houd er rekening mee dat deze strooivolumeregeling 100% mechanisch verloopt door middel van een knop of hendel ter hoogte van de duwboom. Op die manier wordt het mogelijk om de gleuf waarlangs het strooisel wordt gegooid, groter dan wel kleiner te maken en bijgevolg meer of minder te strooien.

 

Draagbaarheid, capaciteit en de uiteindelijke duurzaamheid

Toch willen we het nog even kort hebben over de draagbaarheid, de capaciteit en de duurzaamheid van de strooiwagen. Zo is het belangrijk dat een degelijke strooiwagen probleemloos te rollen én te dragen is. Zorg er dus voor dat het wielformaat 100% conform de grootte van de strooibak is. Kies bij voorkeur voor luchtbanden in plaats van plastic massieve banden.

Daarnaast is ook de capaciteit een belangrijk puntje. Wees je ervan bewust dat de capaciteit of de inhoud van de strooibak grotendeels afhankelijk zal zijn van de te bewerken oppervlakte. Zo is een XXL strooibak voor een gazon van ongeveer 90 m2 helemaal niet nodig. Uiteraard is ook een te kleine strooibak vaak lastig aangezien je deze dan vaker zult moeten bijvullen.

Tot slot wil je natuurlijk zo lang mogelijk van de strooiwagen kunnen genieten. Kies daarom voor een roestbestendig én weerbestendig frame en plaats de wagen, indien mogelijk, ergens binnen. Denk maar aan een tuinhuisje, opberghok of garage.

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES