9 beste Tuinbanken Test van 2024

Laatste update: 24.04.24

 

Beste tuinbanken – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Met de MaximaVida metalen tuinbank kies je voor een oerdegelijke tuinbank die bovendien ook stapelbaar is. Op die manier kun je toch heel wat opbergruimte besparen indien je de tuinbank na gebruik in het tuinhokje of de garage wilt plaatsen. Echter blijkt ook het MaximaVida inklapbaar tuinbankje een schot in de roos. De geoliede afwerking zorgt er tevens voor dat dit bankje zonder problemen in de tuin of op het terras kan blijven staan. In de tabel hieronder hebben we gelijk een derde product aan de reeks toegevoegd, eveneens voorzien van voor- en nadelen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

9 beste tuinbanken (Reviews) van 2024

 

Het ruime assortiment tuinbanken maakt het niet altijd makkelijk om een keuze te maken. Zo valt er heel wat onderscheid te noteren op het gebied van formaat, materialen en designs. Of je daarbij kiest voor een gietijzeren tuinbank, een kunststof tuinbank dan wel een tuinbank uit hout is een persoonlijke keuze. En bij de houten exemplaren kun je dan zelfs nog opteren voor een bamboe tuinbank, een exemplaar uit acacia of toch eerder een tuinbank uit steigerhout. Bedenk eveneens of je een tuinbank met opbergruimte wilt of liever een lounge tuinbank, een zwarte tuinbank dan wel een tuinbank met wit design. Wij zetten alvast 8 toppertjes in de kijker, afgaand op de online reviews en het advies van klanten en experts. Bekijk ze even alvorens er de voor jou beste tuinbank uit te kiezen.

 

1. MaximaVida metalen tuinbank Max 120 cm  stapelbaar

 

Net zoals de VidaXL tuinbanken behoren ook de MaximaVida banken tot de populairste uit het rijtje. Een blik op de online reviews laat gelijk een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren zien en beaamt moeiteloos deze stelling. Echter moet je wel het hogere prijskaartje in het achterhoofd houden aangezien dit mogelijks voor sommigen wel eens een struikelblok zou kunnen zijn.

Toch levert deze MaximaVida tuinbank een uitstekende kwaliteit en uniek gebruiksgemak. Zo kent de bank een totale afmeting van 120 x 54 x 84 cm wat resulteert in maar liefst 2 degelijke zitplekken. De bank is hierbij voornamelijk uit metaal gemaakt waardoor voldoende stevigheid en stabiliteit zijn deel zijn. Verder valt een hoge rugleuning en breed zitvlak inclusief rondingen op, wat allemaal bijdraagt aan het uiteindelijke zitcomfort.

De stapelbare bank werd afgewerkt in een prachtige neutrale zwarte kleur maar blijkt nog in tal van andere kleuren en designs te bekomen. Dit maakt van hem een degelijke zitbank om ‘s avonds nog even van een heerlijke borrel te genieten.

 

Voordelen:

Materiaal: deze unieke zitbank blijkt voornamelijk vervaardigd uit duurzaam én weerbestendig metaal.

Design: hij werd voorzien van een zwart likje verf maar kan ook in tal van andere kleuren en designs verkregen worden.

Formaat: met een formaat van maximaal 120 x 54 x 84 cm levert deze zitbank moeiteloos 2 duidelijke zitplekken op.

Comfort: de zitbank is voorzien van een extra hoge rugleuning in combinatie met een breder zitvlak met rondingen.

 

Nadelen:

Prijskaartje: ben je op zoek naar een aanbieding of een goedkope tuinbank, dan is dit exemplaar misschien niet de best mogelijke aanbeveling.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. MaximaVida inklapbaar tuinbankje Olivier 100 cm geolied uit exclusief mahoniehout

 

Net zoals het vorige product blijkt ook deze prachtige tuinbank jou te worden aangeboden door MaximaVida. MaximaVida is dan ook een bekend merk op het gebied van tuinmeubelen en levert al jaren kwaliteit en duurzaamheid. Niet voor niets beschouwen vele klanten het als veruit het beste merk, wat ook bevestigd wordt door de positieve eindscore van 4,9 sterren.

Deze unieke tuinbank kent een maximaal formaat van 100 x 41 x 90 cm en is daarmee net iets compacter dan zijn voorganger. Echter is deze afmeting nog ruim voldoende om 2 degelijke zitplekken op te leveren. Bovendien blijkt deze Olivier tuinbank vervaardigd uit duurzaam SGS-gecertificeerd mahoniehout wat gelijk resulteert in een prachtigen natuurlijke uitstraling.

De bank, die overigens weersbestendig en inklapbaar is, kan eender waar geplaatst worden, binnen- of buitenshuis dan wel in de tuin of op het terras als gezellige tête-à-tête tuinbank. 

 

Voordelen:

Materialen: bij de productie van deze bank heeft men ervoor gekozen om te werken met de positieve eigenschappen van mahoniehout.

Weerbestendig: doordat de bank volledig weerbestendig is, kan hij eveneens buitenshuis in de tuin of op het terras worden geplaatst.

Formaat: hij kent een totaal formaat van 100 x 41 x 90 cm en weegt hierbij ongeveer 18 kg.

Inklapbaar: het is mogelijk om de bank na gebruik dicht te klappen waardoor je heel wat opbergruimte bespaart.

 

Nadelen:

Geen kussen: ben je van plan om deze tuinbank aan te kopen, besef dan wel dat er geen kussentjes worden meegeleverd.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. SenS-Line Tuinbank Memphis Maat

 

Of het de tuinbank met de laagste prijs is, valt nog even af te wachten. Echter, kan hij wel tot de goedkope producten uit het lijstje worden gerekend. Deze unieke Memphis tuinbank wordt jou aangeboden door het bekende merk SenS-Line en wordt door heel wat klanten beloond met een mooie score van 4,7 sterren.

De bank kent een maximale afmeting van 63 x 160 x 89 cm, wat overeenkomt met 2 volwaardige zitplekken, en weegt hierbij ongeveer 25 kg. Dat betekent dat 2 personen deze bank makkelijk even kunnen verplaatsen. Bovendien blijkt hij, net zoals zijn voorganger, vervaardigd uit duurzaam hout wat resulteert in een unieke natuurlijke look.

Het mooie hiervan is dat de bank eveneens weerbestendig blijkt te zijn en hij dus perfect buiten kan blijven staan zelfs wanneer het hagelt, sneeuwt of regent. Kortom, een degelijke bank en een waardevolle investering.

 

Voordelen:

Materiaal: deze prachtige tuinbank blijkt voornamelijk te zijn vervaardigd uit duurzaam én weerbestendig hout.

Formaat: de bank wordt gekenmerkt door een maximaal formaat van 63 x 160 x 89 cm waarbij 63 cm de diepte aanduidt.

Montagehandleiding: je hoeft je alvast geen zorgen te maken aangezien er een duidelijke montagehandleiding inclusief stappenplan wordt meegeleverd.

 

Nadelen:

Exclusief decoratie: besef wel dat de tuinbank exclusief decoratie, accessoires en kussens wordt geleverd.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Lanterfant Tuinbank Joris Hout Teak Olie 3 Zitplekken

 

Je kunt uiteraard altijd nog opteren voor deze prachtige Lanterfant tuinbank die, met een maximaal formaat van 159 x 52 x 91 cm, net iets groter is dan zijn voorgangers en ruimte biedt aan maar liefst 3 volwaardige zitplekken. Verder blijkt de Joris tuinbank van Lanterfant vervaardigd uit duurzaam natuurlijk acacia hardhout waardoor klassiek en modern op een unieke wijze worden gecombineerd.

Bovendien kun je deze tuinbank, die overigens perfect weerbestendig is, makkelijk verplaatsen dankzij het aannemelijke gewicht van ongeveer 16 kg. Hij wordt jou tevens aangeboden inclusief alle nodige montagematerialen, een boekje met onderhoudsinstructies en een duidelijke montagehandleiding.

Een blik op de online reviews laat meteen een mooie gemiddelde eindscore van 4,7 sterren zien waarbij klanten duidelijk tevreden zijn over het trendy design, de unieke vormgeving en het gebruiksgemak. Slechts enkele klanten ervaren de aangeboden kwaliteit als middelmatig.

 

Voordelen:

Materiaal: bij de productie van deze unieke Joris tuinbank heeft men ervoor gekozen om te werken met de voordelen van acaciahout.

Formaat: de bank kent een totaal formaat van 159 x 52 x 91 cm wat resulteert in 3 volwaardige zitplekken.

Verpakkingsinhoud: de bank wordt geleverd inclusief een boekje met allerhande onderhoudsinstructies, een montagehandleiding en al het nodige montagemateriaal.

 

Nadelen:

Kwaliteit: we moeten jammer genoeg vaststellen dat een kleine minderheid van de klanten niet 100% tevreden blijkt over de kwaliteit van de bank.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Garden Impressions Rubens schommelbank 3 zits

 

Mag het toch net dat tikkeltje specialer zijn en vormt budget hierbij geen enkel probleem? Dan is deze prachtige schommelbank, jou aangeboden en geleverd door Garden Impressions, misschien wel wat voor jou? Hij blijkt overigens afkomstig uit de bekende aluminium lounge collectie en werd afgewerkt in een neutrale antraciet kleur, wat het makkelijker maakt om hem in eender welk interieur te plaatsen.

De bank kent overigens een maximaal formaat van 122 x 205 x 175 cm inclusief een zithoogte van 46 cm en een zitdiepte van 54 cm. Dit resulteert in maar liefst 3 volwaardige zitplekken, goed om met het hele gezin van te genieten. Het stalen frame blijkt afgewerkt met weerbestendige textileen doek die eveneens bescherming biedt tegen de hevigste zonnestralen.

Verder dragen de hoge rugleuning, het brede zitvlak en de armleuningen bij aan een optimaal zit- en ligcomfort. Klanten blijken eveneens overtuigd van de aangeboden kwaliteit en mogelijkheden en vinden hem de investering meer dan waard.

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: de schommelbank wordt geleverd inclusief alle nodige montagematerialen en een duidelijke handleiding met instructies.

Formaat: je dient rekening te houden met een totaal formaat van 122 x 205 x 175 cm waarbij een zitdiepte van 54 cm wordt geregistreerd en een zithoogte, inclusief kussens, van ongeveer 46 cm.

Materiaal: terwijl het frame voornamelijk uit duurzaam en stevig staal werd gemaakt, blijkt de beschermdoek uit weerbestendig textileen te zijn gemaakt.

Onderhoudsvriendelijk: in tegenstelling tot sommige andere tuinbanken, blijkt dit exemplaar bijzonder makkelijk te onderhouden.

 

Nadelen:

Gewicht: met een gewicht van maar liefst 40 kg in combinatie met het ruime formaat, maakt dat deze bank niet even makkelijk te verplaatsen valt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Sanderswoodwork Houten bank Vlieland Incl. kussens Steigerhout

 

Je zou natuurlijk altijd nog kunnen kiezen voor deze prachtige houten tuinbank die jou wordt aangeboden door Sanderswoodwork en afkomstig blijkt uit de Sanderswoodworks Vlieland serie. De bank blijkt meer specifiek vervaardigd uit natuurlijk steigerhout, vandaar zijn rustieke landelijke kleur, en kent een maximaal formaat van 63 x 180 x 72 cm. Dit resulteert in ongeveer 2,5 zitplekken wat hem geschikt maakt voor 2 normaal gebouwde volwassenen of 2 volwassenen en een kind.

Houd er wel rekening mee dat de bank geleverd wordt als een soort montagepakket, wat door sommige klanten misschien eerder als een minpuntje zal worden beschouwd. Bij levering krijg je er echter wel meteen een water- én vuilafstotend kussen bij, wat gelijk bijdraagt aan het comfort en gebruiksgemak.

Wanneer we de online reviews bekijken dan zien we dat de meeste klanten duidelijk tevreden zijn over de aangeboden kwaliteit en het prachtige design. Slechts een kleine minderheid vindt het toch wel lastig om de bank eigenhandig in elkaar te plaatsen.

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: de levering omvat niet alleen op maat gezaagde planken maar ook de nodige schroeven, 2 stevige kussens en een duidelijke montagehandleiding.

Formaat: de bank wordt gekenmerkt door een totale afmeting van 63 x 180 x 72 cm.

Materiaal: hij blijkt voornamelijk te zijn gemaakt uit duurzaam en weersbestendig steigerhout.

 

Nadelen:

Niet gebruiksvriendelijk: enkele klanten beschouwen het jammer genoeg als een minpunt dat de bank niet gemonteerd geleverd wordt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

7. TecTake Tuinbank tuin bank tuinbankje zitbank gietijzer 124 cm 401426

 

Tussen de goedkope tuinbanken zul je vast en zeker dit unieke exemplaar van Tectake zien voorbijkomen. Het prachtige klassieke design valt gelijk op en maakt van hem dan ook een echte blikvanger. In tegenstelling tot heel wat andere tuinbanken uit deze selectie, blijkt het onderstel bij dit exemplaar voornamelijk uit gietijzer te zijn vervaardigd aangevuld met een gelakte houten rugleuning en zitvlak.

De tuinbank kent een maximaal formaat van 124 x 60 x 83 cm en biedt hierdoor ruimte aan maar liefst 3 volwassen personen. Bovendien zijn de materialen waterbestendig waardoor hij perfect op het terras of in de tuin kan worden geplaatst. Houd er wel rekening mee dat hij als een bouwpakket komt en je hem zelf nog eigenhandig in elkaar dient te plaatsen.

Uit de online reviews stellen we vast dat de meningen toch eerder verdeeld zijn. Zo blijkt deze tuinbank voor sommigen een waar paradepaardje terwijl anderen niet te spreken zijn over de kwaliteit en duurzaamheid.

 

Voordelen:

Materiaal: terwijl het onderstel vervaardigd blijkt uit duurzaam gietijzer, heeft men voor de zitting en rugleuning gekozen om te werken met natuurlijk gelakt hout.

Waterbestendig: doordat het hout bewerkt is met een speciale coating blijkt deze tuinbank 100% waterbestendig te zijn.

Design: zijn uniek klassieke design maakt dat deze tuinbank er echt wel bovenuit springt.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: jammer genoeg blijkt een kleine minderheid van de klanten minder tevreden te zijn over de aangeboden kwaliteit.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

8. Step Outdoor Storage Bench Opbergbank 140L opbergruimte

 

We kunnen het rijtje afsluiten met deze unieke outdoor storage bench jou aangeboden en geleverd door Step2. De tuinbank, alias opbergbank, wordt gekenmerkt door een maximaal formaat van 46 x 122 x 30 cm en biedt daarmee niet alleen 2 zitplekken aan maar ook nog eens 140 liter aan opbergruimte. Extra handig om kussens en ander decoratiemateriaal veilig in op te bergen.

Het grootste gedeelte van deze unieke tuinbank blijkt voornamelijk te zijn vervaardigd uit kunststof. Doordat de materialen 100% weerbestendig zijn, kun je deze bank zowel binnen- als buitenshuis gebruiken.

Jammer genoeg blijken er nog geen reacties door klanten te zijn geplaatst wat het voor ons bijzonder moeilijk maakt om jou hierover verder advies te geven. Echter vermoeden we dat het hogere prijskaartje een mogelijk struikelblok zou kunnen zijn voor sommigen.

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: door te kiezen voor de outdoor storage bench van Step2 kies je niet alleen voor een comfortabele tuinbank maar ook voor een ruime opbergbank.

Formaat: de bank wordt gekenmerkt door een maximale afmeting van 46 x 122 x 30 cm en biedt daardoor 2 volwaardige zitplekken én een opbergruimte van 140 liter aan.

 

Nadelen:

Prijzig: het hogere prijskaartje zou wel eens het figuurlijke addertje onder het gras kunnen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

9. Garden Impressions Box tuinbank wit

 

Deze tuinbank van Garden Impressions is misschien iets duurder maar biedt dan ook heel wat kwaliteit aan. De bank is wit van kleur waardoor het vrijwel in elk interieur past.

Dit model is gemaakt uit kunststof en is heel erg stevig en duurzaam. Tegelijkertijd weegt het ook relatief weinig waardoor je de bank gemakkelijk en snel kunt verplaatsen. De bank biedt 3 ruime zitplaatsen aan. Doordat dit model weersbestendig en kleurbestendig is, kun je de bank het hele jaar door buiten laten staan. Ook qua onderhoud biedt de bank alleen maar voordelen.

De gebruikers zijn helemaal overtuigd van de goede prijs-kwaliteitverhouding van dit product. verder ziet het er nog eens heel trendy en aantrekkelijk uit. Dit alles wordt gecombineerd met een hoge duurzaamheid. Haast je dus zeker naar de winkel en laat ons weten wat jij ervan vindt.

Je zou natuurlijk ook nog kunnen opteren om voor deze originele tuinbank van Garden Impressions te kiezen. De bank is afgewerkt in een opvallende witte kleur die niet alleen modern maar tegelijk ook bijzonder elegant en stijlvol oogt. Een echte blikvanger dus!

 

Voordelen:

Materiaal: het is een degelijke en bijzonder duurzame tuinbank die volledig vervaardigd is uit stevig kunststof.

Gewicht: doordat de bank, in vergelijking met sommige andere tuinbanken, behoorlijk weinig weegt, kun je deze makkelijk optillen en bijgevolg ook verplaatsen.

Formaat: het is misschien niet meteen de grootste bank maar toch kun je er makkelijk met 3 volwassenen op plaats nemen.

Handig in gebruik: de bank is niet alleen kleurbestendig maar is daarnaast ook bestand tegen de verschillende weersomstandigheden. Daarnaast is de tuinbank ook bijzonder makkelijk om te onderhouden.

 

Nadelen:

Prijskaartje: de hoge prijs doet echter vermoeden dat je deze tuinbank niet meteen tussen de goedkope producten zult hoeven te verwachten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Tuinbanken Koopgids

 

Wat is een tuinbank en waarvoor wordt hij zoal gebruikt? Welke mogelijkheden bestaan er op het gebied van ontwerp, formaat, materialen en design en welke invloed heeft dit op het uiteindelijke prijskaartje? Kortom, er rijzen heel wat vragen op bij de aanschaf van een nieuwe tuinbank. Het lijkt ons daarom een goede aanbeveling om de onderstaande koopgids even rustig door te nemen alvorens je de verschillende tuinbanken en eventuele aanbiedingen met elkaar gaat vergelijken.

Het nut van een degelijke tuinbank

Nu de lente opnieuw voor de deur staat en de eerste zonnestralen verschijnen, komen de mensen weer wat meer naar buiten. En zeg nu zelf, wat is er leuker dan na een lange vermoeiende werkdag nog even buiten op het terras of in de tuin van het zonnetje te kunnen genieten? Uiteraard is een degelijke tuinbank wel een absolute must. En voor je begint te panikeren over het, misschien wel hoge, prijskaartje; er zijn ook heel wat leuke aanbiedingen te spotten.

De geschikte tuinbank is er uiteraard eentje die aan al jouw verwachtingen kan voldoen. Bedenk dus waar je de bank hebben wilt, wat de beschikbare ruimte is en hoeveel je er maximaal aan wilt spenderen. Ben je echt een buitenmens en bijgevolg van plan om er heel vaak gebruik van te maken, dan mag het misschien toch net dat tikkeltje meer zijn. 

 

Welk prijskaartje hangt daar aan vast?

Alvorens we ons verder vastbijten in het formaat en de mogelijke materiaalsoorten, willen we het nog even kort hebben over het mogelijke prijskaartje. Zo hoeft een tuinbank niet bepaald stukken van mensen te kosten. Er zijn ook heel wat leuke aanbiedingen of promoties te spotten in tal van winkels fysiek en online en outlet stores. Zo kan het prijskaartje variëren van enkele tientjes tot maar liefst honderden of wel duizenden euro’s.

Echter is het belangrijk om op voorhand goed in kaart te brengen welk gebruik je eraan zult geven. Het heeft namelijk geen enkele zin om 500 tot 1000 euro neer te tellen aan een kwalitatieve tuinbank als je er amper gebruik van zult maken. Ben je echt van plan te tuinbank vaak te gebruiken en wil je hem bij voorkeur op het terras of in de tuin plaatsen, dan zijn weersbestendige materialen een echte must. Dergelijke extra’s zullen uiteraard een invloed hebben op het prijskaartje maar bieden op de lange termijn wel een meerwaarde.

 

De gebruikte materialen in combinatie met het formaat

Tuinbanken bestaan in diverse formaten, ontwerpen, designs en materialen. Zo kun je opteren voor een volledige tuinbanken set vervaardigd uit kunststof of duurzaam plastic. Net zoals de mogelijkheid bestaat om te kiezen voor een houten tuinbank of een exemplaar uit metaal, aluminium, wicker, riet of rotan. 

Besef wel dat niet alle materiaalsoorten dezelfde eigenschappen bieden. Zo zal kunststof minder duurzaam zijn dan hout maar misschien wel beter tegen de verschillende weersomstandigheden kunnen. Wil je echter toch per sé voor een houten tuinbank kiezen, opteer dan voor acaciahout, teakhout, steigerhout of eikenhout aangezien dergelijke houtsoorten vaak iets duurzamer én weerbestendig zijn.

Eenmaal de keuze voor een bepaald type materiaal gemaakt is, is het minstens even belangrijk om aandachtig te zijn voor het formaat. Om het formaat van de tuinbank te bepalen is het altijd handig om de plaatsing in gedachten te houden. Waar wil je de tuinbank plaatsen, welke ruimte heb je hiervoor beschikbaar en hoeveel personen willen van de tuinbank kunnen genieten. Het antwoord op dergelijke vragen zal het keuzepalet aanzienlijk specifieker maken.

Eventuele extra kenmerken en bijbehorende accessoires

Tot slot willen we het nog even kort hebben over eventuele extra kenmerken en bepaalde bijbehorende accessoires die al dan niet een meerwaarde kunnen zijn. Zo is het mooi meegenomen in de tuinbank geleverd wordt inclusief een set degelijke kussens en/ of een stevige beschermhoes. 

Zorg er eveneens voor dat de tuinbank weerbestendig is of tenminste makkelijk op te bergen is indien dat niet het geval is. Zo kun je een inklapbare bank makkelijk en snel opbergen indien het plotseling begint te regenen. En tot slot, zorg ervoor dat de bank onderhoudsvrij of tenminste onderhoudsvriendelijk is.

 

 

 

Veelgestelde vragen 

 

Q1: Welk hout is geschikt voor een tuinbank?

Het ruime assortiment aan tuinbanken maakt het mogelijk om een onderscheid te maken tussen de verschillende gebruikte materiaalsoorten. Daarbij stellen we vast dat een groot aantal tuinbanken voornamelijk uit natuurlijke houtsoorten werden vervaardigd. Kies je voor een houten tuinbank dan dien je wel rekening te houden met de verschillende weersomstandigheden.

Echter bestaan er bepaalde houtsoorten die net iets beter bestand zijn tegen de verschillende temperaturen en weersomstandigheden en bijgevolg duurzamer zijn. Denk bijvoorbeeld maar aan een tuinbank vervaardigd uit duurzaam steigerhout of eikenhout. Daarnaast kunnen ook de positieve eigenschappen van acaciahout en teakhout aan het lijstje worden toegevoegd.

Q2: Hoe maak ik een tuinbank?

Tuinbanken bestaan in allerlei formaten, vormen, materialen en designs wat meteen een brede waaier aan prijskaartjes aantoont. Echter hoef je niet meteen 200 euro of meer neer te tellen voor een unieke tuinbank. Ben je zelf nogal creatief aangelegd dan kun je ook gewoon zelf een prachtige tuinbank in elkaar knutselen.

Ga bijvoorbeeld even langs bij de bouwmarkt of andere bekende tuinshops om op zoek te gaan naar stevige houten planken, paletten, schroefjes en vijzen. Door de bank helemaal zelf in elkaar te knutselen creëer je niet alleen een uniek ontwerp maar ook eentje dat je reeds voor enkele tientjes in huis gehaald hebt.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES