5 beste Tuinfrezen Test van 2024

Laatste update: 03.03.24

 

Beste tuinfrezen – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Door te kiezen voor de Einhell GC-RT 7530 Grondfrees kies je alvast voor een krachtig soort tuingereedschap waarmee je probleemloos aan bodembewerking kunt doen.  Daarnaast blijkt echter ook de Powerplus POWEG7010 Tuinfrees een schot in de roos te zijn. Deze elektrische frees is eenvoudig op het stroomnet aan te sluiten waarna een ruim vermogen van maximaal 1050 watt kan worden geleverd. In de onderstaande tabel hebben we voor de volledigheid nog een derde topproduct aan het lijstje toegevoegd. Op die manier wordt de keuze iets groter en kun je makkelijk de sterke en zwakke punten tegenover elkaar gaan afwegen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste tuinfrezen (Reviews) van 2024

 

De beste tuinfrees hoeft niet noodzakelijkerwijs ook het duurste apparaat uit het rijtje te zijn. Zo zijn er heel wat goedkope tuinfrezen en/ of aanbiedingen te vinden die de moeite waard zijn. Of je hierbij kiest voor een tuinfrees op diesel of benzine dat is dan weer een persoonlijke keuze. Daar het tuinfrees gamma behoorlijk ruim is, hebben we alvast een selectie gemaakt van 5 topproducten. Neem rustig de tijd om deze even te bekijken, rekening houdend met de online reviews en het advies van klanten.

 

1. Einhell GC-RT 7530 Grondfrees Bodembewerking Einhell Expert

 

Ben je op zoek naar een degelijke tuinfrees die kan gebruikt worden voor bodembewerking? Dan lijkt deze grondfrees van Einhell, uit de bekende Einhell Expert serie, vast en zeker iets voor jou. Bovendien valt ook het prijskaartje hartstikke goed mee waardoor hij mogelijks tot de populairste tuinfrezen uit het lijstje behoort.

Het betreft hier dan ook een elektrische grondfrees die uitermate geschikt is om de bodem van parkjes en tuinen te onderhouden. Met behulp van een dergelijke elektrische tuinfrees kun je namelijk diverse soorten vaste gronden makkelijk en snel gaan losmaken. Het zou zelfs wel eens de ideale tuinfrees voor kleigrond kunnen zijn vanwege z’n krachtige motor van 750 Watt, inclusief onbelast toerental van maar liefst 400 t/min.

Verder biedt het apparaat een werkbreedte van maar liefst 300 mm aan inclusief een freesdiepte van ongeveer 20 cm. Hij is voorzien van maar liefst 4 afzonderlijke freesmessen die elk een doorsnede van 22 cm hebben. Daarnaast is deze grondfrees uitgerust met een tweedehands veiligheidsschakelaar alsook een inklapbare geleidsteel en 2 jaar fabrieksgarantie. We zien dat klanten duidelijk tevreden zijn en hem belonen met een mooie score van 4,8 sterren.

 

Voordelen:

Budgetvriendelijk: deze tuinfrees mag vast en zeker tot de budgetvriendelijke apparaten gerekend worden vanwege z’n lage prijskaartje.

Vermogen: de elektrische tuinfrees is voorzien van een bijzonder krachtige en duurzame motor met een totaal vermogen van 750 Watt, inclusief onbelast toerental van ongeveer 400 t/min.

Werkbreedte en diepte: je geniet hierbij een totale werkbreedte van wel 300 mm die wordt aangevuld met een freesdiepte van zo’n 20 cm.

Handig in gebruik: je zult zien dat deze grondfrees bijzonder makkelijk te bedienen is en voorzien is van een veiligheidsschakelaar, een inklapbare geleidesteel en 4 krachtige freesmessen.

 

Nadelen:

Design: we zien voornamelijk positieve reacties verschijnen. Echter is het mogelijk dat het design niet iedereen zal aanspreken.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Powerplus POWEG7010 Tuinfrees – 1050W – Werkbreedte 320mm – Werkdiepte max. 220mm

 

Ben je het beu om altijd een tuinfrees te huren en ben je er dus al enige tijd over aan het nadenken om een tuinfrees te kopen? Dan is dit exemplaar van Powerplus het bekijken alvast meer dan waard. Zo kies je met de POWEG7010 gelijk voor een elektrisch aangestuurde tuinfrees die eenvoudig op het stroomnet kan worden aangesloten, rekening houdend met een aansluitspanning van 230V. Let wel dat het apparaat slechts een snoerlengte van 35 cm biedt en dus het gebruik van een verlengsnoer aangewezen is.

Eenmaal de Powerplus tuinfrees correct is aangesloten, kan een ruim vermogen van maar liefst 1050 watt worden gegenereerd. Dit gaat gepaard met een maximale werkdiepte van 22 cm in combinatie met een snijbreedte van 32 cm wat het apparaat bijzonder geschikt maakt om kleine tuinen te onderhouden en/ of eenvoudige tuin ideeën tot uiting te laten komen. Zo laten de 4 compacte stalen messen het toe om gazons en kleine grasperken te bewerken en/ of kleine gaten te graven om planten/ bomen te planten.

Een blik op de online reviews toont meteen een mooie gemiddelde eindscore van 4,5 sterren aan. Toch lijkt een enkele koper minder overtuigd van de aangeboden kwaliteit.

 

Voordelen:

Vermogen: eenmaal correct aangesloten weet deze tuinfrees een ruim vermogen van maximaal 1050 te genereren.

Voeding: de tuinfrees is voorzien van een 35 cm lange kabel waarmee je het apparaat eenvoudig op het stroomnet kunt aansluiten, rekening houdend met een aansluitspanning van 230V.

Werkbreedte: de werkbreedte van 32 cm wordt moeiteloos aangevuld met een werkdiepte van maximaal 22 cm.

Budgetvriendelijk: hoewel deze Powerplus tuinfrees niet meteen over de laagste prijs beschikt, is hij volgens velen een goede aanbeveling om je eigen huis en tuin op orde te krijgen.

 

Nadelen:

Verlengsnoer: houd er rekening mee dat je een verlengsnoer nodig zult hebben om de korte snoerlengte van 35 cm op te vangen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Powerplus POWXG72010 Tuinfrees – 1500W – Werkbreedte 450mm – Werkdiepte

 

Ben je het beu om steeds een tuinfrees te huren en overweeg je om de stap te zetten naar de aankoop ervan? Dan kunnen wij jou deze elektrische tuinfrees van het bekende en populaire merk Powerplus alvast warm aanbevelen. De set – die momenteel tegen een verlaagde prijs wordt aangeboden – wordt bovendien aangevuld met 6 vlijmscherpe messen en een stevige set flexibele wielen die allen op hun beurt bijdragen aan het gebruiksgemak.

Maar er is natuurlijk nog heel wat meer om over naar huis te schrijven want zo is deze elektrische tuinfrees eenvoudig op het stroomnet aan te sluiten, weliswaar rekening houdend met een invoerspanning van 230V. Eenmaal aangesloten én ingeschakeld, geniet je een aanzienlijk vermogen van maximaal 1500 watt en tot wel 409 rotaties per minuut. Dit alles wordt aangevuld met een variabele werkdiepte van maximaal 22 cm en een werkbreedte van 45 cm.

Een blik op de online reviews laat meteen een mooie gemiddelde eindscore van 4,7 sterren zien waarbij klanten duidelijk overtuigd zijn van de geleverde prijs-kwaliteitverhouding. Kortom, wil je graag een tuinfrees kopen dan is deze Powerplus misschien wel wat voor jou?

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: de tuinfrees wordt geleverd inclusief een tweedelige duwbeugel, 2 kabelclips, 4 stermoeren, 4 schroeven, 2 transportwielen, 2 wieldeksels en een instructieve handleiding.

Vermogen: eenmaal correct aangesloten op het stroomnet, kan een aanzienlijk maximaal vermogen tot 1500 watt worden geleverd.

Werkbreedte: je geniet een totale werkbreedte van 450 mm of 45 cm die wordt aangevuld met een freesdiepte van 220 mm of 22 cm.

Messen: de tuinfrees telt maar liefst 6 vlijmscherpe messen die elk op hun beurt een dikte kennen van 1,5 mm.

 

Nadelen:

Kabellengte: houd er rekening mee dat – met een kabellengte van amper 35 cm – een verlengkabel nodig is.

Geen benzine: ben je bewust op zoek naar een benzine tuinfrees dan is dit toppertje niet meteen de beste aanbeveling.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Einhell Accu Grondfrees GE-CR 30 Li BL Solo Power-X-Change Koolborstelloos

 

Net zoals het eerste product uit onze lijst, blijkt ook deze tuinfrees afkomstig te zijn van het bekende, en misschien wel het beste merk Einhell. Echter maakt dit exemplaar deel uit van de Einhell Power X-Change serie en blijkt hij net een tikkeltje duurder te zijn dan de Einhell Expert reeks. Toch mag je zeker zijn van een topproduct dat overigens geschikt is om kleine tot middelgrote tuinen aan te pakken.

Zo zul je zien dat deze tuinfrees gebruik maakt van maar liefst 2 krachtige 18 Volt Power X Change accu’s en daarbij een totale spanning van 36 Volt aanbiedt. Besef wel dat je er op het moment van aankoop de lader noch de accu bij krijgt, wat door velen als een minpuntje zal worden beschouwd. Verder wordt de tuinfrees gekenmerkt door maar liefst 4 afzonderlijke robuuste hakmessen met een doorsnede van maar liefst 20 cm. Zij bereiken makkelijk een werkbreedte van 30 cm, aangevuld met een freesdiepte van ongeveer 20 cm.

Verder blijkt de tuinfrees ook voorzien van alle comfort en veiligheid. Denk bijvoorbeeld maar aan de inklapbare handgreep, de in hoogte te verstellen wielen en de 2 afzonderlijke veiligheidsschakelaars. Kortom, de moeite waard om hem toch maar even onder de loep te nemen en daar zijn ook de meeste klanten het over eens.

 

Voordelen:

Hakmessen: de 4 afzonderlijke freesmessen waarover dit apparaat beschikt, worden gekenmerkt door een totale diameter van 20 cm.

Handig in gebruik: de tuinfrees kan zonder problemen een maximale werkbreedte behalen van maar liefst 30 cm in combinatie met een diepte van zo’n 20 cm.

Comfort: de inklapbare handgreep alsook de verstelbare wielen en de aanwezigheid van de veiligheidsschakelaars dragen allen bij aan het comfort en de veiligheid.

Voeding: de tuinfrees maakt gebruik van 2 afzonderlijke 18 Volt Power Change X accu’s waardoor makkelijk een totale spanning van wel 36 Volt wordt geproduceerd.

 

Nadelen:

Kostenplaatje: jammer genoeg blijkt het hogere prijskaartje hier wel degelijk het addertje onder het gras te zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Einhell GC-RT 1440 M Grondfrees // Bodembewerking Einhell Expert

 

Je zou natuurlijk ook altijd nog kunnen kiezen voor deze Einhell GC-RT 1440 M grondfrees die jou wordt aangeboden door het bekende Einhell Expert en voldoende krachtig is om parken en/ of tuinen te onderhouden. De elektrische frees is daarvoor alvast uitgerust met een bijzonder krachtige 1400 watt seriemotor die in staat is om een onbelast toerental van 280 toeren per minuut te leveren.

Maar dat is nog lang niet alles want daarnaast heeft men ook aan jouw veiligheid gedacht door te opteren voor een ingebouwde 2-punts veiligheidsschakelaar én een overbelastingskoppeling. Zijn gebruiksgemak wordt verder aangevuld met een inklapbare steel, 6 robuuste hakmessen met een diameter van 20 cm, een freesdiepte tot 20 cm en een werkbreedte van maximaal 40 cm.

Hoewel een enkele koper van mening is dat het toestel vrij lastig te gebruiken is, lijkt de overgrote meerderheid duidelijk overtuigd van de aangeboden kwaliteit, prijs en de efficiëntie waarmee het toestel functioneert.

 

Voordelen:

Snoerontlastingsklem: dankzij de geïntegreerde snoerontlastingsklem kan worden voorkomen dat de elektriciteitskabel van de tuinfrees in de buurt van de hakmessen komt.

Transportwielen: de tuinfrees is uitgerust met een set grote stevige transportwielen die in hoogte verstelbaar zijn.

Voeding: de elektrische tuinfrees kan eenvoudig op het stroomnet worden aangesloten, rekening houdend met een invoerspanning van 220-240V. Vervolgens kan een vermogen tot 1400 watt worden geleverd.

Hakmessen: de machine telt maar liefst 6 robuuste hakmessen die elk een diameter hebben van 20 cm en een werkbreedte van maximaal 40 cm alsook freesdiepte van 20 cm opleveren.

 

Nadelen:

Niet gebruiksvriendelijk: volgens een enkele koper zou deze tuinfrees behoorlijk lastig in gebruik zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Tuinfrezen Koopgids

 

Wat is een tuinfrees en hoe werkt een dergelijke machine? Welke mogelijkheden zijn er op het gebied van types, vermogen en prijs? En hoe zit het dan met het onderhoud? Met deze koopgids proberen wij een antwoord te bieden op enkele prangende vragen. Neem rustig de tijd om de gids hieronder grondig door te nemen alvorens je de verschillende tuinfrees machines gaat vergelijken. Bedenk wat je verwachtingen zijn en houd daarnaast ook rekening met eventuele aanbiedingen en leuke promoties.

Wat is een tuinfrees en de werking ervan

Een tuinfrees wordt beschouwd als één van de meeste nuttige en veelzijdige hedendaagse machines. Hij is in staat om op een efficiënte manier de aarde en grond losser te maken, om te woelen en bijgevolg te verluchten. Daarnaast zijn dergelijke machines ook geschikt om meststoffen of andere vormen van compost onder de aarde te mengen net zoals ze kunnen gebruikt worden om onkruid te verwijderen.

Je hoort het al, een veelzijdige machine waarvan de aankoop de moeite waard is om te overwegen. Toch willen wij jou aanraden om niet zomaar de eerste de beste tuinfreesmachine in huis te halen. Bedenk dat er wel degelijk verschillende soorten bestaan. Wil je vooral kleinere klusjes opknappen dan kan een handmatige tuinfreesmachine een goede aanbeveling zijn. Voor grote en zware karweien kies je beter voor een elektrisch exemplaar, al dan niet voorzien van een accu.

Verder zul je zien dat de mogelijkheden van sommige tuinfrezen werkelijk eindeloos lijken. Voor sommige klusjes kan het namelijk handig zijn indien de machine tot iets meer in staat is. Besef wel dat het prijskaartje hier een invloed van zal ondervinden. Daarnaast is het ook een goede aanbeveling om evenzeer rekening te houden met elementen zoals de veiligheid, het comfort en het onderhoud.

 

Het type tuinfrees

Zoals reeds min of meer vermeld, bestaan er wel degelijk verschillende soorten tuinfrezen. Zo kun je in de eerste plaats kiezen voor een handmatige tuinfrees. Dergelijke apparaten zijn geschikt voor kleine klusjes op te knappen en zijn iets goedkoper om aan te schaffen. Bedenk wel dat je er ook iets meer kracht en energie voor zult nodig hebben en dat je nog heel wat werk zelf moet uitvoeren.

Voor grote oppervlakten en bijgevolg zwaardere karweien kan het een betere optie zijn om te kiezen voor een elektrische tuinfrees machine. Daarbij heb je dan de mogelijkheid om te kiezen tussen een draadloos of bedraad exemplaar. De bedrade exemplaren zijn iets goedkoper maar daarbij zul je wel goed moeten opletten dat de kabel niet in de machine terechtkomt. De snoerloze elektrisch tuinfrezen zijn vaak voorzien van een benzine- of dieselmotor. Hierbij zal een 4-takt motor altijd iets krachtiger en beter zijn dan een 2-takt motor.

 

Het vermogen en het onderhoud

Het is uiteraard ook belangrijk om rekening te houden met het vermogen van de tuinfreesmachine. Het vermogen, of de kracht van de helmstek, blijkt voornamelijk afhankelijk te zijn van het doel dat je voor ogen hebt. Opnieuw geldt hier het principe; hoe groter de te bewerken oppervlakte en hoe groter het karwei hoe krachtiger de machine dient te zijn. Zo kun je kiezen voor een compacte machine met een maximale capaciteit van 50 Watt tot machines die een ruime capaciteit garanderen van minimaal 2500 Watt en meer.

Naast het vermogen willen wij jou aanraden om ook even stil te staan bij het onderhoud. Daar een degelijke en kwalitatieve tuinfreesmachine vaak een hoger prijskaartje kan hebben, is het belangrijk dat het apparaat toch wel enkele jaartjes kan meegaan. En dit heb je voornamelijk zelf in de hand. Na gebruik wordt het dus aangeraden om de tuinfreesmachine van alle aarde en/ of modder en wortels te ontdoen. Gebruik eventueel wat lauw water om dit makkelijker te laten verlopen. Wat betreft de messen, kun je die onderhouden door ze regelmatig te slijpen.

Extra kenmerken en opties in verhouding tot het prijskaartje

Tot slot zul je zien dat bepaalde tuinfrees machines over net iets meer mogelijkheden beschikken dan andere. Zo kan het handig zijn indien de tuinfreesmachine geleverd wordt met een stel extra messen of een vijl om de messen grondig te slijpen. Daarnaast kan het ook helpen indien de hoogte instelbaar blijkt te zijn. Zo heb je heel wat tuinfrezen waarvan je de hoogte in meer of mindere mate kunt aanpassen. Bedenk daarbij of het handvat ergonomisch gevormd is en of de machine voorzien is van veiligheidsschakelaars.

Kortom, een degelijke tuinfreesmachine kost uiteindelijk wel wat geld. Gemiddeld zul je dan ook rekening moeten houden met een prijskaartje variërend van 350 tot 400 euro. Uiteraard zijn er altijd promoties en aanbiedingen te spotten die de moeite waard zijn. En indien je de frees slechts sporadisch gaat gebruiken, hoef je ook helemaal geen 400 euro te spenderen. Dan kijk je beter uit naar een goedkoper handmatig toestelletje of een elektrische frees met beperkter vermogen.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe werkt een tuinfrees?

Ben je van plan om een tuinfrees aan te kopen dan is het uiteraard ook handig om te weten hoe een dergelijke machine precies werkt. Qua uitzicht zal gelijk opvallen dat een tuinfrees uit een rol met schijven bestaat waarbij de schijven op hun beurt dan weer voorzien zijn van zogenaamde freesmessen. In de meeste gevallen kun je per schijf maar liefst 4 gebogen freesmessen opmerken.

Deze messen worden vervolgens aangedreven door de motor van de tuinfrees. Op het moment dat je de machine dus gaat inschakelen en de motor aan kracht wint, zullen de messen in de grond worden gedrukt waarna ze de grond losmaken en omwoelen. Afhankelijk van het type tuinfrees dat je besluit aan te kopen, geniet je een bepaalde freesdiepte en werkbreedte, steevast uitgedrukt in cm of mm.

Q2: Wat is een tuinfrees?

De mogelijkheden van een kwalitatieve tuinfrees blijken bijzonder uitgebreid en dus kan het een goede overweging zijn voor mensen met een middelgrote tot grote tuin. Zo kun je met een dergelijke machine op een efficiënte manier de grond proberen losmaken, omwoelen en bijgevolg verluchten. Maar daarnaast blijkt een tuinfrees machine ook geschikt om onkruid te verwijderen of compost en meststoffen met de grond van je gazon te mengen.

Je kunt het principe van een tuinfreesmachine min of meer vergelijken met dat van ploegen of spitten. Alleen is het net dat tikkeltje krachtiger en vooral minder arbeidsintensief. Bovendien heb je de mogelijkheid om te kiezen uit diverse soorten tuinfrezen van handmatige apparaten die geschikt zijn voor lichte karweitjes tot de elektrische machines.

 

Q3: Hoe diep gaat een tuinfrees?

Als je de grond wilt omwoelen en losmaken door te ploegen en spitten dan geraak je met een schoffel misschien amper 5 tot 6 cm diep. Door beroep te doen op een degelijke tuinfrees kun je de diepte aanzienlijk verbeteren. Uiteraard zal de freesdiepte grotendeels afhankelijk zijn van het type tuinfrees die je besluit aan te kopen.

Zo zullen de meeste elektrische tuinfrees machines een freesdiepte aanbieden die varieert van 20 tot maar liefst 25 cm. De handmatige exemplaren daarentegen gaan iets minder diep en reiken ongeveer tot zo’n 10 tot 15 cm.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES