6 beste Tuinhekken Test van 2024

Laatste update: 24.04.24

 

Beste tuinhekken – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Een degelijk tuinhekken of omheining is niet alleen bedoeld als veiligheid bij huisdieren en/of buitenspelende kinderen maar kan ook bijdragen aan het esthetische aspect van het gehele plaatje. Aangezien er vandaag de dag heel wat mogelijkheden zijn op het gebied van uitvoering, formaat, materiaal en design zijn we alvast op zoek gegaan naar enkele huidige toppertjes binnen dit segment. Zo zijn we onder andere uitgekomen bij het Schapenhek 120cm hoog 5m1 lang tuinhekken dat gekenmerkt wordt door de latafstand van 7 à 8 cm. Daarnaast blijkt ook het Relaxdays perkhek metaal GOTH tuinhekken alvast een uitstekende aanbeveling te zijn en bovendien geleverd in een set van 4 stuks.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

6 beste tuinhekken (Reviews) van 2024

 

Het ruime assortiment tuinhekken impliceert een groot onderscheid op vlak van materialen, formaten en uitvoeringen. Zo kun je opteren voor een houten tuinhek, een tuinhek uit ijzer, een tuinhek omgeven met gaas tot een kunststof tuinhek of een tuinhek uit composiet. Bedenk of je daarbij kiest om het tuinhek als poort te gebruiken of toch eerder als lage omheining in de voortuin. Wij zetten alvast 6 toppers op een rijtje rekening houdend met de online reviews en het advies van klanten en experts. En wie weet kies jij wel voor een aanbieding of één van de populairste beste tuinhekken die tevens ook nog eens  voorzien blijkt van het laagste prijskaartje?

 

1. Schapenhek 120cm hoog 5m1 lang, latafstand 7-8cm, Koopjestuinspul

 

Wil je graag een tuinhek in de voortuin plaatsen dan lijkt dit product van Koopjestuinspul misschien wel aan de verwachtingen te voldoen. Bovendien lijkt het prijskaartje, in verhouding tot de andere tuinhekken uit de selectie, best wel goed mee te vallen wat hem meteen een pak toegankelijker maakt. Heel wat klanten zijn alvast razend enthousiast en belonen dit uniek laag tuinhek met een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren.

Zo wordt dit prachtige tuinhek uit hout gekenmerkt door een maximale hoogte van 120 cm aangevuld met een latafstand van 7 à 8 cm. Echter bestaat eveneens de mogelijkheid tot een kortere latafstand van 3 tot 4 cm indien je dat wenst. Het houten, overigens onbehandelde, tuinhek wordt daarnaast versterkt door middel van een stevig verzinkte draad met 3 plooien en blijkt bijzonder eenvoudig op te zetten.

Kortom, het geknipte tuinhek voor wie op zoek is naar een groeirek voor planten of een lage omheining als focuspunt van de tuin.

 

Voordelen:

Budgetvriendelijk: in vergelijking met de andere producten uit deze selectie, kunnen we stellen dat deze omheining tot de goedkope exemplaren behoort.

Formaat: met een hoogte van 120 cm en een maximale latafstand van 7 tot 8 cm, blijkt dit tuinhek ideaal voor gebruik als groeirek.

Materiaal: het tuinhek is vervaardigd uit duurzaam onbehandeld natuurhout wat resulteert in een mooie rustieke en landelijke uitstraling.

Verpakkingsinhoud: de verpakking telt steeds een rol van 5 meter. Neem dus de tijd om de omvang van je tuin/ woning te meten zodat je het aantal rollen perfect kunt inschatten.

 

Nadelen:

Wit: ben je bewust op zoek naar een tuinhek met wit design dat perfect bij de gevel van je woning past, dan is dit product misschien niet meteen de best mogelijke aanbeveling.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Relaxdays, perkhek metaal GOTH, 4-delige set, nostalgische antieke tuinhek B

 

Je kunt natuurlijk ook altijd kiezen voor dit, ietwat antieke tuinhek, uit metaal dat jou wordt aangeboden door Relaxdays. Relaxdays is een bekend, zoniet het beste merk, op het gebied van decoratie- en tuinmeubelen en staat al jaren garant voor kwaliteit, design en gebruiksgemak. Aan de online reviews en de mooie maximumscore van 5 sterren te zien, lijken de meeste klanten het daar overigens helemaal mee eens. De moeite waard om het metalen perkhek even van naderbij te bekijken.

De volledige tuinhekken set kent een maximale lengte van 255 cm wat resulteert in een afmeting van 47 x 56,5 x 1,5 cm per afzonderlijk hekpaneel. Eenmaal het hekje in de grond geduwd, komt de totale hoogte op zo’n 34,5 cm wat hem uitermate geschikt maakt voor gebruik als bloemenperkje of als afscherming voor de moestuin.

Alhoewel dit vintage metalen hek bijzonder stevig en kwalitatief oogt, wordt wel aangeraden om het bij hevige regenval te demonteren teneinde eventuele roestaanslag te vermijden. De set wordt steevast geleverd per 4 hekpanelen waarbij het jammer genoeg niet mogelijk is om de kleur te kiezen.

 

Voordelen:

Formaat: het hek bestaat uit 4 hekpanelen die elk afzonderlijk een formaat van 47 x 56,5 x 1,5 cm kennen waardoor de totale lengte op ruim 255 cm komt.

Materiaal: bij de productie van dit unieke hek heeft men er voornamelijk voor gekozen om te werken met metaal.

Verpakkingsinhoud: de verpakking telt niet alleen 4 afzonderlijke hekpanelen maar wordt verder aangevuld met 8 grondboren en een duidelijke informatieve handleiding.

Toepassingsveld: het tuinhek kan, vanwege zijn unieke lage ontwerp, perfect dienst doen als omheining voor de moestuin, om het bloemenperk af te schermen of als rankhulp.

 

Nadelen:

Geen slot: het betreft een tuinhek zonder slot noch enige vorm van decoratie. Deze zul je er dus apart hoeven bij te kopen.

Niet roestvrij: houd er rekening mee dat het metalen hek bij hevige regenval alsnog kan gaan roesten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. vidaXL Borderafscheiding 10×0.4 m gepoedercoat ijzer

 

Met de borderafscheiding van het bekende merk vidaXL kies je alvast voor een degelijk tuinhek waarmee je de woning en eventueel tuin helemaal kunt omheinen. Zo blijkt de omheining vervaardigd uit duurzaam gepoedercoat ijzer en vervolgens afgewerkt in een ietwat donkergroene kleur. Hij kent hierbij een lengte van 10 meter aangevuld met een hoogte van 0,4 meter. Reken op voorhand dus goed uit hoeveel verpakkingen je van dit product dient aan te kopen.

Net zoals de vorige 2 tuinhekken, zul je zien dat het ook hier een aanzienlijk laag ontwerp betreft waardoor hij uitermate geschikt is ter afscherming van moestuinen en bloemperken. Ideaal als je bijvoorbeeld dieren en/ of kinderen lopen hebt en zo wilt vermijden dat ze in de moestuin of het bloemenperk terecht komen.

Een blik op de online reviews toont aan dat klanten helemaal tevreden zijn met de aankoop van dit unieke tuinhek, wat gelijk resulteert in een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren.

 

Voordelen:

Materiaal: het tuinhek werd volledig vervaardigd uit duurzaam gepoedercoat ijzer en kan dan ook best wel tegen een stootje.

Formaat: hij biedt een maximale lengte van wel 10 meter aangevuld met een hoogte van ongeveer 0,4 meter. 

Toepassingsveld: het lage ontwerp van dit tuinhek maakt hem vooral geschikt om er je moestuin en/ of bloemenperk mee af te schermen.

 

Nadelen:

Prijzig: in vergelijking met de vorige 2 producten zul je zien dat het prijskaartje hier jammer genoeg toch een pak hoger ligt dan verwacht.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. vidaXL Tuinhekje 140358 Tuinhek 1,25 x 25 m met palen & alle toebehoren

 

Net zoals één van de vorige tuinhekken blijkt ook dit exemplaar 100% te worden aangeboden door vidaXL. Zoals je kunt zien is het prijskaartje hier duidelijk een heel pak hoger wat het tuinhek net iets minder toegankelijk maakt voor het grote publiek. Desondanks zijn de kopers, die momenteel op het product gereageerd hebben, dolenthousiast met hun aankoop wat resulteert in de maximumscore van 5 sterren.

Zo blijkt dit unieke gaashek inclusief roest- én weerbestendige PVC coating gekenmerkt door een maximale lengte van maar liefst 25 meter aangevuld met een hoogte van ongeveer 125 cm. Voldoende groot dus om zowel je huis als bijbehorende eigendom van een kwalitatieve omheining te voorzien.

Het hek bestaat overigens uit een combinatie van 2,8 mm dikke draden die niet alleen kwaliteit en stevigheid maar ook duurzaamheid lijken na te streven. Bij levering van dit product wordt jou naast het gaashek, ook een spandraad, een binddraad, 3 draadspanners, 2 steunpalen, 11 palen en een Nederlandstalige handleiding aangeboden.

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: de verpakking telt een gaashek, 11 palen, 2 steunpalen, 3 draadspanners, 1 spandraad, 1 binddraad en een informatieve duidelijke handleiding.

Formaat: het gaashek wordt geleverd per 25 meter lengte aangevuld met een hoogte van 125 cm. Indien je dus een omheining van 75 meter lang wilt installeren, dien je 3 van deze verpakkingen aan te kopen.

Materiaal: het gaashek is voorzien van een PVC-coating die niet alleen weerbestendig blijkt te zijn maar eveneens ook roest en corrosie zal tegengaan.

 

Nadelen:

Niet budgetvriendelijk: we durven vermoeden dat het hoge prijskaartje wel eens het figuurlijke addertje onder het gras zou kunnen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. vidaXL Tuinhekje 140390 Bamboehek 100 x 400 cm

 

Wil je liever niet teveel geld spenderen maar toch gezegend zijn met een kwalitatief en designvol tuinhekje dan lijkt dit exemplaar uit bamboe, eveneens aangeboden door vidaXL, misschien wel wat voor jou. Dit bamboehekje blijkt maar liefst 1 meter hoog en tot wel 4 meter lang. Het komt er dus op aan dat je voor jezelf uitmaakt waar je het hek wilt plaatsen en hoeveel meter je er ongeveer van zult nodig hebben.

Verder hoef je je alvast geen zorgen te maken over de installatie ervan, die makkelijk eigenhandig en snel kan worden uitgevoerd. Zo kun je het unieke bamboemateriaal eenvoudig vastbinden of eventueel nieten ter versteviging. 

Een blik op de online reviews leert ons dat klanten duidelijk tevreden zijn over hun aankoop en dit meteen belonen met een mooie eindscore van 5 sterren. Zo wordt onder andere een positief advies gegeven over de aangeboden kwaliteit en het design.

 

Voordelen:

Materiaal: dit unieke tuinhekje blijkt 100% te zijn vervaardigd uit duurzaam bamboemateriaal wat gelijk zorgt voor een tropische en sfeervolle uitstraling.

Formaat: het bamboe hekken wordt geleverd per 4 meter lengte aangevuld met een hoogte tot maximaal 1 meter.

Installatie: het bamboe materiaal leent zich ertoe om het vast te nieten of eventueel stevig te gaan vastbinden.

 

Nadelen:

Minder stevig: ondanks de vele positieve reacties durven we ons afvragen of het onder alle weersomstandigheden wel even stevig en duurzaam zal blijven. 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Nature Tuinhek vierkant gaas 0.5×2.5 m 6050260, Nu in prijs verlaagd

 

We sluiten deze selectie af met dit unieke tuinhek, jou aangeboden door Nature. Zoals je kunt zien, blijkt het tuinhek vervaardigd uit duurzaam gaas en werd het vervolgens voorzien van een HDPE coating. Een dergelijke coating zorgt ervoor dat het gaas niet alleen UV-bestendig blijkt maar eveneens ook zijn mannetje weet te staan onder diverse andere weersomstandigheden.

Het hekken wordt gekenmerkt door een maximale lengte van 2,5 meter aangevuld met een hoogte van ongeveer 0,5 meter. Vanwege zijn lage ontwerp kan hij, net zoals heel wat andere producten binnen de selectie, perfect gebruikt worden ter afscherming van de moestuin en/ of het bloemenperkje. En dit alles tegen een vriendelijk en betaalbaar prijskaartje.

We zien dan ook dat klanten bijzonder tevreden zijn over de aangeboden prijs-kwaliteitverhouding en het product belonen met een mooie eindscore van maar liefst 5 sterren.

 

Voordelen:

Toepassingsveld: zijn lage ontwerp maakt dit tuinhek voornamelijk geschikt om het bloemenbed en/ of de moestuin af te schermen. Hij kan ook gebruikt worden ter afscherming van het balkon om bijvoorbeeld te vermijden dat huisdieren en/ of kinderen naar beneden vallen.

Materiaal: het tuinhek blijkt vervaardigd uit duurzaam gaas dat vervolgens werd afgewerkt met een HDPE coating.

Formaat: hij wordt geleverd met een lengte van 2,5 meter aangevuld met een hoogte van 0,5 meter.

Budgetvriendelijk: zijn vriendelijke prijskaartje maakt hem alvast een pak toegankelijker voor het grote publiek.

 

Nadelen:

Design: in tegenstelling tot heel wat andere omheiningen zoals datgene uit bamboe of metaal, is hij qua design behoorlijk saai te noemen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Tuinhekken Koopgids

 

Het uitgebreide assortiment tuinafscheidingen zorgt bij velen jammer genoeg voor heel wat keuzestress. Om de zoektocht naar het geschikte tuinhekken zo aangenaam en comfortabel mogelijk te maken, hebben wij onderstaande koopgids opgericht waarin we enkele factoren iets grondiger proberen uitlichten. Neem je tijd om de gids even door te nemen alvorens je de verschillende tuinhekken en eventuele aanbiedingen met elkaar gaat vergelijken. En wie weet vind je op die manier wel het tuinhekken van je dromen?

Wat is het nut van een degelijk tuinhek?

Een tuinhek, door velen ook wel omschreven als tuinafscheiding, is een eenvoudige afsluiting waarmee je de woning en de eventueel omliggende tuin van de straatkant en/ of buren kunt afscheiden. Tegenwoordig bestaan er dan ook heel wat mogelijkheden op het gebied naar uitvoering en ontwerp waarbij je de keuze hebt tussen diverse formaten, materialen en designs. Dit alles resulteert logischerwijze ook in een bepaald prijskaartje waarbij sommigen bijgevolg iets duurder zullen zijn dan andere.

Bedenk daarom op voorhand waar je naar op zoek bent en waarom je precies besluit te investeren in een tuinhekken. Kies bij voorkeur een exemplaar dat niet alleen stevig en kwalitatief vooruitstrevend is maar tegelijk ook bij de tuin en de rest van je woning past. Kortom, heel wat opties en bijgevolg ook heel wat knopen die je zult moeten doorhakken.

 

Ontwerp en formaat

In eerste instantie raden we jou aan om even stil te staan bij het ontwerp en het uiteindelijke formaat. Wat is de bedoeling van de tuinafscheiding en waar wil je het hekken precies plaatsen? Is het enkel bedoeld om de oprijlaan naar de woning te begrenzen of wil je echt de volledige woning inclusief tuin kunnen afsluiten? 

Zijn er kinderen in het spel dan kies je bijvoorbeeld beter voor een volledige tuinafscheiding zodat ze niet zomaar onbezonnen de straat kunnen oplopen. Daarbij aansluitend lijkt een hoge tuinafscheiding evenmin onbelangrijk. Je moet je maar even voorstellen dat ze in de tuin aan het voetballen zijn en de bal plots over de omheining terechtkomt.

Naast het formaat kan ook de uitvoering of het ontwerp voor velen een allesbepalende factor zijn. Kies je voor een standaard traditionele, misschien ietwat sobere, omheining of mag het best een exemplaar zijn met bepaalde ornamenten en/ of artistieke planten? Houd er wel rekening mee dat de keuze voor een bepaalde uitvoering ook een invloed zal hebben op het uiteindelijke prijskaartje.

 

De gebruikte materialen

Zoals hierboven eveneens aangegeven, zullen ook de gebruikte materialen een belangrijke factor zijn in de aankoop van een tuinhekken. Zo zullen de meeste omheiningen uit duurzaam natuurlijk hout vervaardigd zijn al dan niet voorzien van een speciale gelakte coating die bestand blijkt tegen diverse weersomstandigheden. Indien een dergelijke coating niet gebruikt wordt, raden wij jou aan om minstens eenmaal per jaar een kwalitatieve houtbeschermer te gebruiken die bijdraagt aan de uiteindelijke duurzaamheid.

Naast de houten optiemogelijkheden, die uiteraard bijdragen aan een natuurlijk en rustiek effect, bestaat eveneens de mogelijkheid om te kiezen voor een hekken uit metaal of aluminium. Dergelijke omheiningen zijn, in tegenstelling tot hout, iets beter bestand tegen verschillende weersinvloeden en bijgevolg makkelijker om te onderhouden.

 

Installatie en extra aandachtspunten

Heb je uiteindelijk de knoop voor een bepaald tuinhekken doorgehakt, dan rest nu nog de eventuele installatie en plaatsing. Bedenk dat niet elk tuinhekken even eenvoudig te installeren zal zijn en sommige bijgevolg iets meer moeite en tijd zullen verlangen. Gelukkig zijn er al enkele elementen die je op voorhand kunt uitvoeren zoals het opmeten van de ruimte, het bepalen van de totale hoeveelheid afrastering en het plaatsen van ankervoeten. Dit laatste is echter afhankelijk van het type tuinhekken en zal dus niet altijd moeten gebeuren.

Indien je je echter niet 100% zeker voelt dan kun je de installatie van het tuinhekken ook overlaten aan professionele installateurs. Houd er wel rekening mee dat dergelijke service zal worden meegerekend in de uiteindelijke kost.

Kostenplaatje

Tot slot willen we het nog even kort hebben over het mogelijke prijskaartje dat, afhankelijk van de gebruikte materialen, de uitvoering en het formaat kan variëren van enkele honderden euro’s tot 1000 euro of meer. Zo kun je algauw een kleiner tuinhekken aankopen voor amper 20 euro net zoals er grote hoge schuttingen bestaan van 400 euro of meer. Bedenk daarom waar je naar op zoek bent, wat je wensen zoal zijn en of je van plan bent om de omheining eigenhandig te plaatsen.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe plaats ik een tuinhek?

Er zijn verschillende soorten tuinhekken en omheiningen waardoor de keuze niet altijd even makkelijk is. Ben je zelf behoorlijk creatief ingesteld en best wel handig dan kun je natuurlijk evengoed zelf een tuinhek in elkaar knutselen. Het vraagt misschien een beetje meer bloed, zweet en tranen maar je kunt dan wel heel wat kosten besparen en bovendien een omheining zetten die helemaal aan jouw wensen beantwoordt.

In eerste instantie dien je op zoek te gaan naar de nodige materialen en de plaats, waar je het tuinhek wilt plaatsen, grondig voor te bereiden. Graag daarom op voorhand enkele gaten waarin de belangrijkste palen of steunpilaren van het hek moeten komen. Vul deze gaten vervolgens met snelbeton en plaats er de steunpilaren gelijk in. Eenmaal het geheel volledig is uitgehard, kun je de schermsteunen aan de palen monteren om vervolgens de grote tussenstukken eraan vast te maken.

Q2: Wat is de scharnierkant van een tuinhek?

De scharnierkant van een tuinhek is het gedeelte ter hoogte van de poort of de tuindeur. Opdat de poort/ deur probleemloos open en dicht kan, heb je nood aan 2 of meerdere scharnieren. Deze scharnieren zorgen voor een soort van draaimechanisme waardoor een bepaald gedeelte van het tuinhekken moeiteloos kan worden geopend en gesloten.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES