6 beste Tuintafels Test van 2024

Laatste update: 24.04.24

 

Beste tuintafels – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Met de zomer voor de deur begint het bij velen al te kriebelen om de tuinmeubels van onder het stof te halen. Wanneer je gezin of vriendenkring de afgelopen tijd is uitgebreid kan het nodig zijn om een grotere tuintafel aan te schaffen of misschien is je oude exemplaar gewoon aan vernieuwing toe. Omdat er zo veel verschillende mogelijkheden zijn, hebben we er alvast 3 voor jou uitgezocht. Zo zou je kunnen kiezen voor de handige inklapbare EezyLife Houten bijzettafel om in een knus hoekje te genieten van een kop thee. Daarnaast zou de inklapbare MaxxGarden Vouwtafel ook een uitstekende keuze kunnen zijn als extra tafel tijdens feestjes.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

6 beste tuintafels (Reviews) van 2024

 

Wanneer de beslissing is gevallen om een tuintafel aan te kopen, zul je al snel merken dat er enorm veel keuze is. Ben je op zoek naar die prachtige tuintafel van Leenbakker die perfect op jouw balkon zou staan? Of misschien heeft een uitschuifbare tuintafel jouw voorkeur zodat je steeds een plaatsje hebt voor onverwacht bezoek. We kregen het advies en de hulp van enkele ervaren verkopers om deze lijst met topproducten samen te stellen. Neem rustig de tijd om alles goed te bekijken en vervolgens de beste tuintafel uit te kiezen. 

 

1. EezyLife Houten bijzettafel Tuintafel Acacia hout

 

De houten tuintafel van Eezylife is vervaardigd uit mooi acaciahout waardoor hij overal goed tot zijn recht komt. Deze kleine tuintafel kan trouwens gerust in een apart hoekje worden gezet om in de schaduw van een spannend boek te genieten.

Bovendien heeft de bijzettafel een compact formaat van 46 x 46 x 46 cm waardoor hij perfect bij een loungeset kan worden gebruikt. Door zijn authentieke look leent hij er zich uitstekend toe om hem te decoreren met bijvoorbeeld windlichten, zodat je een sfeervol geheel kunt creëren. Doordat deze tuintafel gemakkelijk kan worden ingeklapt, heeft hij heel weinig opbergruimte nodig.

Daarnaast is de weerbestendige tafel eenvoudig te onderhouden door hem gewoon met een vochtige doek schoon te vegen. In de reviews zien we dat de klanten heel tevreden zijn over de prijs-kwaliteitverhouding van dit product. Hij heeft trouwens de laagste prijs in onze selectie waardoor hij voor iedereen goed toegankelijk is.

 

Voordelen: 

Gebruiksgemak: de kleine vierkante tuintafel kan overal gemakkelijk worden bijgezet om meer comfort te hebben. Hij is trouwens ideaal om enkele mooie decoratiestukken op te zetten.

Materiaal: door het weerbestendige acaciahout en zijn authentieke look, kun je hem zowel binnen als buiten gebruiken.

Formaat: met zijn afmeting van 46 x 46 x 46 cm is het de perfecte bijzettafel om naast een loungeset te plaatsen.

Inklapbaar: de inklapbare tuintafel kan tot een compact geheel worden samengevouwen waardoor hij weinig opbergruimte vraagt. 

 

Nadelen:

Kwaliteit: één klant is minder tevreden over de kwaliteit omdat het hout op een verbindingspunt is ingescheurd.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. MaxxGarden Vouwtafel Opvouwbare tuintafel

 

Deze opvouwbare tuintafel is een tijdelijke aanbieding met een goedkope en aantrekkelijke prijs waardoor hij voor iedereen goed toegankelijk is. Deze tafel is trouwens het populairste model dat vaak op feestjes wordt gebruikt om extra plaats te creëren.

Bovendien heeft deze kunststof tuintafel een stevig onderstel in gepoedercoat staal, dat gemakkelijk kan worden ingeklapt zodat je de tafel helemaal tot een compact geheel kunt dichtvouwen. Wanneer hij uitgestald is, heeft hij een afmeting van 180 x 70 x 74 cm en als hij helemaal is samengeklapt meet hij slechts 91,5 x 76 x 4,6 cm. Door zijn lichte gewicht van 11,1 kg en de comfortabele handgreep kan hij bijzonder gemakkelijk worden meegenomen.

Daarnaast is hij voorzien van een auto-lock systeem waardoor de tafel stevig vaststaat en niet onverwacht kan dichtklappen. Deze tafel is overigens weerbestendig zodat hij zowel binnen als buiten kan worden gebruikt. In de reviews merken we dat hij een heel goede score kreeg met 4,6 sterren.

 

Voordelen:

Gebruiksvriendelijk: deze tafel kan binnen en buiten worden gebruikt om meer plaatsen te hebben tijdens feestjes, een barbecue en/of hij kan dienen als buffettafel.

Opvouwbaar: hij heeft onderstel dat volledig kan worden ingeklapt waardoor je de tafel kunt dichtvouwen. Hij is trouwens voorzien van een gemakkelijke handgreep om hem vlot te kunnen meenemen.

Formaat: wanneer de tafel is samengevouwen meet hij 91,5 x 76 x 4,6 cm en als hij open staat heeft hij een ruime afmeting van 180 x 70 x 74 cm. Hij is trouwens ook in andere formaten te verkrijgen.

Materiaal: de tafel heeft een kunststof blad dat uv-beschermd is waardoor hij zonder probleem in de zon mag staan. Het stalen onderstel kreeg een afwerkingslaag met poedercoating zodat hij roestvrij is.

 

Nadelen: 

Design: de tafel is niet echt mooi om te zien waardoor je er beter een tafelkleed kunt overleggen om alles toch wat sfeervol neer te kunnen zetten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Sanderswoodworks Chicago Tuintafel Douglas Hout 200L

 

De prachtige robuuste tuintafel van Sanderswoordwork is gemaakt uit douglas hout en heeft door zijn blokvormige poten een hele unieke uitstraling. De handgemaakte tafel kan trouwens binnen en buiten worden geplaatst, want het hout is bijzonder weerbestendig, sterk en duurzaam.

Bovendien heeft deze tafel met zijn stoere uitstraling een afmeting van 200 x 100 x 78 cm waardoor je voldoende plaats hebt om er zeker 6 personen aan te laten zitten. Hij is trouwens in verschillende afmetingen te verkrijgen waarbij je zelf diverse lengtes en breedtes kunt combineren. De blokpoten hebben overigens een vast formaat van 15 x 15 cm waarmee de tafel stevig en stabiel vaststaat.

Daarnaast moeten we wel even vermelden dat deze tafel in een pakket wordt geleverd dat je zelf moet monteren. Echter, het tafelblad bestaat uit één geheel waarna je enkel nog de poten moet bevestigen. Het bedrijf Sanderswoodwork is gespecialiseerd in allerlei houten tuinmeubelen en tuinkussens waardoor je zeker nog ander meubilair apart kunt aankopen om het plaatje compleet te maken. In de reviews zien we dat dit product een uitstekende beoordeling kreeg met het maximale aantal sterren.

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: deze tafel kan zowel binnen als buiten worden geplaatst en biedt je voldoende ruimte om 6 personen comfortabel te laten zitten.

Formaat: hij heeft een formaat van 200 x 100 x 78 cm met blokpoten die een vaste afmeting van 15 x 15 cm hebben. Hij kan in andere maten worden aangekocht waarbij je zelf uit verschillende lengtes en breedtes kunt kiezen. 

Materiaal: de handgemaakte tafel is uit sterk en duurzaam douglas hout vervaardigd. Hij wordt geleverd in een pakket waarbij je zelf de poten aan het tafelblad moet vastmaken.

Design: de tafel heeft een prachtige en robuuste uitstraling met een unieke look die zowel bij landelijke als moderne woningen heel goed tot zijn recht komt.

 

Nadelen:

Gewicht: deze tafel weegt 40 kg waardoor hij niet zo gemakkelijk kan worden verplaatst.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. MaximaVida ronde tuintafel Olivier 70 cm geolied uit exclusief mahoniehout

 

De ronde tuintafel van Maxima Vida is ideaal om op een balkon of in een kleine tuin te plaatsen. Door zijn diameter van 70 cm is er toch voldoende plaats om met 4 personen van een heerlijke lunch te genieten.

Hij is vervaardigd uit prachtig mahoniehout, overigens één van de duurzaamste houtsoorten, en kan perfect buitenshuis worden plaatsen. Bovendien werd het hout geolied om de tafel extra te beschermen tegen extreme weersomstandigheden. We willen je er graag even attent op maken dat hout een natuurproduct is dat naargelang de luchtvochtigheid kan uitzetten of krimpen.

Daarnaast is het ook mogelijk dat het hout gaat scheuren, verkleuren en/of dat er hars- of schimmelvorming ontstaat. Dit zijn echter specifieke eigenschappen van een natuurlijk product waarvoor bewust wordt gekozen en die dus niet onder de garantie vallen. Bij deze inklapbare tuintafel kunnen trouwens apart stoelen worden aangekocht die er perfect bij passen. We merken in de reviews dat dit product een heel goede score met 4,7 van de 5 sterren kreeg.

 

Voordelen:

Gebruiksvriendelijk: de ronde inklapbare tuintafel heeft een doorsnede van 70 cm waar je met 4 personen kunt aanschuiven om heerlijk te lunchen.

Materiaal: hij is vervaardigd uit kwaliteitsvol mahoniehout dat zonder probleem buiten mag worden gebruikt. Hij kreeg bovendien een olielaag om het hout extra te beschermen.

Opberging: deze tafel kan worden ingeklapt waardoor hij weinig opbergruimte in beslag neemt.

Uitbreidingsmogelijkheden: er kunnen aparte stoelen en andere accessoires worden bijgekocht zodat alles mooi bij elkaar past.

 

Nadelen: 

Formaat: we merken op dat deze tafel voor 4 personen eigenlijk wat te krap is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Tuintafel Cyprus Polywood & Aluminium

 

Tegenwoordig wordt bij het vervaardigen van tuinmeubilair heel vaak gebruik gemaakt van een soort kunststofvezel dat moeilijk van echt hout te onderscheiden is. Een tuintafel in polywood is onderhoudsvrij en een pak voordeliger dan een houten tuintafel.

Dit prachtige exemplaar is voorzien van dikke blokpoten van 5 x 5 cm en meet 160 x 90 x 74 cm waardoor je aan beide zijden gemakkelijk 2 personen naast elkaar kunt plaatsen. Bovendien bestaat het grijze bladoppervlak uit 22 cm brede planken die worden ondersteund door een stevig aluminium onderstel. Doordat het aluminium met een zwarte poedercoating werd afgewerkt, is hij heel goed beschermd tegen vocht waardoor hij zonder probleem buiten kan blijven staan.

Daarnaast is deze tafel met zijn robuuste uitstraling ook verkrijgbaar in een bruine kleur zodat hij zowel in een moderne als in een landelijke omgeving kan worden gebruikt. Er werden voor de vrij recente tuintafel nog geen reviews geplaatst.

 

Voordelen: 

Formaat: deze tafel heeft met zijn afmeting van 160 x 90 x 74 cm voldoende plaats om 4 personen op een comfortabele manier te laten plaatsnemen.

Gebruiksgemak: de polywood tuintafel is weerbestendig zodat je hem gewoon tijdens de wintermaanden kunt laten buiten staan zonder hem af te dekken.

Onderhoudsvrij: door het gebruik van kunststofvezel en aluminium behoeft deze tafel geen enkel onderhoud. Je kunt hem na de winter gewoon met een sopje schoonmaken.

De prijs-kwaliteitverhouding: als je de polywood tafel met dit formaat gaat vergelijken met een gelijkaardige tafel in hout, zul je merken dat de prijs zeer goed meevalt en zelfs goedkoper is.

 

Nadelen: 

Afmetingen: we merken dat deze tafel jammer genoeg slechts in 1 formaat wordt aangeboden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Hartman Sonata tuintafel teak H72,5 cm

 

Hartman staat al heel lang bekend om zijn tuinmeubilair en accessoires die zorgen voor sfeer en gezelligheid. Het wordt dan ook door velen als het beste merk beschouwd voor kwaliteitsvolle tuinmeubels die je heel wat comfort bieden.

Deze Hartman tuintafel is volledig gemaakt uit slijtvast en weerbestendig teak. Bovendien kreeg het onderstel een mooie antraciet kleur terwijl het tafelblad zijn natuurlijke houtkleur heeft behouden zodat hij in elke omgeving kan worden geplaatst. Houd er wel rekening mee dat een tuintafel in teakhout toch jaarlijks een flinke onderhoudsbeurt met voedende en beschermende olie nodig heeft.

Daarnaast heeft de tafel een ruime afmeting van 220 x 100 x 72,5 cm waardoor hij geschikt is om met 6 personen aan te schuiven. Doordat de tafel uit een solide constructie bestaat, heeft hij best wel een zwaar gewicht van 32,7 kg waardoor je met 2 personen moet zijn om hem te verplaatsen. Er werden voor dit product nog geen reviews geplaatst.

 

Voordelen: 

Materiaal: deze tuintafel van Hartman is volledig gemaakt uit teakhout. Het blad heeft een natuurlijke houtkleur en het onderstel kreeg een mooie donkere antracietkleur.

Formaat: hij heeft een afmeting van 220 x 100 x 72,5 cm waardoor je met 6 personen voldoende ruimte hebt.

Onderhoud: de tafel kan gewoon met een sopje worden schoongemaakt. Een jaarlijkse onderhoudsbeurt met een beschermende en voedende olie zal de levensduur merkelijk verlengen.

Accessoires: Hartman heeft heel wat stoelen en accessoires in zijn collectie die perfect bij deze tuintafel passen om hem volledig tot zijn recht te laten komen.

 

Nadelen: 

Gewicht: doordat deze stevige tafel een gewicht heeft van 32,7 kg moet je zeker met 2 personen zijn om hem gemakkelijk te kunnen verplaatsen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Tuintafels Koopgids

 

Bij de eerste zonnestralen willen we allemaal genieten van een heerlijk ontbijt op het terras of een lekkere lunch in de tuin. Het is dan ook een goede aanbeveling om te investeren in een mooie en degelijke tuintafel. Je zult al gauw merken dat de keuze van de materiaalsoort echt wel belangrijk is voor het onderhoud en de levensduur van je tuintafel. Neem even de tijd om alle vormen en afmetingen goed te bekijken en te vergelijken alvorens je een beslissing neemt. Laat zeker de aanbiedingen niet aan je voorbijgaan, want soms kun je een complete set aankopen voor een leuke prijs.

De vorm en zijn plaatsing op basis van de afmetingen

Voor je een tuintafel gaat aankopen, willen we je de raad geven om eerst goed te bedenken waar je hem wilt plaatsen. Wanneer je over een klein balkonnetje beschikt is het goed om precies op te meten hoeveel ruimte je hebt. Houd er rekening mee dat er ook nog stoelen rond je tafel moeten en dat je toch wat plaats nodig hebt om goed te kunnen passeren. Voor een balkon kunnen we je een ronde of vierkante tafel aanraden die je gemakkelijk kunt inklappen zodat je hem weg kunt zetten als je hem niet nodig hebt.

Wanneer je over een ruim terras of een grote tuin beschikt maakt de afmeting niet echt veel uit. Hier moet je dan wel bekijken hoeveel personen je rond de tafel wilt laten plaatsnemen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een ronde of een rechthoekige tuintafel waar je zonder probleem met 10 personen aan kunt zitten. Of misschien heb je liever een kleine vierkante tafel om gezellig met het gezin in een schaduwrijk plekje te zitten. Je zult merken dat de meeste tafels een ronde, vierkante, rechthoekige of meerhoekige vorm hebben zodat je voor elke beschikbare ruimte de perfecte tuintafel kunt vinden.

 

De eigenschappen van de materiaalsoorten

Tegenwoordig worden tuintafels aangeboden in allerlei uiteenlopende materialen. Zo zijn er tafels in het populaire wicker materiaal dat heel sterk aan rotan doet denken. Deze tafel bestaat uit een sterke kunststof die net als rotan wordt gevlochten. Wicker is bovendien weerbestendig en heeft een aanzienlijk langere levensduur dan rotan. De gewone kunststof tuintafel is vaak de goedkoopste optie, maar kan minder goed tegen extreme weersomstandigheden. Daarnaast zijn er de robuuste houten tuintafels die voor een natuurlijke look zorgen en dan ook perfect in elke omgeving kunnen worden geplaatst.

Er zijn verschillende harde houtsoorten zoals teak, acacia, mahonie, douglasspar of steigerhout die voor tuinmeubilair kunnen worden gebruikt. Een houten tuintafel is over het algemeen vrij zwaar waardoor hij heel stevig staat, maar hij is wat onhandig als je hem regelmatig wilt verplaatsen. De tuintafel in aluminium is dan weer veel lichter van gewicht. Meestal heeft een dergelijke tafel enkel het frame in aluminium met een tafelblad in hout, natuursteen of kunststof. Een tafel in roestvrij staal met een speciale coating is ideaal voor buitengebruik omdat hij goed bestand is tegen verschillende weersomstandigheden.

Het onderhoud

Afhankelijk van de materiaalsoort waaruit je tuintafel is gemaakt, vraagt hij meer of minder onderhoud. Als je een houten tuintafel aankoopt is deze meestal al voorbehandeld met een speciale beschermingslaag. Toch wordt er aangeraden om 1 à 2 maal per jaar het hout een onderhoudsbeurt te geven met een voedende en beschermende olielaag zodat de tafel een lange levensduur heeft. Een tafel in hout heeft trouwens meer onderhoud nodig dan een marmeren of granieten tafel. Deze kunnen gewoon met een sopje worden schoongemaakt en je hebt er verder geen omkijken meer naar.

Een tafel in kunststof of wicker is heel onderhoudsvriendelijk omdat je ze gewoon met onderhoudsproducten voor tuinmeubilair of met een sopje en groene zeep kunt reinigen. Een tafel in roestvrij staal heeft dan weer iets meer aandacht nodig. Dergelijke tafel moet regelmatig worden schoongemaakt zodat er zich geen ijzerdeeltjes, die in de lucht aanwezig zijn, op het materiaal kunnen vastzetten en voor roestvorming zouden kunnen zorgen. Tuintafels in hout kunnen bovendien gerust tijdens de wintermaanden buiten blijven staan. Andere tuintafels kun je beter afdekken met een beschermhoes of je kunt de tafel binnen stockeren.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe maak je een tuintafel?

Wanneer je zelf een houten tuintafel wilt maken, is het handig om een bouwtekening bij de hand te hebben. Hierop kun je alle benodigde materialen terugvinden en de stappen precies volgen om tot een goed resultaat te komen. Een bouwtekening geeft ook de juiste afmetingen weer van de houten onderdelen die je nodig hebt.

Om je een hoop werk te besparen, laat je het best in de doe-het-zelf zaak alle planken op de juiste afmeting zagen. In de meeste bouwwinkels wordt dit trouwens gratis of voor een kleine vergoeding gedaan. Vervolgens volg je het stappenplan van de bouwtekening om je tafel in elkaar te zetten. Je kunt ook een kant en klaar bouwpakket kopen waar alle nodige onderdelen in zitten.

Q2: Welk hout gebruik je om een tuintafel te maken?

Als je een tuintafel zelf gaat maken, is het belangrijk om de juiste houtsoort te kiezen. Omdat niet alle houtsoorten geschikt zijn om een stevige tafel met een lange levensduur te maken, moet je met enkele factoren rekening houden. Waar komt de tuintafel te staan, welke houtsoort past bij mijn tuin en welke houtsoort is onderhoudsvriendelijk zijn enkele belangrijke vragen die je jezelf moet stellen. 

Zo kun je kiezen voor het bijzonder weerbestendige hout van bepaalde naaldbomen of onderhoudsvriendelijke acacia- en mahoniehout. Hout van een douglasspar, den of lork zal je tafel een rustieke look geven. Je kunt natuurlijk ook het populaire steigerhout of teakhout gebruiken om een mooie buitentafel te maken.

  

Q3: Waarmee kun je een tuintafel decoreren?

Wat je allemaal op je tuintafel plaatst hangt natuurlijk volledig af van je eigen smaak. Het moet niet alleen sfeervol zijn, maar het moet ook weerbestendig zijn. Zo kun je zelf een bloemstukje maken met bloemen en takken uit de tuin of je kunt allerlei plantjes uitkiezen om in mooie potjes op tafel te zetten.

Enkele leuke vaasjes met verschillende hoogtes die je opvult met bijvoorbeeld zand, keitjes, schelpjes of kralen zorgen ook meteen voor een speciale sfeer. Met hoge windlichten waarin je mooie kaarsen zet heb je ook een prachtige blikvanger en een schaal met allerlei fruitsoorten doet het ook altijd goed.

 

Q4: Hoe maak je een houten tuintafel schoon?

Het onderhoud van je houten tuintafel is afhankelijk van de houtsoort waaruit hij is gemaakt. Alle houtsoorten van buitentafels zijn weerbestendig waardoor je ze gewoon met een sopje kunt schoonmaken. Er zijn natuurlijk allerlei soorten producten op de markt om het hout te beschermen en/of te voeden. Een jaarlijkse onderhoudsbeurt vlak voor de zomer begint, geeft je tafel een degelijke beschermingslaag waardoor hij heel makkelijk te reinigen is en bovendien een lange levensduur krijgt.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES