5 Beste Vochtmeters Test van 2024

Laatste update: 18.07.24

 

Vochtmeters – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Wil je de vochtigheidsgraad in je huis achterhalen of je ervan vergewissen dat je planten en bloemen onder de juiste omstandigheden kunnen groeien? Dan is een degelijke vochtmeter natuurlijk niet onbelangrijk. Tegenwoordig bestaat er een ruim assortiment aan diverse vochtmeters gaande van de apparaten die geschikt zijn voor hout en bouwmaterialen tot de exemplaren die uitsluitend bedoeld zijn voor planten. Om het voor jou allemaal wat makkelijker te maken, zetten we alvast enkele toppertjes op een rijtje. Zo zou je onder meer kunnen kiezen voor de LifeGoods Digitale Vochtmeter die in staat is om de vochtigheidsgraad en temperatuur van verschillende houtsoorten en bouwmaterialen te meten. Daartegenover staat de Stanley STHT77030 vochtmeter; een compact en lichtgewicht apparaatje dat makkelijk overal mee naartoe te nemen is.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 Beste Vochtmeters (Reviews) van 2024

 

Je kunt een vochtmeter gebruiken om de vochtigheidsgraad te meten van bijvoorbeeld planten door de meter in de grond te steken. Je kunt dit apparaat natuurlijk ook binnen in je huis gebruiken om te weten of de lucht wel vochtig genoeg is. Wij hebben verschillende producten vergeleken op basis van de prijs, de kwaliteit en de reviews van andere kopers en een top vijf samengesteld. Je kunt er nu zelf nog de beste vochtmeter uitkiezen.

 

1. LifeGoods Digitale Vochtmeter voor Vochtigheid en Temperatuur – Zwart

 

Ben je op zoek naar een functionele en gebruiksvriendelijke digitale vochtmeter? Dan is dit compacte en lichtgewicht apparaatje van het bekende merk LifeGoods alvast in overweging te nemen. Bovendien wordt de set aangevuld met een stevige opbergtas en een krachtige vervangbare 9V batterij die de vochtmeter instant gebruiksklaar maakt. En dit alles tegen een correcte en betaalbare prijs.

De vochtmeter is vervaardigd uit een combinatie van degelijke materialen waaronder ABS plastic en kent een totale afmeting van 16,5 x 5,7 x 3,3 cm. Eenmaal correct ingeschakeld, zal het geïntegreerde LCD display oplichten waarna je de nodige instellingen kunt toepassen. Zo kun je onder meer de meeteenheid bepalen gaande van Celsius tot Fahrenheit.

Maar dat is natuurlijk nog lang niet alles want verder geniet je een ruim meetbereik zowel qua vocht als qua temperatuur en schakelt het apparaat automatisch uit na 10 minuten inactiviteit. Zijn gebruiksgemak wordt verder aangevuld met een kalibratie functie, een datahold functie en een extra set pinnen. Houd er wel rekening mee dat dit apparaat geen algemene luchtvochtigheid in een ruimte zal meten noch geschikt is voor gebruik als planten vochtmeter. Het gebrek aan online reviews maakt het voor ons moeilijk om jou verder advies te geven omtrent eventuele klantervaringen.

 

Voordelen:

Handig in gebruik: de vochtmeter is uitgerust met diverse extra’s zoals het digitale HD scherm, de datahold en kalibratie functie en automatische uitschakeling na 10 minuten inactiviteit.

Verpakkingsinhoud: de vochtmeter inclusief 2 pinnen wordt aangevuld met een 9V batterij, een extra set pinnen en een stevige draagtas.

Meeteenheid: apart van het ruime meetbereik, heb je de mogelijkheid om te kiezen tussen verschillende meeteenheden waaronder Celsius en Fahrenheit.

Gebruiksgemak: het apparaat is breed inzetbaar en geschikt om zowel de vochtigheid als temperatuur te meten inzake diverse houtsoorten en/ of bouwmaterialen. Kortom, geschikt als muur/ hout vochtmeter.

 

Nadelen: 

Geen algemene luchtvochtigheid: houd er rekening mee dat dit apparaat niet geschikt is om de algemene luchtvochtigheid in een ruimte te meten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Stanley Vochtmeter

 

Deze vochtmeter kun je makkelijk meenemen vanwege het compacte formaat. Je kunt de meetresultaten eenvoudig aflezen van het LCD scherm. Je kunt de houtvochtigheid meten van 6 tot 44% en voor de bouwvochtigheid beschikt je over een bereik van 0,2 tot 2%.

De meetpinnen van het apparaat zijn vervangbaar zodat je het apparaat jarenlang kunt gebruiken en dankzij de stevige behuizing is het toestel bestand tegen schokken. Het apparaat wordt geleverd met batterijen zodat je het meteen kunt gebruiken.

De kopers geven positief advies over de meetnauwkeurigheid en vinden het apparaat heel handig in gebruik. Hoewel het apparaat iets duurder is krijg je er een goede kwaliteit voor terug.Het apparaat is makkelijk in gebruik en heeft een goede weergave.

Je kunt natuurlijk ook nog altijd kiezen voor de Stanley vochtmeter. Ook het merk Stanley is een bekend en dus één van de populairste merken. Alvorens je besluit om het apparaat aan te kopen dan kan het misschien een goed idee zijn om eventjes uit te kijken naar de eigenschappen ervan.

 

Voordelen:

Meetbereik: het toestel kan gebruikt worden om het vochtpercentage te berekenen in bouwstoffen in hout. Wanneer het gaat om voorwerpen die gemaakt zijn uit hout dan heb je een maximaal meetbereik van 44%. Bij bouwstoffen ligt het bereik tussen de 0,2 en 2%.

Formaat: je zult merken dat het om een vrij compact apparaatje gaat dat je onderweg makkelijk kunt gaan meenemen.

Meetpinnen: dankzij de meetpinnen uit staal kun je een goede verbinding maken met het materiaal en dus een nauwkeurige meting bekomen. Verder is het mogelijk om deze meetpinnen na enkele jaren te vervangen.

 

Nadelen: 

Prijskaartje: je zult er wel rekening mee moeten houden dat dit apparaat niet meteen tussen de goedkope vochtmeters te vinden zal zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Tikkens Vochtmeter Bodem Planten – Vochtigheidsmeter Planten – pH en Lichtmeter

 

Ben je echter op zoek naar een vochtmeter voor planten, dan lijkt de Tikkens een betere aanbeveling te zijn. Deze unieke 3-in-1 vochtmeter die – vanwege zijn relatief lage prijskaartje – tot de goedkope vochtmeters kan gerekend worden, kent een uitgebreid toepassingsveld daar hij zowel de bodemvochtigheid alsook de lichtintensiteit én de zuurgraad (pH) weet te controleren. 

Zijn unieke veelzijdigheid wordt verder aangevuld met een eenvoudig batterijloos gebruik waarbij de vochtmeter ongeveer 10 cm in de grond dient te worden gestopt. Vervolgens worden de 3 bovengenoemde parameters gedetecteerd en uitvoerig geanalyseerd dankzij de dubbele naald. Deze verbeterde detectietechnologie garandeert een accurate en uiterst nauwkeurige meting die ook nog eens relatief snel kan worden uitgevoerd.

Hoewel heel wat klanten duidelijk overtuigd zijn van de aangeboden kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid én het product beloond wordt met een mooie gemiddelde eindscore, is 1 koper van mening dat de vochtmeter behoorlijk groot en bijgevolg onhandig is.

 

Voordelen:

Veelzijdig: het is een praktisch multifunctioneel apparaat waarmee je niet alleen de vochtigheid meet maar ook de zuurgraad (pH) én de lichtintensiteit kunt controleren.

Vochtbereik: je geniet een vochtbereik op een schaal van 1 tot 10 waarbij 1 tot 3 droog aanduidt en 8 tot 10 te nat blijkt. Een schaal tussen 4 en 7 is voor de meeste planten en bloemen perfect.

Zuurgraad: de zuurgraad kan eenvoudig worden gecontroleerd en wordt weergegeven in een bereik van 3,5 tot maximaal 8 pH.

Lichtintensiteit: de lichtintensiteit kan variëren van 0 tot 2000 lux waarbij 0 tot 200 laag is en 1000 tot 2000 bijzonder hoog.

 

Nadelen: 

Te groot: volgens één koper betreft het een vrij groot apparaat, wat het onhandig maakt om mee te werken.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Ortho Uni Luchtvochtigheidsmeter met temperatuurmeting

 

Deze vochtmeter van het merk Ortho heeft dezelfde toepassingen als de meter van Wood and Tools. Je kunt de temperatuur en de luchtvochtigheid van een ruimte meten zodat je het klimaat in je woning kunt controleren en bijsturen.

Het apparaat beschikt over een achtergrondverlichting zodat je ook in het donker de resultaten kunt aflezen. Het toestel schakelt automatisch uit na een tijdje zodat je energie kunt besparen. Bovendien ontvang je een melding wanneer de batterij van het apparaat bijna leeg is.

Dit apparaat is ideaal om de luchtvochtigheid te meten van een ruimte waar goederen liggen die gevoelig zijn aan vocht. Het toestel werkt uitstekend en is handig in gebruik. De metingen zijn nauwkeurig en het design valt bij de kopers ook in de smaak.

Met deze vochtmeter van het bekende en sterk gewaardeerde merk Ortho haal je een apparaat in huis dat je qua gebruik zou kunnen vergelijken met het vorige toestel. Toch is het nog altijd een uitstekend idee om op voorhand even de kenmerken ervan te bekijken.

 

Voordelen:

Toepassing: met dit toestel is het niet alleen mogelijk om de vochtigheid te gaan meten maar je kunt er ook een temperatuurmeting mee uitvoeren.

Display: het apparaat beschikt over een duidelijk afleesbaar display dat bovendien verlicht wordt zodra het begint te schemeren of donker wordt.

Energiezuinig: je zult kunnen vaststellen dat je het toestel na verloop van tijd volledig automatisch zal uitschakelen. Zo kun je meteen heel wat energie gaan besparen.

 

Nadelen: 

Budget: het is mogelijk dat sommige kopers het prijskaartje misschien toch net iets te hoog vinden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Rothenberger Digitale Vochtigheidsmeter

 

Met dit apparaat kun je de vochtigheidsgraad van muren meten. Het toestel is geschikt voor verschillende materialen zoals hout, steen en gips. Het apparaat heeft een meetbereik van 6% tot en met 44%.

Je kunt het toestel gebruiken bij temperaturen tussen 0ºC en 40ºC. Deze vochtmeter aanbieding werkt op 4 AAA batterijen die je bij de bestelling krijgt zodat je het apparaat meteen kunt gebruiken. Dankzij de twee meetpinnen ben je verzekerd van een optimale verbinding tussen het apparaat en de te meten muur.

Alle kopers geven een goed advies over dit apparaat. De metingen zijn heel nauwkeurig en het toestel is handig in gebruik. Het design valt bij sommige kopers in de smaak en dankzij de stevige materialen is het toestel duurzaam.

Tot slot heb je dan ook nog de mogelijkheid om te kiezen voor de vochtmeter van het bekende merk Rothenberger. Het is een degelijk apparaat waarmee je de vochtigheid kunt meten in verschillende materiaalsoorten zoals hout, gips en steen.

 

Voordelen:

Handig in gebruik: het apparaat werkt op basis van 4 krachtige AAA batterijen. Verder beschikt het over een meetbereik dat zich situeert tussen de 6% en de 44%. Bovendien kun je het toestel zonder problemen gebruiken bij een temperatuur van minimaal 0 graden Celsius en maximaal 40 graden Celsius.

Kostprijs: je zult meteen versteld staan van het mooie prijskaartje van dit apparaat. Bovendien hoef je ook helemaal geen batterijen meer aan te kopen want deze krijg je er gewoon meteen bij.

 

Nadelen: 

Design: de kopers zijn het erover eens dat de vochtmeter kwalitatief echt wel sterk is. Toch valt het design niet bij iedereen in de smaak.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Vochtmeters koopgids

 

Met een vochtmeter is het mogelijk om de vochtwaarde in hout, aluminium of andere materiaalsoorten te bepalen. Je zult merken dat er heel wat goedkope vochtmeters op de markt zijn maar die misschien niet altijd even duurzaam zijn. Wij raden jou dan ook aan om te investeren in één van de beste vochtmeters. En dit kun je alleen bekomen door de verschillende toestellen en aanbiedingen met elkaar te vergelijken. Het is een aanbeveling om te letten op het gebruiksgemak, het type, het prijskaartje, het materiaal en de extra kenmerken.

 

Wat is een vochtmeter

Alvorens je besluit om een vochtmeter aan te kopen dan is het natuurlijk wel handig dat je perfect weet wat dit inhoudt. Het gaat hier over een elektronisch toestel dat in staat is om het vocht in de muur, in bouwmaterialen en zelfs in de lucht te gaan meten. Om het vochtpercentage te gaan meten wordt er gebruikt gemaakt van meerdere meetmethoden. Afhankelijk van de gehanteerde meetmethode, krijg je dan te maken met een bepaald type vochtmeter. Hierover zullen we het zo meteen nog wel hebben.

In elk geval is een vochtmeter praktisch onmisbaar geworden in verschillende gevallen en situaties. Zo is het als huurder belangrijk om het vochtgehalte in de muren te kennen. Indien er teveel vocht aanwezig is in de muren, dan kunnen schimmels ontstaan die dan weer schadelijk zijn voor de gezondheid. Maar ook huisbazen, boeren en particuliere gezinnen zijn steeds meer gediend met de aanwezig van een vochtmeter in huis. Dankzij een degelijke en duurzame vochtmeter kunnen eventuele schimmels maar ook bacteriën vroegtijdig opgemerkt en aangepakt worden. Kortom het blijkt uit vele gevallen een nuttig apparaatje te zijn dat steeds meer onmisbaar wordt.

 

Welke prijs hoef ik te voorzien

Een vochtmeter kun je vaak al voor een goede prijs aankopen. De vraag is maar of het een degelijk en duurzaam apparaat zal zijn. Het is daarom belangrijk dat je voor jezelf eerst probeert uit te maken welke verwachtingen je hebt van het apparaat. Zo heb je vochtmeters die bijvoorbeeld zowel het vocht in hout als in aluminium kunnen meten. Maar je hebt ook heel wat apparaten die enkel en alleen geschikt zijn om de vochtigheidsgraad in hout op te meten. Bedenk dus op voorhand waar jij naar op zoek bent.

Je kunt ook een bepaald bedrag gaan samenstellen dat je maximaal wilt en ook kunt uitgeven. Op die manier kun je bijvoorbeeld ook al iets gerichter op zoek gaan. Indien je tijd hebt dan is het ook altijd een goed idee om even de online reviews van de kopers door te nemen. Daar staat vaak heel nuttig advies en handige tips in. Ook de gebruikerservaring kan heel nuttig zijn en misschien wel een doorslaggevende factor zijn in de uiteindelijke beslissing. Tot slot willen wij jou ook aanraden om de promoties zeker niet uit de weg te gaan. Je zou maar eens een vochtmeter aanbieding mislopen.

 

Materiaal en extra kenmerken

Wanneer je de verschillende vochtmeters gaat bekijken dan zal het meteen opvallen dat deze toestellen uit stevige en duurzame materialen vervaardigd zijn. De behuizing dient dan ook bijzonder sterk te zijn en is in de meeste gevallen ook schokbestendig. Daarnaast is het belangrijk om ook rekening te houden met de mogelijkheden van het toestel. Zo heb je heel wat vochtmeters die de resultaten alleen maar in Celsius of in Fahrenheit weergegeven. Maar je kunt ook kiezen voor een toestel met de beide opties. Indien het apparaat voorzien is van een beschermingskapje dan is dat altijd een pluspunt.

Indien je vaak onderweg bent voor je job dan kan het misschien handig zijn om uit te kijken naar een compacte vochtmeter die niet veel weegt. Dit maakt het iets handiger om overal mee naartoe te nemen. Kies ook voor een duidelijk LCD scherm waarop je de resultaten goed en nauwkeurig kunt aflezen. Indien het scherm over achtergrondverlichting beschikt dan is dit uiteraard extra comfortabel. Sommige apparaten geven ook een signaal wanneer de batterijen dienen vervangen of opgeladen te worden.

Type vochtmeter

We kunnen eigenlijk verschillende vochtmeters onderscheiden op basis van de meetmethode die wordt gebruikt. Zo heb je bijvoorbeeld de vochtigheidsdetector. Dit is een apparaatje dat door middel van infrarood een contactloze meting kan uitvoeren. Met dit toestel is het vooral mogelijk om het watergehalte op een oppervlak te meten. Denk hierbij maar aan condensatie op de badkamermeubels.

Indien je ook het vocht in de materialen wilt kunnen meten dan ben je beter af met een lekke vochtigheidsmeter. Tot slot heb je dan ook nog de hygrometer. Dit is een apparaatje waarmee je op een eenvoudige en snelle manier de luchtvochtigheid kunt gaan meten. Dit kan ideaal zijn voor mensen die een kelder, een terras of een serre hebben staan.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES