11 beste vuurschalen Test van 2024

Laatste update: 24.04.24

 

Beste vuurschalen – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Een vuurschaal kan niet alleen soelaas bieden op warme zomeravonden en/ of koude winterdagen maar kan, afhankelijk van het type, eveneens dienst doen als volwaardig barbecue. Aangezien er tegenwoordig een behoorlijk uitgebreid assortiment van vuurschalen bestaat, lijkt het ons handig om een selectie te maken van 3 huidige toppertjes, elkeen voorzien van de nodige voor- én nadelen. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen opteren voor de Moodz – vuurschaal (Ø 80 cm) die, zoals de titel doet vermoeden, een maximale diameter aanreikt van maar liefst 80 cm. Daartegenover staat de Co-Fire Barbecue Vuurschaal inclusief bijbehorende grillring én praktische houtopberger.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

11 beste vuurschalen (Reviews) van 2024

 

Een vuurschaal maakt de tuin niet alleen gezelliger maar kan eventueel ook als bbq fungeren. Of je daarbij kiest voor een compacte vuurschaal van 80 cm diameter of minder dan wel een grote vuurschaal van 100 cm of meer, blijft een persoonlijke keuze. Net zoals de optie voor een bepaald merk gaande van de bekende Weber vuurschaal tot de Esschert vuurschaal, de vuurschaal van Bonfire of de Ofyr vuurschaal. Wij gingen alvast op zoek naar 8 topproducten waarbij we eveneens rekening hielden met het advies vermeld in de online reviews. Neem rustig de tijd alvorens er de voor jou beste vuurschaal uit te kiezen en wie weet is het wel één van de populairste en/ of laagst geprijsde exemplaren uit het rijtje.

 

1. Moodz – vuurschaal (Ø 80 cm) – Vuurschaal 80 cm, Tijdloos ontwerp

 

Met de Moodz vuurschaal kies je misschien niet meteen voor een aanbieding of het product met de laagste prijs maar je kiest wel voor kwaliteit, gebruiksvriendelijkheid en een tijdloos én opvallend design. En doordat de vuurschaal bovendien uit 3 mm dik cortenstaal vervaardigd blijkt, kan hij makkelijk het hele jaar door buiten blijven staan.

Verder blijkt de vuurschaal uit cortenstaal gekenmerkt door een maximaal formaat van 80 x 80 x 20 cm aangevuld met een gewicht van zo’n 16 kg waardoor hij ten allen tijde stevig en stabiel blijft staan. Daarnaast blijkt de schaal afgewerkt met een hittebestendige coating en zodanig ontworpen dat het water er automatisch uitloopt.

Een blik op de online reviews toont dan ook voornamelijk positieve reacties van klanten aan gaande van een uitstekende kwaliteit tot een gebruiksvriendelijk ontwerp. Slechts één koper vindt de kleur maar niets maar beloont het product desondanks met een mooie eindscore van 5 sterren.

 

Voordelen:

Gewicht: de Moodz vuurschaal kent een maximaal gewicht van 16 kg waardoor je er zeker van op aan kunt dat hij mooi stevig en stabiel blijft staan.

Formaat: hij biedt een ruim formaat van 80 x 80 x 20 cm wat bijgevolg resulteert in een vrij grote doorsnede van 80 cm. Echter kun je dit type Moodz vuurschalen nog in tal van andere formaten, kleiner of groter, bekomen.

Materiaal: voor de productie van deze vuurschaal heeft men gebruik gemaakt van cortenstaal met een dikte van 2 tot 3 mm.

 

Nadelen:

Prijskaartje: het mag dan wel een vuurschaal afkomstig van één van de beste merken zijn, jammer genoeg is hij niet meteen een goedkope aanwinst te noemen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Co-Fire Barbecue Vuurschaal – GrillRing – Gietijzer – compleet met houtopberger

 

Met de Co-Fire barbecue vuurschaal kies je voor een kwalitatieve vuurschaal die niet alleen bedoeld is om een gezellig vuurtje te stoken maar tegelijk ook dienst kan doen als volwaardige bbq. Deze vuurschaal bbq wordt bijgevolg gekenmerkt door een unieke grillring, meegeleverd deksel en bijbehorende houtopberging waardoor het geheel er eveneens bijzonder stijlvol en luxueus uitziet.

Algemeen lijkt de set gekenmerkt door 5 belangrijke onderdelen. Zo hebben we eerst en vooral de vuurschaal; vervaardigd uit hoogwaardig én vuurvast gietijzer en met een doorsnede van maximaal 80 cm. Dit wordt aangevuld met een cortenstalen ring die onder de vuurschaal dient geplaatst te worden en bijgevolg voor stevigheid en stabiliteit zorgt. Daarnaast is er eveneens sprake van de zogenaamde grillring; gemaakt uit gehard staal van maar liefst 8 mm dik en 100% spanningsvrij.

Tot slot noteren we nog de “The Woodstock” en “The Top” respectievelijk de cortenstalen zuil en afdekplaat die worden meegeleverd op het moment van aankoop. Klanten belonen dit tafereel met maar liefst 5 sterren en dit ondanks het hoge prijskaartje.

 

Voordelen:

The Woodstock: met “The Woodstock” wordt de cortenstalen zuil of het onderstel van de vuurschaal met deksel bedoeld. Je kunt deze zowel verticaal als horizontaal plaatsen.

The Top: “The Top” heeft dan weer betrekking op de meegeleverde afdekplaat waardoor de vuurschaal en grillring kunnen worden afgeschermd voor eventuele regen. Eveneens bedoeld om het vuur na gebruik, te doven.

Materiaal: terwijl de vuurschaal uit vuurvast gietijzer werd vervaardigd, heeft men voor de grillring gekozen om te werken met 8 mm dik gehard staal. Dit alles wordt gecombineerd met een houten zuil en een cortenstalen ring.

 

Nadelen:

Prijzig: mocht je van plan zijn om deze vuurschaal aan te kopen, dan zul je jammer genoeg wel iets meer budget hoeven te voorzien.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Gofire Adeco Vuurschaal – XL – Cortenstaal – Ø 100 cm , Multifunctioneel

 

Tussen de grote vuurschalen zul je vast en zeker dit exemplaar van GoFire kunnen spotten dat gekenmerkt wordt door een diameter van maar liefst 100 cm. Daarnaast kun je deze GoFire vuurschaal eveneens in tal van andere afmetingen, groter of kleiner, bekomen.

De GoFire Adeco vuurschaal blijkt, net zoals het eerste product, hoofdzakelijk uit duurzaam én 100% weerbestendig cortenstaal te zijn vervaardigd waardoor je hem zonder problemen het hele jaar door buiten kunt laten staan. Hij is bedoeld om een gezellig vuurtje te stoken zodanig dat je zelfs op koude winterdagen gebruik kunt maken van het terras. Wil je hem ook graag als barbecue kunnen gebruiken, opteer dan voor het model met bijbehorende grill.

Een blik op de online reviews laat meteen een mooie gemiddelde eindscore van 4,8 sterren verschijnen. Klanten zijn duidelijk tevreden over het unieke design en de uitstekende kwaliteit hoewel één koper de kleur toch maar niets lijkt te vinden.

 

Voordelen:

Formaat: de GoFire Adeco vuurschaal wordt gekenmerkt door een ruime doorsnede van maar liefst 100 cm maar blijkt ook in andere formaten beschikbaar.

Materiaal: ook hier heeft men voor de productie van deze XL vuurschaal gebruik gemaakt van duurzaam cortenstaal. Cortenstaal is niet alleen vorst- maar ook hittebestendig en kan het hele jaar door buiten blijven staan.

Onderhoud: de schaal is bijzonder eenvoudig te onderhouden aangezien je enkel de asresten hoeft te verwijderen zonder meer.

 

Nadelen:

Design: we stellen vast dat één klant toch niet helemaal tevreden is over de unieke kleur van deze prachtige vuurschaal.

Geen gietijzer: ben je op zoek naar een gietijzeren vuurschaal dan is dit exemplaar niet meteen de beste aanbeveling.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Vuurschaal – Ø 75 cm – Edelstaal , Deuba – Vuurbakje van roestvrij staal

 

Mag het net iets compacter dan lijkt de vuurschaal van Deuba misschien wel wat voor jou. Zo wordt hij gekenmerkt door een maximale diameter van zo’n 75 cm aangevuld met een hoogte, inclusief onderstel, van 45 cm. Bij aankoop van deze vuurschaal krijg je er gelijk een vuurbakje, een vonkrooster, een vuurpoker en een praktisch vuurrooster bij, waarbij dit laatste bedoeld is om de verbranding te stimuleren.

De prachtige roestvrij stalen vuurschaal blijkt te rusten op een stevig basisframe vervaardigd uit gepoedercoat staal en afgewerkt in een zwarte kleur. Dit wordt dan weer aangevuld met een vuurhaak én handvat die beiden uit natuurlijk hout gemaakt zijn en het design een tijdloze uitstraling bezorgen. Kortom, een degelijke vuurschaal die voor de nodige gezelligheid zorgt op koude winterdagen.

We stellen vast dat de meeste klanten bijzonder tevreden zijn met hun aankoop en onder andere een positief advies geven over de kwaliteit, de gebruiksvriendelijkheid en het design. Slechts één koper vindt dat het vuurrooster bijzonder snel roest.

 

Voordelen:

Budgetvriendelijk: in vergelijking met sommige andere vuurschalen, valt het prijskaartje hier bijzonder goed mee.

Verpakkingsinhoud: de vuurschaal wordt geleverd inclusief een vuurbakje, een vonkrooster, een vuurrooster en een vuurpoker.

Formaat: de vuurschaal met een diameter van 75 cm staat op een maximale hoogte van 45 cm.

 

Nadelen:

Vuurrooster: één koper vindt het jammer dat het vuurrooster niet uit RVS vervaardigd blijkt en bijgevolg de neiging heeft te gaan roesten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. MaxxGarden Vuurschaal – op standaard – ijzer – 57 cm 

 

Door te kiezen voor de MaxxGarden Vuurschaal kies je voor een betaalbare en trendy vuurschaal op standaard. Daarbij kent de standaard een maximale hoogte van 25 cm aangevuld met een diameter van 57 cm terwijl de vuurschaal een hoogte kent van 19 cm in combinatie met een doorsnede tot 57 cm.

De vuurschaal blijkt voornamelijk uit duurzaam metaal vervaardigd en werd afgewerkt in een neutrale en tijdloze zwarte kleur. Ideaal om die lange zomeravonden en/ of koude wintermaanden nog net iets gezelliger te maken.

Wanneer we de reacties op het product bekijken dan stellen we vast dat heel wat klanten overtuigd zijn van het design, de kwaliteit en de gebruiksvriendelijkheid. Echter vindt één koper dat de vuurschaal vrij kwetsbaar is en makkelijk stuk gaat.

 

Voordelen:

Budgetvriendelijk: je zult alvast aangenaam verrast worden door het vriendelijke en lage prijskaartje.

Formaat: de vuurschaal kent een maximale diameter van 57 cm aangevuld met een hoogte van 19 cm.

Onderstel: hij wordt geleverd inclusief een stevig onderstel dat, logischerwijze, dezelfde doorsnede aanbiedt als die van de vuurschaal inclusief een hoogte van 25 cm.

 

Nadelen:

Kwetsbaar: één enkele koper is van mening dat de kwaliteit van de vuurschaal toch wel wat beter had gekund.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Esschert Design Vuurschaal Ø 60 cm – Gietijzer , Aantrekkelijke prijs!

 

Wil je op lange zomeravonden nog even nagenieten met vrienden van een goed glaasje wijn? Of wens je op koude winterdagen nog even van een goed boek te genieten op het terras bij een heerlijk knapperend vuurtje? Dan is de Esschert Design vuurschaal helemaal waar jij naar op zoek bent.

Deze moderne vuurschaal bestaande uit 1 stuk is voorzien van een stevig en stabiel onderstel, en kent een maximale doorsnede van 60 cm. Net zoals heel wat andere vuurschalen uit deze reeks, blijkt ook dit exemplaar 100% vervaardigd uit duurzaam én vormvast gietijzer. Na gebruik hoef je enkel de asresten te verwijderen en klaar is Kees!

Bovendien wordt deze vuurschaal aangeboden tegen een aardig prijskaartje wat heel wat klanten duidelijk weten te appreciëren. Slechts één koper maakt melding van een minder goede afwerking met hier en daar een scherper randje.

 

Voordelen:

Formaat: de vuurschaal kent een maximale doorsnede van maar liefst 60 cm.

Materiaal: bij de productie van de vuurschaal heeft men ervoor gekozen om te werken met de positieve eigenschappen van gietijzer.

Design: de vuurschaal met onderstel wordt geleverd in 1 stuk en werd afgewerkt in een prachtige zwarte kleur.

 

Nadelen:

Afwerking: volgens één koper had de afwerking van de schaal toch nog wel wat beter gekund zodanig de scherpe randjes aan de onderkant te verwijderen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

7. 2L Home & Garden – Vuurschaal – Ø 75 cm – Hittebestendige lak

 

Je kunt natuurlijk ook altijd nog opteren voor deze prachtige vuurschaal die je wordt aangeboden door het bekende, en misschien voor sommigen ook wel het beste, merk 2L Home & Garden. Deze vuurschaal inclusief onderstel kent een maximale afmeting van 75 bij 38 cm waarbij 75 cm de doorsnede aangeeft. 

Bovendien blijkt het volledige plaatje uit duurzaam gelakt staal te zijn vervaardigd en vervolgens afgewerkt met een speciale hittebestendige coating. Dit maakt de vuurschaal dan ook uitermate praktisch én veilig in gebruik en geschikt om buiten op het terras te plaatsen. Houd er wel rekening mee dat de Moderna 75 als een bouwpakket wordt geleverd. Echter met de bijbehorende handleiding hoeft de montage geen enkel probleem te vormen.

We zien dat heel wat klanten duidelijk tevreden zijn over de verhouding tussen de prijs en de kwaliteit alsook het unieke design. Dit levert dan ook gelijk een mooie score van 4,5 sterren op.

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: de vuurschaal met een doorsnede van 75 cm wordt geleverd inclusief een onderstel en een schroevenset.

Formaat: de vuurschaal kent een maximale diameter van 75 cm wat het totaalplaatje op een formaat van 75 bij 38 cm brengt. Aangevuld met een ruim gewicht van 10 kg waardoor stevigheid en stabiliteit kan worden gegarandeerd.

Handleiding: de meegeleverde Nederlandstalige handleiding legt stap per stap uit hoe je de vuurschaal in elkaar dient te monteren.

 

Nadelen:

Bouwpakket: het product wordt geleverd als een bouwpakket dat je zelf nog in elkaar dient te monteren.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

8. MaxxGarden Vuurschaal – Terrashaard Vuurkorf – opvouwbaar rond 56cm

 

We sluiten het rijtje af met deze unieke vuurschaal die jou, net zoals één van de eerder geselecteerde producten, wordt aangeboden door MaxxGarden. De vuurschaal kent een compacte doorsnede van maximaal 56 cm inclusief een diepte van 15 cm maar kan ook in een groter formaat met een diameter van 76 cm worden aangekocht.

De vuurschaal wordt geleverd inclusief een stevig onderstel op 4 poten waarbij een maximale hoogte van 42 cm kan worden gehanteerd. Daarbij blijkt de schaal voornamelijk uit staal te zijn vervaardigd en vervolgens afgewerkt met een unieke zwarte laklaag. Verder blijkt het geheel eveneens voorzien van een vonkenscherm en een ruime stookplaats wat hem bijzonder praktisch én veilig maakt.

Met een gemiddelde eindscore van 4,4 sterren lijken de meeste klanten duidelijk tevreden over hun aankoop. Daarbij wordt onder andere positief gereageerd op het mooie design en de hoge mate van gebruiksvriendelijkheid.

 

Voordelen:

Onderstel: bij aankoop van deze vuurschaal wordt eveneens een onderstel meegeleverd waardoor de maximale hoogte van het totale plaatje op 42 cm wordt geschat.

Materiaal: het geheel blijkt vervaardigd uit staal en afgewerkt met een speciale lak coating.

Vuurschaal: de vuurschaal biedt een vrij compacte diameter aan van 56 cm en wordt aangevuld met een diepte van 15 cm.

 

Nadelen:

Gevaarlijk: volgens één koper zou het ontwerp van deze vuurschaal te dicht bij de grond staan en bijgevolg vrij gevaarlijk zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

9. Metalen Vuurschaal Ø 57 cm op standaard – Ambiance – 3,16 kg

 

Mag het toch allemaal net dat tikkeltje kleiner dan willen we jou warm aanbevelen om de vuurschaal van Ambiance eens even onder de loep te nemen. De schaal wordt gekenmerkt door een maximale doorsnede van 57 cm en weegt amper 3,16 kg wat het allemaal net iets makkelijker maakt om het exemplaar te verplaatsen en/ of overal mee naartoe te nemen.

Het geheel werd bovendien vervaardigd uit duurzaam metaal en kan bijgevolg makkelijk buiten in de tuin of op het terras gebruikt worden. Echter wordt wel aangeraden om de vuurschaal na gebruik toch maar even onder een afdakje te plaatsen. In tegenstelling tot het vorige exemplaar, is deze vuurschaal overigens een pak goedkoper.

Een blik op de online reviews toont aan dat klanten duidelijk tevreden zijn over de kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid van de vuurschaal, wat opnieuw resulteert in een mooie gemiddelde eindscore van 5 van de 5 sterren.

 

Voordelen:

Design: het betreft ook hier een ronde vuurschaal die volledig afgewerkt werd in een mooie zwarte kleur.

Materiaal: de vuurschaal blijkt voornamelijk uit duurzaam en makkelijk te onderhouden metaal vervaardigd.

Budgetvriendelijk: in vergelijking met de andere vuurschalen uit deze selectie, lijkt het hier wel om een aanbieding te gaan.

 

Nadelen:

Geen bbq: ben je op zoek naar een vuurschaal die als bbq kan worden gebruikt, dan is dit exemplaar jammer genoeg niet het meest geschikt.

Geen deksel: houd er eveneens rekening mee dat het geen vuurschaal met deksel betreft.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

10. Pro Garden Vuurkorf – Vuurschaal – Sfeerhaard – Ø 62 cm – Mozaiek design – Hoogte 58 cm

 

De vuurschaal van Pro Garden – door velen ook wel omschreven als uitstekende sfeerhaard – springt meteen in het oog vanwege zijn opvallende en gedurfde mozaïek design. Dit alles wordt gecombineerd met een maximale doorsnede van 62 cm inclusief hoogte van 58 cm wat hem net iets groter maakt tegenover de voorgaande vuurschaal uit de selectie.

De vuurschaal – overigens voorzien van een stevig driepoot onderstel dat niet alleen voor stevigheid zorgt maar ook als legplank kan worden gebruikt – blijkt vooral vervaardigd uit hittebestendig staal. Het geheel werd nadien afgewerkt met een unieke zwarte poedercoating die de vuurschaal 100% beschermt tegen roestvorming.

Bij aankoop krijg je er bovendien nog een handig stalen deksel bij waarmee je het vuur achteraf ook eenvoudig kunt doven. Kortom, het lijkt wel een echt paradepaardje en daar zijn alle klanten tot op heden het duidelijk mee eens.

 

Voordelen:

Formaat: de vuurschaal kent een totale diameter van 62 cm waarvan het centrale gedeelte ongeveer 58 cm in beslag neemt. Dit wordt aangevuld met een hoogte van maximaal 58 cm en een gewicht van 10 kg.

Materiaal: de vuurschaal blijkt voor het grootste gedeelte vervaardigd uit hittebestendig staal en afgewerkt met een zwarte roestbestendige poedercoating en steenmozaïek. 

Brandstof: je kunt deze unieke vuurschaal zonder problemen gebruiken in combinatie met hout, houtskool en briketten.

 

Nadelen:

Prijskaartje: hoewel klanten het niet meteen als een probleem beschouwen, durven we stellen dat de hoge prijs een minpunt zou kunnen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

11. Gofire Adeco Vuurschaal – L – Cortenstaal – 80 cm, GoFire 

 

Je kunt natuurlijk ook altijd nog kiezen voor de GoFire Adeco vuurschaal die gekenmerkt wordt door een maximale diameter van 80 cm, hoewel hij ook in andere grote en kleine formaten te verkrijgen is. Dit alles wordt verder aangevuld met de uitstekende keuze om te werken met cortenstaal materiaal. Cortenstaal is niet alleen stevig en bijgevolg duurzaam maar ook 100% weersbestendig waardoor je de schaal zonder problemen het hele jaar door buiten kunt laten staan.

Bovendien is de schaal eveneens voorzien van kleine gaatjes waardoor het vuur steeds voldoende zuurstof toegestopt krijgt en bijgevolg makkelijker gaat branden. Na gebruik is de schaal eenvoudig schoon te vegen met behulp van een stevige borstel en/ of (vochtige) doek.

Hoewel één koper niet helemaal overtuigd blijkt van het design en de uiteindelijke kleur, is de overgrote meerderheid bijzonder enthousiast met hun aankoop.

 

Voordelen:

Formaat: deze unieke vuurschaal van GoFire wordt gekenmerkt door een doorsnede van maximaal 80 cm maar kan ook in andere formaten bekomen worden.

Materiaal: ook hier heeft men ervoor gekozen om te werken met de positieve eigenschappen van duurzaam en makkelijk te onderhouden cortenstaal.

Gebruiksgemak: cortenstaal is een duurzame materiaalsoort die niet alleen waterdicht maar ook 100% weersbestendig is en bijgevolg het hele jaar door buiten kan en mag staan. 

 

Nadelen:

Design: één koper maakt de melding dat de kleur van de vuurschaal bijzonder lelijk is maar dat is uiteraard een geheel persoonlijke keuze en verandert niets aan de kwaliteit.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Vuurschalen Koopgids 

 

Wat is een vuurschaal en waarvoor kun je een dergelijk object zoal gebruiken? Bestaan er exemplaren die je eveneens kunt inzetten als volwaardig barbecue? En hoe zit het met het formaat en de gebruikte materiaalsoorten? In de onderstaande koopgids proberen wij een antwoord te bieden op deze en tal van andere prangende vragen. Het lijkt ons dan ook een goede aanbeveling om de gids even grondig door te nemen alvorens je de verschillende vuurschalen en eventuele aanbiedingen en promoties, met elkaar gaat vergelijken.

Wat is een vuurschaal en het gebruiksgemak

Tijdens de warme zomerdagen genieten we met zijn allen van de warme zonnestralen en het ultieme vakantiegevoel maar zodra het wat kouder wordt kruipen we weer allemaal lekker lui op de bank. Echter is het mogelijk om zelfs op frisse winterdagen, op het balkon van een goed boek en een heerlijk glaasje wijn te genieten. Het enige dat je hiervoor nodig hebt is natuurlijk een kwalitatieve vuurschaal.

Een vuurschaal heeft op het eerste gezicht vrij veel weg van een zogenaamde vuurkorf, althans de vorm lichtjes anders is. Net zoals bij een vuurkorf zul je dus ook in een vuurschaal een soort van “kampvuurtje” moeten bouwen en dit regelmatig even opstoken met behulp van houtblokjes. Vuurschalen zijn in eerste instantie bedoeld om warmte en gezelligheid te creëren alhoewel er tegenwoordig ook exemplaren bestaan die dienst kunnen doen als volwaardig bbq.

Bovendien kun je ze tegenwoordig in allerlei vormen en formaten aankopen alsook diverse materiaalsoorten gaande van staal tot metaal en gietijzer. In de meeste gevallen wordt de vuurschaal geleverd inclusief een bijbehorend onderstel, al dan niet op pootjes, en 1 of meerdere handvatten die bijdragen aan het gebruiksgemak en comfort.

 

Van vuurschaal tot barbecue

Zoals hierboven reeds aangegeven, werden vuurschalen in eerste instantie gebruikt om warmte en gezelligheid te creëren zodanig dat het mogelijk werd om, eveneens op koude winterdagen, van het balkon/ terras of de tuin te genieten. Echter zijn er door de jaren heen tal van vuurschalen ontworpen waarbij we tegenwoordig ook exemplaren onderscheiden die, mits toevoeging van bepaalde accessoires, perfect als barbecue kunnen gebruikt worden.

Wanneer je de vuurschaal ook als barbecue wenst te gebruiken dan zul je uiteraard nood hebben aan een bepaald legrooster, grillrooster of grillring waarop je het vlees, de vis en/ of groenten kunt roosteren. In bepaalde gevallen wordt dit meegeleverd op het moment van aankoop maar je kunt dergelijke accessoires er ook afzonderlijk bij kopen.

 

Plaatsing in functie van het formaat

Vuurschalen kun je vandaag de dag dan ook in allerlei vormen en formaten bekomen alhoewel de meeste schalen een typische ronde vorm betrekken. De grootte wordt daarbij steevast berekend op basis van de diameter of doorsnede van de schaal, die vervolgens wordt uitgedrukt in cm.

Om het formaat van de vuurschaal te bepalen, raden wij jou aan om rekening te houden met enkele externe kenmerken gaande van de beschikbare ruimte tot de plaatsing en het aantal leden. Waar wil je de vuurschaal installeren en welke ruimte heb je hiervoor ter beschikking? Je zult begrijpen dat een vuurschaal voor gebruik op een balkon of terras compacter zal zijn dan eentje die je in de tuin plaatst. En met hoeveel personen wil je er gemiddeld van kunnen genieten? Ook dat zal een invloed hebben op de uiteindelijke grootte van de schaal.

 

De gebruikte materiaalsoorten in functie van het onderhoud

Naast het formaat is het minstens even belangrijk om aandachtig te zijn voor de gebruikte materialen. Alhoewel de meeste vuurschalen, inclusief onderstel, uit gietijzer of staal lijken vervaardigd, zijn er nog heel wat andere materiaalsoorten die tot de mogelijkheden behoren. Zo kun je tegenwoordig ook kiezen voor een vuurschaal uit metaal, gegalvaniseerd staal, keramiek of geëmailleerd staal. 

Welke vuurschaal je ook kiest, de meeste exemplaren zijn vrij makkelijk te onderhouden. Daarbij volstaat het om, na gebruik, de asresten veilig uit de vuurschaal te verwijderen en eventueel, indien gewenst, de schaal eventjes met een (vochtige) doek schoon te wrijven.

Praktische accessoires en toebehoren in verhouding tot de prijs

Tot slot willen we het nog even kort hebben over bepaalde extra kenmerken en eventuele toebehoren die mogelijks als een meerwaarde kunnen beschouwd worden. Zo is het handig indien de vuurschaal voorzien is van 1 of meerdere handvatten die het mogelijk maken om de schaal te verplaatsen. Net zoals een onderstel op wieltjes eveneens bijdraagt aan het gebruiksgemak en comfort.

Wil je de vuurschaal eveneens als barbecue kunnen gebruiken, dan is het een meerwaarde indien de benodigde toebehoren zoals het grillrooster reeds op het moment van aankoop worden meegeleverd. Bedenk of de vuurschaal geleverd wordt inclusief een bijpassend deksel waarmee je het vuur uiteindelijk kunt doven en/ of de schaal veilig kunt afsluiten en beschermen.

Uiteraard zal dit alles zijn prijskaartje hebben en kan dit oplopen van enkele tientjes tot makkelijk 1200 euro of misschien wel meer. Zo kost een basis keramieken vuurschaal met een maximale doorsnede van ongeveer 39 cm zonder bijbehorende accessoires slechts een kleine 20 euro. Terwijl een vuurschaal met alles erop en eraan die tevens ook als bbq kan worden gebruikt, makkelijk kan oplopen tot 1200 euro.

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES