5 beste Zitmaaiers Test van 2024

Laatste update: 16.09.24

 

Beste zitmaaiers – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Door te kiezen voor de Cub Cadet XT2 ES 107 Elektrische Zitmaaier, kies je voor een krachtige elektrische zitmaaier op accu die zonder problemen een middelgrote tot grote grasoppervlakte kan behandelen. Daartegenover staat de Solo by Al-Ko Solo Zitmaaier die – in tegenstelling tot het eerste toppertje – wordt aangedreven door een krachtige benzinemotor met 2 cilinders. In de tabel hieronder hebben we ook meteen een derde product in het lijstje opgenomen eveneens voorzien van voor- en nadelen. We hopen hiermee de zoektocht naar de, voor jou perfecte zitmaaier alvast iets aangenamer te doen verlopen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste zitmaaiers (Reviews) van 2024

 

Heb je al ooit eens een zitmaaier gebruikt of er misschien even mee gereden? Dan zul je vast en zeker overtuigd zijn van het gemak van dergelijk apparaat. Om het voor jou wat makkelijker te maken, selecteerden we alvast 5 topproducten. Bedenk of je op zoek bent naar een elektrische zitmaaier dan wel een zitmaaier op diesel of liever een accu zitmaaier? Wil je graag een zitmaaier met opvangbak of is dat eerder bijzaak? Wij willen jou evenzeer het advies meegeven om de raad van professionele vaklui ter harte te nemen en de bijbehorende online reviews van klanten even rustig te bekijken. Op die manier zul je vast met de beste zitmaaier huiswaarts keren!

 

1. Cub Cadet XT2 ES107 Elektrische Zitmaaier E-zitmaaier – Zitmaaier op accu

 

Met de Cub Cadet XT2 ES107 kies je meteen voor een kwalitatieve en functionele zitmaaier die speciaal ontwikkeld is om middelgrote tot grote maaioppervlakken onder handen te nemen. Bovendien is het apparaat – door zijn elektrische aandrijving – heel onderhoudsvriendelijk én kent hij, in tegenstelling tot de benzinemotoren – geen V-snaar noch vervelend olie of benzineverbruik. Kortom, de moeite waard om deze elektrische zitmaaier even onder de loep te nemen.

Zo wordt meteen duidelijk dat deze Cub Cadet zitmaaier ook daadwerkelijk van aanpakken weet. Een grasoppervlakte van maar liefst 9000 m2 per uur is dan ook geen enkel probleem dankzij de krachtige 56v / 60 Ah / 3000 wh lithium accu op een kenmerkende transmissie elektromotor. Dit wordt aangevuld met een maximale maaibreedte van 107 cm, een in 12 standen verstelbare maaihoogte van 25 tot 100 mm én een bijbehorende draaihoek van maximaal 17 cm. Let wel; het grasopvangsysteem van 200 liter is optioneel en wordt bijgevolg niet meegeleverd op het moment van aankoop.

Hoewel de Cub Cadet elektrische zitmaaier heel wat positieve kenmerken naar voren weet te schuiven, werden er tot op heden nog geen online reacties neergepend.

 

Voordelen:

Voeding: de zitmaaier wordt elektrisch aangedreven met behulp van een 56v Li-Ion accu met een bijbehorende capaciteit van 60Ah.

Stoel: de stoel van de zitmaaier is niet alleen draaibaar en comfortabel dankzij de extra hoge leuning maar blijkt daarnaast ook in 10 standen verstelbaar te zijn.

Geluidsniveau: met een maximaal geluidsniveau van minder dan 60 dB, behoort deze elektrische zitmaaier alvast tot de stillere apparaten.

Maaitijd: zodra de batterij van de zitmaaier helemaal is opgeladen, geniet je een ruime maaitijd van 90 minuten waarbij ongeveer 9000 m2 gras per uur kan worden gemaaid.

 

Nadelen:

Prijskaartje: we durven stellen dat de hoge prijs mogelijks een struikelblok zal zijn voor heel wat klanten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Solo by Al-Ko Solo Zitmaaier Model XSOT15-939HDSA 452 cc

 

In tegenstelling tot het voorgaande apparaat, kies je met de Solo by Al-Ko zitmaaier meteen voor een krachtig benzine-gestuurd exemplaar dat steunt op het principe van een 452 cc benzinemotor met 2 cilinders en 2 hydrostatische aandrijvingen. Daarbij worden de 2 afzonderlijke messen aangedreven door middel van een geïntegreerde tandriem.

Maar dat is natuurlijk nog lang niet alles want eenmaal correct ingesteld, levert deze benzine zitmaaier een ruime snijbreedte van maximaal 103 cm in combinatie met een hoogteregeling verdeeld over 7 standen binnen een bereik van 30 tot 80 mm. Bovendien wordt deze Solo by Al-Ko zitmaaier geleverd inclusief een ruime opvangbak van maar liefst 220 liter.

Een blik op de online reviews toont aan dat er tot op heden nog geen reacties werden geplaatst. Dit maakt het voor ons bijzonder moeilijk om jou verder advies te geven omtrent eventuele klantervaringen.

 

Voordelen:

Voeding: de zitmaaier wordt aangedreven door middel van een krachtige 452 cc benzinemotor en 2 bijbehorende hydrostatische aandrijvingen.

Opvangbak: de opvangbak garandeert een royale netto inhoud van maar liefst 220 liter.

Snijbreedte: de benzine zitmaaier van Solo by Al-Ko levert zonder problemen een ruime maximale snijbreedte van 103 cm in combinatie met een verstelbare hoogteregeling.

 

Nadelen:

Prijskaartje: de hoge prijs zou wel eens het figuurlijke addertje onder het gras kunnen worden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Husqvarna R 112ic Rider Batterij 85CM – Husqvarna zitmaaier

 

Net zoals de bekende John Deere zitmaaier of de zitmaaiers van Stiga, behoort ook dit exemplaar van Husqvarna alvast tot de absolute toppertjes. Of je ook meteen voor een aanbieding of 1 van de goedkope zitmaaiers uit het rijtje kiest, valt echter te betwijfelen én zou tevens een verklaring kunnen zijn voor het uitblijven van online klantenadvies. Toch lijkt hij – omwille van zijn uitstekende kwaliteit en hoge mate aan gebruiksvriendelijkheid – de moeite waard om even onder de loep te nemen.

De Husqvarna zitmaaier is uitgerust met een efficiënte elektromotor en een bijbehorende – overigens makkelijk oplaadbare – Li-Ion accu die samen resulteren in een bijzonder hoog rendement van wel 4700 m². Hij wordt daarbij verder aangevuld met een ruime maaibreedte van maximaal 85 cm en een geïntegreerde mulchfunctie die eveneens bijdragen aan het uiteindelijke gebruiksgemak.

Maar dat is natuurlijk nog lang niet alles om over naar huis te schrijven want verder wordt deze zitmaaier met accu geleverd inclusief meerdere hulpstukken en toebehoren waardoor hij multifunctioneel inzetbaar is. Zijn ergonomische design alsook de ingebouwde knikbesturing dragen dan weer bij aan het uiteindelijke comfort.

 

Voordelen:

Maaibreedte: de zitmaaier weet een bijzonder ruime maaibreedte van 850 mm of 85 cm  te waarborgen.

Voeding: de zitmaaier van Husqvarna is uitgerust met een krachtige oplaadbare Li-Ion accu en wordt daarbij aangedreven door een efficiënte elektromotor.

Rendement: alles in acht genomen betekent dit dat het toestel in staat is om tot wel 4700 m² per lading te maaien.

PowerBoost: dankzij de PowerBoost functie kan de zitmaaier – geheel automatisch – het optimale vermogen instellen.

 

Nadelen:

Prijzig: de hoge prijs maakt meteen duidelijk dat deze zitmaaier niet meteen over het laagste prijskaartje beschikt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Ego accu zitmaaier Z6 Zero turn ZT4201E-L – Eggo zitmaaier

 

De Z6 Zero turn ZT4201E-L zitmaaier wordt – net zoals het voorgaande toppertje – eveneens geheel op accu aangedreven wat de zitmaaier draadloos en bijgevolg praktisch in gebruik maakt. Bij aankoop van dit apparaat worden overigens standaard een 10Ah accu, een 5Ah accu, een mulchplug en een snellader meegeleverd. In totaal kan deze Zero Turn zitmaaier maar liefst 6 afzonderlijke accu’s herbergen zodoende een ruime maaicapaciteit van wel 10.000m2 te beogen.

Eenmaal de accu volledig is opgeladen, kan een ruim vermogen alsook een aanzienlijk rendement van 2000 m2 worden gegarandeerd. Dit alles wordt aangevuld met een geïntegreerde mulchfunctie – vandaar de meegeleverde mulchplug – en een bijzonder ruime maaibreedte van 1070mm.

Hoewel deze Ego accu zitmaaier heel wat positieve kenmerken naar voren weet te duwen, werden tot op heden nog geen reacties geplaatst. We durven vermoeden dat het hogere prijskaartje hier vast en zeker voor iets tussen zit en dat is natuurlijk best wel jammer.

 

Voordelen:

Gebruiksvriendelijk: verder Ego zitmaaier is in staat om in maar liefst 10 verschillende hooites te maaien en 3 bijbehorende rij instellingen.

Snellader: bij aankoop wordt een snellader meegeleverd die zonder problemen tot wel 60Ah kan laden in amper 3 uurtjes.

Rendement: per lading kan de zitmaaier met gemak een rendement van 2000m2 aan dat – in combinatie met 6 accu’s – kan oplopen tot 10.000m2.

Maaibreedte: de zitmaaier is in staat om een ruime maaibreedte van maar liefst 1070 mm of 107 cm te leveren.

 

Nadelen:

Niet elektrisch: houd er rekening mee dat het apparaat op accu wordt aangedreven en het hier dus geen 100% elektrische zitmaaier betreft.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Cub Cadet MINI-Rider LR2 ES76 elektrische zitmaaier op Accu

 

We sluiten het rijtje af met de Cub Cadet mini rider van het gelijknamige merk “Cub Cadet”. Deze elektrische zitmaaier wordt gekenmerkt door een krachtige ingebouwde 56v Li-Ion accu met een bijbehorende capaciteit van 30Ah die – dankzij de meegeleverde snellader – in amper 4 uur volledig kan worden opgeladen. Eenmaal helemaal opgeladen kan een ruime maaitijd van wel 90 minuten worden gegarandeerd.

Niet alleen is deze zitmaaier in staat om tot wel 3000 m2 gras per uur te maaien, hij weet daarbij eveneens een maaibreedte tot 76cm alsook maximale maaihoogte tot 95 mm te beogen. Zijn gebruiksgemak wordt verder aangevuld met een maximale draaihoek van 46 cm, een navenant noch buitensporig energieverbruik en een aanvaardbaar geluidsniveau van minder dan 60dB op de hoogste stand.

Een blik op de online reviews maakt meteen duidelijk dat er tot op heden nog geen advies werd geplaatst. We durven vermoeden dat ook hier het hogere prijskaartje wel eens een domper op de feestvreugde zou kunnen betekenen en dat is natuurlijk wel jammer.

 

Voordelen:

Geluidsniveau: met een geluidsniveau van minder dan 60dB op de hoogste stand, mag hij tot de relatief geluidsstille apparaten gerekend worden.

Comfort: niet alleen de maaihoogte én maaibreedte blijken verstelbaar, ook de stoel met armleuning kan in meerdere posities worden geschakeld.

Gebruiksgemak: het stuurwiel met ergonomisch ontwerp alsook de led koplampen en de eenvoudige bediening dragen bij aan het gebruiksgemak.

Maaimotor: terwijl de aandrijfmotoren handmatig instelbaar zijn, kunnen de maaimotoren met de voet worden ingesteld.

 

Nadelen:

Prijzig: het hogere prijskaartje maakt deze zitmaaier jammer genoeg minder toegankelijk bij een brede laag van de bevolking.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Zitmaaiers Koopgids

 

Wat is een zitmaaier en waarvoor wordt hij gebruikt? Bestaan er verschillende soorten zitmaaiers en welke invloed heeft dit op de maaihoogte en breedte? Je hoort het al, er komt heel wat bij kijken wanneer je besluit op zoek te gaan naar een degelijke zitmaaier. In de koopgids hieronder behandelen we ook nog enkele andere thema’s zoals de bediening, de uitworp en de eventuele opvang. Aarzel tevens niet om de aanbeveling en het advies van experts te raadplegen alvorens je de verschillende zitmaaiers met elkaar gaat vergelijken.

Het gebruiksgemak van een zitmaaier

Als je in het bezit bent van een prachtige landelijke tuin met een vrij grote gazonoppervlakte, dan kan het de moeite waard zijn om te investeren in een degelijke zitmaaier. Een zitmaaier werkt volgens net hetzelfde principe als de grasmaaier, alleen kun je hem al zittend besturen. Op die manier verspil je minder krachten en energie wat best wel handig kan zijn om middelgrote tot grote tuinen en/ of weilanden te behandelen.

Toch willen wij jou aanraden om de keuze voor een bepaalde zitmaaier weloverwogen te maken. Zo zullen sommige maaiers voornamelijk bedoeld zijn om een standaard gazon onder handen te nemen terwijl andere zitmaaiers, vaak de iets krachtigere modellen, ontwikkeld zijn om weilanden en oneffen terreinen te behandelen. Afhankelijk van de mogelijkheden en eventuele extra’s zal dit ook wel een bepaald prijskaartje met zich meebrengen waardoor het altijd aan te raden is om uit te kijken naar eventuele aanbiedingen.

 

De verschillende types zitmaaiers in verhouding tot hun maaidek en wendbaarheid

De grote verscheidenheid aan tuinen, gazons en weilanden leidt tot de productie van verschillende soorten zitmaaiers. Zo worden sommige maaiers gekenmerkt door messen aan de voorkant, bij andere machines bevinden de messen zich dan weer onderaan. Sommige maaiers zijn dan weer iets wendbaarder en anderen worden dan weer geleverd inclusief een ruime opvangbak. Bedenk dus op voorhand goed waarvoor je de zitmaaier wilt gebruiken en welke wensen je hebt.

Indien het de bedoeling is om het gazon te onderhouden, kun je opteren voor een gewone standaard zitmaaier. Bij dergelijke, vaak goedkope, apparaten bevindt het maaidek zich onderaan de machine. Ben je echter bereid om iets meer te investeren dan kun je eventueel kiezen voor een frontmaaier. In tegenstelling tot de gewone zitmaaier, bevinden de messen zich bij een frontmaaier vooraan de machine. Daarnaast blijkt een frontmaaier ook wendbaarder en bijgevolg meer geschikt om moeilijke hoeken en kantjes te maaien.

Door te kiezen voor de O Turn maaier kies je voor één van de meest wendbare zitmaaiers uit het rijtje. Bijzonder handig voor gazons en graslanden die niet symmetrisch van vorm zijn. Daarnaast kun je ook altijd nog kiezen voor de zogenaamde hoog gras zitmaaiers die voorzien zijn van een uniek maaidek, speciaal ontwikkeld voor hoog gras. Ideaal om weilanden en grote graslanden aan te pakken.

 

Bediening van de zitmaaier

Eenmaal je het type zitmaaier bepaald hebt, is het handig om minstens even aandachtig te zijn naar de bediening toe. Zo is er een verschil tussen een handgeschakelde zitmaaier of de zogenaamd hydrostaat exemplaren. Wil je opteren voor de meest budgetvriendelijke oplossing, dan lijkt een handgeschakelde zitmaaier de best mogelijke aanbeveling. Dergelijke maaiers zijn dan ook voorzien van een versnellingspook waarmee je kunt kiezen tussen vooruit, achteruit en vrij.

Bij de hydrostaat zitmaaiers is er niet langer sprake van een versnellingspook. Hierbij wordt de richting en de snelheid bepaald door middel van je hand of voet, afhankelijk of je opteert voor een hand hydrostaat dan wel voet hydrostaat zitmaaier. Houd er wel rekening mee dat dergelijk bedieningssysteem vaak een flinke hap uit het budget vraagt. Indien de maaier niet frequent zult gebruiken, raden wij aan om te kiezen voor een handgeschakeld exemplaar.

Uitworp en opvang

Daarnaast is er ook een onderscheid te noteren op het gebied van de uitworp. Zo bestaan er heel wat zitmaaiers die gekenmerkt worden door een zijuitworp. Bij dergelijke machines wordt het gemaaide gras er aan de zijkant gewoon weer uitgespuugd. Bij zitmaaiers met een achteruitworp komt het gemaaide gras er dan weer aan de achterkant van de machine uit. Het grote voordeel van machines met een zij- of achteruitworp is het feit dat je de werkzaamheden niet continu hoeft te onderbreken om de opvangbak te legen. Dat kan handig zijn voor landbouwers.

Echter, als je van plan bent om met de zitmaaier je gazon te onderhouden, kies je beter voor een exemplaar met opvangbak. In de meeste gevallen wordt er een ruime opvangbak meegeleverd. In andere gevallen moet je hem er zelf nog apart bij kopen of blijkt hij optioneel te zijn.

 

Mogelijke prijskaartje

Tot slot willen we het nog even kort hebben over het mogelijke prijskaartje. In de koopgids hebben we hier en daar al aangegeven welke factoren een invloed kunnen hebben op de uiteindelijke prijsbepaling. Zo zal een krachtige zitmaaier met een hoger vermogen en een ruimer maaidek vaak duurder in de aanschaf zijn dan een machine met een beperkt vermogen en compact maaidek. Ook de bediening en het type uitworp en/ of opvang kan de prijs in meer of mindere mate beïnvloeden.

Algemeen moet je rekening houden met een prijskaartje van ongeveer 1200 euro voor een kwalitatieve compacte zitmaaier, geschikt om je gazon onder handen te nemen. Dit kan oplopen richting 2500 of meer indien je op zoek gaat naar een zitmaaier om oneffen terreinen zoals weilanden onder handen te nemen. Indien je de maaier niet frequent zult gebruiken, raden wij aan om er eentje te huren gedurende enkele dagen.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wat voor olie moet er in een zitmaaier?

Ben je van plan om een zitmaaier aan te schaffen dan is het minstens even belangrijk om rekening te houden met de olie. In sommige gevallen krijg je er op het moment van aankoop gelijk een bepaalde hoeveelheid olie bij, wat altijd extra handig is.

Indien er geen motorolie wordt meegeleverd, houd dan rekening met het type zitmaaier en de motorvariant. In de meeste gevallen is er ongeveer 0,4 tot 0,6 liter olie nodig. Kies bij voorkeur voor de bekende SAE 30 motorolie, zeker wanneer er sprake is van een benzinemotor. Echter, kan de keuze voor een multigrade olie zoals SAE 10W-30 ook worden goedgekeurd.

Q2: Wat kost een zitmaaier?

Het uitgebreide assortiments zitmaaiers zorgt niet alleen voor een ruimere keuze maar evenzeer voor heel wat verschillen in de prijs. Zo zal de prijs beïnvloed worden door de aandrijving van de zitmaaier, de bediening en de eventuele extra mogelijkheden. Een handgestuurde zitmaaier is vaak goedkoper dan een hydrostaat geleide zitmaaier. Net zoals een zitmaaier mulchfunctie én meegeleverde opvangbak een grotere hap uit het budget zal nemen dan een apparaat die deze mogelijkheden niet aanbiedt.

Op basis daarvan kunnen prijskaartjes worden genoteerd van gemiddeld 1200 euro voor een mini zitmaaier die voorzien is van alle basisfuncties, tot kostprijzen van wel 3000 euro of meer voor een zitmaaier die is uitgerust met allerlei technische opties en mogelijkheden.

 

Q3: Wat is een hydrostaat zitmaaier?

Een degelijk alternatief voor de bekende handgeschakelde zitmaaier is uiteraard de hydrostaat maaier. Bij een dergelijk type zitmaaier is het niet alleen mogelijk om de snelheid maar ook de richting waarin je rijdt te bepalen zonder dat je hierbij naar een andere versnelling moet schakelen.

Hierbij heb je de mogelijkheid om te kiezen tussen een hand hydrostaat of voet hydrostaat zitmaaier. In het eerste geval wordt de snelheid en de richting geregeld door middel van je hand terwijl je in het tweede geval gebruik moet maken van een soort voetpedaal. Een voet hydrostaat kan min of meer vergeleken worden met de bediening van een automatische wagen.

 

Q4: Welke zitmaaier is geschikt voor gebruik op een weiland?

Het ruime gamma aan zitmaaiers zorgt ervoor dat sommige maaiers geschikter zijn voor gebruik op compacte gazons en andere dan weer bedoeld zijn voor gebruik op open velden. Ben je dus op zoek naar een zitmaaier om je weiland even onder handen te nemen, dan kies je bij voorkeur voor een krachtige zitmaaier met een hoog vermogen en een ruime maaibreedte en maaihoogte.

Kies eveneens voor een zitmaaier met een zwevend maaidek én stevige brede wielen. Dergelijke maaiers zijn namelijk in staat om zich probleemloos op oneffen, heuvelachtig en/ of hellend terrein te begegeven.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES