Hoe kun je blauwe regen planten?

Laatste update: 26.04.24

 

De Wisteria – ook wel bekend onder de noemer “blauwe regen” – wordt beschouwd als een bijzonder prachtige heerlijk geurende klimplant die je tuin in een handomdraai tot een aards paradijs omtovert. Wil je ook genieten van de Wisteria (op stam) dan is het zaaks op de hoogte te zijn van de mogelijkheden, het onderhoud en de verzorging. Benieuwd naar meer? Ga dan samen met ons op ontdekking in de wondere wereld van de blauwe regen!

 

Voorwoord

De Wisteria – misschien beter bekend onder de naam “blauwe regen” – is een klimplant die gekenmerkt wordt door prachtige heerlijk geurende bloemtrossen. Hoewel deze vlinderbloemen in de meeste gevallen een unieke blauwe ietwat paarse kleur garanderen – vandaar de verwijzing naar “het blauwe huis” – kunnen ze evengoed voorkomen in het roze of wit. 

De klimplant is oorspronkelijk afkomstig uit het noorden van Amerika, Korea, Japan en China wat meteen verklaart waarom er vandaag de dag reeds een tiental verschillende soorten van de Wisteria op de markt worden aangeboden. Afhankelijk van het land van afkomst, kenmerkt deze blauwe regen zich op een specifieke manier. Zo blijkt de Wisteria Floribunda – oftewel de Japanse blauwe regen – rechtsom windend te zijn terwijl de Wisteria Sinensis – ook wel gekend als de Chinese blauwe regen – linksom windend is. Door de Chinese en de Japanse klimplant met elkaar te kruisen kwam de Wisteria Formosa in het leven; de blauwe regen klimplant zoals wij die hoofdzakelijk in Europa kennen.

Deze indrukwekkende klimplanten kunnen – onder de juiste omstandigheden weliswaar – makkelijk 20 meter hoog worden en tot wel 10 meter breed. Dat betekent dus dat – indien je ze in de hoogte wilt laten groeien – ze nood hebben aan een stevige stelsel bestaande uit latten en/ of draden waarlangs ze geleid kunnen worden. Dat verklaart meteen waarom ze in de volksmond ook wel eens omschreven worden als “leiplant”.

Maar dat is nog lang niet alles want de blauwe regen is niet alleen een klim- of leiplant maar verder ook een gekende wurgplant. Dat betekent dat andere bomen en/ of planten niet voldoende stevig en dus ongeschikt zijn om de blauwe regen te leiden. Een boom met blauwe regen zul je dus niet zo gauw tegenkomen; een blauwe regen gevel of een pergola met blauwe regen daarentegen is dan weer de meest idyllische vertolking van het aards paradijs.

Ben je overtuigd en wil je zelf graag investeren in de Wisteria? Kies dan bij voorkeur voor een stek van de blauwe regen of een exemplaar dat via afleggers werd opgekweekt aangezien de planten die uit zaadjes worden opgekweekt een geringe kans hebben op bloeien. Houd er verder ook rekening mee dat het – in de meeste gevallen – toch wel enkele jaartjes kan duren vooraleer de Wisteria echt begint te bloeien. En als het dan uiteindelijk zover is, dan kun je rekenen op een blauwe regen bloeitijd vanaf de maand mei waarin je geniet van blauwe, paarse, witte of lilaroze bloemtrossen. 

Kenmerken van de grond/ bodemcondities

Dat je met de blauwe regen klimplant heel wat kanten op kunt, hoeft ondertussen niet langer te verwonderen. Zo kun je hem zonder problemen ergens tegenaan planten zodat hij rustig verder in de hoogte kan klimmen. Maar je kunt hem ook gewoon in een pot zetten of besluiten om een blauwe regen boom aan te kopen. Echter, het plaatsen van de blauwe regen tegen een muur of schutting blijkt het meest voor de hand liggende gezien het karakter van de klim- leiplant.

Welke optie je ook kiest, het is uiteraard belangrijk om in de noden en behoeften van de plant te voorzien. Zo staat de blauwe regen het liefst van al met zijn wortels in de schaduw terwijl de bloemen genieten van halfschaduw of volle zon. Daarbij is het aangewezen om te kiezen voor een humusrijke bodem, hoewel een kleigrond in bepaalde gevallen ook dienst kan doen. Welk type bodem je ook kiest, is vooral afhankelijk van de mogelijkheden van het gazon. Zorg er wel voor dat de bodem voldoende waterdoorlatend is aangezien de klimplant anders dreigt te verdrinken. Het is dus evenmin nodig om de plant dagelijks met behulp van een tuinslang haspel te besproeien.

 

Waar en wanneer blauwe regen planten?

Maar wanneer kun je de blauwe regen nu eigenlijk planten en mag je de blauwe regen zomaar verplaatsen? Uit onderzoek is gebleken dat je de blauwe regen of Wisteria in theorie het hele jaar door zou kunnen planten behalve wanneer het vriest. Tijdens de vorstperiode is de bodem namelijk veel te hard waardoor de Wisteria niet de kans krijgt om zich goed te kunnen wortelen en bijgevolg niet voldoende water kan opnemen. Experts raden daarnaast eveneens aan om het planten en/ of verplaatsen van de Wisteria eveneens uit te stellen tijdens extreem warme zomerperiodes wat betekent dat lente en herfst eigenlijk het meest voordelig zijn.

Daarnaast dien je ook rekening te houden met feit dat de Wisteria niet alleen een klim- maar ook wurgplant is waardoor hij een uitstekende basis of leidraad nodig heeft om in de hoogte te kunnen groeien. Andere bomen en/ of planten zijn daarbij geen aanrader. Kies bij voorkeur voor een muur, gevel, pergola, houten raamwerk of schuur wat meteen voor een magische uitstraling zorgt zodra de Wisteria in volle bloei komt te staan. Wees je daarbij bewust van een – bij voorkeur – lichte ietwat humeuze en vochtige grond ergens op een zonnige plek. 

Blauwe regen snoeien

Wat betreft het snoeien van de blauwe regen, hoef je je alsnog geen zorgen te maken. Net zoals bijvoorbeeld bij druiven het geval is, wordt ook bij de Wisteria aangeraden om hem slechts 2 keer per jaar te snoeien. Toch is het tweejaarlijks snoeien echt wel noodzakelijk aangezien de blauwe regen gekenmerkt wordt door een bijzonder grote groeikracht waarbij nieuwe scheuten op amper 1 zomer tijd maar liefst tot 4 meter lang kunnen worden.

Daar blauwe regen de neiging heeft om op de zijtakken – ook wel sporen genoemd – te groeien en het de bedoeling is om de vorming van sporen aan te sterken, is het aangewezen om daar tijdens het snoeien van de Wisteria dan ook zoveel mogelijk rekening mee te houden.

 

Blauwe regen stekken

Is je interesse aangewakkerd en besluit je blauwe regen te kopen? Dan is het uiteraard aangewezen om te kiezen voor een blauwe regen op stam, een blauwe regen in pot of een stek van de Wisteria plant. Kies je voor het opkweken uit zaadjes dan is de kans dat de plant in bloei komt vrijwel klein om niet te zeggen geheel onbestaande. Het stekken van de blauwe regen gebeurt bij voorkeur in mei of juni waarna de stekken gedurende enkele weken op een sterk beschaduwde plaats moeten worden geïnstalleerd. Zorg ervoor dat ze tijdens deze eerste weken ook voldoende vochtig worden gehouden. Zodra de eerste wortels en/ of knoppen tevoorschijn komen, is het tijd om de Wisteria op te potten of planten.

 

Ziekten en plagen

In tegenstelling tot andere planten, bloemen en/ of bomen is de blauwe regen nauwelijks onderhevig aan ziekten of plagen. En als er dan toch iets mocht voorkomen dan is het vaak een gele verkleuring van het blad die – in de meeste gevallen – te wijten is aan veel te kalkrijke bodem. Door humeus materiaal toe te voegen, zou je – weliswaar in een vroeg stadium – het tij alsnog kunnen keren.

Blauwe regen giftig of niet?

Tot slot willen we nog even de aandacht vestigen op het – al dan niet – giftige aspect van de blauwe regen. Zo heeft onderzoek al meermaals aangetoond dat de langwerpige vruchten van de Wisteria een grote hoeveelheid aan glycoproteïne lectineen bevatten. Dat is een bijzonder giftige stof die niet alleen schadelijk is voor de mens maar ook voor huisdieren. Kortom, iets of wat van voorzichtigheid is dus wel degelijk aan te raden.

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES