Hoe kun je de Toscaanse Jasmijn kweken

Laatste update: 25.09.23

 

De Trachelospermum Jasminoides – ook wel bekend onder de eenvoudige benaming “Toscaanse Jasmijn” of kortweg “Sterjasmijn” – is één van de meest populaire mediterrane klimplanten allertijden. Maar hoe ziet deze Toscaanse Jasmijn klimplant er precies uit en met welk onderhoud moet je rekening houden? Heeft de Toscaanse Jasmijn een schutting nodig of is zonlicht absoluut noodzakelijk? Wij zoeken het in de onderstaande tekst graag even voor jou uit!

 

Wat is de Toscaanse Jasmijn?

De Toscaanse Jasmijn – afgeleid van de Latijnse benaming “Trachelospermum Jasminoide” – staat in het Nederlands eveneens bekend onder de naam “Sterjasmijn”. Het is een prachtige mediterrane klimplant die – in tegenstelling tot heel wat andere klimplanten – winterhard is én daardoor relatief eenvoudig in onderhoud en verzorging. Hij wordt bij voorkeur ergens op een plek in de volle zon geplaatst waar hij zorgeloos kan groeien en tot uiting kan komen. Dat maakt dat de winterharde Toscaanse Jasmijn een ideale plant is om in eender welk type tuin te plaatsen.

Maar dat is natuurlijk nog niet alles want deze prachtige winterharde Jasmijn klimplant kenmerkt zich eveneens door de prachtige stervormige bloemen die je meteen kunt herkennen aan de rijkelijke vanille-achtige geur. De bloemen bloeien voornamelijk in een periode beginnende vanaf mei tot en met de maand juni en zorgen ervoor dat je schutting of muur een fantasierijke en fleurige uitstraling bekomt. 

Hoewel de witte Jasmijn bloem nog steeds torenhoog favoriet blijkt te zijn, kun je de Toscaanse Jasmijn vandaag de dag in diverse kleurtjes bekomen waardoor je tuin meteen een pak zonniger en gezelliger zal ogen. En heb je geen tuin maar moet je het stellen met een zonrijk terras of balkon? Geen nood want de Toscaanse Jasmijn is eveneens geschikt om als bodembedekker te gebruiken of om in een bloempot buiten te plaatsen. Kortom, de ideale klimplant voor iedereen!

 

Voordelen van de Toscaanse Jasmijn

Ben je nog niet helemaal overtuigd dan is willen wij jou aanraden om nog even verder te lezen, want dat de Toscaanse Jasmijn heel wat pluspunten met zich meebrengt is nog maar een understatement. Zo werd in het voorgaande stukje alvast duidelijk dat de klimplant gekenmerkt wordt door prachtig geurende bloemen in combinatie met een wintergroen blad wat aantoont dat de plant winterhard is en eenvoudig te onderhouden is. Let wel; hoewel het een winterharde plant betreft, durft de Toscaanse Jasmijn wel eens vorstschade te vertonen. Het gebeurt zelden maar is dus niet helemaal uit te sluiten. 

Maar de Trachelospermum Jasminoide of Ster/kamerjasmijn is uiteraard veel meer dan dat! Zo kent deze snelgroeiende plant een relatief lange bloeitijd die gaande van mei tot en met de maand september en waarbij prachtige stervormige bloemen met een vanille-achtige geur ten tonele verschijnen. Deze bloemen komen – naast de traditionele witte kleur – nog in tal van andere kleurtjes tevoorschijn waardoor het de ideale klimplant is om als beschutting te fungeren. Of je daarbij de Toscaanse Jasmijn aan je pergola, patio of muur plaatst of toch eerder de voorkeur geeft om de haag met Toscaanse Jasmijn te omgeven; is uiteraard een geheel persoonlijke keuze.

Daarnaast blijkt deze klimplant ook nog eens winterhard en dit tot temperaturen tot maar liefst -17ºC. Dat betekent dus dat hij zijn groene bladeren zelfs in de winter tot aan voornoemde temperatuur weet te behouden. En heb je toch niet voldoende ruimte om de Toscaanse Jasmijn te plaatsen? Geen nood want hij kan evengoed gebruikt worden als bodembedekker of in een prachtige bloempot op het terras of balkon worden geïnstalleerd. Kortom, hakselaars zijn hier gewoon overbodig aangezien deze plant tal van mogelijkheden biedt. Overtuigd? Ga dan snel een op maat gemaakte Toscaanse Jasmijn kopen!

 

Wanneer kun je de Sterjasmijn het best planten?

Nu je helemaal overtuigd bent en van plan om een Toscaanse Jasmijn klimplant in huis te halen, is het misschien niet verkeerd om op de hoogte te zijn van de plant- én bloeitijd. Hoewel de Trachelospermum Jasminoide vrijwel het volledige jaar door kan en mag worden geplant – weliswaar met uitsluiting van de dagen/ periodes waarin het vriest – is het aangewezen om de Sterjasmijn bij voorkeur tijdens de zachte maanden te planten. We hebben het hier dan over een periode tussen de maanden oktober en april. 

Zodra de Italiaanse Jasmijn klimplant geplant is, is het uiteraard aangewezen om deze meteen rijkelijk te besproeien met water. Qua bemesting denk je dan beter in de richting van kwalitatieve organische mest zoals onder meer mestsoorten met koemest korrels of een afgeleide hiervan. Let op; de Toscaanse Jasmijn verlangt niet zoveel bemesting en kan perfect fungeren met een hoeveelheid die overeenkomt met 2 volwassen handen. Water en zon is echter wel belangrijk naast het respecteren van de Toscaanse Jasmijn planttijd uiteraard.

Wanneer bloeit de Toscaanse Jasmijn?

Eenmaal de Toscaanse Jasmijn correct werd geplant en voorzien is van een goede hoeveelheid water en een 2 volle handen organische mest, kun je rekenen op een uitgebreide bloeitijd vanaf de maand mei tot en met de maand september. Dat betekent dus dat je er maandenlang plezier van kunt hebben, wat bij heel wat andere klimplanten allesbehalve het geval is. 

De lange bloeitijd is overigens ook meteen één van de hoofdredenen waarmee we zijn populariteit kunnen verklaren. Let wel dat je deze klimplant bij voorkeur op een plekje ergens in de volle zon installeert. De Toscaanse Jasmijn klimplant houdt nu eenmaal van veel en rijkelijk zonlicht. In de winter weet deze plant zijn groene kleur te behouden tot op een temperatuur van -17 ºC en in dergelijke periode is het wel belangrijk dat er een vorm van beschutting kan worden voorzien. Indien dat niet het geval is, kan het gebeuren dat de winterharde Jasmijn wel enige tekenen van vorstschade vertoont. 

 

Wanneer kun je de Sterjasmijn snoeien?

Hoewel de Toscaanse Jasmijn weinig onderhoud vraagt, is het misschien wel verstandig om de klimplant zo nu en dan eens te snoeien. We denken hierbij vooral aan situaties waarbij de Sterjasmijn een beetje teveel zijn eigen weg uitgaat en bijgevolg te hoog en/ of te lang aan het worden is. Daarnaast kun je de Toscaanse Jasmijn ook snoeien in het opzicht van verjonging. In dergelijke gevallen is het aangewezen om de Jasmijn eens in de zoveel jaar kort te wieken waarbij je de plant echt wel flink terug mag snoeien. De meest geschikte tijd om de Toscaanse Jasmijn te snoeien zijn in de maanden april, mei of september.

 

De belangrijkste specificaties op een rijtje

Tot slot; ben je helemaal overtuigd en ben je van plan om een Toscaanse (witte) Jasmijn in huis te halen? Dan is het uiteraard belangrijk om op de hoogte te zijn van de (fysieke) kenmerken van deze unieke klimplant. Zo bestaan er wel degelijk verschillende Jasmijn soorten en kleuren wat tot heel wat keuzestress kan lijden zodra je een Toscaanse Jasmijn plant gaat kopen. 

Zo behoort de Toscaanse Jasmijn of Trachelospermum Jasminoide tot de groep van de klimplanten bestaande uit een winterhard blad en prachtig gevormde stervormige bloemen met een typische vanille-achtige geur. Hoewel ze voornamelijk gekend zijn in hun typische traditionele witte kleur, kun je evengoed roze Toscaanse Jasmijn planten spotten. Werkelijk alle kleurtjes en soorten zijn mogelijk. 

De plant wordt bij voorkeur ergens in de halfvolle dan wel volle zon geplaatst met de kans op beschutting naar de wintermaanden toe. Bij correct onderhoud, garandeert hij een ruime bloeitijd van mei tot en met september waarbij je hem het best kunt snoeien tijdens de maanden april, mei of september. En heb je niet voldoende ruimte om de klimplant ergens in de volle grond te plaatsen? Geen paniek want hij kan evengoed in een bloempot buiten op het terras of balkon worden neergezet of als bodembedekking dienst doen! Kortom, mogelijkheden zat met de Toscaanse Jasmijn of Sterjasmijn!

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES