Hoe kun je een Japanse Esdoorn kweken

Laatste update: 29.03.24

 

Op zoek naar manieren om de tuin wat gezelliger aan te kleden? Dan is de Japanse esdoorn misschien echt wel wat voor jou! Uiteraard is het belangrijk om op de hoogte te zijn van het onderhoud en de verzorging alvorens een Japanse esdoorn te kopen. Maar geen paniek want wij gaan samen met jou op zoek naar de nodige antwoorden op vragen zoals “Hoe kun je de Japanse esdoorn snoeien?” en kun je ook een Japanse esdoorn op stam aankopen?.

 

Wat is de Japanse Esdoorn?

Maar laat ons even van bij het begin beginnen want wat is de Japanse esdoorn nu precies en van waar is hij precies afkomstig? De Japanse esdoorn – klein of groot – mag niet zomaar omschreven worden als een “Japans boompje”. Het betreft namelijk – weliswaar in de meeste gevallen – een meerstammige struik die – in correcte omstandigheden – makkelijk een hoogte kan bereiken van maar liefst 300 à 1000 cm. Daarbij is het belangrijk om in rekening te houden dat de Japanse es niet meteen een snelle groeier is waardoor een hoogte van 1000 cm ook pas na zo’n jaar of 20 kan worden bereikt. Kortom, je kunt er best wel jaren geniet van hebben, wat dan weer een pluspunt is bij deze esdoorn.

Hoewel de Japanse esdoorn – eveneens bekend onder zijn wetenschappelijke naam “Acer Palmatum” – zijn oorsprong in Japan kent, blijkt hij ook in Korea bijzonder inheems te zijn waardoor hij in deze 2 landen tot de absolute top behoort. Zo wordt hij onder meer beschouwd als symbool van de inspiratie en ter bescherming van eventueel onheil; wat meteen lijkt te verklaren waarom je hem voornamelijk in tal van meditatietuinen en/ of ter hoogte van tempels zult kunnen spotten. Pas rond 1850 werd de Japanse esdoorn ook naar Europa gehaald waar hij – tot op heden – nog steeds een geliefd item is bij heel wat natuurliefhebbers. En dat is niet geheel verwonderlijk gezien zijn unieke en prachtige uitvoering.

Zo kenmerkt de Japanse esdoorn zich hoofdzakelijk door zijn unieke groeivorm (ook wel “habitus” genaamd) in combinatie met het prachtige esdoornblad en de bijbehorende unieke herfstverkleuringen die de meerstammige struik probleemloos ondergaan. Werkelijk alles is mogelijk van stervormig tot bijzonder fijn ingesneden en dubbel gezaagd met maar liefst 5 tot 9 lobben moeiteloos gecombineerd met een uitgebreid kleurenpallet gaande van groen tot geel, oranje en rood. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat het een waar genot is om de Japanse esdoorn alle seizoenen te zien doorlopen alvorens bladloos de winter in te gaan.

Maar dat is natuurlijk nog niet alles want verder typeert deze meerstammige struik zich ook door de onopvallende – doch bijzonder prachtige – bloemen; een uniek geheel van hangende, gesteelde, paarsrode tuilen die voornamelijk rond de maand april ten tonele verschijnen. Dit wordt verder aangevuld met de “gevleugelde noten”; de zogenaamde vruchten waardoor de Japanse esdoorn eveneens bekendheid verwierf. Je kunt – indien gewenst – de Japanse esdoorn overigens perfect samen plaatsen in combinatie met tal van andere Japanse planten zoals onder meer de Hosta, de Hydrangea of de Rhododendron.

Heb je heel wat interesse om een Japanse esdoorn in huis te halen, dan zul je dus al gauw begrijpen dat er toch heel wat bij komt kijken. Zo dien je op de hoogte te zijn van zijn natuurlijke habitat zodoende het juiste onderhoud en de correcte verzorging te kunnen toedienen. In tegenstelling tot heel wat andere planten, bomen en struiken; staat de Japanse esdoorn bij voorkeur op een beschutte zonnige tot ietwat half-beschaduwde plaats ergens in de border. Wens je deze meerstammige struik toch ergens op een zonnige plekje te planten, dan is het belangrijk dat de bodem goed vochthoudend,  waterdoorlatend én ietwat zuur is zodoende het nodige voedsel te kunnen aanreiken.

 

Waar moet je de Japanse Esdoorn planten?

Ben je voor het idee gewonnen en heb je zonet een Japanse esdoorn in pot aangekocht? Dan is het natuurlijk aangewezen om deze zo snel mogelijk ergens een plekje in de volle grond te bezorgen. Hoewel ondertussen ook de de Japanse esdoorn bonsai op de markt werd gebracht, zijn de grote meerstammige struiken nog steeds het meest indrukkend. We raden dan ook aan om de Japanse esdoorn in het groen te planten; indien je daar weliswaar de mogelijkheid toe hebt. Let wel; ga niet onbezonnen te werk en wees op de hoogte van de behoeften en noden van deze meerstammige struik zodoende voldoende in te spelen de duurzaamheid en een correct onderhoud.

Zo wordt de Japanse esdoorn bij voorkeur niet in klei noch in harde gronden geplant. Ga op zoek naar een kwalitatief staaltje potgrond waarbij het aangewezen is om een voldoende grote opening te maken waarin in eerste instantie een kleine laag turfgrond wordt geplaatst. Turf zorgt er nu eenmaal voor dat zowel water als voedingsstoffen worden vastgehouden, wat de Japanse esdoorn alleen maar ten goede komt.

Zoals in het voorgaande stukje ook al vrij snel duidelijk werd, is het daarnaast ook aangewezen om de Japanse esdoorn ergens op een beschutte zonnige plek dan wel half-beschaduwde plek te planten waarna hij vervolgens – afhankelijk van de aangekochte soort – probleemloos kan uitgroeien tot een compacte struik dan wel een kleine/ middelgrote Japanse boom. Diverse studies en enquêtes hebben bijvoorbeeld aangetoond dat heel wat klanten lijken te kiezen voor de Acer Palmatum Garnet, de Beni Maiko of de Little Princess wanneer ze op zoek gaan naar klein blijvende soorten en opteren voor de Acer Palmatum Bloodgood of de Acer Palmatum Atropurpureum wanneer hun voorkeur uitgaat naar een Japanse es die kan uitgroeien tot een meerstammige struik/ boom.

Onderhoud en verzorging

Zoals onderhand wel al duidelijk is geworden, is de verzorging en het onderhoud een belangrijke kwestie zodoende de levensduur van de Japanse esdoorn – en/ of andere Japanse planten – te kunnen waarborgen. Zo is het aangewezen om de Japanse esdoorn ergens op een beschutte zonnige dan wel half-beschaduwde plek te planten; rekening houdend met een goed staaltje potgrond. Wil je de Japanse esdoorn verplaatsen dan kan dit tevens perfect; het voorgaande in acht nemend uiteraard. 

Daarnaast kent de Japanse esdoorn een lage groeisnelheid waardoor het snoeien van de esdoorn tot een minimum kan worden beperkt. Ben je echter in het bezit van een relatief grote meerstammige struik of boom dan kun je de Japanse esdoorn snoeien zodra deze vol in het blad staan; ongeveer tussen de maanden juni en oktober. Ga de esdoorn niet snoeien na half november aangezien dan het risico op bloeden en afsterven behoorlijk reëel is. 

Wens je in een later stadium de Japanse esdoorn te stekken dan vertrek je daarvoor uiteraard van desbetreffende stekjes. Op het moment dat de stek wortels krijgt en de eerste bladknoppen ook effectief zichtbaar beginnen worden, kun je hem vervolgens oppotten in kwalitatieve stekgrond. Is het risico op nachtvorst verdwenen, dan kun je de pot zonder problemen buitenshuis plaatsen of besluiten om de uitgegroeide stek in de volle grond te planten.

 

Mogelijke ziekteverwekkers

Uiteraard is het eveneens aangewezen om op de hoogte te zijn van de mogelijke ziekteverwekkers die mogelijks voorkomen in combinatie met de Japanse esdoorn. Gelukkig blijkt deze meerstammige struik bijzonder sterk en bijgevolg weinig vatbaar voor ziekten en/ of plagen. In slechts bepaalde gevallen kan de zwarte esdoornluis voorkomen die in de meeste gevallen vanzelf lijken te verdwijnen. Indien dat niet het geval is, dan kan de tuinslang alsnog soelaas bieden.

Slechts in bijzonder beperkte gevallen kan de Japanse esdoorn te maken krijgen met “Verticillium”; ook wel de zogenaamde “verwelkingsziekte” genoemd. Het betreft hier een schimmel die behoort tot één van de ernstige ziektes bij Japanse esdoorn en leidt tot zwarte takken die zo snel mogelijk moeten worden afgeknipt. In elk geval hoef je de Japanse Acer niet zomaar op de compostbak te gooien.

Welke soorten zijn makkelijk te vinden?

Ben je op zoek naar een Japanse esdoorn boom of struik dan zijn er tegenwoordig heel wat tuincentra waarin je je gading kunt vinden. We sommen enkele van de makkelijk te vinden Japanse esdoorn soorten voor jou op:

  • Acer japonicum ‘Aconitifolium’
  • Acer palmatum ‘Atropurpureum’
  • Acer palmatum ‘Bloodgood’
  • Acer palmatum ‘Dissectum’
  • Acer palmatum ‘Dissectum Garnet’
  • Acer palmatum ‘Osakazuki’
  • Acer palmatum ‘Shaina’
  • Acer palmatum ‘Sumi Nagashi’
  • Acer shirasawanum ‘Aureum’

 

Welke soorten kun je moeilijk aankopen?

We kunnen het uiteraard niet ontkennen maar er zijn ook enkele Japanse esdoorns – Japanse Acers – die net iets moeilijker te vinden of beperkt leverbaar zijn. Een greep uit het lijstje loopt als volgt: 

  • Acer palmatum ‘Ariadne’
  • Acer palmatum ‘Autumn Glory’
  • Acer palmatum Beni-shichi-henqe
  • Acer palmatum ‘Black Lace’
  • Acer palmatum ‘Crimson Queen’
  • Acer palmatum ‘Dissectum Rubrifolium’
  • Acer palmatum ‘Emerald Lace’
  • Acer palmatum ‘Enkan’
  • Acer palmatum ‘Fireglow’
  • Acer palmatum ‘Hessei’
  • Acer palmatum ‘Little Princess’ 
  • Acer palmatum ‘Matsukaze’
  • Acer palmatum ‘Nicholsonii’
  • Acer Palmatum ‘Okukuji-nishiki’
  • Acer palmatum ‘Omato’
  • Acer palmatum ‘Sangokaku’
  • Acer palmatum ‘Seiryu’
  • Acer palmatum ‘Shishigashira’
  • Acer shirasawanum ‘Gloria’

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES