Dit zijn de voordelen van een cortenstalen tuininrichting

Laatste update: 23.06.24

 

De winter is momenteel in volle gang en dus is het de hoogste tijd om even na te denken over de inrichting van je tuin. Dan kun je er in het voorjaar namelijk direct mee aan de slag! In dit artikel lees je hoe je met een cortenstalen tuininrichting een moderne, strakke en bijzondere tuin kunt creëren.   

 

Wat is cortenstaal?

Het type staal dat doorgaans voor tuininrichting wordt gebruikt, heet ‘cortenstaal’ en is inmiddels een veelgebruikte materiaalsoort. Het is een metaallegering met een herkenbare bruine roestkleur die ontstaat na blootstelling aan de invloeden van de natuur. Hoewel het prijziger is dan gewoon traditioneel staal, biedt het bijzonder veel voordelen en mogelijkheden.  

 

Wat zijn de voordelen van cortenstaal?

Onderhoudsarm: Cortenstaal heeft vrijwel geen onderhoud nodig. Enkel tijdens het oxidatieproces is het handig om de cortenstalen plantenbakken, houtopslag of tuintafel in de gaten te houden. Zo’n oxidatieproces duurt ongeveer 1,5 jaar. In die periode hoef je er eveneens niets aan te doen, maar kan het cortenstaal wél een roestbruine kleur afgeven.

Lange levensduur: Cortenstaal is ontzettend sterk wat bijdraagt aan de uiteindelijke duurzaamheid ervan. Er wordt zelfs gezegd dat cortenstaal tuininrichting acht keer langer meegaat dan tuininrichting van eender welke andere staalsoort. De roestlaag die ontstaat, vormt een natuurlijke bescherming tegen verdere oxidatie. 

Weersbestendig: De natuurlijke bescherming van de roestlaag beschermt niet alleen tegen verdere oxidatie maar zorgt er tevens ook voor dat het cortenstaal tegen eender welke weersomstandigheid bestand is. Kou, warmte of vocht zorgen er juist voor dat de unieke roestbruine tot diepbruine kleur van het cortenstaal zichtbaar wordt. 

Welke mogelijkheden zijn er voor tuininrichting in cortenstaal?

Kunstobjecten: door de natuurlijke, ietwat opvallende kleur, wordt het cortenstaal door menigeen graag gebruikt om kunstobjecten te maken gaande van sculpturen en beelden tot zelfs fonteinen of watertafels.

Houtopslag: een houtopslag voor haard- of kachelhout is praktisch en tegelijkertijd een bijzonder stijlvolle manier om het hout, al dan niet in het zicht, in de tuin op te kunnen slaan. 

Tuintafel: cortenstaal wordt ook gebruikt als basis voor tuintafels. Daarbij wordt de staalsoort vervolgens gecombineerd met een houten of glazen tafelblad waardoor een industriële, moderne look ontstaat.

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES