Ze zijn onvermijdelijk. Zowel in de woonkamer als in de tuin, ongedierte is overal te vinden. En hoewel ze vaak genoeg geen bedreiging vormen, is het verhaal wat complexer als het gaat om ongedierte in de tuin.
Tuinplagen snoepen van je planten en laten je met veel minder achter dan verwacht—waar je trouwens niet veel aan hebt. We zijn ze ook zat en hebben daarom wat rondgeneusd. Uiteindelijk kwamen we tot de 3 meest voorkomende tuinplagen. Een groep die zich schuil houdt en enorme schade toebrengt aan jouw waardevolle planten. Gelukkig is er ook goed nieuws: ze zijn eenvoudig te bestrijden. Lees verder en ontdek hoe je deze akelige tuinplagen kunt uitroeien.
De 3 meest voorkomende tuinplagen
Bladluizen
Bladluizen zijn in vrijwel elke tuin te vinden. Je kunt een bladluis plaag herkennen aan opvallend gekleurde bladeren die vaak genoeg ook wat gekruld en plakkerig zijn. Die plakkerige substantie is honingdauw—de uitscheiding van de luis.
Ook kun je dit ongedierte in de tuin herkennen door het bijproduct van de uitscheiding: schimmels op de bladeren. Daarnaast zijn de diertjes als stipjes op de bladeren te zien, meestal aan de onderzijde.
Bladluizen zuigen de sappen uit de bladeren waardoor de plant minder voedingsstoffen heeft. Bovendien zorgt hun uitscheiding voor meer schade en wordt de plant steeds zwakker. Gelukkig zijn bladluizen heel makkelijk te bestrijden. Met wat water in een gieter voor buiten ben je er zo van af.
Wanneer sproeien tegen bladluis?
Voor bladluizen heb je alleen wat water nodig. Ze kunnen niet goed ertegen en worden gelijk ook weggespoeld. Door enkele dagen achter elkaar te sproeien, ben je volledig van ze af. Hetzelfde effect krijg je ook wanneer het regent, maar dat is natuurlijk niet altijd mogelijk.
Maar let op: je bent niet voor altijd van ze af. Bladluizen laten zich de door de wind meevoeren en kunnen al gauw voor een hele infestatie zorgen. Wellicht kun je dan een van de volgende oplossingen gebruiken:
• Een natuurlijke vijand zoals lieveheersbeestjes voor het uitroeien of afschrikken
• Een oplossing van water met afwasmiddel of knoflook; ze houden niet van de geur.
• Sterk geurende planten die insecten walgelijk vinden zoals lavendel, uien en citrus.
• Weglokken met een andere plant zoals Oost-Indische Kers.
• Gebruik een oplossing van water en spiritus.
Tegelijkertijd zijn chemische middelen zoals fumigations (begassingen) ook een optie. Vaak genoeg zijn die pas nodig bij plagen op grote schaal.
Bladluizen in je tuin gespot? Dan is de volgende plaag er waarschijnlijk ook.
Mieren: vervelend ongedierte op planten buiten
Mieren zijn dol op de honingdauw die bladluizen achterlaten. Ze zijn ertoe aangetrokken en zitten al gauw te snoepen van de bladeren van de plant. Bovendien kunnen ze al snel van buiten naar binnen. Het bestrijden van mieren is daarom een must.
Je kunt dit ongedierte bestrijden door gebruik te maken van mierenpoeder of een mierenlokdoos. Een niet al te diervriendelijke manier, maar ook wel een optie, is het gebruik van heet water. Dit water giet je in het nest en de sporen of paden.
Slakken
In tegenstelling tot ander ongedierte in de tuin zijn slakken best nuttig. Ze zorgen voor een ecologische balans en zijn eigenlijk gewoon opruimers in het systeem. Toch kunnen ze al gauw een plaag worden, omdat ze naast dood materiaal ook graag verse bladeren eten. Je kunt dit ongedierte nabij planten herkennen aan het slijmspoor dat ze achterlaten.
Het bestrijden van slakken kan op verschillende manieren. Ten eerste is een chemische bestrijding met slakkenkorrels een optie, maar omdat die ook een gevaar vormen van vogels, blijven wij liever ver van deze oplossing.
Een andere optie is een natuurlijke vijand te introduceren. Denk bijvoorbeeld aan vogelvriendelijke beplanting. Een bierval is een mogelijkheid, maar het kan ook iets vriendelijker door de slakken gewoon zelf te vangen.
Laat een reactie achter
0 COMMENTAIRES