Voor- en nadelen van een gazon in je tuin

Laatste update: 24.04.24

 

Een gazon is eigenlijk een grasveld in je tuin dat je voor verschillende doeleinden kan gebruiken. Je kunt deze laten aanleggen en dan kun je er heerlijk van genieten, maar niet voor iedereen is het een wijze keuze. Lees hier waarom het een goed of minder goed idee kan zijn voor jou. 

 

Ontspanning

Je laat een gazon leggen om ervan te kunnen genieten en dit kan ook zeker op een hoop manieren. Zo is het de perfecte plek voor de kinderen om te spelen, want een gazon is een stuk zachter uiteraard dan steen. Verder maakt het ook minder geluid als je eroverheen loopt. De buren zullen er dus geen last van hebben. Ook jij kunt er perfect ontspannen. Zo zou je er bijvoorbeeld lekker kunnen picknicken of in de zomer liggend genieten van de zon. Bij gazonplus.nl kun je bijvoorbeeld in één dag al je gazon realiseren. Wat wil je nog meer? 

 

Onderhoud

Sommigen denken dat een gazon onderhouden enorm veel tijd kost, maar dat valt op zich nog wel mee. Je moet denken aan het maaien en bemesten van de gazon. Het kan namelijk zijn dat je nieuwe gazon geel begint te worden. Dit kan komen doordat de voedingsstoffen in de grond opraken. Een graszode haalt in het begin zijn voedingsstoffen uit een dun laagje aarde en mest uit de kwekerij. Na een paar weken zijn deze voedingsstoffen op en heeft het gras voeding nodig uit de grond eronder. Als die grond niet genoeg voedingsstoffen heeft, is het tijd om je gazon te bemesten om het weer gezond te maken. Daarnaast moet het nog voldoende water krijgen, maar je zou bijvoorbeeld een automatisch irrigatiesysteem kunnen installeren of het regenwater terug de tuin in kunnen laten stromen. Gras kan ook gevoelig zijn voor ziekten en onkruid, ook hier moet rekening mee gehouden worden. Je zou hier bestrijdingsmiddelen voor kunnen gebruiken, maar ook dit is vaak schadelijk voor het milieu. Kijk dus naar betere oplossingen.

Waarde woning stijgt

Een goed gazon kan er zeker voor zorgen dat de waarde van je huis stijgt. Het geeft namelijk een gevoel van verzorging en het groen ziet er ook een stuk leefbaarder uit. Het geeft de uitstraling van de woning een boost. Verder kan een goed onderhouden gazon zorgen voor het verbeteren van energie-efficiëntie. Gras absorbeert warmte en kan de omgevingstemperatuur rond het huis verlagen. Hierdoor ben je minder afhankelijk van airconditioning. Het aantrekken van potentiële kopers doet een gazon dus zeker. 

 

Lastig groeien

Waar de energierekening kan dalen, kan de waterrekening stijgen. In de droge periodes heeft een gazon een grote hoeveelheid water nodig. Dit moet dus van jezelf komen. Bij te weinig water droogt een gazon uit en groeit het niet meer. Hergebruik dus het regenwater of laat een put slaan. Zo heb je altijd voldoende water. Verder kun je een gazon niet plaatsen onder bomen of andere schaduwrijke gebieden. Ook dit zorgt namelijk voor een slechte groei van het gras en daardoor kunnen er verkleuringen en kale plekken ontstaan. Wat kun je hieraan doen? Laat het gras in de schaduw langer groeien en maai het minder kort. Zo kan het bladoppervlak meer zon opvangen. Je hoeft gras in de schaduw ook minder vaak water te geven, omdat het logischerwijs minder snel droogt. Er is overal wel een oplossing voor, dus neem alles in overweging en kijk dan wat het beste bij je past.  

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES