Welke soort boom past in mijn tuin?

Laatste update: 28.05.23

 

Een boom in je tuin kan niet alleen een prachtige toevoeging zijn aan de sfeer maar ook aan het uitzicht. Toch is het belangrijk om – alvorens je een boom in je tuin plant – na te gaan welk type en formaat boom het beste bij jou én je tuin past. Om het voor jou wat makkelijker te maken, zetten we hieronder graag enkele belangrijke kenmerken en eigenschappen op een rijtje die misschien wel een doorslaggevende functie kunnen hebben.

 

Grootte

In eerste instantie is het belangrijk om een keuze te maken op het gebied van grootte. Het brede scala aan boomsoorten maakt dat er heel wat formaat mogelijkheden voorhanden zijn gaande van bomen die slechts enkele meters hoog zijn tot boomsoorten die makkelijk 30 meter de hoogte in gaan. Wij raden jou aan om de grootte van je tuin – en dus de beschikbare oppervlakte – goed in kaart te brengen alvorens een finale beslissing te maken omtrent de grootte van de boom. 

 

Bodem en klimaat

Het spreekt voor zich dat ook de bodemgesteldheid én het klimaat belangrijke factoren zijn om mee in rekening te brengen. Sommige boomsoorten vereisen namelijk een specifieke bodem om ten volle te kunnen groeien en gedijen terwijl andere bomen dan weer vooral gekenmerkt worden door hun unieke klimaateigenschappen. Zo hebben appelbomen bijvoorbeeld een volledig andere plek nodig dan niet-fruitbomen. Kortom, het komt er op neer op om voorhand goed op de hoogte te zijn van de bodemkwaliteiten en specifieke klimaateigenschappen van je tuin.

 

Groeisnelheid

De groeisnelheid van een boom kan ook een factor zijn bij het kiezen van de juiste boom. Sommige bomen groeien snel en kunnen binnen enkele jaren al een aanzienlijke hoogte bereiken, terwijl andere bomen langzaam groeien en dus meer tijd nodig hebben om 100% volwassen te worden. Neem daarom ook de groeisnelheid mee in je uiteindelijke beslissing wanneer je tussen meerdere boomsoorten moet kiezen. 

Onderhoud

Elke boom heeft zijn eigen onderhoudsvereisten. Sommige bomen hebben regelmatig snoeiwerk nodig, terwijl andere bomen weinig onderhoud nodig hebben. Kortom, maak voor jezelf op voorhand uit hoeveel geld én tijd je maximaal wilt en kunt investeren in het onderhoud van je boom alvorens een uiteindelijke keuze te maken. 

 

Esthetiek

Tot slot kan ook het esthetische aspect een belangrijke – zoniet bepalende – factor zijn bij de keuze voor een bepaalde boomsoort. Bomen dragen niet alleen bij aan de sfeer maar tevens ook aan de uitstraling en het karakter van je tuin. Kies daarom een boom die zowel bij jou alsook bij je tuin past en ga alvast even je licht opsteken bij bijvoorbeeld Bomendael.

Het mag onderhand wel duidelijk zijn dat er best heel wat factoren zijn waarmee je rekening kunt houden bij het kiezen van de juiste boom gaande van de grootte en de groeisnelheid tot de bodem, het klimaat, het onderhoud en het esthetische karakter. Vergeet niet dat een boom een jarenlange investering is die niet alleen bijdraagt aan het karakter van je tuin maar tevens ook aan de sfeer en de gezelligheid die je ambieert. 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES