Zo haal je alles uit jouw tuin

Laatste update: 27.05.24

 

Er wordt tegenwoordig steeds meer aandacht besteed aan de tuininrichting wat niet verwonderlijk is want als gelukkige bezitter van een – kleine/ grote – tuin, wil je er natuurlijk ook optimaal van kunnen genieten. Kan jouw tuin ook wel een opknapbeurt gebruiken? Lees dan zeker even verder want in dit artikel kom je te weten hoe je jouw tuin helemaal onder handen kunt pakken. 

 

Breng de tuin in kaart

Iedere tuin is anders en dat betekent dat er in elke tuin – groot of klein – wel bepaalde factoren aanwezig zijn die een (belangrijke) rol zullen spelen in de inrichting ervan. Het is daarom aangewezen om al deze gegevens zo goed mogelijk in kaart te brengen alvorens je met de inrichting van de tuin aan de slag gaat. Hoewel je sommige factoren misschien niet zult kunnen veranderen/ aanpassen, hoef je ze niet te zien als obstakels maar eerder als mogelijkheden die je – hetzij op een andere manier – kunt leren benutten.

Wat zijn de precieze afmetingen van de tuin?

Heb je te maken met ‘beperkende’ factoren, zoals een zeer smalle tuin, een blinde muur, geen optie tot omheining, etc.?

Hoe is de tuin gesitueerd? Of, beter: vanwaar komt de zon?

Wat zijn jouw wensen met betrekking tot de tuin? Hoe beweeg jij door de tuin, waar zit je graag en welk gebruiksgemak wil je eraan toekennen?

 

Speel met de mogelijkheden

Het spreekt voor zich dat eender welke tuin – ongeacht de vorm, grootte of uitvoering – heel wat mogelijkheden biedt. Door deze karakteristieken en mogelijkheden optimaal te benutten, kun je het maximale uit jouw tuin halen. Uiteraard dien je daarvoor enkele belangrijke factoren in acht te nemen: 

• Wees realistisch: Zodra de knoop is doorgehakt en er besloten is om de tuin onder handen te nemen, worden vaak alle registers open getrokken. Hierdoor ontstaat in de meeste gevallen een tuininrichting die net dat tikkeltje té veel is en niet langer een geheel vormt wat dan weer resulteert in een hele reeks ergernissen. Kortom, houd je in, pak het stap-voor-stap aan en wees realistisch met betrekking tot wat past in jouw tuin. 

• Speel met hoogte: Door te spelen met hoogteverschillen oogt de tuin niet alleen ruimtelijker maar kun je daarnaast ook verschillende ‘ruimtes’ creëren. Hoogte kun je toebrengen in de grondslag van de tuin maar ook door af te wisselen met planten, struiken en bomen. 

• Maak het aangenaam: Het spreekt voor zich dat je meer tijd in de tuin zult doorbrengen zodra het er ook effectief aangenaam vertoeven is. Zo zou je onder meer een fijne speelplek voor de kinderen kunnen aanleggen, een comfortabele loungebank neerzetten of zelfs een terrasoverkapping kopen. Maak van elk hoekje in de tuin een fijne plek!

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES