5 tips om composteren te versnellen

Laatste update: 18.04.25

 

Composteren is niet moeilijk. Je doet je afval op een hoop, zet hem van tijd tot tijd om en je hebt binnen de kortste keren mest voor je planten. Maar wat als je het composteringsproces wilt versnellen? Dan hoef je niet maandenlang te wachten voordat je composthoop gereed is voor gebruik. Nou, we hebben goed nieuws voor je: je kunt het composteren versnellen met heel eenvoudige methoden.

In deze gids geven we je 5 manieren om je composthoop sneller te laten composteren. We vertellen je hoe het werkt, behandelen de effectiviteit van elke methode en laten je zelfs zien hoe het moet. Lees dus gauw verder.

 

Hoe lang duurt composteren?

 

Voordat we kijken naar de manieren om sneller aan compost te komen, laten we je even zien hoelang het eigenlijk duurt volgens de traditionele methode. Het antwoord is namelijk niet zo eenvoudig. De tijd voor het composteren hangt af van verschillende factoren. Die spelen een belangrijke rol bij de mate waarin het composteringsproces verloopt.

Zo heb je de grootte van de hoop. Een grotere hoop zal wat langer duren omdat de beluchting bijvoorbeeld wat anders verloopt. Over het algemeen duurt het zo’n 6 maanden tot een jaar om een middelmatige composthoop volledig te laten rotten. Wil je snel compost maken? Ga dan voor een kleinere hoop.

 

Composteren versnellen met kalk: nuttig of mythe?

 

Ooit werd aangeraden om kalk op je composthoop te strooien. Blijkbaar zou dat het compostproces versnellen. Maar waarom? Kalk heeft de eigenschappen om zure grond en afval te neutraliseren. Dit zorgt voor een ‘prettige’ leefomgeving voor de organismen in de hoop. Helaas is er nog meer aan verhaal.

Zelfgemaakte compost is inderdaad wat aan de zure kant, maar heeft vaak genoeg geen zuurneutraliserend middel nodig — het zuurgraad ligt meestal binnen een acceptabel bereik. Daarnaast zorgt de kalk ervoor dat de aanwezige stikstof in je hoop wordt omgezet in ammoniak, wat vervolgens vervliegt. En dat is het lastige, want stikstof is wel handig voor de organismen.

Vaak genoeg doet kalk niet zoveel voor de composthoop. Daarom raden we aan om hem gewoon weg te laten. Daarmee hou je je kosten aan de lage kant. Laat de natuur gewoon zijn gang gaan. Doe je afval op een hoop, zet het regelmatig om en ga gewoon verder met je hobby’s — ongeacht of dat nou Bet777 is of luisteren naar muziek.

 

5 manieren om composteren te versnellen

 

  1. Creëer ideale omstandigheden voor de micro-organismen

Composteren hangt vooral af van de micro-organismen in de hoop. Voor de beste resultaten zorg je ervoor dat er een ideale leefomgeving voor ze bestaat. Daarmee kunnen ze sneller aan de slag met het afbreken van je afval. En hoe zorg je dan voor die ideale toestanden?

Zorg ten eerste voor een wat grotere hoop. Het lijkt tegenstrijdig, maar een grotere hoop zorgt voor de nodige warmte waarin het ongedierte zijn gang kan gaan. Ten tweede, en dit weet je waarschijnlijk al, is het van belang om de hoop regelmatig om te zetten en vochtig te maken. Dit brengt nieuw bodemleven en zuurstof in het binnenste van je hoop, wat vervolgens leidt tot een versneld afbraakproces.

Let op: een grotere hoop is in principe alleen nuttig als je de juiste methoden en technieken gebruikt om die warmte te behouden. We leggen al deze methoden uitgebreid uit. Lees verder.

 

        2. Versnipper je afval

Zorg ook ervoor dat je kleine stukjes afval op je hoop legt. Hierdoor wordt het makkelijker voor bodemorganismen om het afval veel sneller af te breken. Gehakseld afval uit de tuin is meestal al klein genoeg. Maar het afval uit je keuken kun je het best verder versnipperen. Dit maakt het gelijk ook wat idealer, omdat er dan genoeg ruimte is voor lucht — een must voor het versnellen van het hele proces.

Op zoek naar een hakselaar om je afval te versnipperen? We helpen je op weg. Klik op de volgende link om onze top 3 hakselaars te bekijken: beste hakselaar test aankoop.

 

       3. Leg bruin en groen materiaal in laagjes

Heb je ooit gehoord van lasagne-compostering? Dat is wanneer je bruin en groen materiaal in lagen aanbrengt tot een hoop. Dit doet in principe hetzelfde, een ideale leefomgeving creëren voor micro-organismen. Je krijgt namelijk een gezonde balans tussen koolstof en stikstof, waardoor de afbraak van het organisch materiaal nog sneller plaatsvindt.

       4. Gebruik een compost versneller

Een compostversneller maakt de directe leefomgeving wat aangenamer voor je compostvrienden. Volgens velen heeft een versneller niet zoveel nut, maar het bevat wel de nodige voedingsstoffen voor bodemorganismen. Ze helpen het rottingsproces waardoor je wat sneller aan compost komt. Er zijn verschillende versnellers op de markt en je hebt keuze zat. Maar je kunt een compostversneller ook zelf maken. Hoe dat gaat leggen we straks uit.

 

        5. Wormen

Bij composteren denkt men vaak genoeg aan een hoop afval dat van tijd tot tijd wordt omgezet. Daarbij laat de tuinier vrijwel alles over aan de natuur. Velen laten de kleine organismen hun gang gaan, maar er is een ander compostorganisme dat het verschil kan betekenen: wormen. Wormen zijn super behulpzaam bij het composteren. En hier is hoe dat werkt.

Wormen zijn supernieuwsgierig naar nieuwe, lekkere hapjes in hun leefmilieu. In hun zoektocht naar die snacks zorgen ze ervoor dat de kleine afvaldelen door elkaar worden gemengd. Dat brengt verse lucht naar binnen. Door hun bewegingen zorgen ze ook voor warmte en verplaatsen ze de micro-organismen in de hoop. Daardoor gaat composteren veel sneller en effectiever.

 

Composteren voor beginners: maak je eigen compostversneller

 

Nu weet je alles over het proces dat nodig is voor het versnellen van het composteringsproces. Je kunt alle kennis nu combineren tot een ultieme oplossing: je eigen compostversneller.

Dit middel gebruikt ingrediënten die ideale werkomstandigheden creëren voor de micro-organismen, namelijk een warme, vochtige en tegelijkertijd luchtige omgeving. Hier is hoe je je eigen compostversneller maakt.

  1. Haal een blokje gist, 500 gram suiker en vul een emmer met 8 liter lauw water.
  2. Voeg de gist toe aan het water en meng alles goed door, zodat er lucht in het mengsel komt.
  3. Voeg vervolgens de suiker toe en meng verder tot de suiker helemaal is opgelost.
  4. Laat het mengsel ongeveer een uur staan, maar roer wel van tijd tot tijd.
  5. Nu is je compostversneller gereed voor gebruik. Meng het goed en gebruik een gieter om het gelijkmatig over je composthoop aan te brengen.

Mag het een tikkeltje meer zijn? Probeer dan 250 ml melasse in plaats van suiker en vervang het gistblokje met verse wormenhumus — in dit geval 200 gram.

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES