Petje af voor onze overgrootouders. Ze wisten grote hoeveelheden voedsel te telen zonder het gebruik van chemicaliën. Dat moet hard geweest zijn. En hoewel we langzamerhand teruggaan naar biologisch tuinieren, belooft een aspect van het moderne tijdperk altijd deel uit te maken van de traditionele teeltmethode: machines.
Bij landbouw op grote schaal zijn machines onmisbaar. Ze besparen tijd, energie en geld. De motoculteur is een van deze machines. We hebben wat onderzoek gedaan en de rol van de motoculteur in bio tuinieren achterhaald. In dit artikel lees je alles erover.
Plus: twee andere machines die veelbelovend zijn voor dit variant van tuinieren.
Biologisch tuinieren
Voor wat meer context, geven we je even snel de basis van biologisch tuinieren.
Bij dit variant van tuinieren draait het om balans. Om specifieker te zijn: je wilt de balans zoveel mogelijk in stand houden. Hiervoor maak je gebruik van biologische producten. Dit geldt voor elke schakel in het teeltproces—van het planten tot het bestrijden van ongedierte, alles gebeurt met biologische middelen.
De voordelen van biologisch tuinieren in moestuinen
De voordelen van bio tuinieren zijn drievoudig. Ten eerste heb je het milieuaspect. Je houdt schadelijke stoffen ver en zorgt daarmee voor een gezond leefmilieu en ongebroken ecologische kringloop.
Het tweede is het gezonde, voedzamere en chemievrije voedsel dat op tafel komt. Als laatse heb je nog het stimuleren van lokaal landbouw, waardoor de koolstofuitstoot beperkt blijft—door de korte afstanden bij het transport van de producten.
Wat doet een motoculteur?
Een motoculteur heeft dezelfde functie als een tuinfrees: de grond omwoelen. Dit zorgt voor losse bodem waarin planten beter kunnen groeien. In tegenstelling tot een tuinfrees is een motoculteur geschikt voor grote oppervlakken. Aan het eind zit je met verkruimelde grond waarbij ook het onkruid is verwijderd.
Motoculteurs in de biologische tuin
Bij tuinieren op grote schaal is het handig om wat extra handen in te zetten. Hierdoor bespaar je niet alleen tijd en energie, maar krijg je ook een hartelijke oogst aan het eind. Daarvoor kunnen motoculteurs de oplossing zijn. Het apparaat is zo ontworpen dat je heel comfortabel aan de slag kunt en in een mum van tijd een veld hebt dat gereed is voor het planten.
De motoculteur vervangt de schop en schoffel, waardoor je niet hoeft te bukken en minimale inspanning hoeft te leveren. Tegelijkertijd is het resultaat veel beter dan de traditionele methode. Je zet het apparaat aan, houdt de handvatten voor stabiliteit en loopt gewoon over het te bewerken oppervlak. Zo gemakkelijk is het. En hoewel hij heel handig is, is hij geen match voor het volgende apparaat op onze lijst.
Robotmaaiers
De robotmaaier is een ander handig apparaat voor tuinders. Het bespaart heel wat tijd en laat een egaal gazon voor je achter. En zoals de naam dat aangeeft, gebeurt alles automatisch. Je moet het apparaat alleen aanzetten. Nou, je hebt natuurlijk ook nog de grens die je moet creëren voor de sensor van het apparaat, maar zo tijdrovend is dat niet.
De automatische werking maakt robotmaaiers perfect voor bio tuinieren. Het gras wordt gelijkmatig gemaaid en de grond wordt tegelijkertijd op een natuurlijke wijze bemest. Dat maakt hem ook een goede kandidaat voor biologisch dynamisch tuinieren—tuinieren door actief mee te bewegen met de processen van de natuur.
Hakselaar in de tuin
Heb je wat robuuster tuinafval zoals takken? Dan kun je liever eerst met een hakselaar erover. Dit apparaat versnippert de takjes en twijgen, waardoor het opruimen ervan stukken makkelijker wordt. Daarnaast krijg je natuurlijk mest voor je planten en wordt de bodem gelijk wat vriendelijker voor de robotmaaier.
Laat een reactie achter
0 COMMENTAIRES